Slovenija

Večja zaposlenost in socialna varnost

Ljubljana, 09. 10. 2006 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada si bo prizadevala za vzdržno gospodarsko rast ter večjo zaposlenost ob povečanju socialne varnosti.

Vlada naj bi uvedla tudi trošarino na električno energijo in zvišala trošarino na cigarete in alkohol.
Vlada naj bi uvedla tudi trošarino na električno energijo in zvišala trošarino na cigarete in alkohol. FOTO: POP TV
Janša je poslancem predstavil spremembe davčne zakonodaje in se pri tem odzval tudi na nekatere očitke. Kot je pojasnil, so pri spremembah izhajali iz "nespornega dejstva, da je slovensko gospodarstvo preobremenjeno, predvsem zaradi pretirano obdavčenega dela," je dejal predsednik vlade in dodal, da je podjetjem pretirana progresivnost obdavčitve dela odžirala prepotrebna sredstva za investicije v rast in razvoj.

Pri vodenju ekonomske politike si bo vlada v prihodnjih dveh letih prizadevala za vzdržno gospodarsko rast in večjo zaposlenost ob hkratnem povečanju socialne varnosti, temeljni srednjeročni cilj javnofinančne politike pa je postopna odprava proračunskega primanjkljaja do konca leta 2011, je ob predstavitvi proračunskega memoranduma za leti 2007 in 2008 ter predloga proračuna za leto 2008 v DZ povedal predsednik vlade Janez Janša.

Predlog sprememb proračuna za leto 2007 predvideva 1860 milijard tolarjev prihodkov in 1937 milijard tolarjev odhodkov. Predviden proračunski primanjkljaj naj bi znašal 76,3 milijarde tolarjev (1,01 odstotka BDP). V primerjavi z oceno realizacije prihodkov in odhodkov državnega proračuna za leto 2006 to pomeni, da se prihodki proračuna zmanjšujejo za 0,5 odstotne točke BDP, odhodki pa za 0,6 odstotne točke.

V letu 2008 predlog državnega proračuna predvideva 1950 milijard tolarjev prihodkov in 2023 milijard tolarjev odhodkov. Proračunski primanjkljaj je predviden v višini 73,4 milijarde tolarjev (0,91 odstotka BDP). To pomeni, da se predvideni prihodki državnega proračuna v primerjavi s predlogom sprememb za leto 2007 znižujejo kar za 0,4 odstotne točke BDP, medtem ko se odhodki znižujejo za 0,5 odstotne točke.

Predloga sprememb proračuna za leto 2007 in proračun za 2008 sta realno razvojno naravnana, vključujeta ukrepe za doseganje ciljev bolj prilagodljivega in konkurenčnega gospodarstva, višje gospodarske rasti, večje zaposlenosti, na znanju temelječega gospodarskega razvoja, učinkovite in cenejše socialne države, ter skladnega trajnostnega razvoja vseh regij Slovenije, je dejal Janša. "Vlada se, kljub političnim motiviranim odporom proti potrebnim reformam, zavezi za razvitejšo in na realni podlagi utemeljeno socialno pravično družbo ne misli odpovedati," je zatrdil.

Razbremenitev primanjkljaja?

Vlada je pri pripravi predloga proračuna za prihodnji dve leti upoštevala nekatere napovedane spremembe v davčni zakonodaji.
Vlada je pri pripravi predloga proračuna za prihodnji dve leti upoštevala nekatere napovedane spremembe v davčni zakonodaji. FOTO: POP TV
Upad prihodkov zaradi razbremenitve gospodarstva, ki jo prinaša davčna reforma, je vlada nadomestila z znižanjem odhodkov iz državnega proračuna, ki je predvsem posledica varčevalnih ukrepov, odprave birokratskih ovir in racionalizacija proračunske porabe, je pojasnil predsednik vlade in dodal, da se bodo ti ukrepi nadaljevali tudi v prihodnjih letih.

Vlada pa bo po drugi strani še naprej povečevala izdatke za raziskave in razvoj, za terciarno izobraževanje in za aktivno politiko zaposlovanja ter štipendiranje. Povečevala bo tudi izdatke za nekatere kulturne dejavnosti, je dejal Janša.

Predlagane spremembe davčne zakonodaje predstavljajo razbremenitev slovenskega gospodarstva, zato se zmanjšuje tudi javna poraba, zaradi tega lahko zmanjšujemo tudi proračunski primanjkljaj, je dejal Janša. "Slovensko gospodarsko je zaradi ugodnega mednarodnega okolja in predvsem zaradi že začetega razbremenjevanja v dobri kondiciji, zato bomo imeli več manevrskega prostora tudi pri odpravljanju strukturnega javnofinančnega primanjkljaja," je pojasnil.

