Slovenija

V strahu pred dežjem

Ljubljana, 26. 09. 2007 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Dva prebivalca Krope so preventivno evakuirali, ker naj bi njuni hiši ob vnovičnem deževju grozil plaz.

Plaz nad Kropo
Plaz nad Kropo FOTO: Kanal A
Vremenoslovci ocenjujejo, da bo v večjem delu Slovenije v tem obdobju padlo od 40 do 90 mm padavin, v hribovitem svetu zahodne in severne Slovenije pa lokalno tudi do okoli 150 mm.

Enote gorskih reševalcev in reševalcev v okviru občinskega sestava za zaščito in reševanje so v preteklih dneh pregledale osem hudournikov na področju Krope. Ugotovili so, da je v hudournikih še veliko lesa in kamenja, vendar ocenjujejo, da ob normalnih padavinah to ne predstavlja večje nevarnosti za porečje Kroparice. So pa ob napovedanem deževju v stanju pripravljenosti, pri čemer nadzorujejo ključna mesta vodotokov, je sporočil poveljnik štaba civilne zaščite v občini Radovljica, Marijan Ješet.

Denar za prizadeta območja lahko nakažete tudi direktno

za Železnike na TRR: 01346-0100007492, sklic 00 714-2007, Namen: humanitarna pomoč;

za Kropo TRR: 07000-0000487321, sklic 290-12 Kropa, Namen: Za vodno ujmo Kropa 18. 9. 2007

za Cerkno TRR: 01214-6000000063 sklic 00 014-2007, Namen: Pomoč ob neurju 2007;

za Bohinj TRR: 01204-0100008048, sklic 00 730.

Darujete lahko tudi preko Rdečega križa na TRR NLB 02922 – 0019831742, sklic 4026, s pripisom ''Poplave 2007''. Uporabniki Mobitela in Si.mobila lahko pošljejo SMS sporočilo POPLAVE na številko 1919. Poseben račun je odprl tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ): SI56 0222 2025 5564 305. Račun je odprla tudi Skupnost občin. Odprt je pri Novi KBM: 04515 – 0001385183.

Težavo lahko predstavlja večji plaz, o katerem so jamarji poročali danes, ki je zagozden v hudourniku Kroparica, in poteka od Vodiške planine proti izviru Kroparice. Plaz na površini velikosti 80 krat 60 metrov je na višini 940 metrov na povsem nedostopnem terenu, tako da ukrepanje s trenutno razpoložljivo mehanizacijo ni možno. S poveljnikom štaba civilne zaščite Slovenije, Miranom Bogatajem, se je radovljiški štab dogovoril, da bodo strokovnjaki za plazove s helikopterjem slovenske vojske jutri opravili ogled plazu, takoj ko bo helikopter zaradi predvidenih padavin lahko poletel. Za strokovno pomoč o načinu ukrepanja bodo angažirali strokovnjake s področja obvladovanja plazov z ministrstva za okolje, je pojasnil Ješet.

Geoinženiring iz Ljubljane je na podlagi velikosti in znane lokacije plazu naredil simulacijo gibanja plazu ter ocenil, da obstaja možnost sprožitve plazu pod Vodniško planino. Zato so preventivno izselili starejši plaz iz stanovanjske hiše v Kropi. Evakuirano hišo in vodarno zajetja Kroparica naj bi dosegel morebitni udarni val plazu, ki naj bi se sicer razbil ob potoku Kroparice in večino svoje moči tam izgubil.

Dva vrhunca padavin

Vremenoslovci ocenjujejo, da bo od srede zjutraj do petka zvečer padlo od 40 do 90, litrov dežja na kvadratni meter.
Vremenoslovci ocenjujejo, da bo od srede zjutraj do petka zvečer padlo od 40 do 90, litrov dežja na kvadratni meter. FOTO: POP TV

Kot je za 24ur.com povedal Janez Markovšek iz Agencije republike Slovenije za okolje, vremeneslovci pričakujejo dva vrhunca močnejših padavin, prvega v četrtek zjutraj, drugega v noči s četrtka na petek. "Po hidrološki prognozi se lahko zgodi, da bodo v četrtek in v noči na petek močneje narasli tudi vodotoki v porečjih Savinje, Dravinje in Posotelja," je še povedal Markovšek.

