Slovenija

Bo hrana v Sloveniji še bolj varna?

Ljubljana, 15. 04. 2010 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
16

Veljati so začele spremembe na področju preverjanja varne hrane. Težava je, ker proračun prenosa ni predvideval, zato bo moralo kmetijsko ministrstvo "odkriti" skoraj milijon evrov.

Oris sprememb na področju varne hrane je bil zapisan v koalicijski pogodbi.
Oris sprememb na področju varne hrane je bil zapisan v koalicijski pogodbi. FOTO: Reuters
Enotnega evropskega sistema za urejanje področja varne hrane ni. Vse članice Evropske unije pa morajo zagotoviti redni nadzor.

Koalicijski partnerji so po volitvah 2008 napovedali poenotenje nadzora varne hrane. Vlada je lani poleti napovedala spremembe, ki bi morale nastopiti lansko jesen, a niso. Prenos pristojnosti bi se moral izvršiti 11. oktobra, a se ni ''zaradi dokončne uskladitve vseh odprtih vprašanj med ministrstvi''.

Vpletena sta zdravstveno in kmetijsko ministrstvo. Na prvem imajo čisto novega ministra Dorjana Marušiča, ime naslednika Milana Pogačnika sploh še ni znano. Začasno ga nadomešča Henrik Gjerkeš, obenem tudi minister za lokalno samoupravo. ''Podpis sporazuma in prenos nalog bo opravljen, ko ga bosta podpisala oba ministra,'' so sporočili s kmetijskega ministrstva. Gjerkeš je sporazum včeraj podpisal, minister Marušič še ne.

Pospešeno izobraževanje

Na kmetijskem ministrstvu zagotavljajo, da varnost potrošnikov ni ogrožena. Uradni nadzor na področju živil se nemoteno opravlja, poudarjajo.
Na kmetijskem ministrstvu zagotavljajo, da varnost potrošnikov ni ogrožena. Uradni nadzor na področju živil se nemoteno opravlja, poudarjajo. FOTO: Reuters
Zaposleni, ki se selijo z zdravstvenega ministrstva, so usposobljeni za nadzor, saj so delo opravljali že do sedaj. Zadnja usposabljanja, ki jih je izvajal kmetijski inšpektorat, so bila s področja kakovosti živil. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Uslužbenci, ki zaradi sprememb na področju varne hrane prehajajo z zdravstvenega ministrstva oziroma inšpektorata, imajo podpisane anekse k pogodbam o zaposlitvi, v katerih je določen datum začetka delovnega razmerja na kmetijskem ministrstvu s 15. aprilom. Prenos se torej izvršuje danes. Uradniki in inšpektorji so se pospešeno izobraževali ter so po zatrdilih kmetijskega ministrstva zdaj pripravljeni in usposobljeni.

Od zdravstvenih do kmetijskih inšpektorjev

Uradni nadzor živil se prenaša z zdravstvenega na kmetijsko ministrstvo. Pristojnost slednjega se širi tudi na proizvodnjo in uvoz živil neživalskega izvora ter na distrubucijo živil živalskega in neživalskega izvora. Do zdaj je 90 odstotkov živil živalskega izvora in krme nadzirala Veterinarska uprava (Vurs), ostali del pa zdravstveni inšpektorat. Živila v proizvodnji, vključno s prvim trženjem, so preverjali inšpektorji na kmetijskem ministrstvu. Ostali del, na primer v trgovini, so spremljali zdravstveni inšpektorji. Po novem bo njihov del prešel na kmetijske in veterinarske inšpektorje.

Na kmetijskem ministrstvu ocenjujejo, da je področje varne hrane zelo pomembno za vse prebivalstvo v Sloveniji, čeprav ni tako izpostavljeno. Predvidevajo, da so kmetijske subvencije bolj zanimive tudi zaradi veliko finančnih sredstev.
Na kmetijskem ministrstvu ocenjujejo, da je področje varne hrane zelo pomembno za vse prebivalstvo v Sloveniji, čeprav ni tako izpostavljeno. Predvidevajo, da so kmetijske subvencije bolj zanimive tudi zaradi veliko finančnih sredstev. FOTO: iStockphoto
Na Direktoratu za varno hrano preverja varnost 32 uradnikov, na kmetijskem inšpektoratu 70 inšpektorjev (15 kmetijskih, 28 fitosanitarnih, 15 inšpektorjev za kakovost živil in 12 na kakovosti krme), na Vursu pa 243 doktorjev veterinarske medicine.

