Slovenija

V veljavo stopa novela zakona o orožju

Ljubljana, 14. 08. 2021 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Veljati začenja novela zakona o orožju. Ta prinaša nekatere novosti za imetnike orožja in orožnih listin pri kategorizaciji orožja, onesposobljenem orožju, zbiranju, posojanju in dajanju orožja v uporabo, omogoča pa tudi legalizacijo orožja. Lastnikom orožja ne bo prinesel dodatnih stroškov, ob neupoštevanju tvegajo do 1500 evrov kazni.

Z novelo se določeno orožje seli med kategorijami, med drugim nekatere vrste dovoljenega orožja iz kategorije B prehajajo v kategorijo prepovedanega orožja A. To bo pod določenimi pogoji dovoljeno le izjemoma, na primer za športne strelce, ki imajo upravičen razlog, pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve. Posledično bodo morali imetniki orožnih listin za orožje, ki z novelo prehaja v drugo kategorijo, pri pristojni upravni enoti vložiti vlogo za novo razvrstitev orožja. Za to bodo imeli časa pet let od uveljavitve novele. Poleg tega bodo morali predložiti orožno listino, da se vanjo in v evidence vpiše spremembo kategorije.

Ne glede na petletni rok pa mora biti orožje prekategorizirano pred dajanjem orožja na trg ali pred prenosom v drugo državo članico EU oziroma tretjo državo, pojasnjujejo na ministrstvu.

Po novem bo treba pristojni upravni enoti prijaviti in pridobiti potrdilo o prijavi tudi za onesposobljeno orožje. Imetniki takega orožja, ki jim je bilo potrdilo o onesposobitvi izdano pred uveljavitvijo novele zakona, bodo morali v primeru, če orožje prenašajo ali nosijo, to orožje pred nošenjem ali prenašanjem prijaviti pri pristojni upravni enoti.

Imetniki polavtomatskega orožja, ki je bilo po starem zakonu uvrščeno v drugo kategorijo, bodo morali pred morebitno prodajo tega orožja ali prenosom v drugo državo na upravno enoto vložiti vlogo za prekategorizacijo svojega orožja oziroma bodo imeli pet let časa, da zaprosijo za izdajo dovoljenja za zbiranje orožja.

Veljati začenja novela zakona o orožju.
Veljati začenja novela zakona o orožju. FOTO: Shutterstock

V šestih mesecih od uveljavitve novele pa bodo morali "z jasno, trajno in enotno oznako po predpisih o preizkušanju in žigosanju oziroma označevanju strelnega orožja in streliva" lastniki označiti orožje, predelano za streljanje s slepimi naboji, dražljivimi ali drugimi aktivnimi snovmi ali pirotehničnim strelivom oz. v rekvizitno ali akustično orožje.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, lastnikom orožja ob zamenjavi orožnih listin zaradi prekategorizacije orožja oziroma ob prijavi onesposobljenega orožja ne bo treba plačati upravne takse. Čakajo pa jih globe od 500 do 1500 evrov, in sicer vse, ki teh obveznosti ne bi izpolnili.

V treh mesecih od današnje uveljavitve bo spet mogoča tudi legalizacija orožja, za katerega imetnik nima orožne listine. Imetnik na upravni enoti vloži vlogo za pridobitev orožne listine. Upravna enota bo po pojasnilih ministrstva ustrezno orožno listino izdala, če orožje ne izvira iz kaznivega dejanja in je imetnik dopolnil 18 let, zanj ne obstajajo zadržki javnega reda, predloži potrdilo o opravljenem zdravniškem pregledu ter je opravil preizkus znanja o ravnanju z orožjem.

Skladno z novelo bodo lahko posamezniki, ki imajo v orožnem listu že registrirano varnostno orožje, posedovali tudi več kosov varnostnega orožja kot to velja za športno in lovsko orožje.

Zbiratelji orožja bodo po novem lahko izjemoma zbirali tudi hladno orožje in drugo kratkocevno ali dolgocevno strelno orožje s posamičnim polnjenjem, repetirnim mehanizmom, polavtomatsko in avtomatsko orožje iz kategorije prepovedanega orožja. Zbiratelji bodo tudi lahko javno razstavljali orožje v ustreznih prostorih in na način, da ga ni mogoče odtujiti, še pojasnjuje ministrstvo.

