Slovenija

'Večina delavcev je fizično in psihično zgaranih'

Ljubljana, 26. 08. 2010 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zadnji predlog pokojninskega zakona je nesprejemljiv. Predlog je škodljiv, krivičen in krut do starejših delavcev in do mladih, poudarja Semolič in vlado poziva, naj preneha probleme reševati s prisilo.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je spet poudaril, da je v predlagani pokojninski reformi kar nekaj predlogov, ki kažejo, da vlada ignorira dejanske razmere na trgu dela, življenjske razmere delavcev in njihovo zdravstveno stanje.

Protest sindikatov - 12
Protest sindikatov - 12 FOTO: Aljoša Kravanja

ZSSS je nasprotovanje pokojninskim zakonom izpostavila že 6. avgusta, ko je vlada na mizo predložila zadnji predlog. Vlada predloge na zakon od sindikatov pričakuje do 31. avgusta. Če bo predlog sprejet, bo po Semoličevih besedah vse več starejših brezposelnih, več bo invalidskih upokojitev in bolniških. Velika večina delavcev je namreč psihično in fizično zgaranih, pravi, saj so slovenski delavci po intenzivnosti dela v samem evropskem vrhu.

Vladi najbolj zamerijo, "da starejše delavce prisiljuje, da bi delali naprej, sicer bo pokojnina izredno nizka, na drugi strani pa zanemarja visoko število brezposelnih in visoko število brezposelnih mladih". Opozarja še, da bi v pokojninsko blagajno lahko več prispevali z bolj temeljitim pobiranjem prispevkov.

Predlog novega pokojninskega zakona je brez prave vizije, hkrati preozko usmerjen v reševanje požrešne državne blagajne, ocenjujejo v Stranki mladih - zeleni Evrope. Reforma po njihovem preveč spreminja in zaostruje pogoje upokojevanja, ne posega pa v vzroke in posledice staranja prebivalstva.

Za mlade položaj ni ugoden

Sekretar na ZSSS Goran Lukič je v primerjavi z dviganjem upokojitvene starosti izpostavil visoko brezposelnost mladih, zaposlovanje mladih v negotovih oblikah dela, predolgo trajanje študija in neugoden položaj mladih družin. Izpostavil je še finančno luknjo v pokojninski reformi zaradi neplačevanja prispevkov. Od leta 1996 je bilo teh po njegovih besedah za 6,4 milijarde evrov.

Izvršna sekretarka na ZSSS Lučka Böhm je izpostavila, da bi vlada lahko upokojitveno starost dvignila le, če bi zagotovila boljšo varnost in zdravje pri delu.

Predloge bodo predstavili vladi

Sindikati se bodo sestali predvidoma v ponedeljek ter predstavili skupne predloge vladi. Toda Semolič glede upoštevanja njihovih predlogov "ne pričakuje čudežev".

Protest sindikatov - 8
Protest sindikatov - 8 FOTO: Aljoša Kravanja

Prepričan je, da bo vlada vztrajala na svojih predlogih. Kritični so zlasti do predvidenega dviga starostne meje za upokojitev na 65 let oziroma podaljšanja pokojninske dobe na 43 let za moške in 41 let za ženske. Nasprotujejo tudi razširitvi obdobja, ki se uporablja za izračun pokojninske osnove, s sedanjih 18 na 34 let.

Premier Borut Pahor je ob predstavitvi osnutka dejal, da bo vlada po prejemu pripomb ocenila, ali so "takšne narave, da bi kazalo, da so za nadaljevanje socialnega dialoga koristne". Vlada bo predlog v DZ poslala 9. septembra. Sindikati pa so napovedali, da bodo v primeru sprejema zakona začeli zbirati podpise za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma.

