Slovenija

Večina bi volila SD

Ljubljana, 27. 05. 2007 18.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tjaša Slokar
Komentarji
98

Podpora Janševi vladi je padla na najnižjo točko doslej. Pahor je najbolj priljubljen, med strankami vodi SD.

Vlado Janeza Janše so vprašani maja ocenili slabo
Vlado Janeza Janše so vprašani maja ocenili slabo FOTO: POP TV

Javnomnenjska podpora vladi Janeza Janše je padla na najnižjo točko doslej. Vsaj tako kaže raziskava, ki jo vsak mesec za našo televizijo in časopis Dnevnik opravlja agencija Ninamedia. Najbolj priljubljen politik je še vedno Borut Pahor, najbolj priljubljena stranka pa njegovi Socialni demokrati. Anketiranci so tudi bolj naklonjeni predsedniku države Janezu Drnovšku kot premierju Janezu Janši.

Najslabša ocena vlade

S čim si je vlada zaslužila najslabšo oceno doslej? Podpora v javnosti ji je namreč prvič padla pod 40 odstotkov, natančneje, kot uspešno jo ocenjuje le še 39,2 odstotka anketiranih, kot neuspešno pa 51 odstotkov.

Trend podpore vlade
Trend podpore vlade FOTO: POP TV

Potem ko ji je še prejšnji mesec kazalo bolje, so dogodki zadnjega meseca očitno slabo vplivali na njeno podobo. In kako je bilo doslej? Januarja jo je za uspešno ocenila več kot polovica anketiranih, februarja 44,5 odstotka, marca 42,3 odstotka vprašanih, aprila si je nekoliko opomogli – da vlada dela uspešno je menilo 45,5 odstotka vprašanih - in maja, kot omenjeno 39,2 odstotka.

"Kadar želi vlada sprejeti kakšen ukrep, ki ni ravno po volji velike večine, je seveda rezultat lahko manjši, ko je vlada uspešna s svojimi ukrepi, je seveda podpora javnosti večja,“ o razlogih za padec priljubljenosti razglablja minister za šolstvo in šport Milan Zver.

Večina na Drnovškovi strani

Večina podpira Drnovška
Večina podpira Drnovška FOTO: POP TV

Nekaj odstotnih točk je vladi zagotovo pobral spor oziroma medsebojno obračunavanje med Janšo in Drnovškom, v katerem jo je, kljub očitanim nepravilnostim, bolje odnesel Drnovšek. Bolj mu zaupa 51, 8 odstotka anketiranih, Janši 30,2. "V situaciji, ko večina ljudi po mojem presoja, da to, prvič, ni bistven problem Slovenije in, drugič, da se ga rešuje verjetno na vsaj zelo neroden način, takrat se seveda javnost na to odzove,“ meni Pahor. In dodaja, da to vpliva celo na volivce, ki so vladi sicer naklonjeni.

Če bi bile danes volitve ...

Koga bi volili, če bi bile volitve danes? Večina bi obkrožila SD
Koga bi volili, če bi bile volitve danes? Večina bi obkrožila SD FOTO: POP TV

Sicer pa se je tokrat spet izkazal za resničnega pregovor: Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. Anketiranci so nagradili tiste, ki se v spor niso vpletali. Če bi bile volitve danes, bi namreč močno zmagala SD, dobila bi 28,8 odstotka glasov, na drugem mestu je slabše ocenjena SDS z 20-imi odstotki, na tretjem LDS – 7,2 odstotka, četrto mesto si delita Ljudska stranka in SNS, obe bi podprlo 3,4 odstotka volivcev, sledi DeSUS, na zadnjem mestu je tokrat Nova Slovenija.

Lestvica najbolj priljubljenih politikov

Vodi Borut Pahor, sledi mu Janez Potočnik, tretji je Janez Drnovšek, ki mu je zadnje mesece podpora precej padala, tokrat je očitno izpadel žrtev in dobil bistveno boljšo oceno, za njim je Zoran Janković, peti je Lojze Peterle, šesti Gregor Virant, sedmi Matej Lahovnik, tudi bolje ocenjen kot prejšnji mesec, osmi Miran Potrč, na deveto mesto je zdrsnil Janez Janša in deseti je minister Milan Zver.

