Slovenija

VIDEO in FOTO: Slovo z nasmehom

Ljubljana, 23. 10. 2008 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./D.L./STA
Komentarji
63

V dežju se je od Slovenije poslovila britanska kraljica. Po vlažni rdeči preprogi se je sprehodila v roza kostimu. Zdaj je že na Slovaškem, tudi tam se zapleta zaradi gostov na večerji.

Kraljica se je po rdeči preprogi sprehodila v roza kostimu.
Kraljica se je po rdeči preprogi sprehodila v roza kostimu. FOTO: Damjan Žibert

Britanska kraljica Elizabeta II. in vojvoda Edinburški princ Filip sta na siv, deževen dan, z rahlo zamudo zaključila zgodovinski, tridnevni državniški obisk Slovenije. Kraljica je bila oblečena v roza kostim, v roki je imela črno torbico, obuta pa je bila v črne čevlje. Na glavi seveda ni manjkal klobuk, ki se je barvno skladal s kostimom.

Rokovanje s predsednikom Danilom Türkom, ki je bil gostitelj kraljice.
Rokovanje s predsednikom Danilom Türkom, ki je bil gostitelj kraljice. FOTO: Damjan Žibert

Na letališču Jožeta Pučnika se je od kraljevega para z vojaškimi častmi poslovil gostitelj, predsednik republike Danilo Türk v družbi žene Barbare Miklič Türk. Prva dama je imela oblečen siv kostim, na glavi je imela vinsko rdeč klobuk.

Kraljica se je od Slovenije poslovila v vremenu, ki je spominjalo na britansko.
Kraljica se je od Slovenije poslovila v vremenu, ki je spominjalo na britansko. FOTO: Miro Majcen

Na Brniku so bili tudi drugi visoki gostje, kraljevi par sta pozdravili tudi častna straža in policijski orkester. Najprej je zadonela britanska, nato pa še slovenska himna.

Pred odhodom je kraljevi par pomahal v slovo.
Pred odhodom je kraljevi par pomahal v slovo. FOTO: Damjan Žibert

Tudi ob zaključku svojega prvega obiska v Sloveniji je kraljica požela veliko zanimanja medijev. Pospremilo jo je približno 30 novinarjev, fotografov in snemalcev, medtem ko je bilo za spremljanje celotnega njenega obiska akreditiranih 280 predstavnikov medijev iz Slovenije in tujine, zlasti Velike Britanije.

Iz Slovenije na Slovaško

Letalo, ki ni kraljičino, temveč najeto od britanske družbe British Airways, je iz Slovenije poletelo proti naslednjemu cilju – Bratislavi. Kraljevi par je že prispel na Slovaško, ki jo je, tako kot Slovenijo, prvič doletela čast kraljičinega obiska.

Zgodovinski obisk

Kraljica se je včeraj sprehodila po Ljubljani, kjer je imela tudi oseben stik z ljudmi.
Kraljica se je včeraj sprehodila po Ljubljani, kjer je imela tudi oseben stik z ljudmi. FOTO: Reuters

Obisk kraljice je bil med Slovenci deležen velikega zanimanja. Tako je v Ljubljani 82-letno monarhinjo pričakala nepregledna množica. Radovedneži so prihajali iz vse Slovenije, številni pa so bili za pogled na njeno visočanstvo pripravljeni čakati več ur.

Seznam dvignil veliko prahu

Britanski kraljevi par je v Slovenijo prispel v torek. Na gradu Brdo ju je sprejel predsednik države Danilo Türk s prvo damo. Tam je bila tudi uradna večerja, ki je zaradi seznama povabljencev med slovenskimi politiki dvignila veliko prahu.

V sredo pa je kraljico čakalo prav posebno presenečenje. Velika ljubiteljica konj je v dar dobila pravega lipicanca. Ostal bo v Lipici, ki si jo je njeno visočanstvo z zanimanjem ogledalo. S Krasa se je vrnila v prestolnico, kjer jo je na gradu čakalo kraljevsko kosilo, nato pa se je z vzpenjačo spustila do mesta in si ga ogledala. Zadnje dejanje na natrpanem sredinem urniku je bila podelitev priznanj mladim prostovoljcem in športnikom.

Težave z večerjo tudi na Slovaškem

Na Slovaškem so kraljico pričakali s tradicionalno dobrodošlico — kruhom in soljo. Zvečer pa ji je predsednik države Ivan Gašparovič pripravil slavnostno večerjo. Podobno kot v Sloveniji se je tudi tam vnel spor zaradi seznama gostov. Na njem sta namreč le predsednika dveh od šestih parlamentarnih strank.