Splošni ekonomski položaj Slovenije ni bil še nikoli v zgodovini tako dober. Ocena BDP po kupni moči po zadnjih podatkih Eurostat za leto 2005 znaša 80 odstotkov povprečja unije oziroma 18.900 evrov na prebivalca, kar Slovenijo uvršča v vrh novih držav članic Evropske unije. Slovenija bo kot prva med novimi članicami unije 1. januarja 2007 prevzela evro. Pot po Janševih besedah ni bila lahka, saj je bilo treba izpolniti zahtevne maastrichtske kriterije, kar pa je Sloveniji tudi uspelo.

Po zadnjih podatkih povprečna letna inflacija znaša 2,6 odstotka, kar je za 0,2 odstotne točke pod kriterijem. Ocenjeni javnofinančni primanjkljaj za leto 2006 znaša 1,1 odstotka BDP, javnofinančni dolg je ocenjen na 29,4 odstotka BDP in je znatno pod 60 odstotki, ki jih predpisuje Evropska centralna banka. Dolgoročne obrestne mere znašajo 3,8 odstotka in so za 2,3 odstotne točke nižje od maastrichtskega kriterija, ki znaša 6,1 odstotka. Slovenski tolar v dvoletnem članstvu v ERM 2 ni zanihal za več kot 0,17 odstotne točke od centralne paritete, je doseganje maastrichtskih kriterijev povzel predsednik vlade.

Bajuk: Proračun ohranja makroekonomsko stabilnost

Predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti pa po besedah finančnega ministra Andreja Bajuka ohranja makroekonomsko stabilnost. To je pomembno za obdobje, ko uvajamo evro, je v DZ ob predstavitvi proračunskega memoranduma za obdobje 2007-2008, na osnovi katerega je vlada pripravila predlog sprememb proračuna za prihodnje leto ter proračuna za leto 2008, povedal Bajuk.

Minister Bajuk je poudaril, da se sredstva za področje gospodarstva v predlogu sprememb proračuna za leto 2007 povečujejo za 2,1 odstotka glede na veljavni proračun, v letu 2008 pa še za dodatnih 22,7 odstotka.
Minister Bajuk je poudaril, da se sredstva za področje gospodarstva v predlogu sprememb proračuna za leto 2007 povečujejo za 2,1 odstotka glede na veljavni proračun, v letu 2008 pa še za dodatnih 22,7 odstotka. FOTO: POP TV

Bajuk je med prednostnimi nalogami vlade v prihodnjem dvoletnem obdobju izpostavil uvedbo davčne reforme, preusmeritev dela javnih izdatkov na razvojne programe, povečevanje možnosti za večje zaposlovanje ob istočasnem ohranjanju potrebne ravni socialne varnosti, izboljšanje varstva okolja in kakovosti življenja ter večjo učinkovitost javnega sektorja in razvoju podjetništva bolj naklonjene države.

