Slovenija

Več vojakov na krizna žarišča

Celje/Berlin, 06. 02. 2008 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

Na Kosovo za obdobje šestih mesecev odhaja 350, v Afganistan pa 66 dodatnih slovenskih vojakov.

V celjski vojašnici so se danes postrojili pripadniki Slovenske vojske (SV), ki ta mesec odhajajo na operacijo kriznega odzivanja Kfor na Kosovo in Isaf v Afganistan. Pripadnike SV je slavnostno nagovoril tudi obrambni minister Karl Erjavec.

Po besedah Erjavca gre za dve zelo pomembni nalogi, Slovenija pa je zelo zainteresirana, da se razmere na Kosovu stabilizirajo.
Po besedah Erjavca gre za dve zelo pomembni nalogi, Slovenija pa je zelo zainteresirana, da se razmere na Kosovu stabilizirajo. FOTO: POP TV

Minister ocenjuje, da slovenski vojaki na Kosovo odhajajo v zelo občutljivem obdobju, saj tamkajšnje politično vodstvo napoveduje odcepitev od Srbije. Glede Afganistana je Erjavec povedal, da je ta mirovna misija zelo zahtevna in nevarna, slovenski vojaki pa ostajajo v zahodnem delu te države, kjer bodo opravljali določene naloge okrog letališča in bodo usposabljali afganistanske nacionalne sile, da same poskrbijo za mir v državi.

Slovenska prioriteta je Kosovo

Tudi danes je minister zagotovil, da se število slovenskih vojakov v Afganistanu ne bo povečalo, tudi lokacija njihovega delovanja ostaja nespremenjena. Erjavec je dodal, da se bo v četrtek na Natovem srečanju ministrov za obrambo gotovo srečal tudi z ameriškim obrambnim sekretarjem Robertom Gatesom, s katerim bosta izmenjala mnenja o tem vprašanju. "Slovenija v mirovnih misijah ima kredibilnost, zato ne vidim razloga, da bi se število vojakov povečalo," je dejal Erjavec. Poudaril je tudi, da je slovenska prioriteta Kosovo, v Afganistanu pa je Slovenija glede na leto 2007 število vojakov že povečala za 20 odstotkov.

Nemci le delno upoštevali ZDA

Medtem pa je Nemčija sporočila, da bodo na sever Afganistana napotili dodatnih 200 vojakov, ki bodo sodelovali v okviru Natovih hitrih sil za posredovanje. Svojih vojakov pa ne bodo napotili na nemirni jug države, kot to od njih pričakujejo ZDA. Napotitvi nemških vojakov na jug Afganistana nasprotuje tudi nemška javnost.

Z napotitvijo novih vojakov Nemčija ostaja znotraj predpisane meje, ki jo je določil nemški parlament in ki določa, da lahko Nemčija v Afganistan pošlje največ 3.500 vojakov.
Z napotitvijo novih vojakov Nemčija ostaja znotraj predpisane meje, ki jo je določil nemški parlament in ki določa, da lahko Nemčija v Afganistan pošlje največ 3.500 vojakov. FOTO: Reuters

Danes pa so ZDA in Velika Britanija, članici Nata z največjim deležem vojakov v Afganistanu, pozvale zaveznike v Natu, naj z njimi delijo breme konflikta. Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je opozorila, da ima le majhno število zaveznic svoje vojake v najbolj nemirnih predelih države.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dodoman.20@gmail.com
06. 02. 2008 18.56
Glej no glej...očitno so naši ponovno popustili američanom...patetic.
jugoslovan
06. 02. 2008 18.37
Doma naj ostanejo.Naj američani sami pojejo kar so zakuhal seveda na svoj račun ne na naš.
mire@email.si
06. 02. 2008 18.35