Slovenija

V Zagrebu konferenca Sveta Evrope

Zagreb, 10. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V hrvaško prestolnico je prispelo okoli 400 udeležencev 16. konference predsednikov parlamentov držav članic Sveta Evrope. Največjega političnega srečanja v novejši zgodovini Hrvaške se udeležujejo tudi slovenski predstavniki.

S pozdravnim nagovorom hrvaškega premiera Ivice Račana in predsednika hrvaškega sabora Zlatka Tomčića se je začel delovni del dvodnevne konference predsednikov parlamentov držav članic Sveta Evrope.

Udeleženci konference, ki jih je okoli 400, med njimi več kot 60 predsednikov in podpredsednikov parlamentov, so v hrvaško prestolnico prispeli v četrtek in bodo v naslednjih dveh dneh razpravljali o boju proti terorizmu.

Roman Jakič
Roman Jakič FOTO: 24ur.com

Vodja slovenske parlamentarne delegacije v Parlamentarni skupščini Roman Jakič je za 24 ur povedal, da so glavni poudarki konference, da teror po definiciji onemogoča napore demokracije oz. onemogoča demokratične cilje skupne države. "Seveda so se vsi nastopajoči strinjali, da morajo parlamenti prevzeti svoj del odgovornosti v boju proti terorizmu in zato je potrebno vzpostaviti določene mehanizme sodelovanja. Enega od možnih mehanizmov je predstavila predsednica španskega senata, ki je pozvala nacionalne parlamente, da sprejmejo nacionalne strategije v boju zoper terorizem ter se v teh naporih povežejo tudi s kreiranjem t. i. vseevropske obveščevalne službe o terorizmu," še dodaja Jakič.

Konferenca, ki je organizirana pod pokroviteljstvom Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (SE), se sestaja vsake dve leti izmenično v Strasbourgu in glavnem mestu ene od držav članic SE.