Slovenija

Vajgl 'navija' za Mobitel

Ljubljana/Priština, 01. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.P./T.S.
Komentarji
0

Zunanji minister Ivo Vajgl je med obiskom na Kosovu izrazil pričakovanje, da bo razpis za drugega mobilnega operaterja potekal v skladu z zakonom.

Zunanji minister Ivo Vajgl
Zunanji minister Ivo Vajgl FOTO: POP TV

Kot je znano, je na razpisu je zmagalo slovensko podjetje Mobitel s kosovskim partnerjem Mobikosom, vendar je zaradi diplomatskega pritiska misija Združenih narodov na Kosovu (UNMIK) v Prištini skupaj s predsednikom kosovske vlade Bajramom Rexepijem sprožila revizijo postopka, s katero ugotavljajo morebitne nepravilnosti, ki naj bi jih zagrešila kosovska agencija za telekomunikacije pri izbiri zmagovalca. Kar pomeni, da so rezultati razpisa do nadaljnjega zamrznjeni.

Minister Vajgl je poudaril, da morajo biti govorice in obtožbe o morebitnih nepravilnostih v razpisnih postopkih dokazane. "če je bil postopek brez pomanjkljivosti, potem je normalno pričakovati, da bo ponudba Mobitela in Mobikosa sprejeta," je prepričan minister, ki je ob tem pojasnil, da so "neke nedokazane in nedokumentirane sume so imeli glede lokalnega kosovskega partnerja" in ne slovensekga Mobitela.

Bo Mobitelu uspelo na Kosovu?
Bo Mobitelu uspelo na Kosovu? FOTO: POP TV

Mobitelov partner Mobikos je namreč v lasti poslovneža Erema Lluka, ki mu očitajo 'ne preveč čisto preteklost'. Kljub zapletom, ki jih ima Mobitel, pa slovenska podjetja Kosovo vseeno privlači. Kot je povedal minister Vajgl, se za kosovski trg zanima tudi Radenska, ki si na Tenderju želi pridobiti izvir mineralne vode Kokotbanjo in tam odpreti polnilnico.

Na Kosovu odprli Urad RS za zvezo z Unmik

Vozilo Unmikove policije na Kosovu
Vozilo Unmikove policije na Kosovu FOTO: POP TV

Pri hitrejšem odpravljanju morebitnih težav pri sodelovanju med Slovenijo in Kosovom naj bi pomagal tudi na novo odprti slovenski urad.

Kot je pojasnil minister Vajgl, bo urad za povezavo z Unmikom hkrati tudi predstavništvo za slovenske interese na Kosovu. "Tako rekoč za vse interese, za interese slovenskega gospodarstva, za interese vseh, ki želijo nek kontakt s slovensko državo,"pojasnjuje Vajgl.

Kaj bo z razpisom za drugega operaterja, ni povsem jasno, saj si ga želi kosovska vlada kljub vsemu ponoviti. Na kosovski Agenciji za telekomunikacije, ki je izbrala Mobitel in Mobikos, pa so prepričani, da to ni potrebno.