Slovenija

Vedno več prevar: pod krinko objavijo privlačen, a lažen oglas

Ljubljana, 28. 06. 2024 09.54 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čas uživanja na počitnicah je tukaj, a ravno v tem času so najbolj aktualne t. i. booking prevare. Na SI-CERT že zaznavajo povečano število prevar pri rezervacijah počitniških nastanitev. Goljufive prakse se pojavljajo tako prek legitimnih kot prek lažnih oglasov na znani platformi za rezervacije. Preverite nekaj napotkov, da ne postanete tarča prevarantov.

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so pripravili nekaj napotkov, kako se zaščititi pred prevaranti. Pripravili so nekaj primerov zlorab.

Goljufi lahko zlorabijo profil legitimnega ponudnika

Prevaranti lahko uporabijo legitimen oglas ponudnika, ki svoje namestitve oddaja prek platforme Booking.com. To storijo tako, da mu predhodno ukradejo geslo za dostop do platforme in nato z uporabniki komunicirajo neposredno prek njegovega profila. Uporabniku pošljejo sporočilo, v katerem lažno navajajo, da je treba rezervacijo dodatno potrditi prek povezave, ki pa vodi na lažno stran izven platforme. Na tej strani želijo, da uporabnik vnese podatke kreditne kartice, kar pa lahko vodi v finančno oškodovanje.

Objavijo lažen oglas 

Drugi način, kako priti do uporabnikovih bančnih podatkov, pa je, da na spletni strani Booking.com pod krinko ponudnika nastanitev objavijo zelo privlačen, a lažen oglas. Ker nastanitev oglašujejo na legitimni spletni strani, se na prvi pogled zdi, da je z oglasom vse v redu. A dvom vzbudi izjemna ponudba v oglasu. Navadno gre za luksuzen apartma z najnovejšo opremo, ki se oddaja po izjemno nizki ceni. Ponudba, ki se zdi predobra, da bi bila resnična, pa je vedno znak za alarm.  V primeru lažnega oglasa so slike nastanitve navadno ukradene, naslov pa izmišljen. Oboje pa je možno preveriti na spletu. Objavljene fotografije lahko na spletu poiščemo z orodjema TinEye in Google Images. Lokacijo in naslov nastanitve pa preverimo na Google zemljevidih in uporabimo funkcijo 'street view' ter jo primerjamo s fotografijami v oglasu. 

Lažen oglas na Bookingu
Lažen oglas na Bookingu FOTO: SI-CERT

Bistveno je, da komunikacijo z uporabnikom preusmerijo izven platforme 

Po opravljeni rezervaciji goljufi uporabnika kontaktirajo prek WhatsAppa ali katere druge platforme za hipno sporočanje. Obvestijo ga, da je bila rezervacija odpovedana zaradi težav s preverjanjem kreditne kartice na Bookingu, pri čemer lahko tudi sami dejansko odpovejo rezervacijo. Ob tem pa uporabniku ponudijo možnost, da nastanitev ponovno rezervira in plača kar prek povezave v sporočilu.  Goljufi ob tem izvajajo dodaten pritisk in grozijo, da rezervacija ne bo uspešna, če uporabnik takoj ne nakaže denarja. 

Lažen oglas na Bookingu
Lažen oglas na Bookingu FOTO: SI-CERT

Napredna oblika phishinga 

Povezava v prejetem sporočilu, prek katere naj bi uporabnik opravil ponovno rezervacijo in plačilo nastanitve, vodi na lažno spletno stran, ki zelo dobro kopira podobo platforme Booking.com. Na strani je treba vnesti vse podatke o gostu ter seveda podatke kreditne kartice. Pri prevari na Bookingu gre za napredno obliko phishinga, opozarja SI-CERT. Podatki kreditne kartice, ki jih uporabnik vnese v lažni obrazec, so posredovani prevarantom, ki tako dobijo dostop do denarja na računu. Podobne prevare so v preteklosti zaznali tudi na portalu Airbnb.

Lažen oglas na Bookingu
Lažen oglas na Bookingu FOTO: SI-CERT

Kako se lahko zaščitite pred prevaro pri rezervaciji nastanitev? 

Na SI-CERT-u poudarjajo, da se ponudbe tipa 'predobro, da bi bilo res' v večini primerov izkažejo za lažne. V primeru, da naletite na luksuzen apartma ob morju, cena pa je zelo nizka, bodite še posebej pozorni. Dodatno lahko preverite fotografije, naslov in mnenja uporabnikov.  

Prav tako s ponudnikom vedno komunicirajte samo prek uradne platforme. Na sporočila, ki jih prejmete prek drugih kanalov, se ne odzivajte. Pomembno je poudariti, da ste do vračila sredstev upravičeni le, če rezervacijo in plačilo opravite prek uradne platforme. Če vas skušajo prepričati, da plačate kako drugače ali da je potrebna ponovna verifikacija, ne nakazujte denarja. Obrnite se na pomoč uporabnikom platforme in jih prosite za nasvet. Tudi na spletni strani Bookinga imate na voljo pravila, kako varno uporabiti storitev. 

