Slovenija

'Pokojninska reforma ne sme biti šok terapija'

Ljubljana, 10. 05. 2010 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikati so zavrnili zadnji vladni predlog pokojninske reforme in predstavili svojega, po katerem bi bil pogoj za upokojitev 60 let oziroma polnih 40 let delovne dobe za moške in 38 za ženske.

Bo Pahor s socialnimi partnerji dosegel dogovor o upokojevanju?
Bo Pahor s socialnimi partnerji dosegel dogovor o upokojevanju? FOTO: POP TV

Socialni partnerji, ki so pri predsedniku vlade Borutu Pahorju nadaljevali pogajanja o pokojninski reformi, so zavrnili zadnji vladni predlog, po katerem bi bil pogoj lahko 43 let delovne dobe za moške in 41 let za ženske.

Predlagali so, da bi bil pogoj za upokojitev 60 let oziroma polnih 40 let delovne dobe za moške in 38 za ženske, kar je 2 leti več kot doslej. Sindikati ob tem še predlagajo, da bi se spremembe uveljavljale postopno, tako da bi prehodno obdobje trajalo osem let, je po sestanku dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Na pogajanjih so se še zavzeli za takšne stimulacije za ostajanje v zaposlitvi tudi po izpolnjevanju pogojev za upokojitev, ki bi bile "prepričljive", je dejal Semolič. Kdor bi dosegel starost 60 let in 40 let oz. 38 let pokojninske dobe in ostal v zaposlitvi, bi prejel še 20 odstotkov pokojnine, kot bi jo dobil, če bi odšel v pokoj.

Predstavniki vlade in sindikatov se bodo ponovno sestali prihodnjo sredo.

"V razmislek", kot se je izrazil Semolič, pa dajejo še predlog, da bi bila predlagana stimulacija 0,5 odstotka mesečno in ne le 0,3 odstotka, kot je v vladnem gradivu predlagano zdaj.

Poleg tega dajejo sindikati v razmislek tudi predlog za bonus, ki bi pomenil dvig odmerne stopnje – ta naj se povečuje s časom, ki ga zavarovanec preživi na delu po tistem času, ko je že izpolnil minimalne pogoje.

Kot spodbudo delodajalcem, da bi raje zaposlovali oz. ohranjali v zaposlitvi starejše delavce, sindikati predlagajo, da se njihov prispevek za starejše delavce v pokojninsko blagajno zniža za 50 odstotkov.

Obdobje za izračun pokojninske osnove naj bo po sindikalnem predlogu namesto 34 let, kot predlaga vlada, 24 najugodnejših let. Prehodno obdobje pa naj bo 12 let, je dejal Semolič. Poleg tega naj se ohrani bonus za otroke, ki pa naj bi ga praviloma koristile matere.

Če predstavljeni predlog ne bo sprejet, pa sindikati kot alternativo predlagajo, da se dvigne prispevna stopnja pri delodajalcih.

Minister za delo Ivan Svetlik je dejal, da je treba zdaj z izračuni pogledati, kaj predlog sindikatov pomeni glede na cilje, ki naj bi jih zasledovala pokojninska reforma. Znova se bodo sestali prihodnjo sredo, je napovedal.

Jože Smole pa je kot predstavnik delodajalcev pozdravil razumevanje sindikatov, da delodajalci trenutno nimajo primernih delovnih mest za zaposlitev starejših delavcev. Ključno pa se mu zdi prehodno obdobje, saj pokojninska reforma za delavce in delodajalce ne sme biti "šok terapija".

Glede alternativnega predloga sindikatov, da bi se delodajalcem povišala prispevna stopnja, pa je opozoril, da so že zdaj plače v Sloveniji med tistimi, ki so v Evropi najbolj obremenjene s prispevki.

Vlada starosti ne postavlja več za ključni pogoj

Zadnji vladni predlog ni več postavil starosti kot izključnega pogoja za polno upokojitev, temveč bi bil pogoj lahko 43 let delovne dobe za moške in 41 let za ženske.

Po zdaj veljavni pokojninski reformi iz leta 2000, ki pa se še ni iztekla, je v letošnjem letu pogoj za polno upokojitev za moške 58 let starosti in 40 let pokojninske dobe, za ženske pa starost 56 let in osem mesecev ter 37 let in tri mesece pokojninske dobe.

