Slovenija

Večina pripomb zaradi vrednosti in lastništva nepremičnin

Ljubljana, 23. 11. 2010 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Geodetske pisarne je doslej obiskalo 98.374 lastnikov nepremičnin, 24.879 pa spletno stran www.obvescanje.si. Skupno so na geodetski upravi prejeli 378.776 sprememb in pripomb.

Na vrednost nepremičnin se je nanašalo 23 odstotkov, na spremembe lastništva pa 33 odstotkov sprememb in pripomb. Ostalo predstavljajo spremembe posameznih podatkov o nepremičninah. Delež sprememb posameznih podatkov je majhen: 3,7 odstotka so prostori v stanovanju, tri odstotke uporabna površina, 2,6 odstotka povezava parcele in stavbe ter dejanska raba, dva odstotka leto izgradnje in neto tlorisna površina, med enim in dvema odstotkoma vrsta ogrevanja, parkirni prostor, vodovod, material nosilne konstrukcije, pripombe na namensko rabo parcele, elektrika in število sob. Delež sprememb ostalih podatkov je manjši od odstotka.

Lastniki nepremičnin lahko pripombe na vrednost nepremičnin sporočijo do 25. januarja 2011.
Lastniki nepremičnin lahko pripombe na vrednost nepremičnin sporočijo do 25. januarja 2011. FOTO: Mateja Klavs
Lastniki nepremičnin lahko pripombe pošiljajo po pošti preko obrazca E, ki je objavljen v brošuri in na spletni strani www.obvescanje.si, ali preko spletne aplikacije "OVN", ki je dostopna preko omenjene spletne strani. Pomembno je, da na kratko napišejo razlog, zakaj se jim zdi poskusno izračunana vrednost previsoka ali prenizka.

Veliko pripomb na vrednost lastniki pošiljajo, ker so podatki o nepremičninah nepravilni in zato tudi vrednost ni pravilno izračunana. V takih primerih priporočajo, naj najprej popravijo podatke o nepremičninah s spletno aplikacijo, naslednji dan se bo v aplikaciji pokazala popravljena vrednost nepremičnin. Šele po novem izračunu, če se ne strinjajo z novo vrednostjo nepremičnin, naj podajo pripombe na modele vrednotenja.

Na geodetski upravi prosijo lastnike, naj sporočijo tudi spremembe podatkov o nepremičninah in uredijo lastništvo v registru nepremičnin. Spremembe podatkov o nepremičninah in lastništvu bodo lahko sicer posredovali tudi po 25. januarju 2011, pomembno je, da podatke uredijo do uporabe v davčne namene, kar je predvidoma do konca leta 2011. Spremembe lahko vnašajo v spletno aplikacijo ali posredujejo na geodetsko upravo na obrazcih za spreminjanje podatkov. Če lastniki nepremičnin podatkov o lastništvu ne morejo narediti z uporabo obrazca ali spletne aplikacije, lahko to uredijo v eni od geodetskih pisarn.

Nekateri napačni podatki o nepremičninah so nastali pri popisu in avtomatskih povezavah podatkov, večinoma pa odraža, kako so nepremičnine in lastništvo evidentirane v javnih evidencah. Najpogosteje za večstanovanjske stavbe ni vpisana etažna lastnina, lahko je sklenjena pogodba za promet z nepremičninami (nakup, prodaja, dedovanje …). Pogodba je lahko tudi notarsko overjena, novi lastnik pa ni predlagal vpisa v zemljiško knjigo. Lastnik je v zemljiški knjigi vpisan brez matične številke, kar onemogoča enolično povezavo med podatki zemljiške knjige, katastrov in registra nepremičnin, nepremičnine v katastrih in v zemljiški knjigi niso vpisane z istimi identifikacijskimi številkami, stavba ni povezana s pravo parcelo, ker ni evidentirana v zemljiškem katastru in katastru stavb. Lahko pa tudi po gradnji predvsem infrastrukturnih objektov ni bila izvedena izmera, parcelacija in prepis teh objektov oziroma zemljišč na občino ali državo.

Lastniki lahko pripombe na vrednost nepremičnin sporočajo do 25. januarja, podatke o svojem lastništvu in nepremičninah pa predvidoma do konca prihodnjega leta oziroma do uporabe podatkov v davčne namene.

