Gospodarstvo

Prvi mož NLB hoče 'umiriti razmere'

Ljubljana, 20. 04. 2009 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Š.Z./B.J./STA/M.M./S.L.
Komentarji
488

Predsednik uprave NLB Draško Veselinovič je nadzornikom ponudil odstop, "ker želi zaščititi interese institucije in prispevati k umiritvi razmer".

Draško Veselinovič je ponudil odstop. Ali naj bi mu sledili tudi drugi člani uprave NLB, še ni znano.
Draško Veselinovič je ponudil odstop. Ali naj bi mu sledili tudi drugi člani uprave NLB, še ni znano. FOTO: Dare Čekeliš
Draško Veselinovič je krmilo največje slovenske banke prevzel 1. februarja. Že postopek njegovega imenovanja na čelo NLB brez javnega razpisa je v politiki sprožil številne polemike, pa tudi Banka Slovenije je tedaj opozarjala, da je bil postopek izbire začet prepozno in izpeljan neustrezno.

''Predsednik uprave NLB Draško Veselinovič je predsedniku nadzornega sveta Igorju Marinšku danes pisno ponudil svoj odstop. Za ta korak se je odločil v dobro banke, ker želi zaščititi interese institucije in prispevati k umiritvi razmer,'' so sporočili iz Nove ljubljanske banke (NLB).

Način vodenja največje slovenske banke je postal predmet očitkov po podaljšanju posojil družbi Infond Holding, ki je največja lastnica Pivovarne Laško, torej ga posredno obvladuje Boško Šrot. Posojilo je zavarovano z delnicami Mercatorja in Pivovarne Laško, pred reprogramiranjem pa se je omenjala možnost zasega zastavljenih delnic.

Veselinovičeva odločitev je torej gotovo povezana z domnevno spornim podaljšanjem posojila Infond Holdingu. Več o ponujenem odstopu naj bi bilo sicer znanega po jutrišnji novinarski konferenci, na kateri "bodo člani uprave celovito predstavili politiko upravljanja tveganj v NLB in postopek odobravanja posojil s posebnim poudarkom na kreditiranju v času gospodarske krize".

Prvak Zaresa Gregor Golobič Veselinovičev odstop označuje kot osebno odločitev. Opozarja, da bo razrešitev, če bo do nje prišlo, krivdna. Predsednica stranke LDS Katarina Kresal pa je danes povedala, da je Veselinovič potegnil edino trezno potezo.
Prvak Zaresa Gregor Golobič Veselinovičev odstop označuje kot osebno odločitev. Opozarja, da bo razrešitev, če bo do nje prišlo, krivdna. Predsednica stranke LDS Katarina Kresal pa je danes povedala, da je Veselinovič potegnil edino trezno potezo. FOTO: Damjan Žibert
Zaradi odločitve o podaljšanju posojila v vrednosti 150 milijonov evrov Infond Holdingu je uprava NLB (v njej so poleg Veselinoviča še Matej Narat, Miran Vičič, Alojz Jamnik ter Belgijec Claude Deroose, nedavno imenovani član uprave David Benedek pa še nima ustrezne licence Banke Slovenije) postala tarča ostrih kritik, predvsem koalicijskega Zaresa. Po mnenju stranke naj bi šlo za reprogramiranje t. i. tajkunskih posojil Infondu, ki je največji lastnik Pivovarne Laško in v posredni lasti predsednika uprave Boška Šrota.

O Veselinovičevem odstopu, ki ni nepreklicen, bo v petek razpravljal nadzorni svet. Na izredni seji bodo obravnavali tudi revizijsko poročilo o ustreznosti izračuna variabilnega dela plače in njeni višini za člane uprave NLB med letoma 2006 in 2008. Tema seje bo še postopek odobritve podaljšanja posojila družbi Infond Holding.

Nadzornikom se izteka čas

Sedanji nadzorni svet je bil imenovan na skupščini 29. junija 2005. Po statutu banke se člani nadzornega sveta izvolijo za obdobje do zaključka letne skupščine banke, ki odloča o letnem poročilu za četrto poslovno leto od njihove izvolitve, če ni ob imenovanju posameznih članov določeno drugače. Načeloma jim torej poteče mandat junija letos. Na javni poziv ministrstva za finance se je prijavilo 41 kandidatov, ministrstvo pa jih je poslalo v presojo kadrovsko-akreditacijskemu svetu.