Prenašajo se naloge s področja varnosti in kakovosti krme in hrane, razen prehranskih dopolnil, živil za posebne prehranske oziroma zdravstvene namene ter hrane v gostilnah in menzah. Na kmetijsko ministrstvo se poleg 20 uslužbencev zdravstvenega ministrstva seli še oprema za vzorčenje živil, računalniki s programsko opremo, pohištvo in hladilne skrinje ter prostori in denar za njihove plače.

Brez proračunskih sredstev

Težava je, ker proračun prenosa ni predvideval. ''Zdravstveno ministrstvo ima zagotovljena sredstva za plače, materialne stroške in investicije preseljenih uslužbencev v skupni višini dobrih 489.000 evrov'', ki jih bodo po 15. aprilu prerazporedili na kmetijski inšpektorat. Zdravstveno ministrstvo pa pri prenosu nalog ni zagotovilo finančnih sredstev za naloge, ki jih predaja. Trenutno bo zato kmetijsko ministrstvo moralo zagotoviti sredstva za analize vzorčenja z notranjo prerazporeditvijo v višini dobrih 930.000 evrov. Za celotno delovanje področja varne hrane je sicer lani namenilo približno 15 odstotkov svojih proračunskih sredstev.

Neenotno vpisovanje v registre

Zdravstveni inšpektorji so nadzorovali živila neživalskega izvora v vseh fazah, razen v primarni pridelavi. Pregledovali so tudi živila živalskega izvora v trgovinah, razen nepakiranega svežega mesa, rib in drugih vodnih organizmov. Po 15. aprilu bodo preverjali prehranska dopolnila, živila za posebne prehranske oziroma zdravstvene namene in hrano v gostilnah in menzah.
Zdravstveni inšpektorji so nadzorovali živila neživalskega izvora v vseh fazah, razen v primarni pridelavi. Pregledovali so tudi živila živalskega izvora v trgovinah, razen nepakiranega svežega mesa, rib in drugih vodnih organizmov. Po 15. aprilu bodo preverjali prehranska dopolnila, živila za posebne prehranske oziroma zdravstvene namene in hrano v gostilnah in menzah. FOTO: Reuters
16. marca je vlada sprejela sklep o prerazporeditvi 20 zaposlenih z zdravstvenega na kmetijsko ministrstvo. 30. marca je soglašala s spremembami notranje organizacije in sistemizacije delovnih mest, ki začne veljati s 15. aprilom.

Do sprememb je torej prišlo zaradi poenotenja delovanja na področju varnosti hrane. ''Gre za enoten sistem odločanja in komuniciranja, izdelave ocene tveganja, ukrepanja po potrebi, izvajanja meritev, enotnosti hitrega sistema obveščanja za hrano in krmo v evropski mreži ter racionalne izrabe tako kadrovskega in materialnega potenciala,'' so pojasnili na kmetijskem ministrstvu. ''Področje je na nivoju Evropske unije zelo regulirano in ne dopušča odstopanj, ki bi predstavljala nevarnost za državljane posamezne države oziroma drugih držav.''