Kot so še izpostavili, novela tudi jasneje določa, kakšno orožje in strelivo zanj se lahko posoja. Kot primer so navedli, da si lahko lovca z orožnim listom za lov med seboj posojata lovsko orožje. Orožje si lahko posodita za največ 30 dni.

Novela pa ureja tudi dajanje varnostnega orožja v uporabo. To bo mogoče pod neposrednim nadzorom lastnika tega orožja, dokler trajajo strelske vaje ali tekmovanje na strelišču. Članu strelske organizacije bo po novem orožje lahko dal v uporabo tudi njegov športni strelski mentor, dokler trajajo strelske vaje ali tekmovanje na strelišču.

DZ je novelo zakona o orožju sprejel 16. julija letos. Novela med drugim v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo o nadzoru nabave in posedovanja orožja.

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohannDoe
14. 08. 2021 19.31
+1
@glasni "Ja, pa Kardelj je bil humanist" ---------- Malo si najbrž zamešal pojme. Beseda je komunist, ne humanist :-) Komunisti so sicer resda menda "humanisti" sami po sebi, ampak v praksi večinoma tipa Maocetung, Stalin, Pol Pot, Ceausescu... vsake toliko pa kateri izmed njih zamenja barvo, kot Mussolini, pa naučeni humanizem še malo nadgradi.
IKOSS
14. 08. 2021 18.58
+3
Policisti imajo pred običajnimi državljani vrsto prednosti. Načeloma so v boljši psiho-fizični kondiciji, imajo vrsto specifičnih znanj, ki jih lahko uporabijo v spopadu z nasprotnikom, načeloma imajo prednost v številčnosti, ob opravljanju svojih delavnih obveznosti so na morebitno soočenje pripravljeni,… In vendar nihče niti ne pomisli, da bi policisti svoje delo opravljali neoboroženi, torej brez strelnega orožja. Na drugi strani se pričakuje, da bo običajen državljan sposoben obraniti sebe in svoje bližnje brez ustreznega sredstva, ki bi mu v morebitnem spopadu z napadalcem predstavljalo kar največjo prednost. K sreči je takšnih soočenj relativno malo, nedvomno pa obstajajo in žrtve teh se tedaj znajdejo v izrazito nezavidljivem položaju katerih posledice so zanje lahko ne le izrazito boleče tudi nadvse tragične.
Dr.Rugelj
14. 08. 2021 18.31
+1
Svojega mini arzenala ne bom nikoli legaliziral - ker je to praktično nemogoče - pogoji za imetje in nošnjo so pretirani,...
Samo gasssss...
14. 08. 2021 18.04
+3
Kdaj je bila zadnja legalizacija. Mislim katerega leta.
Jožajoža
14. 08. 2021 17.14
-4
Torej,janšisti oziroma njihova paravojaška enota neonacistov rumenih jopičev, se njihovo avtomatsko orožje po janšističnem zakonu lahko legalizira.
Sputnik8
14. 08. 2021 18.20
+2
JohannDoe
14. 08. 2021 19.22
+2
Joža, vam je v kleti spet zmanjkalo idej?
Sputnik8
14. 08. 2021 15.36
-5
Zakon o orožju mora biti strog in prav je tako. Glede na prebrane komentarje tudi na tem portalu je jasno, da bi levičarji najraje postrelili vse kar se z njimi ne strinja.
Jimi1
14. 08. 2021 16.43
+4
Levakom so na voljo UDBA skladišča orožja in ko bo le dovolj goreča želja po streljanju političnih nasprotnikov,ga bodo tudi dobili... Je običajno brez številk in iz CZ. Branilci ga imajo v glavnem iz bivše juge, od JLA. Tudi tega ni v registrih... Občasno kakšno malenkost najdejo...muslici ga za svojo ,,kulturno obogatitev,, sproti na kupijo na črnem trgu,kriminalci enako... Komu bi ti revšče omejevalo orožje? Postenim državljanom! S kakšnim ciljem?
IKOSS
