Slovenija

PRENOS V ŽIVO: Nov sistem obračunavanja omrežnine pri elektriki

Ljubljana, 01. 10. 2024 07.23 | Posodobljeno pred 9 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Danes je začel veljati nov sistem obračunavanja omrežnine pri elektriki. Omrežnina bo obračunana glede na dejansko rabo omrežja, tarife so določene po časovnih blokih v posameznem dnevu in različno v zimski in poletni sezoni. Cilj je, da bi se obremenitev omrežja razporedila in da bi bilo plačevanje omrežnine pravičnejše.

Časovnih blokov je pet, pri čemer so v posameznem dnevu trije, določeni pa so ločeno za štirimesečno višjo sezono (od oktobra do februarja) in osemmesečno nižjo sezono. Najdražjega bloka ne bo v nižji sezoni, najcenejšega pa ne v višji sezoni.

Omrežnina bo najdražja v času visoke obremenitve omrežja, na delovni dan med 7. in 14. ter 16. in 20. uro, in sicer so tarifne postavke za moč v tem bloku od štiri- do petkrat višje kot v drugem bloku, med 6. in 7. uro, 14. in 16. uro ter 20. in 22. uro. Še večja je razlika do tarif za obdobje med 22. in 6. uro, ko so tarife najnižje.

Višja sezona traja od oktobra do februarja.
Višja sezona traja od oktobra do februarja. FOTO: Agencija za energijo

Za spremembe so se odločili, ker bo v prihodnjih letih poraba električne energije večja, predvsem na račun elektrifikacije in opuščanja fosilnih goriv, je pojasnila direktorica Agencije RS za energijo Duška Godina in dodala, da spremembe temeljijo na tem, da v večjem merilu naslavljajo omrežnino na moč. Omrežnina je bo besedah Godinove sedaj oblikovana na podlagi stanja in obremenitev omrežja ter dejanske porabe.

Namen sprememb je, da bi odjemalce spodbudili k takšni rabi omrežja, da bi del porabe razporedili v obdobja dneva, ko je omrežje sedaj manj obremenjeno. "Z zamikanjem rabe električne energije, v čas, ko je omrežje manj obremenjeno, znižujemo stroške omrežja in celotnega sistema," je namen sprememb pojasnila Godina. S tem bi lahko bil obseg naložb v omrežje – po zadnjem razvojnem načrtu so potrebne investicije v obdobju 2025-2034 ocenjene na skupno 4,48 milijarde evrov – nižji oz. bi jih lahko zamaknili, pravi Agencija za energijo. 

Nov obračun omrežnine naj bi bil tudi bolj pravičen, saj naj bi vsak odjemalec plačal za uporabo omrežja toliko, kolikor ga dejansko uporablja. To omogoča merjenje porabe na 15 minut.

Ob 11. uri bo novinarska konferenca, na kateri bosta direktorica Agencije RS za energijo Duška Godina in direktor družbe Eles Aleksander Mervar predstavila prihajajoče novosti spremenjenega načina obračunavanja omrežnine. Izjavo bomo prenašali v živo.

Večjo težo kot doslej bo imela tarifna postavka za moč. Elektrooperater bo odjemalcu glede na njegovo rabo v zadnjem letu, upoštevaje tudi vrhunce porabe, določil dogovorjeno obračunsko moč. Ob morebitni prilagoditvi porabe bo lahko odjemalec to obračunsko moč znižal, a bo za preprečevanje špekulativnega zniževanja uvedena varovalka – dodatno plačilo, ko bo dogovorjena moč presežena.

To plačilo se v prehodnem obdobju dveh let za gospodinjske in male poslovne odjemalce ne bo zaračunalo, bodo pa odjemalci o preseganju obveščeni. Agencija svetuje, da se v prehodnem obdobju dogovorjene obračunske moči ne spreminja, saj odjemalec po spremembi ne bo več oproščen plačila omrežnine za presežno moč.

Stroški omrežnine naj bi bili nižji

Po navedbah naj bi povprečno gospodinjstvo, ki nima toplotne črpalke, ob nespremenjenih navadah na letni ravni plačevalo nekoliko manj omrežnine, ki predstavlja okoli četrtino končnega zneska na položnici. Tudi pri odjemalcih, ki se že danes ogrevajo s toplotno črpalko in imajo višjo porabo električne energije, nimajo pa sončne elektrarne, naj bi bil letni strošek za omrežnino nižji.

Lastniki sončnih elektrarn, ki so vključeni v shemo letnega net meteringa, v primeru več proizvedene energije, kot jo bodo prevzeli iz omrežja, za energijo ne bodo plačali nič, prav tako ne za omrežnino za energijo, bodo pa plačali več omrežnine za moč. Večjo spremembo lahko pričakujejo gospodinjstva, ki imajo sončno elektrarno in imajo več energetsko intenzivnih naprav. Tako kot ostali pa bodo lahko strošek znižali s premikom večje porabe v obdobja dneva, ko bo omrežnina nižja.

 Večjo spremembo lahko pričakujejo gospodinjstva, ki imajo sončno elektrarno in imajo več energetsko intenzivnih naprav.
Večjo spremembo lahko pričakujejo gospodinjstva, ki imajo sončno elektrarno in imajo več energetsko intenzivnih naprav. FOTO: Thinkstock

Mali poslovni odjemalci naj bi imeli nižje stroške z omrežnino, saj je bila tudi zanje doslej obračunana administrativno določena moč.