Za urejene podatke o nepremičninah, ki lastniku zagotavljajo pravno varnost in pravilno uporabo teh podatkov v javne namene, lahko poskrbi le lastnik nepremičnine. Spremenjeni podatki v registru nepremičnin zagotavljajo lastniku pravilnejši izračun vrednosti nepremičnine. Za vpis lastništva, ureditev pomanjkljivih, nepravilnih ali nepopolnih podatkov o lastniku v zemljiški knjigi pa mora poskrbeti lastnik sam, pri čemer v zemljiško knjigo spremembe vpišejo le na podlagi zemljiškoknjižnega predloga. To velja tudi za vpis matične številke lastnika – šele po vpisu matične številke bo zemljiška knjiga vse spremembe podatkov o imenu, priimku in naslov lastnika prevzemala iz centralnega registra prebivalstva oziroma poslovnega registra.

Lastnik mora sam poskrbeti tudi za evidentiranje stavbe v zemljiškem katastru in katastru stavb z zahtevo za evidentiranje sprememb v katastrih, ki ji priloži elaborat, ki ga v predpisanem postopku izdela geodet ali projektant. Tudi država in občine bodo morale enako kot drugi lastniki poskrbeti za evidentiranje svojih nepremičnin in javnega dobra v katastrih in zemljiški knjigi.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
14. 01. 2011 09.12
To je dokaz, da uradniki delajo po liniji najmanjšega odpora. NAmreč po podatkih je do napak prišlo, ker so goljufali v preteklosti. Oziroma so določeni geodeti delali malomarno. Mejne točke v naravi so premaknili na papirjih. Sedaj pa te mejne točke povzročajo probleme, saj katastrski načrt in letalski posnetek dokazujejta prevaro pri opravljanju geodetske službe. TAko imamo objekte vrisane tudi do 10 metrov v odstopanje in to v katastrski načrt. Ko pa se prikriva z letalskim posnetkom pa je objekt na sosedovi parceli. TAko avtomatzsko pridobi nekdo lastnino ali pa jo izgubi. Če pa gledamo mejna znamenja pa je identični primer. ZAto sedaj geodetska uprava mora opravičiti svoje delo in imamo novi nateg ljudi, kateri se UPRAVIČENO RAZBURJAJO. ZATO NI ČUDNO ČE KOMU POPUSTIJO ŽIVCI. Sprašujem pa se kako lahko potem sodišča sodijo pošteno in pravično če imamo to zmešnjavo. Kako lahko potem verjamemo izvedencem. To je slika dela uradnikov in javne uprave.
Daniel Fras
23. 11. 2010 18.38
Jaz sem šla na GEO da mi objasnijo kaj in kako pa še sami ne vedo,saj mi je razlagal to kar sem vedela.Nisem pa vedela da je to ena sama kraja z to obdavčitvijo saj mora država nekako priti do denarja.jao nam ki ne bomo mogli plačat davka.Ase kdo vpraša kaj bo potem.Vzeli ti bodo za kar si celo življenje garal.
slosap@yahoo.de
23. 11. 2010 17.33
jaz bom sel osebno tja, ker bi rad videl te sposobneze...
vetlan
23. 11. 2010 16.31
Mislim, da niti v fevdalizmu ni bilo tako slabo glede davkov kot je zdaj v Sloveniji.
grdavs
23. 11. 2010 14.37
buderus23.11.2010, 13:59 Ugasni zvok, pa se boš rešil te tumaste reklame, za še bolj tumasto banko...
Geronemo
23. 11. 2010 14.30
Za vse mora poskrbeti lastnik, tudi za popravke da bo na koncu lahko lastnik plačeval državi neki navidezni dolg... Vse to je eno veliko norčevanje iz ljudi.. najprej plačamo za popise, potem plačamo za popravke, na koncu bomo pa še plačevali te davke ki jih je itak prek preveč... Dajte no folk, zbudite se iz tistih vaših ozkih vpogledov in začnite enkrat z lastno glavo razmišljat!
buderus
23. 11. 2010 13.59
prekleto šklocanje, tumaste banke........