Slovenija

V Sloveniji trgovina s človeškimi organi?

Rim, 19. 01. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.L./M.P.
Komentarji
0

Tržaški časnik Il Picolo danes nadaljuje z zgodbo o domnevni trgovini s človeškimi organi, ki naj bi jih v slovenskih bolnišnicah odstranjevali kitajskim ilegalnim priseljencem.

Včeraj je genovski časopis "Seccolo Dicenove" trdil, da v slovenskih bolnišnicah odstranjujejo organe ilegalnim priseljencem s Kitajske, česar pa tržaški preiskovalci niso potrdili.

Avtor članka Manlio Di Salvo v članku navaja, da je glavni tržaški tožilec Nicola Pace potrdil, da strogo zaupna preiskava o tem poteka že od leta 1997 in da so s prisluškovanjem telefonskim klicem med tihotapci z ljudmi zbrali precej sledi, trdnih dokazov pa še nimajo.

Di Salvo je posebej za 24 ur tudi povedal, da gre za veliko mednarodno trgovino s človeškimi organi in da je italijanskemu sodstvu prvič uspelo priti do pomembnih podatkov, ki kažejo, da ilegalcem odvzemajo organe morda celo v nekaterih klinikah v Sloveniji. Povedal pa je tudi, da obstaja sum, da je v to trgovino vpleten "kralj ilegalcev" Jopis Lončarič.

Kot danes poroča naša italijanska dopisnica, tržaški Il Picolo danes nadaljuje s to zgodbo. Po pisanju časnika naj bi poti kitajskih ilegalcev res vodile iz Slovenije v Italijo, nekateri med njimi pa naj bi bili namenjeni črnemu trgu s človeškimi organi. Vendar naj bi prebežnikom organe odstranili šele v Italiji in ne v slovenskih bolnišnicah, kot je včeraj navajal "Seccolo Dicenove". Tržaški tožilec Federico Frezza je potrdil, da so pred tremi leti prestregli telefonske pogovore tihotapcev, ki navajajo na to domnevo. Drugih dokazov pa da trenutno nimajo. Vseeno so v stiku s preiskovalci iz Nemčije, Italije, Slovenije in Hrvaške.

Sicer pa so na Bavarskem pred dnevi aretirali osumljenca, katerega izpoved je zasliševalcem potrdila sum, da prek zelene meje pelje tudi ilegalna pot s človeškimi organi. Tudi v zvezi s to preiskavo, v kateri sodelujejo nemška, italijanska, slovenska in hrvaška policija, omenjajo vpletenost Josipa Lončariča.