Če ste nasedli na prevaro in vnesli podatke kreditne kartice, pa na SI-CERT-u svetujejo, da čim prej kontaktirate svojo banko. V kolikor je prišlo do oškodovanja, lahko podate prijavo tudi na Policijo.  

 

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik 293
28. 06. 2024 18.07
-3
Komunicirajte samo preko uradne platforme pa ja....zakaj ne objavijo tel. številk? Pol ne bi bilo provizije ha?
Rožice so zacvetele
28. 06. 2024 18.32
+2
Uporabnik293, nikoli direkt na lastnika, nihče ti ne garantira, da te ne bo skenslal. Vidiš, zato pa so prevare, najcenejše je vedno najdražje.
anjerd
28. 06. 2024 15.35
+5
Ves Hrvaški turizem je prevara, drago kot hudič, večina infrastrukture pa še iz Jugoslavije.
orhideja79
28. 06. 2024 13.45
+0
Vse kar delate je reklama našim turističnim agencijam. To je bistvo in nič drugega. Če rezervirate dopust preko booking-a, airbnb-ja in podobno, naši skoraj nič ne zaslužijo. Prevare se pa dogajajo povsod in nihče ni varen pred njimi.
mmickica
28. 06. 2024 13.32
+0
Ne vem, ce ste vsi prebri clanek, da take pisete nekateri... Do sedaj je res veljalo, da so samo naivnezi dovzetni za prevare, ce jim ne potegne, da mercedesa ne mores kupit za 20 jurckov. Ampak odslej smo ocitno tarce lahko prav vsi. Veckrat potujem preko Bookinga, zato vem, da podatke o svoji placilni kartici enostavno moras posredovat, placas pa na destinaciji. In ce beres cpanek, pise, da tudi oni sami lahko odpovejo tvojo rezervacijo in dostopajo do tvojih podatkov, vkljucno s kreditno kartico. Kaj pa zdaj?
mmickica
28. 06. 2024 13.33
-2
Fluxx
28. 06. 2024 14.16
+1
Ja seveda kar st kreditne mislis da booking posreduje naprej. Dajte no...
Rožice so zacvetele
28. 06. 2024 17.26
+0
Fluxx, jaz imam pos terminal in dobim vse podatke o kreditnih kartivah gostov, razen tistih, ki plačajo že po spletu Bookingu, Book. pa nakaže meni.
mackon08
28. 06. 2024 18.38
+2
mmickica ni rečeno da plačaš na destinaciji sploh ne . Odvisno kako ima ponudnik urejeno.
mmickica
28. 06. 2024 18.51
+1
Mackon, ok.tudi to je res. Ampak vseeno moras Bookingu posredovati stevilko kreditne kartice, da zavarujes rezervacijo. Ce te ni, ti vzamejo denar.
zeko2105
28. 06. 2024 13.26
+5
žalostno, tam kjer je kriminal, država nič ne ukrene, ker se ne da, larifari
zmago56
28. 06. 2024 13.13
-2
Tak dela ta naša vlada. Zaletavajo se z glavo v zid, nato pa bolečine z aspirini zdravijo.
terciar
28. 06. 2024 11.41
+6
No ja, nova nastanitev brez ocen, krasne slike, poceni. Kako lahko nasedeš?
Fluxx
28. 06. 2024 11.24
+14
Sam oddajam preko bookinga in clanek je poln netočnosti. Booking kot prvo preverja identiteto najemodajalca preverja tudi lastnistvo v vec korakih. Drugo potejene rezervacije najemodajalec nemore enostransko odpvedati! Lahko poda le prosnjo gostu za odpoved. Odpoved mora odobriti booking! Booking forsira prverjanje v 2eh korakih vcasih celo tolikokrat da je ze kar nadlezno. Moznost samo kraje gesla in s tem pridobitev moznosti komunikacije je minimalna vsaj brez dostopa se do eposte ali gsma. Booking je izjemno varna platforma, vseeno pa ce je preleop ponavadi je, malo kmecke logike pa bo.
Rožice so zacvetele
28. 06. 2024 11.33
+3
Fluxx, točno to, 2x preverjanje, nikakor to ni možno, Airbnb je pa druga stvar.
mackon08
28. 06. 2024 18.40
Flix tako je Booking je varen 100% in nikoli ne dobiš od njih kakršni koli sms in povezave. Vse se dela preko njih.
tech
28. 06. 2024 11.21
+6
Dovolj je, da gledaš število ocen in koliko je star prvi komentar.
Rožice so zacvetele
28. 06. 2024 11.04
+3
In tudi pregovor : Za malo denarja je malo muzike...tudi to velja na vseh področjih.
Rožice so zacvetele
28. 06. 2024 10.55
+5
Še, ko sem bil otrok, so govorili, da, če je nekaj prepoceni, je ali 1. ukradeno, ali 2. pokvarjeno ali 3. prevara. Torej, jaz vem za ta "pregovor" že zelooo dolgo, danes je popolnoma enako in tudi v prihodnosti bo. Ne razumem, zakaj nekateri mislijo, da so ravno oni izbranci za nekaj poceni. Če bi bolj uporabljali svoje možgane, bi kaj hitro ugotovili, da so res izbranci, vendar za ...prevaro.
