Slovenija

Janša: Tisti, ki izključujejo, so dobili svojo lekcijo

Ljubljana, 09. 06. 2024 21.11 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nikita Leban, STA
Komentarji
272

Po skoraj vseh preštetih glasovih kaže, da je SDS osvojila štiri poslanske mandate. Janez Janša je v prvem odzivu dejal, da so rezultati pokazali, da je vladna koalicija na teh volitvah poražena. "Tranzicijska levica takega poraza v Sloveniji še nikoli ni doživela in upam, da bo to sporočilo sprejeto." SDS bo sicer vložila pritožbo na Državno volilno komisijo, saj so bila nekatera volišča na predčasnem glasovanju po njihovem nezakonito organizirana, ker niso bila na ozemlju volilnega okraja

Več videovsebin
  • Prvi odzivi iz štaba SDS
    04:09
    Prvi odzivi iz štaba SDS
  • Iz 24UR: Volivce privabili trije referendumi
    01:48
    Iz 24UR: Volivce privabili trije referendumi

"EU se obrača v desno in skrajno desno, v resnici v Evropi prihaja do ravnotežja. Zmagala je Evropska ljudska stranka, ki je v evropskem merilu sredinska stranka, pripada ji tudi SDS" je v prvem odzivu dejal Janša in dodal, da je stranka velika, ker je sposobna delovati z razlikami. "Ta stranka bo sestavljala koalicijo malo levo in malo desno od sebe," saj da Evropa potrebuje razumno zeleno politiko in varovanje okolja. Med večjimi izzivi je izpostavil tudi spopad z vprašanjem varnosti in varovanjem zunanjih meja. 

Referendumske rezultate bodo komentirali jutri, je še napovedal Janša. "Kot kaže, je SDS četrtič zapored zmagovalka volitev v evropski parlament, našo ekipo bomo okrepili. Zahvala volivcem, ki so v poplavi vprašanj in pol na voliščih prepoznali, za kaj gre. Gre za sporočilo slovenskega volilnega telesa vladi, naj naredi podoben premislek kot francoski predsednik države Macron (ta je danes po zmagi skrajne desnice v Franciji razpustil parlament, op.a.) in belgijski predsednik vlade, ki je pravkar odstopil. Oba izhajata iz političnega tabora Gibanja Svoboda, zato verjamem, da bodo preučili dejanja odgovornosti starejših kolegov v EU,"  je povedal Janša in dejal, da rezultati kažejo na poraz celotne vladne koalicije, ki da bo "izrazito poražena". "Če bodo dobili dva od 9 mandatov, to pomeni, da takšnega poraza tranzicijska levica še nikoli ni doživela in upam, da bo to sporočilo sprejeto." Tisti, ki izključujejo, so danes dobili svojo lekcijo, je v izjavi dejal Janša.

Janša je izpostavil, da je aktualna koalicija v mandatu izpolnila le malo obljubljenega, razen ideoloških tem je skoraj vse ostalo pri obljubah ali sprejetih izhodiščih za pripravo rešitev. Slovenija zato po njegovih besedah potrebuje razmislek.

Janša je ocenil, da so v SDS sestavili močno listo za evropske volitve. Vsi kandidati so po njegovih besedah podpisali zavezo, da se vrnejo v Slovenijo, če bo SDS v prihodnje sestavljala vlado. "Kar je glede na ta rezultat velika možnost," je pojasnil in dodal: "Hvala, Slovenija, ker znate ločiti zrno od plev."

Po njegovih besedah so se v zadnjem tednu dogajale manipulacije: od referendumov, do kršenja poslovnika v DZ in zloraba represivnih organov, "ravno v času volilne kampanje".

SDS bo sicer vložila pritožbo na Državno volilno komisijo, saj so bila nekatera volišča na predčasnem glasovanju po njihovem nezakonito organizirana, ker niso bila na ozemlju volilnega okraja. Kot je dejal Janša, od Državne volilne komisije sicer ne pričakujejo drastičnega ukrepanja, pričakujejo pa, da bo na naslednjih volitvah zakon o volitvah spoštovan.

Trenutno ima SDS v Evropskem parlamentu Romano Tomc, ki je bila tokrat nosilka liste, in Milana Zvera. Poleg njiju so bili na listi še: Aleš Hojs, Franc Breznik, Branko Grims, Franc Kangler, Alenka Forte, Karin Planinšek in Zala Tomašič. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tomčeva je ob prihodu v štab stranke dejala, da je optimistična in v pričakovanju dobrega rezultata. Rezultate po EU, ki nakazujejo na vzpon strank na skrajni desni, je komentirala z besedami, da so evropski volivci skrajni levici rekli ne. "Veseli me, da so naši kolegi v drugih državah dosegli dober rezultat in da ga bomo takega dosegli tudi v Sloveniji."

Veseli jo, da je Evropska ljudska stranka na ravni EU dosegla dober rezultat in da bo v naslednjem mandatu "najpomembnejša pri določanju bodoče evropske koalicije." 