Nekaterim odjemalcem na srednji napetosti se bo omrežnina predvidoma zvišala, po oceni agencije za od sedem do 25 odstotkov, nekaterim pa se ta strošek ne bo spremenil. Delež omrežnine v končnem računu pri teh odjemalcih znaša od sedem do 14 odstotkov.

Najbolj se bo omrežnina zvišala pri intenzivnem industrijskem odjemu, ki je priključen na visoko napetost, in sicer po ocenah agencije tudi za več kot 100 odstotkov. Je pa pri tej skupini odjemalcev delež omrežnine v končnem znesku najnižji, po starem sistemu je znašal med tremi in štiri odstotki, po novem naj bi med štirimi in petimi odstotki.

KOMENTARJI (411)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gullit
01. 10. 2024 11.27
Golobček prodal našo elektriko za drobiž, da si je nafilal žepe, Slovenci pa bomo zdaj kupovali ter trošili dražjo elektriko. Bravo Svoboda, plešemo naprej do propada, do revščine.
NeXadileC
01. 10. 2024 11.26
Brezplačna Zelena Zloženka, ki naj bi jo vsi prejeli po pošti, ni brezplačna. Plačali so jo z našim denarjem.
Slabnick
01. 10. 2024 11.26
+2
Najprej nagovarjat ljudi po SE pol jih bo pa država po žepu, ker so šli na zeleno. Golobizem brez primere.
Jernej Sekirnik
01. 10. 2024 11.25
Volivci goloba so veseli še naprej, ker plešejo cha cha tudi v temi
NeXadileC
01. 10. 2024 11.24
Predsednica je izjavila, 'Pri iskanju rešitev za podnebno krizo ne smemo popuščati populizmu' - Zelena zloženka o novih tarifah, ki jih država podpira JE POPULIZEM.
2mt8
01. 10. 2024 11.24
+1
Vsi na dizel ---> dizel je najdražji. Vsi na ogrevanje s toplotno ---> elektrika najdražja
YourFriend
01. 10. 2024 11.23
+1
najbolj zgrešeno je prepričevanje ljudi, da naj elektriko uporabljajo v drugem času kot jo dejansko potrebujejo. Mislim kje vam je tu logika. Če sem jaz navejen kuhat kavo takoj po sihtu ob 15.15 recimo ne me prepričevat naj jo pijem drugi čas, da majn obremenim omrežje. Res ni logično razn to da bomo vsi padali v višje razrede, ker tega nebomo upoštevali in bojo elektro podjetja ponovno cvetela še bolj kot do zdaj. Res smo ovčke.
spoštovanje
01. 10. 2024 11.23
+4
svinjarija brez primere, kot je bilo vse do sedaj.......bo treba pred parlament
ljubim svojo državo
01. 10. 2024 11.23
+2
sicer je pa obračun tako kompliciran, da ga ne bo mogel nihče kontrolirati - torej zaračunali bodo kolikor bodo želeli
ljubim svojo državo
01. 10. 2024 11.22
+1
male sončne elektrarne, ko najbolj delajo (čez dan) in oddajajo energijo v omrežje, jo bo golob lepo zelo drago prodal industriji in jo s tem spravil na kolena
Prodanekure
01. 10. 2024 11.20
+3
Še dobro da smo zamenjali okna pred kratkim. Sosed bo verjetno v svoji avtokleparski delavnici spremenil urnik svojega dela na 22-6 :) Ostale sosede prosimo za razumevanje. No Kmet Janez bo razumel saj bo tudi on uporabljal cirkular za rezanje drv v temu terminu :D
medekmali medekmali
01. 10. 2024 11.20
+2
VOLITVE TAKOJ! DOL Z TO GOLOBJO VLADO
BroNo1
01. 10. 2024 11.19
+2
Kje so obljubljene brušure z obrazložitvijo v nabiralnikih???
Cenb77
01. 10. 2024 11.19
+0
Ali lahko kdo iz vlade po kmečko razloži tole zmešnjavo... pomoje da ne... važn da bo nakonc pod črto več pricurljalo... zdaj ko ste sforsiral toplotne črpalke in električne avtomobile... drh...l...
medekmali medekmali
01. 10. 2024 11.19
+0
ta ženska sploh ne ve kaj govori , cel cajt skače sem ter tja , nima pojma
2mt8
01. 10. 2024 11.18
+0
In potem, ko bodo vsi nažigali pralne stroje, bojlerje, itd med 22. in 6. zjutraj, bo potem ta omrežninski blok postal najdražji? Zelo verjetno!
YourFriend
01. 10. 2024 11.24
Booooooooooring
01. 10. 2024 11.17
+1
bom vidu kolk se mi bo poznalo v dnarnci zaradi vaših laži! mesečmo porabim cca 150kWh
Ales Ciril
01. 10. 2024 11.15
+4
Čakajte malo, a vlado nenadoma tako zelo skrbi za dobrobit Slovencev, da jim bo omogočila nižje omrežnine? A kdo to verjame? Mogoče bo omrežnina nižja, bo pa elektrika sama precej dražja. In vse boste mirno požrli. Samo da ni Janša...čudežni stavek, zaradi katerega Slovenček voljno 'nastavi dupe', ohne Vaseline.
duhccc
01. 10. 2024 11.10
+3
drazit vse brez cesa clovek ne more
JApajaDAja
01. 10. 2024 11.09
+12
bo treba spremeniti zakon o javnem redu in miru, hišne rede.....glavnina kuhanja, pranja,"življenja" se bo odvijala od 22.-6.ure - zjutraj :-)