Slovenija

V veljavi zakon o RTVS

Ljubljana, 12. 11. 2005 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Začel je veljati zakon o RTVS, ki so ga državljani potrdili na naknadnem zakonodajnem referendumu.

Novi zakon v primerjavi z dosedanjo ureditvijo prinaša predvsem spremembe v sestavi in pristojnostih organov RTVS
Novi zakon v primerjavi z dosedanjo ureditvijo prinaša predvsem spremembe v sestavi in pristojnostih organov RTVS FOTO: POP TV

Zakon o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki so ga državljani potrdili na naknadnem zakonodajnem referendumu 25. septembra, začne veljati danes. Novi zakon v primerjavi z dosedanjo ureditvijo prinaša predvsem spremembe v sestavi in pristojnostih organov RTVS.

Tako bo 25-članski svet zavoda zamenjal z 29-članskim programskim svetom. Pet članov bo na predlog političnih strank imenoval državni zbor, po enega člana italijanska in madžarska narodna skupnost ter Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Dva člana imenuje predsednik republike na predlog registriranih verskih skupnosti, tri pa izvolijo zaposleni v zavodu. Državni zbor po novem zakonu na predlog gledalcev in poslušalcev, univerz, društev in drugih organizacij civilne družbe imenuje še 16 članov programskega sveta.

Novi zakon poleg tega postavlja omejitev, da v programski svet ne morejo biti izvoljene osebe, ki so bile v obdobju petih let pred imenovanjem člani organov političnih strank, poslanci ali uslužbenci Evropskega parlamenta ter funkcionarji državnih in lokalnih organov.

Programski svet bo imel pristojnosti predvsem s področja programov in bo zastopal interese javnosti. Zakon predvideva, da programski svet imenuje in razrešuje generalnega direktorja, k ostalim imenovanjem direktorjev pa daje le soglasje. Soglasje daje tudi k statutu zavoda, k finančnemu načrtu pa zgolj mnenje. Sicer pa sprejema programske standarde in programske sheme ter obravnava pripombe in predloge poslušalcev in gledalcev.

Generalni direktor bo imel več pristojnosti

Med novostmi zakon predvideva tudi uvedbo posebnega nacionalnega televizijskega programa, ki bo namenjen neposrednim prenosom sej državnega zbora in njegovih delovnih teles ter celovitemu informiranju javnosti o vsem drugem parlamentarnem dogajanju.

Precej pristojnosti se prenaša na generalnega direktorja zavoda, ki bo po novem vodil tudi strokovno-programsko delo javnega zavoda. Tako imenuje in razrešuje tudi direktorja radijskih in televizijskih programov, odgovorne urednike programov ter druge vodstvene delavce, ki jih določa statut. Med njegovimi pristojnostmi je tudi vodenje socialnega dialoga s predstavniki sindikatov v javnem zavodu in sklepanje kolektivnih pogodb.

Nekaj pristojnosti sedanjega sveta zavoda se z novim zakonom prenaša tudi na nadzorni svet - organ, ki nadomešča sedanji nadzorni odbor. Med pristojnostmi novega nadzornega sveta pa novi zakon predvideva sprejemanje statuta in finančnega načrta zavoda, določanje cene storitev in način plačevanja rtv prispevkov in nadziranje poslovanja zavoda. Nadzorni svet šteje enajst članov, med njimi jih pet imenuje državni zbor in štiri vlada, dva pa izmed sebe izvolijo zaposleni.

Novi programski in nadzorni svet se morata konstituirati v 60 dneh, programski svet pa mora najpozneje v 15 dneh po ustanovitvi razpisati mesto generalnega direktorja zavoda. Ta mora nato v 15 dneh po svojem imenovanju razpisati mesti direktorja radia in televizije.

Parlamentarna mandatno-volilna komisija bo morala v 15 dneh objaviti poziv za predlaganje kandidatov za člane programskega sveta. Do ustanovitve programskega in nadzornega sveta bosta sicer z delom nadaljevala sedanji svet zavoda in nadzorni odbor s svojimi dosedanjimi pristojnostmi, čeprav stari zakon o RTVS od danes ne velja več.