Vpisovanje v registre pa se ne bo poenotilo. Prosilec mora vlogo za proizvodnjo živil neživalskega izvora še vedno nasloviti na kmetijsko ministrstvo, za gostilno in trgovino pa na zdravstveni inšpektorat. Obrati za proizvodnjo živil živalskega izvora in prevozniki živali pa morajo oddati prošnjo za vpis v register na Območni urad Vursa.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
15. 04. 2010 16.22
Zanimivo, da me elan5 meče v isti koš kot JožaFric-a, čeprav imava 100% nasprotna mnenja .... . Se vidi, da nekateri sploh ne preberejo napisanega, ampak samo "pljuvajo"...... Res..... zelo na nivoju......
Odpri.oci
15. 04. 2010 16.20
elan5 15.04.2010, 15:39 "JozaFric in Odpri.oci- vidva nimata kaj dosti pojma o kmetijstvu kajne. Klobasata pa tu gor. To pa." No ja... kdo nima pojma o kmetijstvu in sadjarstvu..... Upam, da mi administrator ne zbriše tegale.... . Kmetijski zavod Maribor - Škropilni program za Jablane v letu 2010... predpomladansko škropljenje ---> ob koncu marca ---Y škropivo Confidor 200 SL (strupeno za čebele) . 1. škropljenje ---> 1.dekada aprila ---> škropivo Dithane (tako strupen, da je omejeno število škropljenj na istih posevkih) . 2.škropljenje ---> sredi aprila ---> Škropivo Chorus . 3. škropljenje ---> tretja dekata aprila ---> Škropivo Clarinet, Indar, Score..... . 4. škropljenje ---> začetek maja ---> Škropivo enako kot 3. škropljenje . 5. škropljenje ---> sredi maja ---> Škropivo enako kot 4. škropljenje . 6. škropljenje ---> tretja dekada maja ---> Škropivo enako kot 5. škropljenje . 7. škropljenje ---> prva dekada junija ---> Škropivo Pyrinex in Madex . 8. škropljenje ---> sredi junija ---> Škropivo Clarinet, Calypso, Runner, Madex... . 9. škropljenje---> ob koncu junija ---> Škropivo Delan, Runner, Madex.... . 10. škropljenje ---> okoli 10.julija ---> Škropivo Runner, Calypso, Madex.... . 11. škropljenje ---> 14 dni po 10. škropljenju ---> Škropivo Runner, Calypso, Madex.... . 12. škropljenje ---> v začetku avgusta ---> Škropivo Thiran, Pyrinex . 13. škropljenje ---> sredi avgusta ---> Škropivo enako kot pri 12. škropljenju . 14. škropljenje ---> konec avgusta ---> Škropivo Zatto ali Bellis ---------------------------------- IMAŠ PRAV..... STANJE JE ŠE HUJE, KOT SEM MISLIL !!!! . Kmetijski zavod Maribor PRIPOROČA ŠKROPLJENJE KAR 14 (!!!) - štirinajstkrat.... v bistvu na VSAKIH 10 DNI.... No... pa DOBER TEK z KUPLJENIMI JABOLKI !!!! . Pa to še ni vse !!! Isti zavod priporoča tudi za priložnostne sadjarje oz. vrtičkarje kar 11 (enajst) škropljenj v letu 2010... . Za pridelavo grozdja oz. vina predlagajo 12 (dvanajst) škropljenj.... Nazdravje... pivci kupljenih vin !!!! . Še nekaj škropilnih programov : Krompir ---> 10 (deset) škropljenj Paradižnik ---> 13 (trinajst) škropljenj - zadnje 3 dni pred obiranjem (!!!) Žitarice ---> 7 (sedem) škropljenj . Za razliko od tebe "elan5", se sam vedno (!!!) najprej prepričam o zadevi, ele potem "oddam" komentar..... . PS : Vse navedeno lahko z minimalno truda najdete na spletu in se sami prepričate.... . PS2 : Morda Vam je sedaj bolj jasno, zakaj KEMIČNI VELIKANI kujejo ogromne dobičke..... Očitno imajo na svojih "plačilnih listah" kar precej strokovnjakov, ki takole svetujejo kmetom !!! . PS3 : Osebno krompirja sploh ne škropim, pa je pridelek ravno tolikšen, kot pri kmetu, ki se drži "urnika" škropljenja !!!!! .
elan5
15. 04. 2010 15.39
JozaFric in Odpri.oci- vidva nimata kaj dosti pojma o kmetijstvu kajne. Klobasata pa tu gor. To pa.
Tonček Balonček
15. 04. 2010 13.36