Zaradi namočenih tal lahko pride tudi do nastanka novih zemeljskih plazov. Natančne posledice prihajajočega deževja so zaradi poškodovanih strug težko predvidljive. Predvidena časovna razporeditev padavin naj bi omogočala odvajanje vode po poškodovanih rečnih strugah, spiranje drobnega materiala naj bi celo utrdilo struge potokov in hudournikov. Več o vremenski napovedi ...

Bohinj pozabljen od države

Dela potekajo tudi na cestnih povezavah, zlasti z Davčo. Cestno podjetje, ki prodira od davškega mostu mimo Zaloške Davče proti odcepu Žbont naj bi v prihodnjih dveh dneh zadevo uspelo urediti. Do nekaterih odrezanih domačij v Davči medtem uspešno prodirajo tudi s Cerknega.
Dela potekajo tudi na cestnih povezavah, zlasti z Davčo. Cestno podjetje, ki prodira od davškega mostu mimo Zaloške Davče proti odcepu Žbont naj bi v prihodnjih dveh dneh zadevo uspelo urediti. Do nekaterih odrezanih domačij v Davči medtem uspešno prodirajo tudi s Cerknega. FOTO: Dare Čekeliš
Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je sprejel predstavnike državnih gospodarskih javnih služb na področju urejanja voda, ki so že prvi dan po neurju začele izvajati nujna, interventna dela na vodotokih, ki jih je prizadelo neurje. Ti so z Agencijo RS za okolje podpisali dodatek h koncesijski pogodbi, ki bo omogočal plačilo prvih, najnujnejših del za zagotavljanje pretočnosti v višini 120.000 evrov.

"Večjih padavin se seveda bojimo, vendar so sedaj ceste, vodotoki in hudourniki do te mere očiščeni, da smo na novo deževje pripravljeni," je povedal bohinjski podžupan Anton Urh in dodal, da je celotni Bohinj pod nadzorom. "Pomembno je tudi, da Bohinj ni več odrezan od sveta,“ saj je cesta skozi sotesko že prevozna za ves promet.

"Iz občinskega proračuna Bohinj ne more pokriti niti desetine vse škode in če država ne bo pomagala, je torkova vodna ujma sprejela proračun občine za naslednjih pet let, saj bi morali nameniti kar pet proračunov za sanacijo vse škode," je opozoril bohinjski župan Franc Kramar, ki sedaj pričakuje, da se bo država vendarle odzvala in Bohinju priskočila na pomoč.

V Železnikih v pripravljenosti

Gasilci in vojaki so medtem nadaljevali z najbolj nujno sanacijo na območju Železnikov, ki ga je minuli teden prizadela vodna ujma. Predvsem pa bo do petka njihova naloga biti v pripravljenosti za primer, da bi deževje sprožilo nove poplave in plazove. Hkrati v Železnikih intenzivno poteka čiščenje strug. V Zalem Logu so uspeli ogromne naplavine že bolj ali manj odstraniti in potok vrniti v prvotno strugo.

Na Cerkljanskem pripravljeni na nove padavine

Župan občine cerkno, Jurij Kavčič, je poudaril, da stanje na terenu budno spremljajo, s predsedniki krajevnih skupnosti, predstavniki desetih gasilskih društev in civilno zaščito so se odločili za dežurstva po posameznih vaseh.
Župan občine cerkno, Jurij Kavčič, je poudaril, da stanje na terenu budno spremljajo, s predsedniki krajevnih skupnosti, predstavniki desetih gasilskih društev in civilno zaščito so se odločili za dežurstva po posameznih vaseh. FOTO: Dolores Moravec
Po prvih ocenah znaša skupna škoda po poplavah v občini Cerkno med šest in sedem milijonov evrov, ta številka ne vključuje posledic v partizanski bolnici Franja in škode na avtomobilih občanov. Na Tolminskem so škodo po vodni ujmi, ki je najbolj prizadela območje Baške grape, sprva ocenjevali na tri milijone evrov, a bo najverjetneje višja.

