Slovenija

SDS, SD in tudi Svoboda za preklic referenduma o izvedbi projekta Jek 2

Ljubljana, 21. 10. 2024 14.37 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Po tem, ko so v SDS in SD predlagali preklic posvetovalnega referenduma o izvedbi projekta Jek 2, so pred kamere stopili še v Gibanju Svoboda. Minister za okolje Bojan Kumer je sporočil, da je programski odbor za infrastrukturo sprejel stališče, da stranki predlaga umik referendumske pobude. Vodja poslanske skupine Nataša Avšič Bogovič pa je sporočila, da so stališče odbora sprejeli in tudi sami vložili pobudo za umik referenduma. Po njihovem mnenju je namreč premalo informacij za tako pomembno temo. V Levici so sicer na slednje opozarjali že prej.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: SDS za preklic referenduma
    03:27
    Iz 24UR: SDS za preklic referenduma
  • Iz SVETA: Si Slovenija izgradnjo JEK2 lahko privošči?
    03:33
    Iz SVETA: Si Slovenija izgradnjo JEK2 lahko privošči?

Minister za okolje, podnebje in energijo ter predsednik programskega odbora Gibanja Svoboda za infrastrukturo in minister za energijo Bojan Kumer je dejal, da so v odboru sprejeli stališče, da stranki predlagajo umik referendumske pobude. Ob tem je sicer kritiko namenil tudi SDS, češ da SDS, ki je danes predlagala preklic posvetovalnega referenduma, s svojim početjem zavaja ljudi. Prav v SDS so namreč januarja podali pobudo za referendum.

Izpostavil je še, da so v stranki poudarjali preudarno in transparentno vodenje projekta Jek 2 ter da je predsednik vlade Robert Golob že večkrat dejal, da bodo z zakonom preprečili morebitno ponovitev zgodbe s Teš 6. "Gibanje Svoboda se s tem vrača k prvotnemu načrtu, da do novembra pripravimo izhodišča za zakon," je še dejal.

Vodja poslanske skupine Nataša Avšič Bogovič pa je dejala, da bodo pobudo na podlagi stališča umaknili iz procedure, vse napore pa da bodo vložili v pripravo zakona o projektu Jek 2. "Ta mora vključevati vse ključne varovalke, da se ne ponovi zgodba Teš 6," je poudarila.

Kljub napovedanemu umiku odloka o posvetovalnem referendumu sicer  vztraja, da so v DZ vse postopke vodili transparentno. Zakonsko podlago za preklic referenduma bo sicer v torek predstavila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič

Poslanska skupina SD vložila zahtevo za sklic kolegija predsednice DZ

"Danes smo v poslanski skupini Socialnih demokratov vložili zahtevo za sklic kolegija predsednice državnega zbora. Z vidika novih dejstev in okoliščin glede izvedbe posvetovalnega referenduma o izgradnji Jek 2 se nam zdi namreč smotrno, da se na kolegiju opravi razprava in ugotovi, kakšne so poslovniške možnosti, da se ta referendum prekliče," je v izjavi za medije sporočila članica poslanske skupine SD Meira Hot.

Poudarila je, da je projekt v zadnjih tednih v javnosti sprožil številne polemike tako o informiranosti glede projekta – neznanke ostajajo glede številk in trajanja – kot o referendumskem vprašanju, za katerega je tudi zakonodajno pravna služba državnega zbora ugotovila, da je bilo sugestivno. Prav zaradi slednjega sta bili sicer vloženi dve pobudi za presojo ustavnosti.

"Posvetovalni referendum zahteva načelo transparentnosti, načelo strokovnosti in vsa ta načela so bila v zadnjih tednih omajana. Zato menimo, da je naloga državnega zbora, da najde možnost, da se ta referendum prekliče," je dejala. Predsednica državnega zbora ima sicer za sklic kolegija sedem dni časa, a v poslanski skupini pričakujejo, da bo to zaradi rokov naredila nemudoma oz. najkasneje do srede. "Če do petka ne sprejmemo odločitve, bo preklic referenduma onemogočen," je pojasnila.

Že minuli teden so sicer opozorili na to, da je v javnosti premalo informacij glede projekta, da se strokovna razprava ključnih deležnikov ni izvedla ter da referendumska kampanja v tako kratkem času ne bo omogočila celovite in informirane odločitve. "Že takrat smo opozorili, da bi bila bolj smotrna izvedba na kasnejši datum." 

