Slovenija

Večja fleksibilnost na trgu?

Ljubljana, 04. 07. 2006 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada želi zmanjšati oziroma v nekaterih primerih celo ukinili odpravnine, pa tudi dodatke za delovno dobo.

Minister za delo Janez Drobnič pa še vedno ne najde skupne rešitve s sindikati.
Minister za delo Janez Drobnič pa še vedno ne najde skupne rešitve s sindikati. FOTO: POP TV
Člani delovne skupine so zaključili tudi obravnavo členov zakona, ki urejajo pripravništvo. Strinjali so se, da je pripravništvo treba ohraniti v zakonu, vendar ga je treba bolj natančneje opredeliti in v zakon vstaviti varovalke, ki bi preprečevale morebitne zlorabe.

Člani delovne skupine socialnih partnerjev za pripravo sprememb zakona o delovnih razmerjih so končali usklajevanje členov, ki opredeljuje pogodbo o zaposlitvi in že začeli s tretjim poglavjem o pravicah, obveznostih in odgovornostih iz delovnega razmerja.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič je predlagal paketno rešitev urejanja sistema pravic delavcev v primerih odpuščanja presežnih delavcev po skandinavskem vzorcu zagotavljanja "prožne varnosti". Drobničev predlog med drugim predvideva, da se dolžine odpovednih rokov v primerjavi s sedanjim zakonom ne spreminja, da pa se povečajo denarna nadomestila za čas brezposelnosti, predvsem za tiste z najnižjimi denarnimi nadomestili.

Spodbude za delodajalce

Delodajalci podpirajo ministrov paket, ki predvideva ohranitev odpovednega roka in odpravo odpravnine.
Delodajalci podpirajo ministrov paket, ki predvideva ohranitev odpovednega roka in odpravo odpravnine. FOTO: Reuters

Predlog tudi predvideva, da se namesto odpravnine določi denarno nadomestilo, če delavec ne bo izkoristil pravice do odpovednega roka. Hkrati s temi spremembami naj bi se uvedle tudi spodbude za delodajalce, ki bi zaposlovali prejemnike nadomestil. Tem pa bi se omogočila vključitev v program aktivne politike zaposlovanja. Tako delodajalci, ki načeloma podpirajo tovrstni predlog, kot tudi delojemalci se bodo do predloga ministra še opredelili.

Delodajalci: Kaj pa podjetja v finančni krizi?

Sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Samo Hribar Milič je povedal, da delodajalska stran podpira ministrov paket, ki predvideva ohranitev odpovednega roka in odpravo odpravnine. Kljub temu pa delodajalci ocenjujejo, da je zakonodaja še vedno preveč toga, saj je nima praktično nobena država v EU. Ta zakonski člen bi imel predvsem neugodne neugodne posledice za podjetja, ki so v hudih finančnih težavah, je dejal.

Milič je še ocenil, da so delodajalci in delojemalci pri mnogih vprašanjih na "različnih bregovih", in če minister Drobnič želi uresničiti svoje želje o čimprejšnjem zaključku pogajanj, bo moral v DZ poslati precej predlogov, ki ne bodo usklajeni z delodajalci in delojemalci.

Sindikati: Kriteriji naj ostanejo

Sindikati so ministru Drobniču dali vedeti, da bodo pogajanja z njimi še trda in da je znižanje oziroma črtanje odpravnin, ki jih je predlagal v paketu za njih nesprejemljivo.
Sindikati so ministru Drobniču dali vedeti, da bodo pogajanja z njimi še trda in da je znižanje oziroma črtanje odpravnin, ki jih je predlagal v paketu za njih nesprejemljivo. FOTO: Reuters

Predsednik največje slovenske sindikalne centrale, Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Dušan Semolič pa je dejal, da sindikati predvsem nasprotujejo predlogu, da v novem zakonu ne bodo v primeru kolektivnega odpuščanja delavcev upoštevani nekateri kriteriji, na primer izobrazba, delovna sposobnost. Sindikati vztrajajo, da ti kriteriji ostanejo, je pojasnil.

Semolič je tudi dejal, da se sindikati ne strinjajo niti s predlogom, ki zmanjšuje zaščito starejših delavcev oziroma omejuje njihove pravice. V prvi vrsti gre tu za odpravnino v primeru, da delodajalec takemu delavcu poišče delo pri drugem delodajalcu, je poudaril prvi mož ZSSS in dodal, da sindikati nasprotujejo tudi predvidenemu zmanjšanju pravic delavskega predstavnika v podjetju.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.