Dober teden po vodni ujmi, ki je na Cerkljanskem po prvih ocenah povzročila za med šest in sedem milijonov evrov škode, na tem območju spet dežuje. "Ljudje se bojijo, a vodotoki so sanirani, tako da ne bi smelo biti težav, razen če se ponovi deževje izpred tedna dni," je povedal župan občine Cerkno Jurij Kavčič.

Na Tolminskem, kjer prav tako rahlo dežuje, so z interventnimi deli v Baški grapi že končali. V občini so prevozne vse javne poti in ceste, nekatere makadamske poti do posameznih zaselkov in kmetij pa še urejajo. Dodatna dela opravljajo tudi na vodotokih, kjer so si ti po deževju prejšnji teden oblikovali nove struge, je pojasnil Kavčič. "Praktično ni več kmetije, ki bi bila odrezana od sveta," je poudaril.

Poveljnik civilne zaščite zahodnoštajerske regije Darko But je povedal, da v vseh 27 prizadetih občinah na Celjskem pospešeno poteka sanacija oziroma odpravljanje posledic po torkovem močnem deževju. But ocenjuje, da je trenutno najhujše v naselju Potok v občini Nazarje, kjer je treba odstraniti še veliko naplavin, stanovanjski hiši družine Moličnik pa grozi zemeljski plaz. V naselju Trnovec, kjer je med torkovim neurjem zemeljski plaz odnesel kar polovico tamkajšnje stanovanjske hiše, pa so delavci s podzidjem uspeli preprečiti nadaljnje drsenje hiše.

Vodna ujma je na prometni infrastrukturi, vodovodih, stanovanjskih hišah in javnih objektih v občini Železniki terjala skoraj 60 milijonov evrov škode.
Vodna ujma je na prometni infrastrukturi, vodovodih, stanovanjskih hišah in javnih objektih v občini Železniki terjala skoraj 60 milijonov evrov škode. FOTO: Dare Čekeliš
Ministrstvo za okolje in prostor tudi zbira vse podatke o škodi, ki jo je povzročilo neurje na javni infrastrukturi, da bo lahko Evropski komisiji kar najhitreje posredovalo zahtevek za denarno pomoč pri odpravi posledic ujme. Vzporedno poteka v sodelovanju z ministrstvom za obrambo zbiranje podatkov o škodi, povzročeni posameznikom, da bi lahko na Evropsko komisijo naslovili zahtevek za črpanje sredstev iz solidarnostnega sklada.

Tudi v občini Laško, kjer je Savinja pred tednom dni dosegla najvišji vodostaj, so večino posledic torkovega neurja že odstranili, čaka pa jih še čiščenje zdraviliškega parka, kjer je močno deževje naneslo veliko mulja in blata. Prav tako bo treba sanirati še nekaj lokalnih cest, ki sta jih zasula dva plazova, ter očistiti kanalizacijo.

Sanacija bolnice Franja bo dolgotrajna

V ruševinah partizanske bolnice Franja, ki jo je pred dobrim tednom skoraj povsem uničila vodna ujma, so zaenkrat našli le desetino od okoli 800 muzealij, katere sicer predstavljajo največjo vrednost tega pomnika človeški humanosti. "Delo poteka zelo počasi. Voda je odnesla skoraj vse barake, a po ocenah gradbenikov hkrati prinesla okoli 1000 kubičnih metrov peska, kamenja, blata in vejevja. Odstranjevanje posledic bo zelo dolgotrajno," je povedala direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec.

Zbran že poldrugi milijon pomoči

Občina Železniki, Slovenska Karitas in Rdeči križ Slovenije so na svojih računih zbrali 1.517.550 evrov denarne pomoči, Gorenjska banka pa je najbolj prizadetim občinam nakazala 100.000 evrov denarne pomoči. Občini Železniki se pomoč lahko daruje namensko, Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas pa še vedno nadaljujeta z zbiranjem in razdeljevanjem pomoči. Gorenjska banka je ponudbo storitev prilagodila in približala komitentom, Slovenska Karitas pa opozarja na možnost zlorab.