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
28. 05. 2007 15.11
Vsekakor se nam velika koalicija lahko zgodi na naslednjih volitvah, še posebej če bo Plemeniti dobil še kak sedež več - njega pač v koalicijo ne bo povabil nihče. To pa ima seveda dobre in slabe strani.
ernest83
28. 05. 2007 15.06
SD se začne in konča pri Pahorju. Še njemu samemu je jasno, da nima iz česa naredit 20 ministrov, zato že sanja o veliki koaliciji. Niti ostanki LDS-a mu pri tem ne morjo pomagat. Janša mu pa tudi ne bo kavice kuhal.
malasutra@gmail.com
28. 05. 2007 15.00
ajajaj, exim, kaj naj rečem. vidim, da vneto rolaš svoj film. pa daj. razen fantazije o oblasti vam v prihodnje res ne bo veliko ostalo. če bi želel argumentirati vse očitke sedanji vladi, bi porabil za to nekaj strani (na primer: kontrola medijev, uničevanje javnega zdravstva in šolstva, grobe kršitve ustave v primeru izbrisanih, družine strojan...), korupcija, širjenje nestrpnosti, aferaštvo, odstop od napovedanih reform, blokiranje vitalnih institucij (na primer bs), primitivni poskusi diskreditiranja političnih nasprotnikov, poskusi podrejanja urada predsednika rs... ajme, ajme, preveč je tega, da bi tule pisal. v glavnem, katastrofa od vlade.
exim@t-2.net
28. 05. 2007 14.47
malasutra: ne, besedo "poraz" ti že dalj časa zelo dobro poznas, saj se to odraža v tvojem besednjaku. Besede, ki je ne poznaš, je razum. Očitno nisi dovolj časa hodil v šolo, da bi razumsko utemeljeval in utemeljil svoje očitke zdajšnji vladi. Verjetno te moti, da nisi več pri koritu in ne moreš uživati življenja, kot si ga bil navajen. Za MOJ denar!
politik70
28. 05. 2007 14.31
zupancicff čestitke za zmago samo sv jurij pa tudi ni velik za celo Slovenijo!
Vegos
28. 05. 2007 14.30
Zupancicff, zadnji se bo smejal po volitvah, se mi zdi...
Felix2
28. 05. 2007 14.27
V občini Sv. Jurij je včeraj kandidat SDS-a premagal kandidatko SD. Tako je to, ko gre zares, ko so na sporedu volitve. Ankete so larifari, to smo že videli. Kdor se zadnji smeje, se nasmeje do solz, dragi moji!!! Janša bo spet zmagu, to drži kot pribito (sam ga sicer nisem nikoli volil in ga tudi ne bom), ker on ve, kaj je za narod dobro. Pahorjev nasmešek je še zdaleč premalo.
malasutra@gmail.com
28. 05. 2007 13.59
kje pa je tomi? me že skrbi. mislim, da kaže prve znake globoke klinične depresije. daj, tomi, no, komunajzarji te že pogrešamo. sigurno boš iznašel kakšno pametno formulo, da boš rezultate spremenil janševim v prid (hehehe).
malasutra@gmail.com
28. 05. 2007 13.51
ja, exim, obvladam natanko 199 besed. dvestota, ki sem jo osvojil danes je beseda poraz. če dam to besedo k sds, dobim rezultat prihodnjih volitev (hehehe). se pravi: sds - poraz, levica - zmaga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
yanker007@gmail.com
28. 05. 2007 13.26
Več kot očitno je to začetek konca, zdaj majo eno leto časa da si nakradejo in nagrebejo!
politik70
28. 05. 2007 13.04
Moro najbolšc da gnarediš anketo kar med vsemi 2000000 pa boš dobu relavantne rezultate!
gunther
28. 05. 2007 12.44