 

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
12. 05. 2010 17.20
suicider Če bo šlo tako naprej ne boste mladi imeli niti služb, kaj šele pokojnine. Mi potencialni upokojenci plačujemo v pokojninsko in ostale blagajne že krepko čez trideset let. Kam pa gre denar, ko ga naenkrat ni. Torej smo ga zpravili še predno smo ga sploh začeli koristiti. Po tej logiki je tako. Koliko ljudi se poslovi od tega sveta, ko mislijo, da bodo končno malo bolj sproščeno? Pri nas pač ne velja stari rek: Šparaj ko imaš in ne ko nimaš. Mi šparamo sedaj, ko ni in to na najnižjih slojih prebivalstva. Pregriznejo še tisto malo kar jim dajo. Dajte no. Ko gledam naš parlament in ljudske predstavnike po starosti, je vmes veliko takih, ki bi lahko svoje dvojne, trojne položaje zapustili in s tem naredili več dobrega za ljudstvo in narodov blagor kot ga sedaj s svojim pamatovanjem. Ne vem kako je v javni upravi, toda pri zasebnikih je tako da komaj čakajo da se nas znebijo. Tudi zgrda, če jim ravno rata. Res hvalevredno, kajne?
suicider
12. 05. 2010 12.03
adijo stara generacija se pritožuje da jih bo ta reforma doletela :):) ljudje , mladi sploh ne bomo imeli penzije, vi se pa penite da bote namesto do 63 leta delali do 65 ? res ste cudni
gospakatja
12. 05. 2010 09.01
pričakovana življenska doba je tista, ki jo lahko novorojenček pričakuje, ko se rodi. koncem štiridesetih (1949) je bila tam okoli 49-50 let, medtem, ko je bila v začetku tega tisočletja 69 let. to je 19 let razlike!
Nita11
11. 05. 2010 16.11
ginem tudi ti imaš službo kakor moj mož, samo je odvisno od delovnika. Imava pa še enega otroka z zelo majhno razliko, tako da nobeden od naju ne počiva. Brez skrbi se vse porazdeli. Sicer ne to vzet kot pritoževanje, samo sem nekaterim želela pojasniti, da porodniška ni gledanje v luft.
cirenij
11. 05. 2010 11.28
Lahko je blebetat, težko je delat za vsakdanji kruh.
Janko35
11. 05. 2010 10.45
Pravim samo to,v parlamentu bodo lahko blebetali bedarije tudi pri 70 letih,za strojem pa bo bolj težko.Se bo moral v službo pripeljati z vozičkom.Predstavljajte si natakarja,trgovca,bolniške sestre,učitelje,kako bodo zgledali pri 70 letih.Potem pa še nekaj,ali res mislite,da ni nas izobraženih lahko še bolj kot nekateri politiki v parlamentu,samo mi smo zaposleni v gospodarstvu.Če bi sedel v parlamentu,bi imel 10x večjo plačo kot jo imam sedaj.
picajzel
11. 05. 2010 10.43
Zgleda, da je vlado strah upokojencev...bojijo naj se mladih brez dela in perspektive...Lahko je delat do osemdesetega leta, če hodiš samo v službo in ne delat... Novi zakom bo tudi mene "zaklal", vendar se ne bom pustlia - šla bom v penzijo pa čeprav slabo. Nimam težkega dela in brez problemov bi odsedela v pisarni še tistih sedem let ampak mi je žal, da bom s tem odžrla nekemu mlademu izobražencu kruh... Sori...pravijo, da sem malo nora in da imam izkušnje...HALOOOOOOOO tudi jaz sem začela brez izkušenj...
mvs
11. 05. 2010 10.40
Če bi blla jest u vladi bi skrajšala študij,mladina naj se zaposli, se vvpisujejo na fakse in ne hodijo, mi pa v pokoj.Mislim da 40 in 38 let delovne dobe če si šel delat s 19 je sprejemenljivo,Kaj pa mladina ki še pri 30 ne dela,ti bojo do 70. halo
cirenij
11. 05. 2010 10.11
Življenska doba se je podaljšala, toda kvaliteta življenja je s tem slabša. Koliko je bolnih za rakom, da ne govorim o drugih novodobnih boleznih. In domovi za starejše so natrpani s starejšimi, ki čakajo konec - to je tudi naša usoda - sprijaznimo se. Le, če bomo imeli sredstva, da bomo dom plačali. Pri tej politiki bomo tako ali drugače v breme našim potomcem.
abeceda123
11. 05. 2010 09.31
Nikakršne druge možnosti ni kot, da se sprememba uvede postopno. Ta vladni predlog je pa eno najbolj umazanih dejanj te vlade.
Mariposa1
11. 05. 2010 09.21
da se je življenjska doba v dobrih 50 let povečala za 19 let?? Malo morgen!! Za par let pa res. Za 19 let se je mogoče povečala v zadnjih 500 letih, pa še to ne. Pa še o premalem številu otrok... Dokler je taka brezposelnost jih je preveč in ne premalo. in še nekaj, če so po II, vojni lahko zagotovili penzije za vse, pa je bilo vse porušeno... pol jih lahko tudi danes, samo malo se je treba organizirat, pa bo.
