Slovenija

Več denarja že s februarsko plačo

Ljubljana, 09. 03. 2010 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predstavniki sindikatov in uprava Mercatorja so se dogovorili za predčasno uveljavitev zakona o minimalni plači. Zaposleni bodo tako dobili izplačilo plač po novem zakonu mesec dni prej, kot je predvideno.

Trgovka
Trgovka FOTO: Kanal A

Predstavniki ZSSS, Sindikata delavcev trgovine Slovenije in Sindikata delavcev Mercator so se v ponedeljek z upravo Mercatorja dogovorili, da spremembe o minimalni plači uveljavijo že s februarsko plačo, ki bo izplačana 15. marca. To je mesec dni prej, kot je predvidena uveljavitev novega zakona o minimalni plači.

Državni zbor je zakon o minimalni plači sprejel februarja letos, v skladu z njim pa se je minimalna plača dvignila s 597,43 evra na 734,15 evra bruto.

Kot so še sporočili iz Mercatorja, bodo skupaj z izpolnitvijo zahtev zakona izvedeni tudi takšni popravki plačnih izhodišč po vseh plačilnih razredih, da ne bo uravnilovke in bo plačni sistem ostal stimulativen. "Uprava in socialni partnerji so prepričani, da bodo sodelavke in sodelavci Mercatorja to spremembo sprejeli z odobravanjem in si po najboljših močeh prizadevali za dobro in uspešno delo, ki bo omogočilo stabilno poslovanje družbe tudi v letu 2010," so še zapisali v družbi.

In čeprav Mercator predčasno uvaja novi zakon, so v nekaterih poslovalnicah delavci vse prej kot zadovoljni. Kot je znano, je v zadnjem času v naše uredništvo prišlo kar nekaj anonimk o nevzrdržnih delovnih razmerah, poleg tega pa naj bi se po besedah predsednice sindikata v Mercatorju Vesne Stojanovič v zadnjem času povečevalo tudi nezadovoljstvo s plačami v podjetju.