Za uspeh bodo v SDS šteli vse, kar bo izboljšanje trenutnega števila poslancev, upajo torej, da bodo v Bruselj odšli vsaj trije njihovi poslanci. 

Hojs je pred razglasitvijo uradnih rezultatov dejal, da so se med kampanjo trudili, zato upa, da bodo volivci to prepoznali. "Sicer pa, tako kot vedno pravimo, volivci imajo vedno prav."

Volilna udeležba na evropskih volitvah bo, kot kaže, najvišja doslej. "Klasičen trik slovenske levice. Namesto, da bi se pogovarjali o evropskih temah, so na volišče zvolili tiste, ki naj bi glasovali o konoplji, samomoru, oziroma pomoči pri samomoru," po njegovem mnenju so referendumi volivce odvrnili od zanimanja za evropske teme. 

V Franciji in Nemčiji so zmagale desne stranke. "Hvala bogu se bo Evropa obrnila v desno, ne glede na to, kaj bomo izvolili v Sloveniji in to je prava pot, ki so ji Evropa zasluži," je rezultate v ostalih članicah komentiral Hojs. 

Želeli bi si več razprave o referendumskih vprašanjih

Vodja poslanske skupine Jelka Godec je v štabu dejala, da je bil referendum o uvedbi preferenčnega glasu "manjše zavajanje", saj da koalicija obljublja, da bodo imeli volivci večji vpliv, kar pa da bo odvisno od zakona. 

Vprašanji o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in osebni rabi konoplje bi po prepričanju Godčeve medtem potrebovali neko širšo razpravo. Pri teh vprašanjih bi morala koalicija ne glede na referendumski izid upočasniti zadeve in se posvetovati s stroko. "Rezultat referendumov kaže, da so ljudje pri teh vprašanjih neodločeni in zato bi bilo treba upoštevati strokovna mnenja," je poudarila.

Več razprave pri vprašanju pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je pogrešala tudi kandidatka SDS za evroposlanko Alenka Forte, v vladi Janeza Janše sicer državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Poudarila je, da je v Sloveniji "namesto pomoči pri samomoru" nujna predvsem dobra paliativna oskrba. Tudi glede tega vprašanja po njenih besedah nadaljnji koraki koalicije še niso znani, saj je šlo le za posvetovalni referendum.

Glede osebne rabe konoplje je Forte opozorila, da se glede na tesen izid nakazuje, da so ljudje prepoznali nevarnosti tega. Raba konoplje v medicinske namene je medtem po njenih besedah omogočena že zdaj, strinjala se je tudi Godčeva, ki meni, da morebitne zakonodajne spremembe ne bodo prinesle nič novega.

V štab stranke, kjer dogajanje spremljata naša novinarja Metka Majer in Mirko Vorkapić, so prišli tudi ostali poslanci stranke, med njimi Žan Mahnič in Andrej Kosi, ki je dejal, da je med kampanjo primanjkovalo razprave, saj da so bili referendumi razpisani tik pred zdajci. Ocenil je, da je bilo premalo časa za razpravo o preferenčnem glasu na volitvah v DZ, za uvedbo katerega bo sicer kljub volji ljudi na posvetovalnem referendumu v DZ potrebna dvotretjinska večina. Referendumsko vprašanje je bilo po njegovem prepričanju tudi zavajajoče, saj se za njim skriva ukinitev volilnih okrajev, kar pomeni "vojno proti podeželju".

Volišča po državi so bila danes odprta med 7. in 19. uro, volilni upravičenci pa so poleg poslancev v Evropski parlament glasovali tudi na treh referendumih. Dogajanje spremljamo v živo na naši spletni strani!