Seznam povabljencev na svečano večerjo
Seznam povabljencev na kosilo

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peterb110@gmail.com
24. 10. 2008 14.14
Nevem kaj Jansa spet nerga zaradi seznama. Edina stvarki je sporna je njegova prileznica Bacovnikova, ki nikakor ne pase v protokol pa se tja vedno sili (ampak to njej in nemu ne kapne??)
Neikius
24. 10. 2008 09.59
Ne vidim nekega škandala zaradi seznama povabljenih. Saj če pogledaš dobro se vidi struktura povabljencev... Drugače pa je treba nekaj denarja porabit tudi za diplomacijo. Kaj imate raje da se diplomatsko izoliramo in zavrnemo goste? Seveda to bi bilo najbolje, tako bi nas aneksirali sosedje v prvi prihodnji vojni. Vsaj ne bo več problemov.
gottar
24. 10. 2008 09.19
no tale obisk no meni ni nič kaj pomenil sam naš denar davkoplačevalcev je šel, kaj če bi rajši te vsote denarja namenili tistim ko se borijo iz dneva v dan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vem kako je to ko moraš na vsak cent gledat, to sem občutila na lastni koži, ko smo se z mami komaj preživljale, a davkarija nam je še vedn pošiljala položnice Res tale obisk čisti nesmisel! Večerja, spori glede večerje, pa kaj so čist nori, tisti ki pač niso bili povabljeni pač niso bili, mislim no! Kaj če bi raje enkrat pripravili takšno slavnostno večerjo nekaterim, ki nikoli nebodo deležni takih večerji! Kaj je ljudje z vami no, toliko denarja je šlo, nekateri pa nimajo nič za jesti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
Tonček Balonček
24. 10. 2008 08.53
In zakaj naj bi imela svoje letalo, če pa zunaj Britanje potuje le enkrat do dvakrat na leto? Sicer ima pa premoženja skoraj 400 mio EUR, kar je več kot Mirko Tuš ali Boško Šrot (ki nista bial povabljena na večerjo), davkov pa do par let nazaj sploh ni plačevale, raje pobirala!
nejtej
24. 10. 2008 08.16
No če bojo vsi državniški obiski omejeni na to, kaj bo imel kdo oblečen in kdo bo s kom za kakšno mizo kuro obiral ............ potem bomo najbolj patetična država na severni polobli .............
dirkac_007
23. 10. 2008 22.08
zakaj pa niso še avijon znotrej pokazal, da vidm če ma posodo pomito pa postlo pospravljeno
mjolnir
23. 10. 2008 21.35
Dane mi je že res poln kufer \"veličanstva\", naših ( domnevnih ) vodij, ki še sedaj imajo težave z koleni od toliko plazenja, toda dodal bom le še tole- staro lahko pohvalim, da vsaj nima letala za razlilo od raznih Tom Cruisov, Angelin in drugih lumpenproletarcev z preveč denarja in nič pameti ali kulture! Za to dobi pohvalo! Brez sarkazma!
mjolnir
23. 10. 2008 21.31
Sicer bolj malo komentiram novice, toda zdaj bom tistega o Charlesu ponavljal dokler ne ostane. Charles se tudi počuti zelo blizu živalim, zlasti zaradi konjskega obraza in piščančje pameti! Adminstrator, lahko izbrišeš 100X pa bom vedno znova ponovil! Ne maram, da me cenzurirajo! Torej rdeči niso imeli prav da to delajo, tile škrlatni pa lahko! Malo morgen!
mjolnir
23. 10. 2008 21.27
priest Danes bodo administratorji dobili vnetje zapestja! Samo brišejo! Očitno sem mu stopil na žulj, ker kar naprej briše - ni mu všeč kar sem rekel za Charlesov videz in intelek. Pa še dva komenarja je umaknil!j zadnjega pa ni izbrisal le zato ker nima pojma o čem govorim.
Tonček Balonček
23. 10. 2008 20.11
Pa za katerega sočloveka ima ta babura občutek, če je pa vsem jasno, da občudije konje, njen mož pa pse!! Od kod vam ta podatek, imte kak dokaz o tej ljubezni in občutku do sočloveka ali vam je to povedala Bernarda jeklin mogoče, ki je v svoji karieri napravila najmanj petdeset intervjujev s Štefko, njenim mačkom in možem MIlanom!
nightangel
23. 10. 2008 20.06
Seveda se smeji, ko ve da gre,verjetno si misli, v taki banana republiki pa še nisem bila!
mjolnir
23. 10. 2008 15.58
