Slovenija

Varnostniki v policijsko akademijo!

Ljubljana, 22. 06. 2007 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Usposabljanja varnostnikov ne bo več izvajala zbornica za zasebno varovanje, odslej se bodo urili v policijski akademiji.

DZ je z 38 glasovi za in 21 proti, poleg novele zakona o zasebnem varovanju, sprejel še novelo zakona o detektivski dejavnosti, ki je med drugim potrebna zaradi uskladitve s spremembami zakona o javnih uslužbencih, ki so bile sprejete pred dvema mesecema. Gre za spremembe, ki dajejo možnost nadzora nad bolniško in prevoza na delo javnih uslužbencev.

Zaradi kar nekaj primerov pomankljivega in neučinkovitega varovanja objektov in oseb v preteklosti, so v Državnem zboru s 43 glasovi za in desetimi proti sprejeli novelo zakona o zasebnem varovanju.

Novela natančneje določa pogoje za pridobitev in odvzem licence, službene izkaznice ter inšpekcijske ukrepe. Poglavitni cilj sprememb je zagotoviti, da bodo gospodarske družbe, ki se ukvarjajo z zasebnim varovanjem, sposobne izvajati varovanje s kakovostno usposobljenim osebjem.

Varnostniki se bodo urili le še v policijski akademiji.
Varnostniki se bodo urili le še v policijski akademiji. FOTO: Dare Čekeliš

Glede na to, da varnostno osebje s svojimi ukrepi lahko posega v človekove pravice in temeljne svoboščine, je treba vzpostaviti koncept kakovostnega usposabljanja za področje zasebnega varovanja, ki ga bo v prvi fazi izvajala policijska akademija, notranje ministrstvo pa bo nato lahko na javnem natečaju izbralo drugega izvajalca.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
22. 06. 2007 20.50
Kakšna je pa to akademija, ki vpisuje polapismene? A potem pa imajo sedmo stopnjo? Svašta. Saj to je direkt žaljivo za vse, ki so končali kakšno dostojno šolo. ( ni FDV)
Tonček Balonček
22. 06. 2007 17.11
-1
Največji problem je v tem, da se večina varnostnikov rekrutira iz bivših pretepačev in provokatorjev. V bistvu le zamenjajo stran in obleko, še frizuro ohranijo isto, seveda tudi mentaliteto, korajža se jim pa najmanj podvoji, saj so zdaj "na pravi strani". Sploh je bilo smešno, da je izobraževanje izvajala zbornica, kot da bi zdravniška zbornica za licenco izvajala izobraževanje zdravnikov! Halo? Tudi policijska akademija ni pravi naslov, tam se izobražujeo višji kadri, ne pa varnostniki. Tudi Medicinska fakulteta ne izvaja izobraževanja bolničarjev in negovalcev. Ti tipi so res malo čez les! Čudno, da ne ustanovijo še kakšne Visoke šole za "vunbacitelje" z možnostjo podiplomskega študija.
andrej.rajh@ibe.si
22. 06. 2007 16.57
Varnostnik mora v prvi vrti zagotavljati varnost obiskovalcev na območju ki ga varuje. Žal e pri nas v Sloveniji varovanje razueme predvsem kot preprečevanje gostilniških pretepov ter varovanje premoženja. Varnostnik pa mora poleg tega biti tudi usposobljen za varovanje življenja ljudi. Mora poznati predpise o požarni varnosti lokalov v katerih se zadržuje opita mladina, še posebaj tistih ki se nahajajo v kletnih prostorih. Večkrat zahajam v take lokale, pa nikjer ne vidim jasno označene požarne izhode, nekateri celo zakriti z gorljivimi materjali, nad drugimi pa je celo kuhinja. Varnostnika sem na to opozoril, pa se za to ni zmenil; še več pravi da ga o takih zadevah sploh niso podučili (pa ima licenco) Zakaj se požarna inšpekcija zadovolji samo s slabo vidnim požarnim načrtom evakuacije, ki vodi skozi zakrite požane izhode? Ali bodo morali res goreti otroci, ali se bo ponovno morala zgoditi tragedija kot se je zgodila v Lipi? Katera gostilna/diskoteka/javni prostor je imel požarno vajo? (tako kot jo vidimo v ameriških filmih, npr. Kindergarden cop) Pozdravljam nove ukrepe, ki jih je država sprejela