Odzivi strank na ponujeni odstop

V parlamentarnih strankah so se odzvali na ponujeni odstop predsednika uprave NLB Veselinoviča.

Podpredsednik DZ in poslanec SD Miran Potrč je povedal, da v stranki še niso mogli opraviti ustreznih konzultacij. "Moje mnenje pa je, da je to odgovorna poteza, ki bo olajšala možnost odločanja v okviru nadzornega sveta NLB in ki bo olajšala pametno in pravilno odločanje politike, v kolikor nima ustreznih pristojnosti," je še dejal.

"Nikoli nisem govoril o predsedniku uprave," je v izjavi za medije dejal prvak stranke Zares Gregor Golobič. "To je pomembno, ker se tu poskuša celo stvar izvesti na oseben odnos med menoj in Draškom Veselinovičem," je opozoril in zatrdil, da tudi ob imenovanju ni govoril o Veselinoviču, ampak o postopku. "Sedaj govorim o upravi in nadzornem svetu," je poudaril. Gre za to, je nadaljeval, da vlada, ki je sprejela neke sklepe, vztraja pri spoštovanju tega in sankcionira kršitev s sredstvi, ki jih ima na voljo kot lastnica.

Odločitev predsednika uprave NLB so pozdravili v DeSUS. Predsednik stranke Karl Erjavec je spomnil, je bil DeSUS kritičen do podaljšanja reprogramiranja posojil Infond Holdingu, zato se mu zdi Veselinovičevo ravnanje ustrezno. Predsednik DeSUS tudi meni, da bodo napetosti v koaliciji po tem odstopu bistveno manjše in za obstoj koalicije se tako po njegovem mnenju ni bati. Sicer pa v DeSUS po njegovih besedah tako ali tako niso grozili z izstopom iz koalicije, "ker se nam zdi tudi neprimeren trenutek – čaka nas več pomembnih nalog".

"V tem času tajkunske retorike in pogromov je odločitev Draška Veselinoviča, da ponudi svoj odstop, edina trezna odločitev," je v izjavi za medije dejala predsednica LDS Katarina Kresal. Naj o njegovi strokovnosti, tako Kresalova, presoja nadzorni svet banke, tako kot se počne "v vseh resnih pravnih državah". Predsednica LDS pričakuje, da bo nadzorni svet ocenil Veselinovičevo ravnanje po najvišjih bančnih standardih ravnanja. "Ne morem pa vnaprej dajati ocene, kakšna bo njihova strokovna odločitev," je dodala.

Za predsednika SNS Zmaga Jelinčiča je odstop Veselinoviča pričakovan. "Gre pa tudi za možnost, da se reši koalicija in smo lahko mirni nadaljnje tri ali štiri leta," je dejal Jelinčič.

Odstop je tudi po besedah vodje poslanske skupine SLS Jakoba Presečnika pričakovan, ker je zadeva "povzročila velik zaplet v koaliciji. Ti postopki očitno niso bili pravi – vsi v koaliciji so namreč obljubljali nekaj drugega," je dejal in dodal, da bo koalicija z odstopom Veselinoviča "razrešila položaj, ki ga je sama zakuhala".

Na ponujeni odstop Veselinoviča se je ob robu javne tribune SDS v izjavi za medije odzval tudi predsednik stranke Janez Janša. Dejal je, da je bil sicer kritičen do porabe bančnega in davkoplačevalskega denarja, vendar da ni predlagal, da se vladna koalicija sedaj cel teden ukvarja z Veselinovičem in s svojimi notranjimi težavami. Po njegovem mnenju ima namreč država ogromno problemov, vladna koalicija pa "krepko zamuja z ukrepi" in spopadanju z gospodarsko krizo.

Sicer pa je Janša tudi pojasnil, da je bil v času, ko je NLB izdajala omenjena posojila, na čelu uprave banke Marjan Kramar, ki pa "je bil nastavljen v času vlade Toneta Ropa". Dodal je tudi, da je NLB v času, ko je prejšnja vlada že zaostrila boj proti "tem kapitalsko-tajkunskim povezavam", sicer izdala eno posojilo. Hkrati pa je pojasnil, da "se je po preverjanju izkazalo, da nadzorni svet o tem ni bil obveščen in da gre za politične povezave znotraj uprave".