Delavci idrijskega muzeja ob pomoči pripadnikov Slovenske vojske naj bi predvidoma v dveh tednih, če ne bo presenečenj, odstranili vrhnjo plast streh in drugih ostankov barak, nato pa se bodo morali spopasti še z ogromnimi nanosi materiala.
Delavci idrijskega muzeja ob pomoči pripadnikov Slovenske vojske naj bi predvidoma v dveh tednih, če ne bo presenečenj, odstranili vrhnjo plast streh in drugih ostankov barak, nato pa se bodo morali spopasti še z ogromnimi nanosi materiala. FOTO: POP TV
Na Celjskem še ni znana višina škode po torkovi vodni ujmi, saj bo popis škode trajal mesec dni. Po prvih ocenah je vodna ujma poškodovala 2500 stanovanjskih objektov, 108 podjetij, 46 mostov, sprožilo se je tudi več kot 80 plazov. Po doslej zbranih podatkih je torkovo močno deževje v celjski občini povzročilo za več kot 15 milijonov škode, v občini Vojnik, kjer bodo v četrtek namestili leseni most na cesti Višnja vas-Dobrna, pa škoda presega pet milijonov evrov.

Višja svetovalka župana za proračun in finance v Občini Železniki Cirila Tušek je pojasnila, da so v enem tednu na posebni račun prejeli 650.000 evrov pomoči. Prve akontacije bodo predvidoma začeli izplačevati v petek. Tuškova je pojasnila še, da so na željo darovalcev odprli posebne sklice. Tako dobrotniki lahko darujejo ne le v skupni fond, ampak tudi namensko za zdravstveni dom, muzej, oškodovane športne objekte v občini ter pomoč občanom pri obnovi poškodovanih fasad.

Na Slovenski Karitas so pojasnili, da so od srede na posebnem računu zbrali 345.000 evrov, od katerih so jih 135.000 do ponedeljka nakazali na račun škofijskih Karitas Ljubljana, Celje in Koper. Slednje so jih namenile najbolj ogroženim. Karitas je takoj po neurju iz rezervnih sredstev namenila 8.500 evrov prve pomoči, sredstva pa še vedno zbira na računu številka 02140-0015556761, sklic 00 6106, namen Poplave. Mobitelovi uporabniki lahko svoj prispevek 0,96 evra darujejo tudi s SMS sporočilom KARITAS na številko 1919. Ogroženim Karitas pomaga tudi z materialnimi sredstvi v obliki hrane, oblačil in drugih nujnih življenjskih potrebščin.

Karitas opozarja na zlorabe

Katastrofa je v Bohinju, ki je bil zaradi plazov na cesti odrezan od preostanka Slovenije, združila civilno zaščito, gorsko reševalno službo, gasilce in vse imetnike razpoložljive gradbene mehanizacije. Tako da je sanacija uspela tudi brez pomoči države. Edini državni organ, ki je po mnenju Urha odzval tako, kot je bilo potrebno, in je Bohinjcem priskočil na pomoč, je bila policija.
Katastrofa je v Bohinju, ki je bil zaradi plazov na cesti odrezan od preostanka Slovenije, združila civilno zaščito, gorsko reševalno službo, gasilce in vse imetnike razpoložljive gradbene mehanizacije. Tako da je sanacija uspela tudi brez pomoči države. Edini državni organ, ki je po mnenju Urha odzval tako, kot je bilo potrebno, in je Bohinjcem priskočil na pomoč, je bila policija. FOTO: P.K.

Opozoriti želijo, da so se na terenu pojavili posamezniki, ki po gospodinjstvih v imenu Karitas zbirajo prostovoljne prispevke za prizadete v poplavah. Karitas prostovoljcev in aktivistov, ki bi na terenu zbirali prostovoljne prispevke ni angažirala, zato darovalce opozarjajo na možnost zlorab. Kot so pojasnili, so se pojavile tudi spletne strani, ki pozivajo k darovanju za prizadete v poplavah, pri čemer se neutemeljeno sklicujejo na sodelovanje z njimi. Vse projekte in možne oblike darovanja za prizadete Slovenska Karitas objavlja na svoji uradni spletni strani, so pojasnili.

