Slovenija

V znamenju referendumov

Ljubljana, 21. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V uradih upravnih enot po Sloveniji so začeli zbirati podpise v podporo tretjemu referendumu o začasni prepovedi prodaje bank. Združenje vlagateljev v telefonsko omrežje pa je tudi napovedalo, da bo zahtevalo referendum.

referendum - da ali ne?
referendum - da ali ne? FOTO: POP TV

Državljanke in državljani bodo lahko od danes pa do 19. julija s podpisom podprli pobudo Slovenske nacionalne stranke in zunajparlamentarne Nove stranke za podporo zahtevi za razpis referenduma, na katerem naj bi se volivke in volivci odločali o ohranitvi Nove Ljubljanske banke in Nove Kreditne banke Maribor v slovenski lasti. Določeno je že referendumsko vprašanje, na katerega bodo morebiti odgovarjali volilni upravičenci. To se glasi: "Ali naj se s predlaganim zakonom o začasni prepovedi privatizacije NLB in NKBM uredi privatizacija bank tako, da se do sprejema ustreznega zakona o privatizaciji bank prepove odprodaja vrednostnih papirjev, deležev upravljalskih, soupravljalskih in ustanoviteljskih pravic RS v teh slovenskih bankah?"

Glavni argument po mnenju poslanca Saša Pečeta (SNS) je, da vlada s prodajo bank dela narodu škodo, saj je kupnina za NLB prenizka, z njo pa bo mogoče poplačati premajhen delež javnega dolga. Obe sanirani banki imata po Pečetovih besedah poseben status, zato bi se morali privatizirati po posebnem zakonu in ob upoštevanju udeležbe državljanov, ki so sodelovali pri sanaciji. Glede prodaje NLB je Peče prepričan, da iztržek ne bo pokril niti stroškov sanacije. Vrednost sanacije NLB in NKBM je po njegovih besedah presegla 500 milijard tolarjev, medtem ko bo vlada s prodajo 34-odstotnega deleža NLB iztržila manj kot sto milijard tolarjev.

Še telefonski referendum?

Vseslovensko združenje upravičencev do vračila vlaganj v telekomunikacijsko omrežje je na državni svet že naslovilo pobudo za sklic seje, na kateri naj bi izglasovali odložilni veto na zakon o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje. Če veto do četrtka, ko poteče sedemdnevni rok, ne bo sprejet, bo združenje, ki opozarja ne nesprejemljivost zakona, sprožilo postopek za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma.

Zahtevo za razpis referenduma naj bi vložilo 30 poslancev DZ. Pri tem ima združenje že zagotovljeno načelno podporo vseh opozicijskih poslanskih skupin in nekaterih posameznih poslancev koalicijskih strank, ki so podprli t.i. Trofenikovo dopolnilo, ki je v drugi obravnavi zakona predvidevalo drugačen način vračanja prekomernih vlaganj.

Kot je na novinarski konferenci po seji upravnega odbora združenja zagotovil poslanec SDS Franc Pukšič, si bo koalicija Nova Slovenija prizadevala, da zakon o vračanju v takšni obliki ob vnovičnem glasovanju v DZ ne bo izglasovan. "Poleg tega pa bomo podprli vlagatelje, da pridejo do tega, do česar so upravičeni," je dejal Pukšič in pri izpostavil tudi vprašanje, ali je zakon sploh v skladu z načeli pravne države oz. z ustavo.

SORODNI ČLANKI