Pivovarna Laško načrtuje tožbo zoper Gregorja Golobiča ...

Odzivi na trenja v koaliciji ...

KOMENTARJI (488)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Zabukovec
21. 04. 2009 15.45
nejco13 !!! žal imam možgane tako oprane da sem brez komentarja na tvoje veleumne debate. ampak moji možgani vseeno niso beli tudi če so oprani. škoda a ne k pol bi lahko na isti frekvenci poročala kaj je župnik naroču in kaj si je belo ofarbani rdečkar janša zamislil. mej se fajn v nebesih, mi iz pekla vam bomo pa toplarno zalaufali tačas ko si bomo krompir pekli.
Xspot
21. 04. 2009 00.37
Klasik 20.04.2009, 23:48 :) Zdelo se mi je preveč inteligentno, da bi mislil resno. Teraj dalje, stari.
Uporabnik113189
20. 04. 2009 23.48
Xspot20.04.2009, 23:02, malce se že hecam, če povem po pravici, ker se število neumnosti povečuje in pač ni več mogoče ostati resen..Vendar je tudi veliko resnice kar pravim. Vsi so mislili da bodo v novi državi imeli več, danes pa prihaja ura resnice. Če sta dva zelo bogata so ostali reveži, ker so količine blaga pač omejene. Čista matematika, brez filozofije. Meni se zdi to politično nakladanje smešno. Če so takšni junaki, naj poiščejo ustrezno zakonsko podllago in naredijo red. Vendar sem prepričan v nekaj. NE ZNAJO. Tega znanja ni imel niti Janša&Co (mimogrede rečeno so te junake zanimale samo kravje kupčije), pa so ves mandat streljali kozle pa tudi naši levaki se še iščejo..Katarina Kresal jim je razložila popolnopovma pravilno. Če rečem po domače, jim je edala naj se malo manj napihujejo z retoriko pa kaj v resnici naredijo če jih je kaj v hlačah.
Xspot
20. 04. 2009 23.34
Kakšen smisel ima koncentrirati slovenski kapital in ga še napihniti s krediti, razen če pripravljaš paket za prodajo. Kje bo potem uspeh, ko bo le par ljudi odkorakalo z milijardami, mi ni jasno. A potem se bodo pa začeli ukvarjati z genetiko, nanotehnologijo, informatiko,... Mogoče Šrot razvija vesoljski program, pa to skriva? Le določena podjetja so realno trdna in uspešna, z jasno razvojno perspektivo, z ostalimi se samo špekulira. Poleg tega lokalno razdrobljena, manjša podjetja lažje in hitreje zalagajo prebivalstvo z denarjem, glede na poslovno priliko, kar je dobro v recesiji. Velika podjetja so zaprti sistemi, kjer se denar pretaka po naprej določenem ključu in med izbranimi posamezniki. Tako večina Slovencev, ki ni v gomori, nikoli ne pride do denarja in nas nima smisla primerjati s pivovarniško čistilko.
Xspot
20. 04. 2009 23.02
Klasik, pa ti to resno al se hecaš?
Buena Vita
20. 04. 2009 22.25
NE,NE ŠPICELJ IN PRVI NOREC NISTA HIŠNA LJUBLJENCA TA DVA SO POZABILI V HOSTI,VOLKULJE SO JIH FUTRALE,ZATO VES ČAS REGLJATA---LAJAT IN TULIT SE BOJITA
Buena Vita
20. 04. 2009 22.22
VESELINOVIČ JE DOBIL ODPRAVNINO VNAPREJ,EDINI KI JE TAAAAAK SPOSOBEN,KATARINČIN PUDELJ
Uporabnik113189
20. 04. 2009 22.21
PICRI20.04.2009, 19:20, imel si vse možnosti, pa si bil preveč neumen. To te jezi, priznaj. Saj mene tudi. Ampak kaj hočem. Upam da je naredil kaj nezakonitega in da ga bodo ujeli. Fovšija je res huda stvar. Kaj hočeva, kot vse kaže je bil Šrot hitrejši in boljši. Namesto da sedaj pluvaš po blogih razmisli kaj lahko storiš, da boš uspel tudi sam.
