Slovenija

V Sloveniji malo okuženih

Bruselj, 31. 05. 2007 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V sosednjih državah EU se med okuženimi z virusom HIV povečuje delež žensk, uživalcev drog, gejev in prostitutk.

Aids kljub svetovnim prizadevanjem ostaja eden največjih zdravstvenih problemov
Aids kljub svetovnim prizadevanjem ostaja eden največjih zdravstvenih problemov FOTO: Reuters

V sosednjih državah Evropske unije se med okuženimi z virusom HIV povečuje delež žensk, uživalcev drog, gejev, priseljencev in prostitutk, zato bo EU v prihodnje preprečevanju aidsa in zdravljenju v svojih sosedah namenila posebno pozornost, so na zasedanju v Bruslju sklenili zdravstveni ministri unije. "Slovenija sodi med tiste evropske države, kjer je stopnja okuženosti s HIV zelo nizka - okužena je manj kot ena oseba na 1000 prebivalcev," je povedal minister za zdravje Andrej Bručan.

Slovenija se z boleznijo uspešno spopada

"V lanskem letu je bila stopnja incidence na novo diagnosticiranih primerov le 16,4 na milijon prebivalcev," je še povedal minister. Največ primerov je med istospolno usmerjenimi moškimi, vendar tudi ta delež ostaja pod petimi odstotki, kažejo statistični podatki ministrstva za zdravje.

Slovenija ima za razliko od številnih drugih držav Srednje in Vzhodne Evrope, kjer se okužba s HIV hitro širi predvsem med uživalci nedovoljenih drog, uradno razmeroma nizek delež okuženih uživalcev drog - bilo naj bi jih manj kot odstotek, ugotavlja statistika.

Te številke kažejo, da se je Slovenija z medsektorskim pristopom "z virusom HIV in preprečevanjem okužb soočila pravočasno in učinkovito", je poudaril minister. "Slovenija niti v smislu preventive niti v smislu zdravljenja nima niti strokovnih niti finančnih težav," je zatrdil.

Na ministrstvu za zdravje menijo, da je pozitiven učinek teh prizadevanj tudi dejstvo, da v Sloveniji vse več mladih ob prvem spolnem odnosu uporabi kondom. "Trenutno večina slovenskih žensk in moških pri prvem spolnem odnosu uporabi zaščito pred okužbo s HIV," zatrjujejo na ministrstvu.

Aids pa sicer kljub svetovnim prizadevanjem ostaja eden največjih zdravstvenih problemov tudi v EU, ugotavljajo ministri za zdravje, ki so aidsu namenili velik del današnje razprave. Posebno pozornost bo zato EU posvetila sosednjim državam, predvsem omogočanju dostopa do zdravljenja.

Dostop do protiretrovirusnega zdravljenja je različen tudi med državami članicami unije. Visoke cene teh zdravil v nekaterih delih Evrope so velika ovira za splošen dostop do zdravljenja, ocenjujejo ministri. To vprašanje bo tako v prihodnje visoko na dnevnem redu ministrov, tudi med slovenskim predsedovanjem uniji v prvi polovici prihodnjega leta, je sklenil Bručan.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krbo?
31. 05. 2007 18.08
Pa mi smo ja posteni ljudje :)