Slovenija

Več za manjše

Ljubljana, 03. 11. 2006 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.S./I.H./STA
Komentarji
4

Štiri občine v državi, med njimi tudi Ljubljana, bodo, kot kaže, po novem zakonu na slabšem.

Štiri občine v državi, med njimi tudi Ljubljana, bodo, kot kaže, po novem zakonu o financiranju občin na slabšem. Prestolnica bi bila namreč lahko prikrajšana za kar osem milijard tolarjev proračunskega denarja. To pomeni, da bi v Ljubljani lahko ostali brez štiriletnega proračuna za šport in dveletnega proračuna za kulturo.

Ljubljana bi lahko bila zaradi novega zakona prikrajšana za kar osem milijard tolarjev proračunskega denarja
Ljubljana bi lahko bila zaradi novega zakona prikrajšana za kar osem milijard tolarjev proračunskega denarja FOTO: POP TV
Janković je ponovil, da bo uresničil projekte, kot je obljubil
Janković je ponovil, da bo uresničil projekte, kot je obljubil FOTO: POP TV

Bodoči ljubljanski župan Zoran Janković je prepričan, da Ljubljana z zakonom teh osmih milijard ne bo izgubila, saj jih nujno potrebuje 16 in ne le osem. “Ne bo izgubila tega denarja, to sem trdno prepričan. In pričakujem konstruktiven pogovor z vlado, kjer bom utemeljil, zakaj Ljubljana ta denar potrebuje,” je poudaril za 24UR in ponovil, da bo uresničil vse projekte, kakor je obljubil. Sicer pa je menil, da je zakon bil potreben sprememb.

Med njimi so stadion v Stožicah, obnova Plečnikove mojstrovine za Bežigradom, nov potniški center, prenova Ljubljanskega gradu. “Prepričan sem, da bomo v Ljubljani realizirali vseh 22 projektov. Tudi deset dni po volitvah stojim za programom in ta program bomo uresničili,” je dejal in pojasnil, da se bodo financirali iz štirih virov: mestni proračun, realizacija služb in holdinga, evropska sredstva in javno zasebno partnerstvo.

Ne bo izgubila tega denarja, to sem trdno prepričan. In pričakujem konstruktiven pogovor z vlado, kjer bom utemeljil, zakaj Ljubljana ta denar potrebuje. Zoran Janković

Kaj prinaša nov zakon?

Doslej so se občine v 80 odstotkih financirale iz davčnih prihodkov, torej dohodnin občanov in podjetij, ki pa po občinah niso razporejeni enakomerno. Preostalih 20 odstotkov so dobili s taksami, koncesninami, samoprispevki, dohodki od premoženja in nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč.

Po novem predlogu zakona, ki ga podpirajo koalicijske stranke, opozicija pa ga zavrača, pa naj bi bil sistem financiranja tak: denar iz dohodninskih virov bi se zbiral na enem mestu in nato enakomerno razporejal občinam. Izračunali bi povprečne stroške občin za vsakega prebivalca in določili koliko občina potrebuje za posamezne projekte. Denar iz te skupne malhe bi 210-im občinam nakazovali mesečno ali pa celo tedensko.

Zakon prinaša sistem financiranja, ki je po mnenju ministra brez listnice, pristojnega za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Ivana Žagarja nediskriminatoren in zagotavlja vsem občinam enakopravne možnosti financiranja njihovih nalog.

Koalicija zakon podpira, opozicija je proti
Koalicija zakon podpira, opozicija je proti FOTO: POP TV


Poslanci SDS so prepričani, da je dosedanji način financiranja občin iz dohodnine krivičen in popolnoma diskriminatoren ter slab za razvoj države. Po mnenju poslanca Franca Pukšiča je prinašal velike razlike, saj se je dogajalo, da je nekaj občin v državi porabilo od 25 do 30 milijard tolarjev sredstev prek primerne porabe, medtem ko nekatere občine niso mogle niti sodelovati na razpisih, kjer je potreben lastni vir sofinanciranja. Podobno menijo tudi v poslanski skupini NSi, nov zakon pa kot dober ocenjujejo tudi poslanci SLS.

V LDS predlaganemu zakonu niso naklonjeni. Vili Trofenik recimo ugotavlja, da zakon ne zagotavlja zadostnih in ustrezno razpršenih finančnih virov za financiranje občin, temveč z uvedbo glavarine povečuje finančno odvisnost od državnega proračuna. Da zakon ni dober so prepričani tudi v stranki SNS, kjer menijo, da je neživljenjski ter da bo zaviral napredek v lokalnih skupnostih in njihovo avtonomnost. Sašo Peče je prepričan, da je zakon zelo kratkotrajne narave, saj v njem ni opredeljenih pokrajin, ki naj bi jih dobili že leta 2008. Poleg tega meni, da je predvsem v škodo občin, saj te na njegovi podlagi ne bodo mogle zagotavljati interesa, ki ga od jih pričakujejo občani.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cofar
06. 11. 2006 00.53
Ma ne vem no....Se mi zdi, da itak kar ljudej pravimo je itak vseen....Mi smo tle da nardimo kar nam rečejo, da plačamo kokr nam rečejo, v lgavnem, skoz se govori o neki svobodi, demokraciji....A sploh lahko še govorimo o svobodi če pa smo na dobri poti v American style of life! Torej krediti, visoki davki in podobno! Lahko sploh rečemo da smo svobodni, ali smo moderni sužnji??? Medtem ko si nekateri kupujejo jahte za več miljonov evrov nekateri dobijo sam za hrano!!! Ne vem kaj naj na to rečem!!! Upam, da Jankovič in ostali podobni njemu ne bodo poskrbeli samo za svoj žepek, ampak bodo kakšen debel kos pogače pustili tudi ljudjem....Da bodo ljudej vedl zakaj živijo v nekem mestu in da znjim dihajo in delajo!!!! To je to!!
esfflight
04. 11. 2006 00.02
S politiko, ki jo vodite ste unicili veliko podjetij in kar nekaj je obcin ki si prav revne. Vi boste gradili stadione, pa kaj ti jaz vem kaj se, ljudje pa so lacni. Kje ste veliki"vladarji" ali rabite vidne pripomocke ali vas bo treba poslati na psihiatricne preglede? Dajte no malo premislite, kam vse to pelje in ne uniciti vse kar ste dobili, ko ste prisli na oblast
s_slovenec@hotmail.com
03. 11. 2006 21.05
BRAVO vlada! Končno centru dol tala in mu daje manj denarja. Tako naprej!!
victoriosus
03. 11. 2006 18.40
Iz članka razberem, da bodo občine na boljšem, oz. da bo razporeditev bolj enakomerna in enakopravna. Trofenik nekaj naklada, Peče pa samo kritizira trajanje izvajanja zakona. Torej bistvo zakona je pozitivno, ane? Zakaj je potem naslov "Občine na slabšem?"??? A malo manipulirate, 24ur.com? To pa ni tako zelo fino, a veste...