nejco13
20. 04. 2009 21.48
Bo kej admin? Spiš?
nejco13
20. 04. 2009 21.48
Francza glede na tvoj komentar ne mroam sklepati drugega kot da si primitivec/ka od človeka. Enako vprašanje bi lahko jaz postavil tebi, namreč vsaka medalja ima dve plati. Glede na to pa da sem jaz naštel konkretne zadeve in dejstva, pa bi od tebe pričakoval. če se že ubadaš z odgovorom enako mero objektivnosti. Ampak dobro, glede na to, da se iz provokacije lepo izbere katera politična opcija ti je oprala možganje in se vsak tvoj argument začne in konča z Janša-d*ek in RKC-smrdi ali vatikanski pedofil ti lahko rečem le: "Moje sožalje" za tako kratko, slepo in zmanipulirano pamet.
nejco13
20. 04. 2009 21.33
francza...janša 100 evrov na mesec, župnik mi pa oprosti grehe...bo kul?
luciluk
20. 04. 2009 21.28
nejco 13 bravo!!!!!!!!!!!!!! Končno prave misli.
Franc Zabukovec
20. 04. 2009 21.27
nejso13 koliko ti janša plača da s njegov al je še bolj verjetno da ti župniku plačaš blagoslov da si lahko janšist
luciluk
20. 04. 2009 21.26
OK veste kaj pa mene bega. Kaj če se nebi sedaj sesuli bančni trgi, kaj bi sedaj brali Bavčar lastnik IB, Šrot lastnik PL .... in nihče nebi imel nič proti. Saj ko sta tedva možica kupovala vse po vrsti ni ne L ne D stran nič težila. Mirno so gledali stran. Sedaj so pa vsi nedolžni in se posipajo s pepelom. Kako zaboga je to mogoče, da sta sedaj vse dolžna tedva možica, Saj so vsi vedeli kaj počneta že 5 let. Zato je tole tukaj brez veze ali so krivi L ali D. Vsi so krivi L in D. V tem primeru so šli z roko v roki v ta drek.
nejco13
20. 04. 2009 21.24
Celoten predvolilni program levice in njeno dosedanje vladanje, kot tudi trenutno dogajanje okoli groženj Zaresa lahko opišemo (na žalost) z lepim slovenskim pregovorom: "Pes, ki laja ne grize" Oz. ni zagrizel v še niti en realen problem, ki se tiče dobrobita malega človeka, ki ga je po žepu udarila finančna kriza, za katero pa seveda mali človek ni nič kriv, breme rešitve pa glede na poteze koalicije laži prav na njem. Hvala lepa! Lajati pa znate, to pa....problem je le, da postajate vedno bolj prozorni, raja pa vedno bolj informirana in izobražena in počasi prihaja čas, ko bodo te tehnike in strategije vladanje enostavno postale sami sebi nezadostne. Le zakaj Janković prihaja na dan z đamijo in podporo prebiranim in Titom? Le od česa nas želi odvrniti in komu pihati na dušo? Le zakaj "grožnje" Zaresa, prebrisani Kresalove, le zakaj leporečje Pahorja, kavice, plačevanje reprezentance, zakaj Cviklovi kopirni stroji, ....itd.... ZAKAJ? Glasovanje Desusa o pokojninskem dodatku, Nesprejetje tega dodatka, Neprejetje vlade zakona o dvigu subvencij za doo in s tem odkrito delanje razlik med sp in doo, Padanje podpore LDSu in ZARESu, Dvig trošarin, Niti ene olajšave gospodarstvu, ki je v krizi, Niti ene olajšave malemu človeku, Kvazi ukrep o subvencioniranju delovnega časa, zaradi katerega se tepejo po glavi vsi razen koalicije ki si trka po prsih, Povečan strošek javne uprave, Nova delovna mesta v javni upravi, KAS, ki je sam sebi v napoto, Kadrovanje, 100 000 brezposelnih, Ultra in Golobič ter elektronsko cestninjenje, Zalar in odvetniška