Rdeči križ Slovenije je do danes na svoj račun zbral 522.550 evrov, ki jih bodo preko Območnih združenj namenili v ujmi prizadetim posameznikom in družinam. 430.000 evrov so že nakazali Območnim združenjem Rdečega križa. Zahvaljujejo se vsem, ki so se vključili v akcijo pomoči in darovali sredstva na njihov račun odprt pri NLB številka 02922-0019831742, sklic 4026 s pripisom "Poplave 2007". Kot so sporočili, sredstva na računu še vedno zbirajo, uporabniki Mobitela in Simobila pa lahko darujejo tudi z SMS sporočilom POPLAVE na številko 1919.

Banke predstavile ugodnejše kredite

Z Gorenjske banke so sporočili, da so pripravili vrsto rešitev, s katerimi želijo pomagati individualnim komitentom, podjetjem in celotni Gorenjski regiji. Prilagodili so ponudbo na področju kreditiranja in finančnih premostitev, ter se odpovedali nekaterim stroškom.

Vodna ujma je na območju Bohinja po prvih ocenah bohinjskega župana Franca Kramarja povzročila za 8,5 milijona evrov škode. Na poseben občinski račun se je nabralo 6000 evrov, dobrodošla pa je bila tudi takojšnja pomoč Rdečega križa Radovljica in centra za socialno delo.

Banka komitentom, ki že imajo njihove kredite, ter novim kreditojemalcem ponuja možnost odloga plačila za eno leto. Pri odobritvi kreditov osebam, ki so utrpeli škodo zaradi neurja, ob predložitvi dokazila, banka ne bo zaračunala stroškov odobritve. Banka bo oškodovanim komitentom brez stroškov zamenjala poškodovane, neuporabne in izgubljene bančne dokumente. Uporabnikom elektronske banke LINK pa bo poškodovano strojno in programsko opremo zamenjala brezplačno. Oškodovancem, ki imajo pri njih vezana denarna sredstva omogoča takojšnjo razvezavo sredstev, nadomestila za predčasno razvezavo depozita ali varčevanja pa jim v teh primerih ne bo zaračunala.