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
31. 10. 2010 20.19
UPAM NA ČIMPREJŠNJI REFERENDUM! ALI JE MOŽNO Z REFERENDUMOM ZAMENJAT VLADO , KDO VE???
-misterij-
27. 08. 2010 14.02
A ne bi blo bolj logično, če bi začel razmišljat v smeri, da v državi ustvarijo pogoje, ki bi omogočali, da bi se namesto pri 30-tih letih, če gledamo situacijo danes, mladina začela prvič zaposlovati pri 20-tih letih!! Sej se da tud ob rednem delu pridno študirat!! Jz mislm, da je vseen več mladih, ki bi delal od 20. leta naprej kot pa dedkov in babic pr 60-tih. Skregani ste z vsako logiko!! Dragi člani sindikatov, najbolj bi blo,da se vsi izpišete iz sindikatov saj jim vsak mesec denar talate, da z vami tko manipulirajo!! Sigurno je kje zunaj človek, ki bi prostovoljno svoje delo opravil tako kot se stvari streže!! To je banda k vas nč ne špara!! Sam na slabš gre vse skup in to je dejstvo!!
breznican
26. 08. 2010 23.35
Le vkup, le vkup uboga gmajna! Heja, hejo! Za staro pravdo zdaj bo drajna. Heja, hejo
Niko_K
26. 08. 2010 22.34
Prosim, če se mi vrne VSE, kar sem vplačal v svojih 15 letih v pokojninsko blagajno, ker pokojnine tako ali tako ne bom dočakal, za druge pa žal mi ni za plačevati, ker tudi zame ninče ne bo! HVALA
titovka
26. 08. 2010 19.58
pa saj zato smo se odločali leta 1990.....ni nam bil včeč dober socializem...hoteli smo evropo in kapitalizem...pa zopet nam ni všeč?????
dusar
26. 08. 2010 18.54
Cemu vprasevati zakaj tako dolga delovna doba,Iz preprostega razloga,starejsim oz upokojencem ne predcasno izplacevati-dodeliti pokojnine da se se malo dlje trosi ,pa je potem prej miren,z mladino in mladimi glede zaposlitev je na posamezniku kako se bo ZNASEL in mladi so v boljsi kondiciji kot starejsi,ki se morajo delat,tako da je svet spet lep. Se razumemo v katerem grmu tici zajec
odbogaposlan
26. 08. 2010 18.12
zato ne poročate in seznanjate folk, ker tem kapitalistom, rinete v guzo!¨to je moj odgovor, drgac se pa kr norca delajte iz sindikatov!
odbogaposlan
26. 08. 2010 18.11
no pop tv zakaj ne poročate, da so kapitalsiti prišparali zaradi zmanjšanja pripsevne stopnje v večk kot 10 letih 6 milijard evrov!
qwery
26. 08. 2010 17.51
Ti vrli ekonomisti od Šušteršiča, Mastena, Senjurja ki tako lahko govorijo o tem, da je potrebna pokojninska reforma, znižanje plač v javnem sektorju, naj se potem tudi tem gospodom znižajo plače. Še bolj na bruhanje pa mi gre ko le ti govorijo o pokojninski reformi, sami pa imajo več funkcij: npr. Masten profesor na faksu in še nadzornik v NLB, Senjur profesor in svetovalec v vladi na fiskalnem svetu - a izobražena mladina pa bo brez zaposlitev, zato ker le ti gospodje in ostali zasedajo več stolčkov naenkrat. Naj se tudi o svojih (večih) funkcijah, ki jih opravljajo in s tem odžirajo delovna mesta mladim enkrat razgovorijo, ne pa da samo palamudijo o pokojninski reformi. Treba je tudi pred svojim pragom pomesti mar ne ?
aojz
26. 08. 2010 17.47
Radodarno pa delimo pokojnine srbskim in črnogorskim oficirjem JLA kljub temu, da so vplačevali pokojnino v Beogradu
MERDE-AVE-MERDE
26. 08. 2010 17.14
Delam 30 in nekaj let, vplačujem vse kar moram, in zdaj - in kaj mi zdaj razlagajo ti gospodje? Daj ne se šalit no, daj ne no da bom jezen zdaj...
