Slovenija

V senatu podpirajo širitev Nata

Washington, 09. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni podsekretar Grossman, nekdanji vrhovni poveljnik Nata general Clark in urednik revije Weekly Standard so v odboru za mednarodne odnose ameriškega senata podprli širitev Nata, Grossman pa je opisal sodelovanje kandidatk v vojni proti terorizmu, tudi Slovenije.

Nastopili so državni podsekretar za politične zadeve Marc Grossman, nekdanji vrhovni poveljnik zveze Nato general Wesley Clark in vplivni konservativni urednik revije Weekly Standard Bill Kristol, ki so po vrsti podprli ratifikacijo pristopnih pogodb za sedem držav, ki so novembra lani v Pragi prejele povabila za članstvo. Vsi trije so tudi zagovarjali večjo vlogo zveze Nato, pri stabilizaciji in obnovi Iraka.

Državni podsekretar za politične zadeve Marc Grossman
Državni podsekretar za politične zadeve Marc Grossman FOTO: Reuters

Grossman je v imenu State Departmenta in administracije senatorje pozval, da čimprej ratificirajo pristopne protokole za Estonijo, Litvo, Latvijo, Bolgarijo, Romunijo, Slovaško in Slovenijo, ki jih bo predsednik George Bush, v naslednjih dneh poslal v senat.

Grossman je izrazil prepričanje administracije, da bo širitev utrdila demokracijo v Evropi in oživela zavezništvo. Poudaril je, da ZDA cenijo zvezo Nato in partnerstvo, ki ga predstavlja ter dejal, da je treba pogledati v prihodnost, kar med drugim pomeni poiskati vlogo zveze Nato v povojnem Iraku. State Department še ne ve natančno kakšna bi naj bila ta vloga, vendar pa obstaja možnost za sodelovanje v mirovni operaciji, pri zavarovanju in uničevanju orožja za množično uničevanje ter delitvi humanitarne pomoči.

Grossman je opisal sodelovanje posameznih kandidatk za Nato v vojni proti terorizmu in dejal, da Slovenija pomaga v Afganistanu pri razminiranju in da je 23. marca 66 odstotkov Slovencev glasovalo za vstop v zvezo Nato. Dejal je tudi, da so vse kandidatke dale trdne izjave v podporo ameriški politiki, nekatere pa dajejo tudi podporo ameriški misiji v Iraku.

Ameriška administracija prav tako zagovarja nadaljevanje politike odprtih vrat in pridruževanje Hrvaške, Makedonije in Albanije. General Clark je vse kandidatke pohvalil za trdo delo pri vstopanju v Nato in svoj nastop posvetil utemeljevanju pomena zavezništev. Kristol je prav tako podprl sprejem sedem kandidatk in skupaj s Clarkom menil, da lahko ima Nato svojo vlogo v Iraku.