To ni nikakršna zasluga ministra Zvera, lepo vas prosim! Pod prejšnjo vlado so s ete prehrane v šolah lotili popolnoma nestrokovno, diletantsko, ad hoc po poartizansko, pred volitvami pač. Šlo je, in še gre, za popolnoma neracionalno trošenje denarja, malo učinka za veliko denarja. To se pač ne da urediti v nekaj mesecih!
Odpri.oci
15. 04. 2010 12.44
V osnovnih šolah imajo zadnje čase takoimenovani "sadni dan", ko dobijo "zastonj sadje".... . In po zaslugi bivšega ministra ZVER-a imajo vsaj pri enem obroku tudi sadje oz. zelenjavo.... . A kaj, ko kupujejo to sadje in zelenjavo od "velikih pridelovalcev", ki sadje, npr. Jabolka škropijo tudi po 7x na sezono ???? . Ste že pozabili "afero" iz primorske, kjer je pridelovalec HRUŠK škropil svoj nasad z neko svinjarijo, ki je po celi evropi prepovedana, v Slo pa "pogojno dovoljena" samo za koruzo ???? In predno so "inšpektorji" zasegli te hruške.... jih je 90% končalo na mizah in v želodčkih osnovnošolcev ????? . Toliko o "zdravi prehrani" v Sloveniji oziroma v Evropi nasploh.....
Odpri.oci
15. 04. 2010 12.38
Ljudje.... spomnite se kakega "pozabljenega sorodnika", ki ima kmetijo in kupujte hrano od njega.... . Predvsem Jajca, Mleko, Piščančje meso... tudi svinsko meso in govedina..... VSE JE NA KMETIJAH Z MAJHNIM ŠTEVILOM ŽIVALI VELIKO BOLJ ZDRAVO, KOT PA IZ FARM (da ne rečem "tovarn")... . "Mali" kmetje svoje živali krmijo z doma pridelano hrano, z krompirjem, repo, solato, travo...... . V "kravjih tovarnah" krave zelene trave sploh ne vidijo.... hranijo jih z sojinimi briketi (verjetno gensko spremenjenimi), koruzo, ribjo moko, celo z piščančjim "gnojem"...... Ob tem, da so krave "odkar obstajajo" jedle vglavnem in samo travo !!!!! . Res še verjamete, da je "industrijsko proizvedena" hrana zdrava ???? . Enako velja za piščance in kokoši (jajca)..... . Vsi tisti, ki se morda še spomnete,kakšen okus ima PRAVA GOVEJA JUHA (govedina s kmetije, ne pa iz Mercatorja), kakšen okus ima PRAVI PIŠČANEC (krmljen z zelenjavo, ne pa z otrobi...., ki ni po okusu "žaganje", kot tisti iz Mercatorja), SPOMNITE SE POZABLJENIH SORODNIKOV !!! . In začnite spet uživati okusno, predvsem pa zdravo prehrano!!!
RADO62
15. 04. 2010 12.37
Bo hrana v Sloveniji še bolj varna??? To ne... Ampak bo pa zanesljivo dražja.... heh
santamaura
15. 04. 2010 12.09
Krompir, fižol, zelje in za praznike meso. Vlada lepo skrbi, da je naša hrana varna.
yapi
15. 04. 2010 11.01
zrd tega bo hrana še dražja. ma kam gre to. bomo spet začel množično hodt v italijo in avstrijo po nakupe. ta logika je za pogreb.
Sweet_Cocaine
15. 04. 2010 10.57
Ja Slovenija bo vse zrihtala, malo se pokradejo, pa bo.
gespatij1
15. 04. 2010 10.41
Kaj DEJANSKO to pomeni pa boste izvedeli ce poguglate "codex alimentarius"
JozaFric
15. 04. 2010 10.39
Vsako meso ki se prodaja v EU mora dosegat določene standarde. Raje kupim v Hoferju avstrijsko kvaliteto, kot pa naše 3 krat preplačano blago. V Avstriji pač vlada konkurenca, pri nas pa imamo kmete z dvema kravama v štali. Normalno da tak ne bo mogel zagotoviti nizkih cen proizvodov.
cxslo
15. 04. 2010 09.58
Kaj pa vsi tisti veliki E-ji ki so dejansko nevarni?
LomilkaSrc
15. 04. 2010 09.46
kmetje zlivajo mleko v kanalizacijo , mlekarne uvažajo mleko iz vzhoda. meso iz kitajske , zelenjava iz turčije ...... ma bog pomagaj.
coyoteugly82@gmail.com
15. 04. 2010 09.28
Glede na to, da so pozabili dat to postavko v proračun, bo hrana v Sloveniji predvsem dražja...
wsharky
15. 04. 2010 09.25
... ce bo Vida skrbela za varno hrano, potem se nam slabo pise... se rezultatov analize zlorabe kuzkov si ne upa javno objavit...