14. 08. 2021 17.17
+8
@Sputnik8 Pravila nomotehnike velevajo, da mora zakonodaja vedno stremeti k temu, da uvaja čim manj omejitev, oziroma izključno tista, ki so nuja za dosego legitimnih družbenih ciljev! Povedano drugače, v zakonodaji je vedno treba stremeti k minimalizmu. Prepričanje, da bi morala biti katerakoli zakonodaja kar tako stroga, je v svojem bistvu zgrešena.
Jožajoža
14. 08. 2021 17.18
+4
Nimamo slov enci več orožja TO obrambe in od naše vojske JLA.janša ga je iz skladišč ukradel in prodal na Balkan,kjer se je s tem slovenskim orožjem ubijalo civilno prebivalstvo
Sputnik8
14. 08. 2021 18.21
-1
Zakaj bi pošteni državljani potrebovali orožje??? Koga te je strah???
Sputnik8
14. 08. 2021 18.22
+0
Zakaj bi pošteni državljani potrebovali železje??? Koga te je strah???
Sputnik8
14. 08. 2021 18.26
+0
IKOSS??? Preberi katerikoli Slovenski zakon. Na papirju 2/3 je napisanega zakona in 1/3 kolikšne so kazni. Imamo preko 1800 zakonov in dvakrat toliko podzakonskih aktov. Če bi se državljani držali zakonov je orožje brez veze.
IKOSS
14. 08. 2021 18.45
+7
@Sputnik8 Ognjena strelna sredstva se uporabljajo v vrsti vlog. Zgolj ena izmed teh je vloga orožja orožje. Človek se na primer v vozilu pripne z varnostnim pasom ne zaradi tega, ker ve, da se bo zaletel, ali bi si tega želel, temveč zaradi tega, ker se zaveda, da se to lahko zgodi, ob tem pa varnostni pas nedvomno poveča možnosti za njegovo preživetje. Upreti se morebitnemu napadalcu je ena od osnovnih človekovih pravic, ki jo priznava tudi naša zakonodaja (instituta samoobrambe ter skrajne sile). Posedovati ognjeno strelno sredstvo v takem primeru uporabniku poveča možnosti, da bo pri tem kar najbolj uspešen. Torej, ne gre za to, da bi se moral kdorkoli kogarkoli bati, imeti ognjeno strelno sredstvo v vlogi orožja, je zgolj preventiven ukrep, kateri napadenemu omogoča dodatne možnosti, ki jih sicer ne bi imel. Vprašanje zakaj nekdo nekaj potrebuje, ni legitimno, legitimno je vprašanje, ali je moč utemeljeno domnevati, da bo določena oseba zaupano sredstvo zlorabil za družbeno problematične namene. V kolikor je odgovor na zgornje vprašaje nikalen (na primer posameznik izpolnjuje praktično enake pogoje, kot veljajo za pripadnike oboroženih sil, policijo, ipd.), se pravice do posesti/uporabe tudi potencialno bolj nevarnih sredstev ne bi smelo omejevati ali celo prepovedovati!
Brabus
14. 08. 2021 19.30
+1
Sputnik8, zaradi in edino ŠPORT, v papirnate tarče.
Flitko
15. 08. 2021 11.41
Ker sem pošten državljan, mi tega ne bi smelo biti treba pojasnjevati.
26277
14. 08. 2021 15.16
+1
Kej une plinske bombe iz 1. Sv. Vojne, ki jih hranim za spomin je potrebo aktivirat ali dam na Bevkov trg v Gorici zvečer, ko pade pod 35?
Apostol1
14. 08. 2021 14.33
+0
Moj pokojni tast je bil lovec in tudi mene so vabili , k lovski družini. Toda meni ni čisto nič do tega da bi streljal divjad in zverjad , čeprav je to potrebno. Tudi do orožja mi ni bilo in ko je tast umrl ,sem orožje lepo odnesel na javno upravo in zadeva rešena . Drugače povedano , orožja ne rabim in tudi noben človek na svetu , ga ne rabi razen določenih poklicev. Zato naj bo zakon tak , da nimaš pravice do posesti orožja , če ga nimaš za kaj uporabljati in do sedaj je tudi zaradi pravilnega odnosa države do posesti orožja Slovenija ena najvarnejših držav na svetu , zato tule zakone ni kaj spreminjati samo še zaostriti jih je treba. Na primer po lovni sezoni naj lovci oddajo orožje na policijsko postajo in podobno , kjerkoli se le da , kar se orožja tiče.