Volilna nedelja nocoj
Volilna nedelja nocoj FOTO: POP TV

KOMENTARJI (272)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FoxnarCa
11. 06. 2024 11.07
+2
Pa tega pajaca zagrenjenega ne morem več gledati...Negativec do fundamenta in nazaj.
Belabreza
10. 06. 2024 15.28
+3
Pa tega pajaca zagrenjenega ne morem več gledati. Kar se naredi v tej naši državi mu ni prav. Če mu slabo kaže na volitvah grozi z nelegitimnostjo, če mu dobro kaže grozi PV, da mora odstopiti, če ni tako kot on hoče, pač ni prav. Boga urša, kako težko ga šele ona prenaša. Negativec do fundamenta in nazaj.
proofreader
10. 06. 2024 15.15
-1
Golobu in koaliciji niti referendumi niso pomagali. To je kar katastrofa.
mackon08
10. 06. 2024 15.09
+1
Kdo od naših sedi v EU parlamentu je pomembno kot lanski sneg. Važne so domače volitve tam pa SDS spet pogrne. Pa referendum kjer so tudi pogrnili.
enkve
10. 06. 2024 13.27
+7
V dveh letih 9x poražen na referendumih + poraz na parlamentarnih in Janša razglasi katastrofalen poraz koalicije zaradi EU volitev kjer dobi 4 poslance v bistvu je razmerje teh volitev 5 opozicija 4 koalicija kar ni ti ni presenečenje, je pa presenečenje poraz na štirih referendumskih odločitvah ampak JJ pač ne more iz svoje kože in bi še potopitev Titanika razglasil za veliko zmago ladje nad ledeno goro 😉
Gutenberg
10. 06. 2024 13.39
-4
Referendum niso strankarske volitve. Tako mislijo samo rdeči levaki. Kar se pa Titanika tiče, si pa povzel Goloba samega - izgubil za 50% in razglaša zmago ...
rok2604
10. 06. 2024 13.05
+6
Škoda da ne gre ves SDS v Bruselj... bi imeli končno mir pred njimi
kala 09
10. 06. 2024 13.04
+0
Hi-MAN
10. 06. 2024 13.04
+6
Naj se ta jajo raje zjoka ker nikoli nebo dobiu parlametarnih voliteu
Uporabnik1558623
10. 06. 2024 13.00
+0
1. Volilna udeležba je bila nizka ker v EU ne pomenimo veliko. SDS bi dobil še več poslancev, če ne bi bilo referendumov. 2. Domače volitve pokažejo pravo razmerje na SLO politični sceni, tako , da naj se nehajo desni ven metat s svojo pirovo zmago. 3. Leve se pa zato ni volilo (se ni šlo na volišče) ker se jih je kaznovalo za odprte meje in se upa, da bodo desni to uredili, čeprav so za to male šanse??
Arguss
10. 06. 2024 12.42
+4
Mikrofon je zmanjšal
Arguss
10. 06. 2024 12.37
+4
Na mešalki je kar potiho dal.Pa kdo si ti.
Gorazd Koletnik
10. 06. 2024 12.21
+7
Pacient ostane pacient,
ToSmJesz
10. 06. 2024 12.10
+1
Jaz sem glasoval za "samo da ni Goloba".
Ve?ni optimist
10. 06. 2024 12.03
-6
Bravo JJ, ...... končno Golobu šamarčina realnosti
enkve
10. 06. 2024 12.19
+9
Če je to šamarčina Golobu je Janša pri referendumih doživel KO 😜
biggbrader
10. 06. 2024 12.26
-6
Vsiljeni brezvezni referendumi, katere so ljudje v večini bojkotirali !
enkve
10. 06. 2024 12.44
+5
biggbrader, ja morda res ampak tudi volitve v EU parlament so za večino brezvezne, ker nič ne spremenijo, prej jih je 8 kimalo sedaj jih bo 9 in da bo ironija večja fon Lajna ima še večjo podporo kar pomeni, še več zelenega prehoda, še bolj podpihovanja za vojno, še več denarja za oborožitev Ukrajine in tisto kar verjetno sledi, NATO se že pripravlja za sodelovanje v tej vojni in mi smo v NATU.
slovenc59
10. 06. 2024 11.55
+2
Janša je eno tele, ki mislio da so sds glasovi prevagali nad malo bolj pametnimi kot so oni ! Na žalost jih je še predej bolj krejenih kot je on.....V savinjski dolini tako govorimo...
ROMELS
10. 06. 2024 12.01
-1
a v zgornji ali v spodnji dolini????????? bodi konkreten.
Joško-ribič
10. 06. 2024 12.18
-3
Arguss
10. 06. 2024 12.43
+2
Mozart60
10. 06. 2024 11.55
+9
Ne vidim pa dežurnih pljuvalcev na tem portalu,kam so poniknili?
biggbrader
10. 06. 2024 12.27
-2
Sadijo, sadijo,...zelene rastlince, podobne paradajzu !
Diabloss
10. 06. 2024 11.54
+4
ti si tudi dobil lekcijo na prejšnjih volitvah. no zdaj je konec pa hitro k Marčič u na jahto
gullit
10. 06. 2024 11.53
+0
Bravo Slovenci, premagali smo temačne leve sile, ki nas razdvajajo,nas delijo, že s temi referendumi, pa tudi na drugih področjih. Slovenci smo pokazali da ne maramo njihovih laži, kraj, ter davkov. Banda.
Arguss
10. 06. 2024 12.44
-2
F-Minus
10. 06. 2024 11.50
+9
Janša, če še ti kandidiraš za EU parlament, te volim. Samo, da se te znebim s Slovenske politike.
Mozart60
10. 06. 2024 11.48
-5
Ko bo Janez Janša obnemogel,bo pa leva opcija našla drugega krivca ki bo pljuvala po njem grešni kozel se stalno najde v tej pravno sporni državi.Če ga ne najdejo politiki,ga pa mediji mi ovce pa se razburjamo,vsi ti politiki ki so zdaj na oblasti so podmladek ali v sorodstvu tistih ki so nam vladali v 90letih.prej.tisočletja,ali pa še prej.Skratka bolj ali manj ista elita,to pomeni kvazi levica kvazi desnica,mogoče bi izvzel kakšnega posameznika.