Nicolete
26. 08. 2010 17.12
Čakamo, da bo veliki borec za delavske jabke in krompir veliki Čilumes zbral podpise za razpis referenduma o pokojninski reformi in odhodu Pahorja z mesta trenutnega začasnega glavngga Administratorja v državi. Ali pa spet pokazal spodnjice obarvane v čokoladno barvo tako kot vedno.
qwery
26. 08. 2010 17.09
JA STARI NAJ DELAJO DO SMRTI, TISTI PRI KORITU CELO NA 3,4,ALI 5 POLOŽAJIH, MLADI PA BODO V SVOJIH NAJBOLJŠIH LETIH BREZ SLUŽB. RES SUPER IDEJA PAHORČEK, ŠE EN KMET BI BOLJŠE VODIL DRŽAVO, KOT TA NAŠA NEVERJETNO SPOSOBNA VLADA.
tiger200
26. 08. 2010 16.46
Zanima me zakaj veliko delavcev v industriji ni včlanjenih v sindikat ozioma jih nihče iz nobenega sindikata ni prišel vabit v svoje vrst, če se že tako borijo za njih ?
tiger200
26. 08. 2010 16.45
Semolič bi moral odstopiti, saj je on kriv za vse, ker se že skoraj dvajset let bori predvsem za svojo plačo !
jurimuri1
26. 08. 2010 16.34
DELAVCI, VI DELAJTE DO 100 LETA, VAM POKOJNINA NI POTREBNA, ITAK MATE TAKO MIZERNE PLAČE, DA NE DOBITE NIKAKRŠNE POKOJNINE, NAJ GREJO NAMESTO VAS V POKOJ PRI 50 DRŽAVNI URADNIKI, ONI SO ZGARANI OD DOLGEGA ČASA IN PREKLADANJA PAPIRJEV S KUPA NA KUP
dusar
26. 08. 2010 16.18
Nic kaj optimisticni casi cakajo to lepo dezelico,kjer je bil poudarek na lepoti in pristnosti bivalnega okolja ,ne pa na kvaliteti cloveskega bivanja,zivlenja,kot tudi organiziranega,oz.urejenega pristopa do cloveka
MERDE-AVE-MERDE
26. 08. 2010 16.06
predlagam da se dela do 105 leta starosti, kravatarji pa uživajo v tem času.
eschenhof
26. 08. 2010 15.48
Trenutno funkcioniranje pokojninske blagajne je in je bila odlična rešitev, le zadeva bi morala biti maksimalno transparentna (pregled vplačil in izplačil) s stalnim nadzorom računskega sodišča, ter očiščena vse nepotrebne in nezakonite "nesnage" ki bi morala preiti v socialo (državne pokojnine, zagotovljene pokojnine ipd) ali v proračun (borčevske, pokojnine za zaslužne kulturnike, športnike ipd.; za verske uslužbence itd). Vendar to ne želi nihče narediti in tudi nobenega ekonomista ni da bi zadevo eksaktno izračunal (vplačila - izplačila in ostanek) in zadevo javno obelodanil. Dobro mi je poznano da se je v času bivše Jugoslavije (kjer se je tako slabo gospodarilo) dostikrat zgodilo, da se je republiški proračun sposojal denar iz pokojninske blagajne, torej je že takrat bilo v njej denarja v presežku. Če ga nebi bilo tudi tudi sedaj, nebi na to blagajno obesili različno socialo in raznih pokojnin katerih prejemniki v to blagajno niso nikoli vplačevali prispevkov. Da je denarja dovolj si tudi država nebi dovolila, da brez zadržkov različnim firmam dovoljuje zamude ali odložena plačila zdravstvenih in pokojninskih prispevkov torej je denarja dovolj. Mislil da se bo moral zopet najti kakšen ekonomist tipa Pezdirc kot v primeru Elektrogospodarstva (ne glede če bo tudi tu imel lastne račune kot pri Elektru, kajti v kapitalizmu ni nič zastonj) , da bo javno razgalil tudi to veliko barabijo.
David Ivanuša 1
26. 08. 2010 15.43
abeceda123: Če nekdo notri plačuje 12 tisoč nej tudi dobi ven 10 tisoč. Pa naj bo 100x manager.