IKOSS
14. 08. 2021 14.54
+7
Zgolj eden od družbeno legitimnih namenov strelnih sredstev je lov, poleg te pa obstaja še cela vrsta drugih. Velika večina je družbeno neproblematičnih, lahko celo koristnih. Naša družba ne deluje po principu, kaj potrebujemo! Vsak za sebe se ima pravico odločiti, kaj bi želel imeti. Le izjemoma je določeno posameznikovo pravnico moč delno, ali v celoti omejiti, vendar le pod pogoji, ki jih določa stroka ter nomotehnika! Posebna zakonska regulacija nekaterih sredstev prispeva izjemno malo k zagotavljanju, da je določeno okolje nenasilno. Omenjeno dejstvo nekateri izjemno težko razumejo. Poglejmo si zgolj statistiko zaplemb policije. Kolikokrat lahko v medijih preberemo, da so ti naleteli na pištolo, puško, minsko eksplozivna sredstva, ipd., ki so jih posamezniki posedovali izven zakonskih okvirov. Tovrstnih sredstev je med prebivalstvom bistveno več, kot marsikdo meni. Ne nazadnje, osebe, ki so med najbolj neprimernimi posestniki/uporabniki, tovrstna sredstva skoraj dosledno dejansko posedejo. In vendar so incidenti dokaj redki! Razlog za to je v dejstvu, da ima, na naše skupno zadovoljstvo, velika večina ljudi ustrezne vsaj osnovne osebne vrednote! Sicer obstajajo družbeno legitimni razlogi za posebno zakonsko regulacijo na tem področju, bi pa ta morala, tako, kot vsa ostala, dosledno temeljiti na strokovnih izhodiščih ter upoštevati pravila nomotehnike.
Brabus
14. 08. 2021 15.51
+2
Apostol1, potem tudi sekire, nože, razne katane in vijeke deponiramo na policijo??? Samo vprašam.
Jimi1
14. 08. 2021 16.52
+0
Ko boš morda nekoč moral vrat nastaviti nad rezilo,glej da bo lepo brez dlake,ker ti bodo glavo prisili morda nazaj,če bo rez gladek brez infekcije... Popolnoma enakega mnenja kot je tvoje je bil tudi Dolfi, ki je pobral orožje in novinarji so pisali o najvišjem dosežku civilizacije...
Flitko
14. 08. 2021 19.01
+1
Meni tudi marsikaj ni blizu ali se mi upira, pa ne bi prepovedoval. Ne želim živeti v družbi, kjer bi moral imeti upravičen razlog za posest nečesa, če nikomur ne škodim. Kaj če bi ti lepo pustil imetnike orožja pri miru in ne prepovedoval reči, o katerih ne veš dovolj?
Apostol1
14. 08. 2021 19.51
+3
Konjiček 17 ............ Če ne ločiš orodja od orožja pojdi na pregled glave ,drugega ti ne preostane.
IKOSS
14. 08. 2021 20.17
+1
@Apostol1 Če pogledamo definicijo termina orožje, kaj hito ugotovimo, da vsaka pištola ali puška (dejansko večina teh), tej ne ustreza. V kolikor želimo razpravo voditi na strokovnem nivoju, so definicije izjemno pomembne. Orožja sicer predstavljajo podkategorijo orodij, oziroma pripomočkov. Morda zanimiv izziv. Kakšna bi definicija omenjenega termina morala biti, da bi vanjo lahko zajeli prav vsako pištolo ter puško?
DeDa46
15. 08. 2021 12.03
+1
Samo zato ker ti ne rabiš in ne maraš pa prepovedat. Meni je prav super strelat na tarče na strelišču, kjer je vse po pravilih kot je napisano v zakonu. Ker meni ni svinjina najbolj pri srcu, si lahko zaželim prepoved reje svinj? Itak jem drugo meso, dejmo prepovedat svinjino. Glej samo nase...
