Slovenija

Več žensk na liste

Ljubljana, 22. 06. 2006 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci so na drugem branju novele volilnega zakona potrdili postopno uvedbo 35 odstotne ženske kvote.

Na parlamentarnih volitvah leta 2008 naj bi veljala 25-odstotna ženska kvota, na naslednjih volitvah pa 35-odstotna.
Na parlamentarnih volitvah leta 2008 naj bi veljala 25-odstotna ženska kvota, na naslednjih volitvah pa 35-odstotna. FOTO: POP TV

Poslanke in poslanci so opravili drugo branje novele zakona o volitvah v državni zbor, ki bo med drugim postopoma uvedla 35-odstotno zastopanost žensk na kandidatnih listah za volitve v Državni zbor.

Opozicijskima LDS in SD poslanskih kolegov ni uspelo prepričati o smiselnosti zvišanja t.i. ženske kvote na 40 odstotkov.

Na parlamentarnih volitvah leta 2008 naj bi veljala 25-odstotna kvota, na naslednjih volitvah pa 35-odstotna. Kvote se uvajajo po tem, ko so že bile uvedene za lokalne volitve in volitve v Evropski parlament.

Novela sicer zvišuje tudi število podpisov, potrebnih za določitev liste kandidatov v posamezni volilni enoti, in sicer s 100 na 1000. Gre za kandidatne liste, ki jih določijo volivci s podpisovanjem.

Novela bo uvedla prosojne glasovalne skrinjice.
Novela bo uvedla prosojne glasovalne skrinjice. FOTO: Bobo

Predlagana sprememba tudi podaljšuje rok, do katerega se še upoštevajo glasovnice, oddane po pošti iz tujine, ter ureja volilno pravico poslovno nesposobnih oseb.

S spremembami naj bi uvedli tudi prosojne glasovalne skrinjice, kar naj bi omogočilo višji standard volitev in zmanjšalo možnost zlorab, predvideno pa je tudi določilo, da mora biti vsaj eno volišče v okraju dostopno tudi invalidom.

Republiška volilna komisija bi se preimenovala v državno volilno komisijo, saj sedanje poimenovanje izhaja še iz nekdanje Jugoslavije. Mesto sedanjega tajnika komisije pa bi se spremenilo v mesto direktorja službe državne volilne komisije.

DZ bo o zakonski noveli dokončno odločil na naslednjem zasedanju.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.