Slovenija

Več zaposlitev in otrok!

Ljubljana, 21. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bo pri svojem delu usmerjeno predvsem v reševanje politike zaposlovanja in rodnosti.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič je na današnji prvi novinarski konferenci v tej vlogi orisal glavne usmeritve in naloge ministrstva v tem mandatu.

Janez Drobnič (Foto: Dare Čekeliš)
Janez Drobnič (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Zaposlitvene možnosti za mlade in starejše od 50 let

Kot je dejal, so glavne usmeritve na področju delovanja ministrstva dogovorjene že v koalicijski pogodbi. Nadaljevali bodo tiste dosedanje projekte, ki so dobri. V pripravi je nov program aktivne politike zaposlovanja za leto 2005, prizadevali pa si bodo za izboljšanje zaposlitvenih možnosti oseb, starejših od 50 let. Pozornost bodo namenili tudi mladim, ki si v šestih mesecih še niso našli zaposlitve. Med ključnimi nalogami bo zmanjšanje strukturnih neskladij na trgu dela. Zmanjševali bodo razlike med regijami in spodbujali zaposlovanje v regijah z nadpovprečno stopnjo brezposelnosti. Koalicijska pogodba tu predvideva poseben zakon.

Drobnič je posebej poudaril zavzetost za sodelovanje s socialnimi partnerji. Analizirali bodo tudi učinke zakona o delovnih razmerjih in pripravili ustrezne spremembe zakona. Po Drobničevih besedah bi moral biti trg dela bolj fleksibilen, kar pa ne pomeni več zaposlitev za določen čas, temveč bi bil rezultat prav nasproten. Rigidnost je namreč tista, ki po Drobničevem prepričanju pomeni manj zaposlovanja.

Daljši očetovski dopust

Slovenija bi morala v naslednjih desetih letih 'proizvesti' okoli 200.000 prebivalcev, če želi zapolniti demografsko luknjo, ki je nastala z padcem natalitete v zadnjega pol stoletja in zagotoviti pokojnine starajočemu se prebivalstvu.

Na področju družine bodo preučili ukrepe za povečanje rodnosti. Na ministrstvu so danes opozorili še na to, da bo od 1. januarja prihodnje leto očetovski dopust, ki ga opredeljuje zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, trajal 90 dni. Za 15 dni očetovskega dopusta, ki ga mora oče izrabiti v času porodniškega dopusta matere, mu pripada tudi pravica do očetovskega nadomestila. Za 75 dni očetovskega dopusta, ki ga lahko oče koristi kadar koli do dopolnjenega osmega leta starosti otroka, pa mu republika zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače.

Socialna pomoč tistim, ki jo res potrebujejo

Pri socialnih transferjih bodo nadaljevali z informatizacijo sistema, ki bo omogočal pregledno izplačevanje socialnih pomoči in onemogočal zlorabe na tem področju. Socialna varnost se po Drobničevem mnenju ne sme zmanjševati, vendar naj gredo transferji tistim, ki so pomoči res potrebni. Nujno se mu zdi, da se njihov položaj aktivno rešuje, socialna pomoč pa naj bi bila le začasna in ne dolgoročna rešitev.

'Uspešen fototermin' z istospolno umerjenimi

Srečanje ministra s predstavniki gejev in lezbijk ni bilo konstruktivno
Srečanje ministra s predstavniki gejev in lezbijk ni bilo konstruktivno FOTO: POP TV

Minister Drobnič je popoldne sprejel predstavnike istospolno usmerjenih. Čeprav so pričakovali, da bo Drobnič predstavil stališče ministrstva do zakona o istospolnih partnerskih zvezah, se to ni zgodilo. Sprejetje zakona, ki se že osem let valja po predalih je, kot je dejal Drobnič, odvisno od koalicije.

Enourni pogovor je bil samo uspešen fototermin, pravega pogovora pa ni bilo, ocenjujejo predstavniki nevladnih organizacij. Sicer pa bi predlog zakona o istospolnih skupnostih, ki ga je pripravila prejšnja vlada, moral romati na poslanske klopi sredi julija, a se to kljub napovedim ni zgodilo.

Istospolni partnerji se pri nas še ne morejo uradno poročiti, njihov status je pravno neurejen. Zakon pa bi istospolnim parterjem omogočil, da uradno sklenejo partnersko zvezo in se vpišejo v matični register. Uredili bi si lahko socialno varstvo, premoženjska razmerja, vzajemno dolžnost vzdrževanja, status svojca in podobno.

Minister za delo je v pisni izjavi za javnost sporočil, da je že večkrat javno poudaril, da se vsak svobodno odloča o tem, s kom in kako bo živel. To velja za slehernega posameznika! V tem primeru gre za njihovo osebno odločitev in pravico, v katero ni dovoljeno posegati, tudi državi ne. Sicer pa je pogovor med nevladnimi organizacijami in ministrom za delo nanesel tudi na odmevno izjavo Janeza Drobniča na zaslišanju pred državnozborsko komisijo, da bi moralo to vprašanje urejati ministrstvo za zdravje. To izjavo pa je varuh človekovih pravic označil kot nestrpno.

Za dialog z invalidi

Ministrstvo bo imelo tudi poseben direktorat za invalide
Ministrstvo bo imelo tudi poseben direktorat za invalide FOTO: POP TV

Na področju invalidske problematike je minister omenil, da so v pripravi podzakonski akti, da bo zakon o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov lahko dejansko začel delovati. Prizadeval si bo za dialog z invalidskimi organizacijami. Po novem bo imelo ministrstvo pet direktoratov, tako poleg direktoratov za delovna razmerja, za trg dela in zaposlovanja, za družino in za socialne zadeve še direktorat za invalide.

Sredstev za delovanje socialnih služb ni dovolj

Za delovanje služb socialne pomoči tudi letos ne bo dovolj denarja
Za delovanje služb socialne pomoči tudi letos ne bo dovolj denarja FOTO: Reuters

Drobnič je poleg tega podal nekatere ugotovitve ob primopredaji poslov. Tako je poudaril, da ima republiški zavod za zaposlovanje za 2,9 milijarde tolarjev neplačanih realiziranih storitev, ki tako padejo v plačilo prihodnje leto. Za leto 2005 tudi ni v zadostni meri zagotovljenih finančnih sredstev za delovanje socialnih služb oziroma centrov.