flojdi
14. 08. 2021 14.18
+1
.. berem.. tudi za onesposobljeno orožje . zdaj me pa zanima neki. od leta tam nekje 85 imam na obešalniku za ključe pripet metek.. al kako se reče celoti .. izpraznjen tulec in cel , nepoškodovan tist ubijalnik" , narejen v neki nemški fabrki leta 41 ( imena fabrke se ne spomnem , čeprav mi je bilo povedano) . A moram to prjavt ?
IKOSS
14. 08. 2021 14.30
+5
V obstoječi zakonodaji sta posebej zakonsko regulirana sestavna dela streliva (naboja); pogonska polnitev (smodnik) ter (neaktivirana) netilka. Ostali deli, kot so tulec, izstrelke (krogla) že aktiviran netilka, ipd., niso posebej zakonsko regulirani. Mimogrede, tovrstna sredstva je moč brez težav vnesti celo na posebej varovana območja.
User2127030
14. 08. 2021 13.53
+0
S to novelo zakona je Žan Mahnič končno postal ponosen lastnik orožja. Nevem pa zakaj ga rabi. Med ljudi tako ne upa. Malo me je strah za njega, da si nebo kaj naredu. Izgleda čisto samodestruktiven naš veleum, ki vohuni za Slovenskimi sodržavljani.
komarec
14. 08. 2021 13.48
+3
Ja legalizacija orožja zna bit zelo nevarna pa tudi zelo koristna.
Satoshi Nakamoto
14. 08. 2021 12.20
+11
Tako se naša SDS zgleduje po Švici.
Satoshi Nakamoto
14. 08. 2021 12.19
+12
Tipično za SDS. Zaostrili posedovanje orožja. Ko so vladali drugi so se pa zavzemali za nekaj povsem kontra.
Flitko
14. 08. 2021 13.26
+2
Žal je zaostrovanje posledica direktive EU in ne odločitve SDS.
komarec
14. 08. 2021 13.49
+1
Niso dobri strelci samo v SDS so tudi drugje.
Darko32
14. 08. 2021 16.22
+4
Satoshi Nakamoto Tudi sam to opažam. Namreč sprejema se neka zakonodaja, ki kot cel sklop dokazuje, da je pisana po ideologiji začasne politične opcije. JANŠA pa ko je v opoziciji dela povsem drugače in celo zakododajo poskuša usmerjati v povsem drugo smer. Sedaj pa sam sprejema isto kot levica. Ali drugače povedano. Dela popoplnoma enako kot po njegovem levaki. Z tem orožjem so toliko zakomplicirali, da je cenejše imeti ilegalno orožje kot pa delati pošteno in v duhu pravnega reda. SAmo poglejm očrno kroniko. POLICAJI najdejo vsak dan kakšen šmajser ali kanon. Namesto, da bi vzpodbudili poštenje in skrb za varnsot v duhu ustave.
SlobodaNE
14. 08. 2021 12.09
+0
Bolj ko si primitiven, več imaš doma orožja pa to.
Jimi1
14. 08. 2021 13.10
+6
Preseli se v bližino Brazilcev pa si ponovi,kar si zapisal...npr.privatnik Vi..ic je menda naredil ,,samomor,, poln krogel različnih cal. Po vsem telesu...? Takšno pomoč lahko pričakuje s od policije in države!
IKOSS
14. 08. 2021 14.13
+3
@Slo patriotic Zgornja izjava jasno kaže na popolno nerazumevanje tematike! Mar so po tej logiki policisti in vojaki najbolj primitivni? S primitivcem je mogoče označiti osebo, ki izvaja družbeno problematična nasilna dejanja! V kolikor ima nekdo doma puško ali pištolo, je to prej znak njegove preudarnosti, saj lahko s tem v kritičnem trenutku učinkoviteje zavaruje zdravje ali življenje sebe ter svojih bližnjih, ne nazadnje pa lahko tako poskrbi tudi za obrambo lastne domovine. Slednje je namreč nadvse pomemben dejavnik, ki se pogosto zanemarja. Smo mar že vsi pozabili, kako je v času vojne na Hrvaškem država naravnost moledovala vse, ki so imeli znanje in sredstva za obrambo domovine, da se vključijo v sestavo njihove vojske?