Levica: Ne smemo pozabiti na to, da smo se v tej zagati v veliki meri znašli prav zaradi stranke SDS

"Po razkritjih nepravilnosti stranke ena za drugo umikajo podporo zavajajočemu referendumu o Jek 2. Vsebinsko prazen referendum, povrhu vsega še z navijaško formuliranim vprašanjem, bi služil kot bianco menica za novi Teš 6, ki bi bil že v izhodišču desetkrat, na koncu pa kdovekoliko dražji," so po številnih pozivih k preklicu referenduma sporočili v Levici.

Sami sicer pristanek na umik pozdravljajo. Poudarili so tudi, da so mu sami v obliki, kot je trenutno, tudi ves čas nasprotovali. Kljub temu pa so še vedno prepičani, da mora biti odločitev za drugi blok v Krškem predmet referendumske odločitve: "A takšne, kjer vprašanje ne bo zavajajoče, in kjer bo jasno, kako močno elektrarno naj bi gradili, koliko naj bi ta stala, kdo bi to financiral, in kakšne cene elektrike bi si obetali."

Nataša Sukić
Nataša Sukić FOTO: Bobo

Da so na dejstvo, da javnost za informirano odločitev na referendumu nima dovolj relevantnih informacij za odločanje o tako pomembnem vprašanju, so sicer že ves čas poudarjali v Levici, je opomnila njihova poslanka Nataša Sukič. Prav tako pa so opozarjali tudi na zavajajoče referendumsko vprašanje.

"Ne smemo pozabiti na to, da smo se v tej zagati v veliki meri znašli prav zaradi stranke SDS, ki je bila ena glavnih protagonistk v jedrski koaliciji, ves čas je pogojevala vsebine, tudi vsebine zavajajočega referendumskega vprašanja," je medtem puščico usmerila v največjo opozicijsko stranko. Meni, da so preklic referenduma predlagali zaradi razburjenja v javnosti in upada podpore po javnomnenjski anketi.

Dodala je tudi, da v Levici sicer izvedbo referenduma podpirajo, a šele takrat, ko bo imela javnost vse potrebne informacije.

Minuli teden je na primer minister za delo Luka Mesec ponovil stališče Levice, da je za referendum prezgodaj. "Na tej točki nimamo podatkov, koliko bi gradnja drugega bloka stala, koliko časa bi se gradila, kakšno breme bi bilo to za državo," je naštel. Meni, da pod danimi pogoji obstaja preveč nevarnosti, da bi se ponovila zgodba Teš 6.

Nestrinjanje z izvedbo referenduma je vnovič izrazila tudi nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek. Ocenila je, da predlagatelji referenduma o Jeku 2 volivce postavljajo pred zgodbo, ki je polna zavajanj in resnih manipulacij, pa tudi, da je referendumsko vprašanje najbolj vzorčen primer sugestivnega vprašanja, ki vprašanemu že v vprašanju vsiljuje odgovor, kako naj glasuje. "Tako zasnovanega referenduma se nihče razumen sploh ne more udeležiti, razen tako, da glasuje proti," je prepričana.

Za preklic tudi v SDS

Že pred tem je v izjavi za javnost Zvonko Černač pojasnil, da je politično delovanje v zvezi s tem projektom oz. verodostojnost pred začetkom uradne kampanje glede posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem močno omajano. "Referendumsko vprašanje se je zmanipuliralo, vladajoča koalicija, ki nosi največjo odgovornost, pa ni enotna," je poudaril.

Do danes po poslančevih besedah volilnega računa še vedno ni odprla nobena od treh koalicijskih strank. V SDS so to naredili, a bodo račun zaprli, je napovedal in koalicijo pozval, da prekliče referendum. Če bo do njega prišlo, SDS v referendumski kampanji ne bo sodelovala, je bil jasen.

Kot menijo v SDS, se morajo razmere zdaj najprej umiriti. "Ko se bo stanje izčistilo in ko bo prevzela odgovornost vlada, ki se bo zavedala strateškega pomena nadaljnje rabe nuklearne energije za proizvodnjo električne energije, in sicer v miroljubne namene, pa bomo predlog za izvedbo referenduma vložili ponovno," je še pojasnil.

Zvonko Černač
Zvonko Černač FOTO: Bobo

Spomnimo, SDS je januarja letos vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji Jeka 2 in manjših modularnih reaktorjev. Kmalu zatem so politični dogovor za referendum v letošnjem letu dosegle vse stranke, SDS pa je svoj predlog umaknila.

Predlog so nato vložili poslanci Svobode, SDS, NSi, SD in poslanca manjšin. Svoj podpis pod predlog sta umaknila poslanec Svobode Miroslav Gregorič in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek.