Drugače ne more biti. Ta vlada ima preveč pomankljivosti. Ustreznega kadra že, če govorimo o prvem nivoju ni. Nedvomno je SD na prvem mestu in bo na naslednjih volitvah prevzela vodstvo, ker je zaenkrat daleč najboljša alternativa obstoječi največji vladni stranki.
politik70
28. 05. 2007 12.38
peternelj.janez Smo prmejhn narod da bi si kar tako zamerili.Tudi tebi lep dan še naprej in brez zamere peternelj.janez
peternelj.janez@gmail.com
28. 05. 2007 12.32
Politik 70 če ti povem po pravici nisem verjel, da je kdo zmožen premagati LDS. Sicer pa je dejstvo da je danes SD pred SDS vendar mislim da ne toliko kot kaže zgornja anketa... Sicer bo odhod pahorja SD pahnil veliko nižje... LDS pa se obeta porast podpore saj bo kaco končno odstopil (ti glasovi bodo prišli od SD-ja) Ampak tudi če Janša zmaga na naslednjih volitvah bo težko sestavil vlado... Bomo videli, pa brez zamere politik 70!
M.U.K.
28. 05. 2007 12.23
Vsem, ki to ni jasno. Janša ne bo obstal.Ni variante. Vprašanje je samo ali bo zamenjan legalno na volitvah ali pa kot Chausescu. Do tega drugega ga lahko pripelje njegova paranoja. To je njegov največji sovražnik. Zaradi njegove paranoje nima pravih protikandidatov v stranki (sistematično jih uničuje), hoče obvladovati medije, gospodarstvo....išče grehe potencialnih nasprotnikov, sklepa posle z gopodom Plemenitim,ki je pravi "black guy", skratka počne vse, da bi imel nadzor, ki ga je pa že davno izgubil. Zelo nevaren tip človeka. Inteligenten z zaprto srčno čakro in brezmejo željo po oblasti.
politik70
28. 05. 2007 12.22
peternelj.janez no bom pa še jaz dodal en strokoven izračun in formula je naslednja: tista agencija ki jo plačuje vlada(Leva ali Desna)zelo težko objavi čisto taprave podatke. Ampak Ninamedija medija si je to upala vsaj v številkah
politik70
28. 05. 2007 12.15
peternelj.janez Glede napovedi maš pa prav.Pokazali so številke in procente niso si pa upali napisat dabo LDS izgubila volitve.IN tisti ki mislimo z svojo glavo in se ne pustimo prevarat ne levim ne desnim smo vedeli da LDS volitev ne more dobiti. In predvidevam da si ti pred zadnjimi volitvami tudi vedel kam pes taco moli.Ali se pa pač motim.
peternelj.janez@gmail.com
28. 05. 2007 12.13
Sicer pa je SPEM vzel vzorec 1000 ljudi.. Standardna napaka vzorca za N=1.000 pri 95 odstotni stopnji zanesljivosti je /- 3,1 odstotne točke
peternelj.janez@gmail.com
28. 05. 2007 12.10
Politik pa kaj je to važno če je podpora padala to samo kjaže da je vzorec premajhen, da bi bile raziskave točne! Sicer pa je raziskavo naredila tudi spem, kjer so rezultati sledeči: Največ glasov v primeru volitev političnih strank za državni zbor to nedeljo bi dobili Slovenska demokratska stranka in Socialni demokrati z minimalno razliko v deležih glasov (SDS u2013 22,6 odstotkov in SD u2013 21,5 odstotkov). S slabimi 14 odstotki bi jima sledila Liberalna demokracija Slovenije, slabih 18 odstotkov anketiranih pa je še neopredeljenih. Ne mi pa govorit, da so napovedovali zmago SDS ker jo niso!
politik70
28. 05. 2007 12.09
peternelj.janez 1. če greš primerjat moje podatke z tvojimi boš videl da nisem lagal.Je pa res da sem vstavil pred sedeže procente ki pa se na tem forumu ne vidiji in ko boš to dojel boš pa velik.In tisti tvoj LOL si pa nekam utakn.