Slovenija

V Radovljici zadovoljni, na Jesenicah negativno presenečeni

Kranj, 09. 07. 2024 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Občini Radovljica so z analizo lokacij za novo gorenjsko regijsko bolnišnico, ki minimalno prednost pred Kranjem daje Radovljici, zelo zadovoljni. Na Občini Jesenice pa so negativno presenečeni, da vanjo sploh niso bili vključeni. Od ministrstva za zdravje bodo zato zahtevali, da jih obravnava enakovredno z ostalimi lokacijami.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kje bo gorenjska regijska bolnišnica?
    03:24
    Iz 24UR: Kje bo gorenjska regijska bolnišnica?
  • Iz SVETA: Kje bo stala regijska bolnišnica?
    03:00
    Iz SVETA: Kje bo stala regijska bolnišnica?

Predstavniki ministrstva za zdravje so v ponedeljek županom Kranja, Radovljice in Jesenic predstavili analizo primernosti lokacije nove gorenjske regijske bolnišnice. Analiza kaže, da sta primerni lokaciji v Kranju in Radovljici. Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu Marjana Pintarja pa lokacija na Jesenicah ne ustreza prostorskim pogojem, zato je v analizo niso uvrstili. Občine imajo do petka čas, da podajo morebitne pripombe.

Radovljiški župan Ciril Globočnik je dejal, da so z rezultati analize zelo zadovoljni, saj se na projekt pripravljajo od leta 2017 in "da je bilo zdaj končno ugotovljeno, katero mesto je najprimernejše". Na analizo, ki je bila po njegovih besedah korektno narejena, se ne bodo pritožili, če bo treba, pa bodo oddali dodatna pojasnila.

Izpostavil je, da je lokacija v Radovljici najbolj primerna, "ker smo mi na sredini Gorenjske in imamo od Darsa in Direkcije za infrastrukturo vsa potrdila za direktni priključek z avtoceste oziroma državne ceste do bolnišnice, kar je izrednega pomena". Dodal je, da je v bližini tudi letališče v Lescah, ki je zelo pomembno, kadar je na Brniku megla.

Po njegovih besedah je pomembno tudi, da imajo v Radovljici za gorenjsko bolnišnico po veljavnih prostorskih načrtih za daljše obdobje na voljo 10 hektarjev zemljišč in še devet dodatnih hektarjev.

Glede odziva Mestne občine Kranj, ki zahteva številne popravke analize, je Globočnik dejal, da je kranjski župan Matjaž Rakovec seveda lahko nezadovoljen. "Čisto enostavno povem, če mislijo po vzoru kliničnega centra v Ljubljani na sredino mesta spraviti bolnišnico, mislim, da je to največja napaka, ker vemo, kakšna je dostopnost kliničnega centra v Ljubljani in kakšna bo tukaj," je opozoril.

Župan Občine Jesenice Peter Bohinec pa je negativno presenečen, da v analizo niso bili vključeni. "Očitno so imeli napačne oziroma nezadostne informacije, kajti Občina Jesenice je že večkrat ponudila zemljišče na Plavškem travniku in na Blejski Dobravi in dodatno, v kolikor bi bilo potrebno, še zemljišče okoli bolnišnice," je povedal.

Ministrstvu bodo zato posredovali dopis, v katerem bodo zahtevali, da Jesenice obravnavajo enakovredno z ostalimi lokacijami. "Kajti Jesenice imajo dovolj argumentov, predvsem ekonomskih, da bolnišnica ostane in se razvija naprej na Jesenicah," je prepričan Bohinec.

Na Mestni občini Kranj so se na analizo odzvali v ponedeljek in med drugim navedli besede župana Rakovca, ki je razočaran nad metodologijo analize in da nekaterih argumentov niso upoštevali.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
10. 07. 2024 20.08
+4
Jesenice so tako kot velenje,kočevje,nova gorica socialistična izmišljotina. Tu ne gre za naravno rast mesta ampak nekdanje napihovanje tita proti zahodu. V izoli,šempetru jesenicah je zgradil bolnice z namenom pokazati zahodu kako visok standard nudi socializem. Umetna tvorba brez upoštevanja naravnih zakonitosti. Že prvi dan se je vedelo da to ne bo preživelo. Trenutek resnice je tu. Gorenjska regija potrebuje bolnico na sredini ne nekje na obrobju. Iz kranja je bliže lj kot jesenice. Kr nekej so se izmišljevali takratni politkomisarji. Jesenice so v umiranju žal
zmerni pesimist
09. 07. 2024 21.05
+1
A jesenice bojo pa zaprli in kader bo šel v kranj
tornadotex
09. 07. 2024 20.48
-11
Sredina bi bila najboljša ,to pa je Radovljica z možnostjo večjega širjenja---Kranj in Radovljica bosta postali bolj bolnišnice za nujne primere, za dolgoročno zdravljenje pa pride v poštev Radovljica...
tornadotex
09. 07. 2024 20.49
-3
puspan
09. 07. 2024 19.47
-2
Žal je že vse odločeno " na višji instanci". Bolnišnica bo v Kranju. Žalostno, 25 km do UKC v Ljubljani. Politična odločitev, skrajno nečloveško. Vseeno, če bi jo zgradili kar na podaljšku Zaloške.