Prizadeta podjetja na gorenjskem bo banka obravnavala individualno in prednostno. Občini Železniki je že nakazala 70.000 evrov, Občini Radovljica je za Kropo namenila 20.000 evrov, Bohinju pa je banka že nakazala 10.000 evrov denarne pomoči, so zapisali v sporočilu. Solidarnostno pomoč so zaposleni in banka namenili tudi svojim delavcem, ki jih je prizadela torkova ujma.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VikiSpring
07. 10. 2007 09.01
Smacky, si pa res zelo nadarjen s sposobnostjo da se vzivis v nekatere stvari celo tako grozne kot so se zgodile v minulih tednih ti niso niti najmanj jasne! Vsaj slike in posnetke si bolj podrobno oglej ce se ze zgodovinsko in geografsko neznas orientirat. Kar se pa gradnje in infrastrukture tice pa se posebej raje bodi tiho! V dolinah in kotlinah ljudje hise postavljajo NA TLA KAM PA? Malo si zdefinirej pojem KOTLINA in DOLINA! Na drevesu ze ne, v alpah in na vrhu hribov se pa tut ne da ziveti nevem kako kvalitetno! Ti bi se tam odlicno znasel sam z gamsi in divjimi petelini, z ljudmi ne shajas prav clovesko (po komentarjih sodec)! Plus, me zanima ce si sploh kdaj bil v teh krajih, ocitno nisi pogledal v nobeno strugo v Zeleznikih ali se ozrl na kamnolome nad Kropo! Se tebi bomo pomagali in ti darovali za eno EKSKURZIJO ko bomo te kraje uspeli nazaj skup spravit!!! Odpri si tale link in se malo zamisli nad svojimi neumnimi komentarji!!!! http://www.zelezniki.info/index.... slika prica da lahko verjetno niti Donava nebi prenesla toliksne kapacitete vode v 20 minutah! Jezes! Ogenj se pogasis, voda je pa sila ki je ti se nisi dal skozi zato shut up! Plus, Slovenija je posebna mala in varna dezela! Kljub vsemu so mnogi te obcutke varnosti izgubili zato so tvoji in komentarji nekaterih drugih o lokacijah his in samokrivde najmanj potrebni! S kom bos drzal ce se z nami ubogimi 2 mio ne mores! Sramota! Imaj rad sebe in si ne delaj sramote tukaj, ce ze svoje dezele in ljudi nimas! SMACKY, BONSAI in podobni vas noben ni nic vprasov tud pomagat ni treba, je hvala Bogu dost ostalih Slovencev ki to ze pocnejo! Zavezite in pomagajte sebi pa boste najvec naredili!!! Amen! P.S. Si nisem sla osebno pogledat razdejanega pokopalisca v Zeleznikih, vendar pa vam lahko povem da je po pricevanjih mnogih celo odneslo nekaj trug in zar s pokopalisca! Pa naj se kar se kdo spodaj podpise z izjavo da to ni bila neustavljiva sila!
Prvo Bore
28. 09. 2007 11.47
kako nekateri krivijo ljudi, kje so zidal, noben pa ne krivi države. Aja država smo ljudje. Kompletno škodo naj poravna država, prekliče naj nakup amfibij, pa bo. Prašek !! smacky nima NIČ v glavi, zatorej je kolešček za njega luksus. Sam da ne bo nič, dež pa še kar pada, huddič preklemanski.
Smackyx
28. 09. 2007 11.23
@all: me je že usekal. In koleščki se mi prav vrtijo! Narobe se vrtijo tistim, ki mislijo da je varno zidat v hrib, na poplavna območja rek (morda še celo klet en štuk pod zemljo... ja, in maš 3x na let podtalnico do stropa...), speljavat cesto po rečni strugi ipd.! Točno se ve, kje so poplavna območja, kje so rečne struge itd. A je treba tm zidat?? Pametn folk, misli da ima naravo pod kontrolo! Očitno ne?! Očitno so bile vse zgradbe, ceste itd napačno načrtovane. Dokaz je prineslo zadnje deževje! Ki pa ni zadnje. In novembra, ko bodo spet poplave boste pa spet jokcali?!
botko
27. 09. 2007 12.47
smacky glede na to da očitno bolj malo poznaš Slovensko zgodovino ti lahko povem da je KROPA kot zaščiten kulturni spomenik stara več kot 400 let kar ti pomeni da le te hiše niso ne vem kaj nove oziroma kot sam praviš en teden prej vemo za to plazišče lahko te opozorim da je na drugi strani te vodiške planine iz katere grozi plaz kamnolom v katerem na veliko razstreljujejo skale posledično se cela gora strese in slaba podlaga kot razmočena zemlja tudi je začne zemlja odstopati in s pomočjo vode tudi drseti primer je pa sedaj tale plaz-pesek skale in ostalo iz kamnoloma pa je za izgradnjo avtocest tole sem ti napisal samo za informacijo - patrice hvala za lepe želje saj nam tudi lepe misli pridejo prav ker smo čisto neprespani in vemo da tudi ljudem ni vseeno kaj se dogaja z lepim krajem kot so Kropa Železniki Bohinj in še veliko drugih krajev lp