kolodvor
28. 06. 2024 11.07
-9
Rožice so zacvetele
28. 06. 2024 11.34
+5
Oddajam apartmaja in nič ne žalim. 99% vas je pa res tu gor samo, da žalite.
Verus Clavis
28. 06. 2024 10.30
+16
Če morate iskati "poceni" dopust, potem verjetno nimate denarja za takšno dopustovanje in se izpostavljate prevaram. Naučite se sprejeti, da ste kakšno leto doma in izkoristite dopust za generalno čiščenje stanovanja, kakšno manjšo prenovo, sprehode, mogoče dnevne obiske kakšne lepe točke itd. 90% prebivalstva na "dopust" rine, da bi objavljali slike in se drugim kazali, da imate, a v resnici živite na puf. Ne si tega delat. V skromnosti je sreča in tudi varnost.
peglezn
28. 06. 2024 11.00
-6
vedeževalec Zlatko, si to ti? a lahko še kak nasvet za tiste, ki si lahko privoščijo in ne bi samo doma stanovanja drgnili? Moram tudi vzeti puf, se lahko kaj slikam... joj, kako bom pa zdaj srečen in varen, če mi nekdo ne razloži kako in kaj? eni ste pa res pametni, ko gre za druge.
Verus Clavis
28. 06. 2024 13.15
+4
Zakaj napadaš človeka, ki ti napiše smiselno reč? Kakšen Zlatko?
peglezn
28. 06. 2024 13.51
+0
Enostavno zato, ker kar nekaj sklepaš in ugibaš. Npr. (1) kdor išče poceni dopust, nima denarja - kako to veš (2) pokroviteljsko svetuješ, kaj se moramo naučiti sprejeti in predlagaš pospravljanje itd. - a misliš, da vsem paše enako kot tebi, nauči se, da nismo isti (3) kako poznaš 90% prebivalstva in kako veš, da ti na dopust rinejo ravno zaradi slik (4) kako veš, da v resnici živijo na puf (5) sreča je v vsem kar te osrečuje, ne samo v tistem, kar je morda smiselno zate ... kaj je tu v resnici smiselnega, če si že užaljen. Razumem, če bi napisal, da je zate to to... ampak ne, ti veš za druge - zato te sprašujem, če si vedeževalec?
proofreader
28. 06. 2024 10.23
+7
Na Facebooku lažni oglasi z logotipom policije in fotografijo Pokljukarja. Policija pa nemočna.
SaintTrinity
28. 06. 2024 11.00
+5
Če pa to ne prepoznaš kot spam in nadaljnjo prevaro si si pa sam kriv. Takih in podobnih oglasov je na spletu malo morje.
AtomicPutin
28. 06. 2024 10.20
+10
Mene je prevaral Slovenec za apartma v Izoli.
Rožice so zacvetele
28. 06. 2024 10.47
+4
AtomicPutin, razloži, da bom vedel kako. Hvala. Lp
kolodvor
28. 06. 2024 10.54
+4
Razloži nam ti rožica,tudi sam sem bil tarca goljufa,ki me je preko bookinga nategnil, ko sem to tu gor napisal si me žalila zakaj hočem biti pomemben,zdaj pa ti ppovej kako je ali ni to mogoče.
Rožice so zacvetele
28. 06. 2024 11.00
+0
Jaz ne vem, kaj naj bi razlagal. Tudi sam pošteno oddajam. Do bolezni sem veliko potoval, vse preko Bookinga, nikoli direktno rezerviral. Če je cena odstopala od ostalih, je bilo sumljivo, sem preskočil tak oglas.
kolodvor
28. 06. 2024 11.03
+1
Rožice so zacvetele
28. 06. 2024 13.07
+2
Sploh ne vem, kaj bi rad? Jaz imam vezo o tej tematki, ker oddajam in sem najemal. 10x si preberi, kaj sem napisal, zakaj ste ljudje prevarani.
bronco60
28. 06. 2024 10.20
+8
Ja, kar je verodostojno, je vedno dražje.
wsharky
28. 06. 2024 10.17
+8
tudi jaz sem nasedel prelepim obljubam iz oglasa v Piranu
lakala28
28. 06. 2024 10.16
+7
Prijavo lahke podate na Policiji, koristi pa ne bo. Kibernetski kriminal je izjemno težko preganjati, še posebej z vidika povrnitve škode. Za zneske, kot so v navadi za opočitniške pakete ( 1000 do 2000) EUR ni nobene kontrole, kot je npr. Urad za preprečevanje pranja denarja, ki vas dodatno preveri, če res želite to transakcijo. Kockasti so itak znani in poznani nateguni, torej je boljše rezervirati preko počitniške agencije, čeprav za nekoliko več denarja.
zeko2105
28. 06. 2024 11.11
+3
sem bil preko agencije, vse ok, ko pa sem prišel na Hrvatijo so mi pa dali drug app, tako da tud tu ni kaj, pa še agencija kobajagi nič kriva