Unopol
14. 08. 2021 14.16
+4
Debevc je potem zelo primitiven, z veliko odličji v streljanju. ti verjetno zbiraš Ančke za napihnit, nimaš nič orožja, si pa pameten, bravo.
Unopol
14. 08. 2021 14.20
+3
Podobno, kot če se ne cepiš imaš nižji IQ. Prijavljeno orožje ni namenjeno kršenju zakona ampak športu. Če ne veš je tudi olimpijski šport,
Flitko
14. 08. 2021 19.02
travc
15. 08. 2021 12.59
+1
Ikoss++++....Glede na to,sem lovec sem bil vpoklican,ko se je pri nas začela vojna in sem šel kakor tudi mnogi drugi braniti državo.Takrat te ni nobeden vprašal ali imaš orožni list pa tudi krogle sem imel lovske,ki so za vojaško rabo prepovedane.Kasneje smo seveda vsi dobili vojaško orožje.
SnowmanR
14. 08. 2021 11.21
+3
Biznis je biznis
Pepe Bolcev
14. 08. 2021 11.16
+2
Najboljs pa, ko zblojen jansist citira Rammsteine.
Pepe Bolcev
14. 08. 2021 11.09
+3
Johan in sliva. Z orozjem se ti ni potrebno mazat rok. Blebetaca strgana.
PorednaSliva
14. 08. 2021 11.40
+7
Cudno, da niso pacifisti premagali hitlerja...
Pepe Bolcev
14. 08. 2021 12.03
+2
Sliva. Absolutno so pacifisti premagal Hitlerja. Kdo ga pa je po tvoje? Militaristi?
Uporabnik2005296
14. 08. 2021 11.08
-4
Splosno znano je, kdo je najvecji obozevalec in zbiratelj orozja in to javno oznanja celo v drzavnem zboru... Pred kratkim se je zavzemal celo za orozje za ubijanje, menda v imenu "samoobrambe".... Ker je bil on in njegovi pristasi zvest vladi, ga je treba "nagraditi" z zakonom... Zveni znano??😛😛😛😛
Chain link
14. 08. 2021 10.53
+3
Neves kdaj se ti lahko strga ce imas orozje doma
JohannDoe
14. 08. 2021 11.00
+14
Drgač pa veš, al neki? Če greš po tej logiki in izhajaš iz predpostavke, da se ti bo strgalo, ne bi smel imet nobenih ostrih ali nevarnih predmetov na dosegu, kot je sekira ali avto, ker nikoli ne veš kdaj se ti bo strgalo. Tapecirana soba bi bila še najbolj pravšnje preventivno sredstvo za tak svet.
PorednaSliva
14. 08. 2021 11.01
+9
Strga se ti lahko tudi brez orožja... Da enga pohladiš je dovolj pravi udarec z roko...
IKOSS
14. 08. 2021 11.10
+11
Potem takšna oseba nedvomno ne bi smela imeti vozniškega izpita in bi ji moral biti strogo onemogočen dostop do vozil! Prav tako še vrsto drugih predmetov ter dejavnosti! Primer, si morda želimo, da bi takšna oseba s tako neustreznimi temeljnimi osebnimi vrednotami delala v vrtcu, šoli, zdravstveni ustanovi, policiji, vojski, kemični ali jedrski industriji ter še vrsti drugih, kjer lahko zlahka povzroči večjo škodo, ali ogrozi zdravje in življenje soljudi?
Tifany
14. 08. 2021 11.34
+4
Taksi ki razmisljajo v tej smeri kot ti, je res boljse da ga nimajo doma.A ves da je lahko tudi kuhinjski noz orozje!
Pepi honda
14. 08. 2021 12.03
+3
Kolikokrat se pa tebi utrga?da nisi ziher,hitro se bištek nože pobrat
Mother Russia
14. 08. 2021 12.05
+5
Če se ti strga in si zaželiš nekoga poslati v onostranstvo, ne rabiš strelnega orožja... Kavna žlička je čisto dovolj...
CIGU MIGU
14. 08. 2021 10.45
-1
najprej uničiti preprodajalce,nato orožje in na koncu še rumene jopiče in njihove financerje
JohannDoe
14. 08. 2021 11.04
+3
Na koncu pa samega Janeza Janšo kot vrhunec, pa to..... ma neverjetno kake psihiatrične gluposti nekateri že pišete o Janši pod vsako temo, 24 ur vas pa tolerira in to podpira.