snowgal
27. 09. 2007 09.15
smacky, enkrat te bo tolk usekal.... ne, da bi ti prvošla... in zagotovo se bo nekdo na tem lepem svetu najdu k ti bo reku, ja sej človk bi pa lahko vedu kam to pelje al pa mal se predvideva ipd. ne takih neumnih izjavlat. tisti k nismo bli prizadeti v teh poplvah bi lahko nudili le pomoč ne pa take nizke besede!
Smackyx
27. 09. 2007 08.03
Nič ne rečem, ljudje so bogi. Toda kdo jim je kriv? A so moral zidat na poplavnih in plazovitih območjih? A so šele prejšnji teden izvedeli za to? Prej bi študiral kje zidajo!
MP3CE
27. 09. 2007 01.14
bostjan: Držte se v Kropi... vam želim, da bo čim manj dežja, pa da bo zemlja zdržala.
botko
26. 09. 2007 22.58
Glede na to da živim v Kropi vam povem da nam je prebivalcem ne samo pri nas zlezel pod kožo zelo močan strah saj ne vemo niti za pet minut naprej kaj se bo zgodilo hiša v kateri živim je pa tudi na udaru zemeljskega plazu in ta ne bo majhen ker nisem trenutno doma namreč sem v službi vam povem da je strah nepopisen saj me doma čakata moj sin in punca kdor tega strahu ne poizkusi ne ve kako je to upam samo da ga ne boste nikoli spoznali grozen je. Lp
mojster_jaka25
26. 09. 2007 22.04
Glavno da je general Glanzkopf svojo Ursiko na prizorisce pripeljal.
matjaz.er@gmail.com
26. 09. 2007 21.08
lootie se strinjam... zej ste vsi neki pametn k se vm ni to naredl... k se vam pa bo boste pa viodl kašn je to občutk :S
lootieee@gmail.com
26. 09. 2007 20.40
ma dej, vsaka napoved dežja povzročla paniko, če bi teb en otroka zbiu drugmu vrjetn neb več dovolu po cest letat... če bi teb bajto odnesl vrjetn ne bi rd da ti jo šeenkrat? pametni ste lahk...
MP3CE
26. 09. 2007 18.42
Barman: sedaj so vodotoki tok razsuti, da že malo večji dež, ki pa nas čaka z več kot 30% verjetnostjo lahko povzroči poplave in plazove. Če pa si ljudem fovš zarad medijske pozornosti, se pejt razstrelit v parlament (cinizem: boš vsaj dobro delo naredil)
peroLOL
26. 09. 2007 15.43
brez vsaj osnovnega znanja je tukaj brezveze solit pamet. dejstvo je, da sta sreda in četrtek lahko podobna prejšnjemu tednu, je pa vse odvisno od južnega vetra in lege ciklona. lahko da bo res veliko dežja spet, lahko da ga bo malo. verjetno bodo pa padavine bolj enakomerno razporejene, vsaj tako kažejo karte sedaj, čeprav prejšnji teden niti 2 uri pred poplavami ni kazalo na tako lokalno močo. vsaka reka,... bi pri tako močnem dežju kot je bil prejšnji teden v tako kratkem času poplavila.
Bostjan Petek
26. 09. 2007 15.31
barman15 Sej se strinjam s tabo samo to ko praviš, da bo vsaka napoved dežja povzročila strah in paniko... ja seveda jo bo a tebi je nebi če bi te tako zalilo kot je one tam v Železnikih?? Vsakega dežja bi se ustrašil verjemi! Je pa res da je treba te stvari poštimati pa bomo ali bodo varni pred poplavami vsaj bolj kot smo do sedaj. Krivec za to je pa seveda država. V tej smeri je treba vedno bolj razmišljati in se pripraviti na take in podobne nevšečnosti ker jih bo vedno več.
Prvo Bore
26. 09. 2007 14.12
barman15 zelo dober post , ampak izgovor vlade bo : Molite ljudje !!! Kdo je kriv ???? Odgovorni !!!!!
ABAKUS
26. 09. 2007 14.09
Marija pomagaj nam, zdaj bo že vsaka vremenska napoved medijski dogodek in vsaka napoved dežja bo povzročila strah in paniko.Daleč smo prišli s to našo Slovenijo. Kdo pa je leta kasiral denar za urejanje vodotokov? Tudi Drava je nekoč poplavljala, pa so le nekomu stopili na prste in je to zgodovina. Potrebno bi bilo pokazat s prstom na krivce!!!
bonsai9@email.si
26. 09. 2007 14.07
Slovenija, moja dežela !
Nina Fišer
26. 09. 2007 12.49
Jožajoža, zdaj pa sem se res nasmejala:))) pa še res je...
Jožajoža
26. 09. 2007 12.25
karitasu, rdečemu križu in vladi je še vreme naklonjeno.prva dva si bosta delila dobičke, vladi pa bo zaradi obnove spet porasla gospodarska rast.