Proračunski memorandum za obdobje 2007-2008 je pripravljen v skladu s strategijo razvoja Slovenije in na podlagi zaveze vlade, da nadaljuje z gospodarskimi in socialnimi reformami, je poudaril Bajuk. V okviru davčne reforme so bili že lani narejeni pomembni koraki k zniževanju davčnih bremen, še pomembnejši pa so načrtovani v predlaganih spremembah davčne zakonodaje, ki so še v obravnavi v DZ.Bajuk je izpostavil, da se v predlogih sprememb proračuna za leto 2007 ter proračunov občin, Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije ter Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije predvideva nadaljnjo zmanjševanje javnofinančnega primanjkljaja za 25 odstotkov v primerjavi z veljavnim proračunom. V letu 2008 se javnofinančni primanjkljaj še znižuje, in sicer na 0,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Vendar pa se v prihodnjih dveh letih ne znižuje le primanjkljaj, je spomnil Bajuk. Vlada namreč s sedmimi davčnimi zakoni, ki so v obravnavi v DZ, predlaga tudi znižanje davkov za državljanke in državljane ter za podjetja. To bo pozitivno vplivalo na gospodarsko rast in povečanje investicij, na povečanje zaposlenosti ter na višje blagostanje za vse dohodkovne skupine.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezgorenc@email.si
16. 10. 2006 09.56
Jaz pa pravim, da stanje v gospodarstvu ni tako zelo odvisno od vlade. Ni bilo od prejšnje in ni od te. Ne rečem, da ni popolnoma nič odvisno, ne pa več tako, kot je bilo v komunizmu. In hvala Bogu, da je tako. Sicer pa podpiram to vlado in sem vesel, da je naredila tisti načrt do leta 2023. Lep pozdrav, Janez
mcgregorslo@hotmail.com
16. 10. 2006 09.16
Pa kdo je reku, da je bila prejšna vlada boljša? Pravim, da se naj vsi bivši komunisti speljejo v pokoj.
ivanz
09. 10. 2006 22.39
lakota, zatiranje delavcev, neokolonializem, uničenje kulture... to so obrazi liberalizacije
s_slovenec@hotmail.com
09. 10. 2006 22.19
jaka37, Janšev sin, logično :)))
Rijad Proši?
09. 10. 2006 22.11
Če se jaz prav spomnim, je naš premier bivši član partije.
jaka37
09. 10. 2006 21.45
za vse ljubitelje partije in bivše vlade, ki so jo volilci poslali na hladno zaradi nesposobnosti že pred dvema letoma. BDP višji kot kadar koli prej, plače in pokojnine so višje, inflacija nižja kot prej, brezposelnost je precej upadla in še in še. Jasno, nekateri uspeh sodijo sampo po barvi. Ampak kaj hočemo. Še dve leti do volitev in potem še vsaj dva mandata. LE tako naprej vlada, partijo uspeh jezi. Kako lepo je to opazovati.
s_slovenec@hotmail.com
09. 10. 2006 18.17
Ja, pa Janša bo v naslednjih letiih postal papež, so pozabili dodati :))))
Rijad Proši?
09. 10. 2006 18.11
bfras-sej veš uni gor jejo meso, uni dol zelje, povprečje je pa segedin. Sam da je ta segedin fiktiven.
Krbo?
09. 10. 2006 17.31
@mutambo jaz sicer nevem kako sluzbo mas, ali tisti keri so v malo boljsih polozajih je taka placa 18900 eur na prebivalca vec kot realna. Seveda da obstajajo tudi ljudje ki imajo veliko manj, ampak na konec koncev imamo tako povprecje :)
mutambo
09. 10. 2006 16.03
Pa ja rad bi videl tistih 18.900 evrov na prebivalca mislim da Janez Janša brca v temo in natolcuje neresnice on že ima lepo plačo pa še lepšo bo imel kaj pa mi drugi delavci kje so sedaj naše evropske plače naj kot informacijo povem da je minimalna plača zaposlenega v evropi 1200 evrov kje jih imamo mi ?????? jaz ne verjamem več našim politikom in hvala bogu da se bližajo lokalne volitve in kmalu bodo še parlamentalne volitve haha pa da potem vidimo kdo bo prišel v parlament samo kaj ko ljudem ne moreš dopovedat da so tile ki so sedaj na oblasti zafurali in bodo še dejansko bolj zafurali državo in sebi namenili kar lepe kupčke denarja a nam drugim državljanom pa bo beda in beraška palica dobrodošla tolk o tem a ne zamerit če sem koga užalil izpovedal sem svoje mnenje in pri tem tudi ostanem lep pozdrav
Rijad Proši?
09. 10. 2006 15.27
po izjavah JJ se vidi , da smo tik pred volitvami
mcgregorslo@hotmail.com
09. 10. 2006 15.18
In kaj je JJ vlada naredila do sedaj... hmm ,.. hmm..."tišina"... same neke obljube ... nej se spelejo vsi politiki, ki so bili prej v komunističnem režimu!! FFS Drgač jih bomo morači "mi" spelat.
ferrari
09. 10. 2006 15.02
Nevem po kakom načrtu bodo to uredili,a čas bi že bil,da bi se to uredilo.Vsaj nekatere stvari so uresničili,a ne po pričakovanju male delavcaupamo lahko samo,da bodo v dveh letih še nekatere načrte uresničili po željah nas delavcev,ki smo zadovolni s tem,da se je začelo nekaj spreminjati,a kaj ko ne po mojih željah ter mnogih drugih.Res je tudi,da nikoli ne bomo vsi zadovolni,kajti vsem ni mogoče ustrešti,ker ima pač vsak svoje želje in svoje potrebe. To je pač tako;npr. Nekateri bi radi imeli pred blokom drevo,drugim pač bi to motilo in bi se izgovarjali,da jim pač to ne usteza,ker jim dela senco
krtkoen
09. 10. 2006 14.42
Še dve leti ljudje ... še dve leti.
kgb@akcija.net
09. 10. 2006 14.04
če bo vlada izpolnila samo 1/3 obljub bomo živeli v raju-realnost pa vemo kakšna bo
Vegos
09. 10. 2006 14.04
naj JJ pove kaj novega.
Adolph
09. 10. 2006 11.26
Ja,na tak nacin,da nihce ne razume takoj,se tudi lahko opise drzavni letni deficit,ker drugace bi bilo mogoce odpisati par oklopnih vozil.