zbornica, Miljonska odpravnina za Kramarja, Podaljševanje kreditov tajkunom, Kje je borba zoper gospodarski kriminal, ki ga je gospa Kresalova zagotavljala tudi po volitvah?, Zakaj gospod Pahor v državnem zboru ukrepe vlade bere iz lističev, na katerem ima ukrepe napisane kot profesor na prosjnicah, obrazložiti pa ne zna niti enega?, Zakaj toliko slišimo o nekih svežnjih ukrepov pozna pa se to nikjer drugje kot na žepih ljudi pri koritu?, Zakaj vedno ko poslušam Pahorja slišim, pripravljamo, se pogovarjamo, usklajujemo, vedno nedovršni glagoli v prihodnjiku, nikoli dovršni v sedanjiku?!, Gospod predsednik in njegova pregrešno draga potovanja, Govori se celo o ukinitvi dijaške prehrane in zastonj vrtcev za drugega in nadaljne otroke, ki so istočasno v vrtcu, Zakaj imamo prvič v zgodovini držaji bencin od vseh sosed?, Lahovnik, kot gospodarski minister lahko brez problema označi firmo in s tem zaposlene za "žive mrliče"?, Le kaj nam hočejo prikriti? HA, le kaj?!
kapitalist
20. 04. 2009 20.49
PONUDIL ODSTOP ??????????? kdo bo pa škodo povrnil ,kdo bo pa kredit vrnil, BOŠKO IN NJEGOVI PODLOŽNIKI ki bojo prodali mercator - IN TO HRTVATOM ????????? ali zato davkoplačevalci - država pomaga bankam -da pomaga TAJKUNOM _ BOŠKOM:::::::::::in na koncu JANKOVIĆU ......................... no sej je zadost da ne bom še koga blatil
Maximusgladiato
20. 04. 2009 20.28
JANEZ JANŠA LJUDSTVO TE VEDNO BOLJ PODPIRA.... SLOVENICI REŠIMO NAŠO SLOVENIJO..... GOSPOD PAHOR KAM PELJETE NAŠO SLOVENIJO?? GOSPOD PAHOR ZAKAJ VODI VLADO GREGOR GOLOBIČ IN NE VI??.
FUKONJA
20. 04. 2009 19.20
Tajkun je tisti, ki je pred nekaj leti prišel s praznimi žepi, s pomočjo politike je bil nastavljen na ustrezen položaj, vsa ta leta si je pridno basal svoje prazne žepe, kot jamstvo za kredite, ki jih je dobil, je zastavil delnice podjetja, ki ga je šele kupoval in danes, da, danes se kiti s stotimi milijoni evrov. To je tajkun. Cvet takih gospodarskih "genijalcev" je, kot že rečeno, zbran v F - 21. Torej, kam spadajo ti ekonomski geniji, imenovani tajkuni?
Uporabnik113189
20. 04. 2009 19.09
Obup, kaj vam je ljudje? ZDA so šle tako daleč v maloro, ker so banke zadrževale denar, gospodarstvu ga je zmanjkalo in začeli so se stečaji. Če bi uspeli premostiti krizo s krediti, potem ne bi odpuščali delavcev. Torej je ZAŽELJENO, da banke dajo danes čim več kreditov. Kaj se pa pri nas dogaja. Če kdo dobi kredit, ga vsi popljuvajo. Kakšna bo normalna reakcija bank na to dogajanje? Banle bodo še bolj previdne pri dajanju kreditov. Brez denarja bo večja kriza, več odpuščenih. Končno bi pa rad že enkrat vedel kdo je v Sloveniji tajkun. Je to tisti, ki dela in daje plače delavcem tudi ko je kriza ali tisti ki propade, pa obesi dolgove na državo? Ali je tajkun tisti ki ima dobiček, ali tisti ki ima izgubo? je tajkun tisti ki zaposluje delavce ali tisti, ki jih meče na cesto? Ali sploh imamo uradno definicijo, kako ta žival izgleda ali je to mogoče samo bavbav iz steklenice, ki ga nihče ne more ujeti?
tirolec
20. 04. 2009 18.59
Me zanima, kdo koga miri oz. komu so stolčki še mirni? Saj bo počasi vsa delovna raja ostala brezposelna....ja kdo pa bo državo redil???