Slovenija

'Varovanje je na visoki ravni'

Ljubljana, 08. 11. 2007 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zasebno varovanje pri nas je na visoki ravni, težave pa predstavlja pomanjkanje delovne sile, so ugotovili na okrogli mizi.

Zasebno varovanje je v zadnjih 15 letih izjemno napredovalo in je na zelo visoki ravni, je na okrogli mizi, ki jo je na Fakulteti za varnostne vede pripravilo društvo za zasebno varstvo in državljansko samovarovanje, dejal dekan fakultete Gorazd Meško. Zato bi bil čas, da se iz podaljška policijske dejavnosti spremeni v samostojno gospodarsko dejavnost, meni.

Na okrogli mizi so se postavili v bran zasebnemu varovanju
Na okrogli mizi so se postavili v bran zasebnemu varovanju FOTO: POP TV

Po Meškovih besedah je nekaj zadnjih dramatičnih dogodkov v zadnjih letih pripeljalo do tega, da so se zbudili dežurni moralisti in poznavalci in začeli na veliki zvon obešati zadeve, ki bi jih bilo treba spremeniti. "Včasih je to upravičeno, velikokrat pa se tudi zgodi, da se povzroča nepotrebna panika, ki vabi v čase lova na čarovnice," je dejal Meško.

Po njegovem mnenju zakon o zasebnem varovanju, ki ga je nedavno sprejel državni zbor, ne bo prispeval k boljšemu stanju na področju zasebnega varovanja, če se ne bo izvajal. Izrazil je tudi svoje nestrinjanje s tem, da bi država v celoti prevzela usposabljanje in izobraževanje varnostnikov, saj, kot je dejal, "gre pri tem zagotavljanju nadzora dejansko za različne politične in gospodarske interese ter idejo, kdo bo vladal preko varnostnikov".

Tragična smrt 20-letnika pred ljubljanskim lokalom Global, za katero naj bi bil odgovoren varnostnik, je znova sprožila polemike o delu varnostnikov.
Tragična smrt 20-letnika pred ljubljanskim lokalom Global, za katero naj bi bil odgovoren varnostnik, je znova sprožila polemike o delu varnostnikov. FOTO: POP TV
Varovanje lokalov in diskotek velja za varovanje z visokim tveganjem, da gre kaj narobe, in ker ima večina velikih družb za varovanje že vsaj dva ali več prekrškov, ne želijo dodatno tvegati, da bi izgubile licenco. Direktor družbe BBR Security Domen Vivod

Direktor družbe BBR Security Domen Vivod je opozoril, da do največjih napak pri delu varnostnih služb prihaja predvsem zaradi slabe izurjenosti varnostnikov in slabega delovnega vzdušja, ki vlada v posameznih varnostnih družbah. Po njegovih navedbah težava tako ni v sami zakonodaji, ampak v tem, da varnostniki ne vedo, kaj in kako delati. Opozoril je tudi, da si največje službe za varovanje ne želijo prevzemati varovanja lokalov in diskotek.

Predstavnik Group4 Securicor, tuje zasebne družbe za varovanje, ki deluje v Sloveniji, Mladen Klavora, pa je opozoril na težave, ki jih imajo manjše družbe. Po njegovih besedah so manjše družbe pri glasovanju na zbornici za zasebno varovanje velikokrat preglasovane, "zaradi česar ne morejo uveljavljat svojih predlogov". Tudi po njegovem mnenju problem varovanja tako ni toliko v zakonodaji kot v samih družbah in pomanjkanju delovne sile.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bohem
08. 11. 2007 16.18
Kako lahko "okrogla miza" trdi, da je varnost na visoki ravni, ko se hkrati omenja, da varnostniki ne vedo niti KAJ niti KAKO delati ter da večje družbe nočejo varovati lokalov in diskotek, ne povedo pa ZAKAJ?!!!! - na misel mi pride, da to zaradi svoje strahopetnosti, prepustijo ljudem brez licence s pomanjkljivo zmožnostjo razumevanja in kriminalno preteklostjo?!!!! Najbrž v zadnjih 15-ih letih niso obiskali visoko kvalitetno varovanih objektov kot so slo lokali predvsem pa slo diskoteke. V glavnem: zadnjih 15 let se je večina varnostnikov raznih diskotek in lokalov obnašalo kot da so "glavni na vasi" in počeli stvari ki si jih lahko zamisli samo neandertalec, možje postave se pa niti pokukati niso upali. V slo je potrebno nekaj življenj ugasniti, da se požrešna vlada in odgovorni zmrdajo iz svojih pregrešno dragih stolčkov! Yes! we can feel Slovenija - OUCH!!!!!
romantik75@email.si
08. 11. 2007 15.36
Pa so se vprašali zakaj je pomankanje delovne sile, naj naredijo kaj na tem da se dvignejo plače pa tega ne bo, tako pa sedaj je stanje kakršno je.