Slovenija

V stavbi E spet delavno

Ljubljana, 26. 03. 2007 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V stavbi E Onkološkega inštituta so nekatere ambulante in dnevna kirurška dejavnost že začeli z delovanjem.

Generalni direktor onkološkega inštituta Zvonimir Rudolf
Generalni direktor onkološkega inštituta Zvonimir Rudolf FOTO: POP TV

Nekatere ambulante in dnevna kirurška dejavnost so že začeli z delovanjem v stavbi E Onkološkega inštituta, je potrdil generalni direktor te ustanove Zvonimir Rudolf. Tako se počasi uresničuje vsaj ena od zahtev onkoloških bolnikov, ki so jih ti sredi marca naslovili na predsednika vlade Janeza Janšo, ministra za zdravje Andreja Bručana in generalnega direktorja Onkološkega inštituta.

Selitev nekaterih ambulant, med drugim protibolečinske ambulante, in dnevne kirurške dejavnosti, kjer opravljajo manjše posege, po katerih lahko bolniki odidejo domov, je možna, potem ko so po več tednih truda na Onkološkem inštitutu končno odpravili legionelo iz vodovodnega sistema.

Trdovratna legionela se je tam razpasla zaradi dolgotrajne neuporabe, prostori so namreč še vedno brez opreme. "Krivec" za to so stalnice v težavah na področju zdravstva - revizijski zahtevki v razpisih. Tudi v razpisu za lizing splošne, pisarniške in medicinske opreme, splošne medicinske opreme ter specialne medicinske opreme za nove prostore Onkološkega inštituta je prišlo do tega neprijetnega zastoja.

Lesnina MG je namreč vložila revizijski zahtevek in s tem zadržala podpis pogodbe z izbranim ponudnikom - Bank Austrio Creditanstalt (BA-CA) leasing, za katero s ponudbo opreme stoji Gorenje GTI. Državna revizijska komisija je sredi marca zahtevek zavrnila v delu, ki se nanaša na zavrnitev Lesninine ponudbe kot nepravilne za prvi sklop, v preostalem delu pa je zahtevek za revizijo zavrgla. To je pomeni, da se je lahko za prvi sklop začel postopek za pripravo in podpis pogodbe za dobavo opreme z izbranim ponudnikom.

V nove prostore stavbe E so se že preselil prvi bolniki
V nove prostore stavbe E so se že preselil prvi bolniki FOTO: POP TV


Z ministrstva so tudi sporočili, da pripravljajo vse potrebne ukrepe, ki bodo omogočili primerno zdravljenje onkoloških bolnikov. Pojasnili so namreč, da bo komisija, ki jo je imenoval minister, opravila nadzor nad gradnjo, in na podlagi tega bodo sprejeti ustrezni ukrepi.

Onkološki bolniki so namreč 15. marca vladi, ministrstvu za zdravje in onkološkemu inštitutu poslali odprto pismo, v katerem nasprotujejo selitvi v nove prostore, dokler tam ne bo popolnoma odpravljena legionela. Poleg tega zahtevajo ustanovitev krizne skupine, ki bo takoj začela odpravljati napake na onkološkem inštitutu, uredila novo stavbo in poskrbela za čim hitrejši nakup opreme. Ministrstvo za zdravje je v odzivu na pismo obljubilo, da bo naredilo vse za primerno zdravljenje bolnikov. Dodali so, da se večina ukrepov, ki jih bolniki zahtevajo, že pripravlja, nekateri med njimi pa se tudi že izvajajo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.