gospakatja
11. 05. 2010 07.53
najboljše bi bilo, da bi "študirali" tja do 30 leta, nato bi bili par let na zavodu, kjer bi čakali na dobro službo. tam okoli 35 bi nekaj dobili, delali do 60 leta in nato šli v (spodobno plačano) penzijo! ja, v indiji koromandiji!!!!!!! ljudje, pričakovana življenska doba se je od leta 1950 do 2006 povečala za 19 let!
cirenij
11. 05. 2010 07.47
arbenowskee če bi bilo premoženje pravično razdeljeno, ne bi bilo scenarija, kot ga napoveduješ. Človek(razen izjem) je pri 65. letih že malce sklerotičen, rad bi se ukvarjal s stvarmi, ki so mu bile zaradi prenatrpanega urnika onemogočene. Kakšno delo opravljaš? Vedriš? Ali nimaš nobenega hobija ali dela, ki bi te zadovoljevalo v pokoju?Toliko je stvari, ki bi jih rad postoril, pa nimam časa.
Slovenc07
11. 05. 2010 07.46
Dejmo raj do 70 leta delat da bodo vsi politiki lahko molzili ljudi. Vi uvedidite svoje glupe predloge za delavce predlagam naslednje predloge po 30 letu starosti vsi nehajte delat in bomo mala grčija fajn a ne:)
picajzel
11. 05. 2010 07.45
Popolnoma se strinjam z Markom50 - zakaj bi stari odžirali delo mladim, ki se tako ne morejo osamosvojiti, si ustvariti družine in začeti normalno živeti... Če pogledamo sedaj mladi nimajo službe, so na plečih staršev in države, zato se ne odločajo za otroke in posledično je obremenjeno tudi zdravstvo - saj se z leti možnost zanositve tako zmanjša, da morajo poseči po medicinski pomoči, umetni oploditvi, zunajmaternični oploditvi in še kaj... Vprašam se...ali tako naša politika ne uničuje slovenski narod, sicer posredno ampak rezultat je isti...
arbenowskee
11. 05. 2010 07.41
Ocitno je vecina tukaj prespricala ucne ure matematike. Dejstva so da imamo premalo otrok ki bodo delali za starejse, ti se zaposljujejo kasneje in imajo otroke kasneje. Vlada lahko "popusti" zahtevam sindikatov, vendar to pomeni da sploh ne bo pokojnin. Ne vem kaj vam je ljubse, da delate kaksno leto dlje, al da nimate pokojnine? Ce bi kdo od vas vedel vsaj priblizno kako deluje pokojninski sistem bi reku nej dvignejo delovno dobo na 65 in 67. bojiim se, da bomo morali tisti, ki smo za svojo pokojnino zacel skrbet ze v najstniskih letih, morali placevat za vas, ki vidte samo do prvega hriba.
cirenij
11. 05. 2010 07.33
Mladi bodo res na puklu države ampak država ne bo imela od kje jemat. Ampak na puklu bodo samo tisti revnih staršev. Tisti z visokimi odpravninami, ki so zafurali firme in v pravih strankah otrokom, čeprav skoraj 30 letnim študentom takoj najdejo službo. Pridni študentje revežev pa ostajajo na cesti. Katerikoli stranka ima predlog za izboljšanje razmer, jo takoj volim. Danes sem pa v dvomih, ker vsi gledajo le na svoje.
mali_mali
11. 05. 2010 07.29
Vlada sama ne spozna kljub množici stokovnjakov da sami sebi delajo probleme z izjavami o podaljšanju delovne dobe. Naj naredijo neko pametno prehodno obdobje in generacije se bodo same "sčistile" in odšle v pokoj. Tako pa z neumnimi izjavami ustvarjajo paniko in naval na pokojninske sklade, pri drugih pa parkiranje na borzi. Pa tudi to je vprašanje kako s tistimi ki jih v podjetjih pred "zaščitenimi" leti (55 let) vržejo tebi nič meni nič na borzo kjer potem životarijo do dokončne upokojitve. Ne glede na uspšnost na delovnem mestu. Vse ostalo pa se strinjam z MARK50
mideana
11. 05. 2010 07.22
Pahorja bi blo treba za nasledjih 10 let dat delat za en tekoči trak ,ali gradbišče in ga fein gont delat in še nekaj njemu podobnih.pa da vidimo če bo vdržu do 75 leta.
mideana
11. 05. 2010 07.18
Ja,ja Pahor in njegovi že vedo da so sposopni državo molst do 65 leta ,a navaden delavec ima še 38 -40 let preveč svinjarija. Mladi pa zaradi teh požeruhov ,pa so eni magistri,doktorat a službe ne dobi ker se valjajo še 70 let stari po visokih stolčkik ,namesto da bi odstopil mladim zagnanim ,bl razgledanim prednost,ne pa da živijo na ramenih velikokrat delavskih staršev. POGLEJTE NIZOZEMCE ?