Danes je sicer potekala javna tribuna resornega ministrstva, ki je prinesla različne poglede glede financiranja morebitnega projekta Jek 2. Finančno ministrstvo zagotavlja, da je država sposobna projekt izpeljati, kot najugodnejša možnost se kaže državna zadolžitev. Del sogovornikov pa je opozoril na tveganja, ki jih velika vloga države pri projektu prinaša.

Cerar: Referendum o izvedbi projekta Jek 2 bi bilo mogoče preklicati

Postopka preklica referenduma sicer zakonodaja izrecno ne predvideva, a je upoštevaje pravno logiko in naravo posvetovalnega referenduma po mnenju pravnika in nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja to mogoče storiti. Vendar le v primeru, da se to stori še pred pričetkom referendumske kampanje – ta bo sicer uradno stekla v petek – in na način, da se kako drugače ne poseže v pravico državljanov do referenduma, je pojasnil dekan ljubljanske pravne fakultete.

Takšna logika sicer po njegovi oceni ne bi bila vzdržna, če bi referendum predlagali volivci. Ker pa ga je predlagal državni zbor in gre le za posvetovalni referendum, ga je torej po njegovem mnenju v tej fazi še mogoče preklicati. To bi DZ lahko storil z enakim aktom, kot je bil ta, s katerim so referendum razpisali, in z enako zahtevano večino poslanskih glasov. Hkrati pa bi morali ugotoviti še obstoj zelo utemeljenih razlogov za preklic referenduma, je dodal.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: 24ur.com
Oktobrska anketa Vox populi za časnik Dnevnik kaže, da bi gradnjo drugega bloka nuklearke podprlo 59,4 odstotka vprašanih. Podpora gradnji je tako po januarju, ko je bila 68,6-odstotna, upadla za dobrih devet odstotkov. Odgovarjanje na dejansko referendumsko vprašanje je prineslo tudi več neopredeljenih, da nimajo dovolj informacij o gradnji Jeka 2, pa je odgovorilo več kot 64 odstotkov vprašanih.

Ob tem pa je opozoril, da se pojavljajo dvomi o tem, ali je bil referendum sploh primerno razpisan. Spomnil je na hkratni sprejem resolucije o jedrski energiji in razpis referenduma o Jeku 2, čeprav tu po njegovi oceni obstaja neskladje. Resolucija namreč predstavlja že neko odločitev DZ o vprašanju, o katerem naj bi se na referendumu izrekali volivci, medtem ko se posvetovalni referendum lahko nanaša samo na vprašanje, o katerem DZ še ni dokončno odločil.