@sg1 Zdaj si pa res usekal mimo!!! Se strinjam, da marikatero gibanje (twroristično ali osvobodilno - to je stvar gledanja) obstaja zaradi razlogov katere si ti navedel, ampak al Kaida pa res ni ena od teh. Al Kaida in islamistični ekstremizem nasploh nimajo nobene zveze z revščino , pač pa z ideologijo, teologijo, interpretacijo določenih verskih pravil itd. To kar poganja al Kaido je dosti starejše kot si večina domišlja- iste ideje so vodile Turke, arabske osvajalce Jeruzalema, Egipta, Španije, Perzije itd. Vsi tisti, ki trdijo da je fundamentalizem sodobna posedica kolonijalizma naj si preberejo knjigo \"Islamic imperialism\" od Ephraima Kasrh. Ali pa tudi kaj od Roberta Spencerja. Če že omenjaš \"teroriste\" (tokrat moram dati v oklepaj, ker menim, da beseda ne ustreza), ki so bili prisiljeni to postati zaradi režima ki ga tale gospa predstavlja (čeprav ga v resnici ne kontrolira) potem so to na prvem mestu organizacije na Severnem Irskem (IRA, INLA) in (večinoma sredi prejšnjega stoletja) razna gibanja v afriških državah, na Cipru itn.
peterleskovsek
23. 10. 2008 14.58
Pa je šlo milijon evrov,mi pa še zmeraj na isti poti borba za življenje,Gdaj bo prišel politik ,ki bo rekel evo za vas mamo en biznis,pol pa hitro kosilo pripravit bomo vedeli zakaj.
mjolnir
23. 10. 2008 14.56
@mare.miami Smo že imeli dosti bolj pomembne goste- ne da so bili bolj vredni kot ljudje, ampak so vsaj bili ljudje z resničnim vplivom v politiki. Poleg tega, jaz NOČEM da bo moja država prepoznavna zaradi take neumnosti. Ni vsaka prepoznavnost dobra! Bodimo prepoznavni zaradi nekih dosežkov, zaradi uspehov športnikov, intelektualcev itd. To je prepoznavnost in edino to je vredno truda in denarja! Ona pa je \"častitljiva\"... zakaj? Ker je potomka uzurpattorja, ki še angleščineni nikoli pošteno obvladal angleščine (George I)? Ali pa norega Georga III in njegovega dekadentnega sina? Mogoče pa kraljice Viktorije, ki je mirno dovolila da milijon ljudi umre od lakote? Da ne omenjam kakega zločinca kot je Henrik VIII ali Edvard I ! njeni predniki niso nič boljši kot Habsburžani, le da mi slednjih ne maramo, ker so pač zatirali nas, o zločinih njenih predniko pa vemo bore malo.
mare.miami
23. 10. 2008 14.36
Sami pametnjakoviči in jamrači.Slovenija je zapravila bajne vsote denarja za obisk kraljeve družine in zaradi tega bomo še bolj revni.Kake idiotske komentarje nekateri pišete.Hvala bogu da je še vedno dosti normalnega folka med nami in to smo tudi pokazali častni gostji in civiliziranemu svetu.Zaradi nje se je vsaj govorilo in pisalo o Sloveniji v tujih medijih.
Sadjar
23. 10. 2008 14.34
Ona je prav takšna ekscelenca kot smo mi vsi..
priest
23. 10. 2008 14.27
MERCL,kar jaz povem,drži kot pribito.Jaz nisem več navaden človek,poln ego mnenj,ampak zavest boga,katera vidi absolutno resnico,ki ne temelji na dogmah ali človeških prepričanj(naučenih ali pridobljenih tekom življenja).Kar se pa tiče tvoje izjave,se pa sam ,nemoreš kosati z menoj,pa če se še 100X rodiš na tem svetu.Sem tukaj in povsod,zato moje državljanstvo je povsod,tu na zemlji in tudi v višjih nivojih.Z odprtjem najvišjega centra,na vrhu glave,smo povezani s svojim duhom povsod,po stvarstvu.No,pa smo spet prišli ven z zaželjene teme.Pozdrav na POPtv !
MERCL
23. 10. 2008 14.05
priest.samo še eden tipičen slovenček-ritoliznik.
Sadjar
23. 10. 2008 14.05
Ja saj princ Philip se tudi zna približati živalim, ampak kot pravi je le teh enostavno preveč, da bi jih lahko hranili.
Roxy79
23. 10. 2008 14.04
Ma kašne mone...... iz vseh koncev so hodil na Prešerca da bjo videli. Jp...res je... na mejnih prehodih s Hrvaško so nastajale daljše kolone zaradi velikega zanimanja Hrvatov nad kraljico. Italjani so dobesedno okupirali vse mejne prehode....AC in stara cesta sta bile nabito polne radovednežev....Kjse ste to najdli.....da bla nepregledna množica? ha ha ha.,... Spet ste pozabili napisati al je imela oblečene pumparce al tangice(in seveda.,...v kakšni barvi). Ma kašne mone..... Je bila na Brniku tud družina Strojan???? So ji otroc vsaj pomahali v slovo? Ata Strojan ni imel cajta.... je bil na lovu na divjad. :)