Slovenija

V proračunih 'prostor za mlakužo'?

Ljubljana, 13. 10. 2009 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V prihodnjih dveh letih bo več denarja steklo v policijo in zapore. Končno naj bi vzpostavili tudi centralno evidenco nepremičnin, postavili enotni portal stvarnega premoženja in zmanjšali birokracijo.

Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje se je seznanil s predlogoma proračunov za leti 2010 in 2011. V razpravi so navzoči ministri večinoma izražali zadovoljstvo s predlogoma.

Notranja ministrica je s predlogom proračunov zadovoljna, saj bo notranje ministrstvo dobilo več denarja.
Notranja ministrica je s predlogom proračunov zadovoljna, saj bo notranje ministrstvo dobilo več denarja. FOTO: 24ur.com

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je s proračunom zadovoljna, ''ker namenja več ministrstvu za notranje zadeve, s tem pa posredno tudi vzpostavitvi standardov pravne države''. Slednja je namreč po njenih besedah pomembna, hkrati pa nekaj, "v kar se splača vlagati". Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je kot pomembno pri obeh predlogih izpostavila, da zagotavljata denar za vse ključne projekte ministrstva. Tako predloga po njenem zagotavljata sredstva za vse tako imenovane e-projekte, prav tako denar za odpravo administrativnih ovir in realizacijo projekta zmanjšanja administrativnih bremen do leta 2012 za 25 odstotkov. V celoti bodo lahko financirali tudi dokončno vzpostavitev centralne evidence nepremičnin in postavitev enotnega portala stvarnega premoženja.

Precej več sredstev proračuna prinašata tudi ministrstvu za pravosodje. Je pa pravosodni minister Aleš Zalar opozoril, da indeksi vedno "ne povedo vsega". Pojasnil je namreč, da je v letu 2009 z rebalansi proračuna prišlo do znižanja sredstev ministrstvu. Povedal je tudi, da je bila realizacija proračuna ministrstva v letošnjem letu bistveno večja, kot je bilo načrtovano v proračunu, zato so se skušali tokrat pri načrtovanju sredstev bolj približati realni oceni.

Opozicija skeptična

Medtem del opozicije ocenjuje, da proračuna nista res naravnana razvojno. Jožef Jerovšek (SDS) je opozoril, da ''v predlogih obeh proračunov ni nobene bistvene drugačnosti in novih programov, kot to predstavlja vlada, zato je tako imenovan programski proračun zgolj floskula". Zmotilo ga je tudi, ''ker pri nobeni postavki niso navedeni indeksi, ki bi omogočali vpogled, za koliko so se znižala oziroma zvišala sredstva na posameznih področjih'', kar po njegovem odpira "prostor za mlakužo". Ministrica Kresalova meni, da primerjava s floskulo ne zdrži, saj ''se oba predloga proračuna po tako imenovani programskosti precej razlikujeta od prejšnjih''. ''Razlika je, da so v proračunu natančno določeni programi, ki se bodo izpeljali, da so določeni merilniki uspešnosti izvajanja posameznega programa in da je določeno, da se mora denar porabiti strogo namensko.''

Poslanec SLS Gvido Kres pa je ocenil, da država preveč denarja namenja za zapore. Minister Zalar mu je odgovoril, da so nekateri projekti na področju kazenskih sankcij nujno potrebni. Izpostavil je izgradnjo novih prostorov v zaporu na Dobu, ''ki so nujni, saj so razmere take, da sedanje kapacitete ne bi zadoščale niti v primeru, da bi se število novih zapornikov v prihodnje bistveno zmanjšalo''.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
13. 10. 2009 19.36
v tej vladi je vse skrito in tajno,celo meja in pahorjev sporazum o oddaji slovenije hrhatom
Buena Vita
13. 10. 2009 19.35
no,pri takem proračuni pa milijardo 800 tisoč milijonov luknja proračuna...to pa so matematiki ta vlada pa zna goljufat
Buena Vita
13. 10. 2009 19.33
kresalova je že dokazala da ne pozna številk,razen tistih ki gredo na njen račun
laufer
13. 10. 2009 17.48
Zakaj proračun ni javno izobešen v občilih?
terminator75
13. 10. 2009 17.13