"Če se ugotovi, da je prišlo do nasprotja, kar očitno do neke mere je, je še toliko bolj smiseln razmislek o tem, ali je tak referendum še korekten," je poudaril Cerar in dodal, da je tudi referendumsko vprašanje lahko nekoliko zavajajoče. Zdaj so sicer na potezi poslanci in strokovne službe DZ, ki bodo morali ovrednotiti, ali so razlogi za preklic referenduma podani, je še dodal.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (733)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenka62
21. 10. 2024 21.27
Da smo v konkurenčnosti padli za 6 mest pa nič.Pa cel svet nam zavida.!!!😂😂
Dr. No
21. 10. 2024 21.26
Dajmo malo kmecko pamet uporabit napovedujejo od 10 pa tja do 15 milijard. Trenutno se v Europi gradijo 3 nuklearke, ki so se podrazile za cca 50%. Torej bo nasa prisla na koncu 22 do 25 milijard. To je stevilka ki nas bo na koncu stala. Ok nas je 2milijona za ta denar sem jz apsolutno proti, ker tole ne bo na koncu samo eno letni bdp ampak mislim da kar dvo letni komplet bdp te drzave. Torej se bo nasa drzava dolgorocno znasla v taksni buli iz kater se nasi vnuki ne bodo vidl svetlobe. In ko pravi nas minister Slovenija je to sposobna spelat me zmrazi to bo 15 TESOV se lahko samo vprasam v katerem vesolju zivi ta model.
Arguss
21. 10. 2024 21.23
+1
Trump pa Brics je prihodnost.Ma kakšen nemško ,francoski vlakj.
Ivan Kostanjšek
21. 10. 2024 21.25
…zakaj omejeni v glavi mislite, da mora biti EU komurkoli podrejena, pa naj bo to ZDA ali pa tvoj Brics…
Dark Knight
21. 10. 2024 21.21
+1
Srebrni je plačan za bevskanje pod tisočerimi nicki. Še sam s seboj se zgovarja, revež na podstrešju🤣🤣🤣🤣🤣
FuzineMojeMesto
21. 10. 2024 21.21
Kako to da imajo stranke v Sloveniji se vedno volil e ki jih volijo. V 30 letih smo bili deležni samo svinjarij, s strai
Nelyy
21. 10. 2024 21.20
+2
GOLOB konec je tvoje mafijske prodaje elektrike poceni prodaj narodu dragoooooo nazaj MRŠŠŠ baraba..
Podprijazni
21. 10. 2024 21.19
bo Urška dobila novo kuhinjo,mislim da že dve leti niso menjali
alko10000
21. 10. 2024 21.19
Gre se zato ker jih je nekdo posnel kako so se dogovarjal za JEK2 levi in desni kako bodo nategnil folk zato ker pa so oboji zraven zato ni nobenega poročanja medijev
Groucho Marx
21. 10. 2024 21.17
+2
Kar reče lewac, je treba obrnit za 6.28 in potem še za 3.14 radiana.
grumf
21. 10. 2024 21.15
+3
Komplet slo politika se je podelala v hlace na prvi štengi. Oz. še pred njo. Še dobr, k ti pajaci nas bi pelali v bankrot.
proofreader
21. 10. 2024 21.11
+4
Za SDS bi glasovalo 24,1 odstotka anketiranih (septembra 24 odstotkov). Sledi Gibanje Svoboda, ki ima 15,6 odstotka podpore (septembra 17 odstotkov), SD pa ima sedemodstotno podporo (septembra osemodstotno).
Ivan Kostanjšek
21. 10. 2024 21.16
+1
bigdick19cm
21. 10. 2024 21.11
vzhodnik iz Urala...čedalje bolj močno piha politikom ...bo še zanimiv
proofreader
21. 10. 2024 21.11
+4
Delo vlade kot uspešno ocenjuje 31,9 odstotka vprašanih, kot neuspešno 64,3 odstotka, neopredeljenih pa je bilo 3,9 odstotka sodelujočih v anketi.
MESE?AR
21. 10. 2024 21.14
+2
Bravo vlada, ste že nabavili potapljaške maske ?
Anion6anion
21. 10. 2024 21.10
-3
A smreka Gobec je še v stranki SDS?
medŠihtom
21. 10. 2024 21.09
+4
odpovejte se slovenskemu davčnemu rezidentstvu in državljanstvu in prisezite zvestobo avstriji. ali nemčiji, švici, belgiji, nizozemski, italiji, karkoli. povsod je z naskokom bolje, pa še v pravo smer se razvija, za razliko od usrane propadle gnile zaostale slovenije. hahahahaha. pa bo vse rešeno kar tukaj gor leta in leta in leta jamrate čistunite lažete in cvilite. tako zelo enostavno je. pridte pogledat v belgijo,. če zmorete.
mlenn
21. 10. 2024 21.07
+2
Preklicali referendum tisti s presto v marmeladi. Hahahaha
mlenn
21. 10. 2024 21.08
+1
Arguss
21. 10. 2024 21.07
+5
Slovenija bi Švico z lahkoto prehitela ,če ne bi bilo poneumljanja delavnih in kraje patentov naroda in pač balkan.
blazter
21. 10. 2024 21.06
+2
Nimamo toliko, da zidamo JEK in preživljamo vse izbrance.
Bozjidar
21. 10. 2024 21.05
+4
Pri denarju so vsi slozni🥲
St. Gallen
21. 10. 2024 21.03
+2
uzivajte v fantasticnih okusih vseh strank. Dokler se Svici ne priblizate, se pac oddaljujete.
Ivan Kostanjšek
21. 10. 2024 21.06
+4
Švice ne bo naredila politika, ampak mentaliteta ljudi. Dokler bo prevladovala balkanska mentaliteta z dodanimi kompleksi, se bomo od Švice oddaljevali. Ampak politika ima s tem bolj malo, obratno, imamo politiko, ki si jo izvolimo.
St. Gallen
21. 10. 2024 21.13
+1
zato vedno pravim, na volitvah razmisljaj kot Svicar
Ivan Kostanjšek
21. 10. 2024 21.17
+1
Lahko razmišljam jaz kar hočem, če je narod vse bolj zahojen. V Sloveniji se dogaja tragedija, saj je prevladal delež neuravnovešenih ljudi. In ne vem, kako bomo prišli ven iz tega.