Slovenija

Golob v Pariz presenetljivo brez spremljevalke, Klakočar Zupančičeva čaka vabilo

Pariz, 26. 07. 2024 20.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, N.L., T.G.
Komentarji
114

Na slovesnosti v Parizu bo ob rekordni 90-članski slovenski olimpijski zasedbi dobro zastopan tudi naš politični vrh. Tako predsednica republike kot predsednik vlade sta se že udeležila sprejema pri predsedniku Macronu, spremljala sta tudi slavnostno odprtje iger. Tam bi morala biti tudi premierjeva spremljevalka Tina Gaber, a se ta, po tem ko je že bila na letališču, na letalo ni vkrcala. Zakaj ne? Golob je sicer v Parizu že obiskal Slovensko hišo, kot je dejal, jo bodo s ponosom predstavljali tujcem iz celega sveta, tako športnikom kot nešportnikom in vsem, ki jih bo zanimala. Vabila v francosko prestolnico medtem ni dobila predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki priznava, da to odločitev olimpijskega komiteja obžaluje.

Že v četrtek je v Pariz odpotovala predsednica države Nataša Pirc Musar s soprogom. In Golob, a je sedež na letalu ob predsedniku vlade - presenetljivo - ostal prazen. Po tem, ko se je Tina Gaber na Instagramu že veselila kosila in druženja, kot je zapisala, z eno najljubših Brigitte Macron, pa je na koncu vseeno nepričakovano ostala v Sloveniji. Zakaj se Gabrova, ki naj bi že bila na letališču, na koncu ni vkrcala na letalo? V kabinetu so nam sicer potrdili, da so zanjo za okoli 500 evrov tudi že kupili letalsko vozovnico. Na vprašanje, kaj je šlo narobe, pa na kratko odgovorili, da zadeve ne komentirajo. 

Golob se bo v soboto sicer udeležil tudi odprtja Slovenske hiše ter si ogledal nekaj olimpijskih tekmovanj. 

"Žal jaz nisem prejela vabila na olimpijske igre, ne na otvoritev ne na kakšen drug dogodek v Parizu. Žal mi je, ampak tako je," medtem iz domovine dogajanje komentira predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki ne skriva razočaranja, da so vodilni v olimpijskem komiteju povsem spregledali predstavnike Državnega zbora, ki, kot pojasnjuje, nenazadnje odločajo o programu in financiranju športa. "Sem pa želela, da bi se lahko udeležila kateregakoli dogodka na paraolimpijskih igrah, zato sem sama kontaktirala olimpijski komite, ki je potem moje sodelavce povezal s paraolimpijskim komitejem in jaz upam, da vabilo dobimo."

Za zdaj ga še niso dobili, četudi je olimpijski komite, tako se zdi, tudi ta vabila že razposlal. "Sam sem vabljen na paraolimpijske igre, na otvoritev. Kot resorni minister za področje invalidov. O datumu obiska se pa še pogovarjamo," o odhodu na paraolimpijske igre pravi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Luka Mesec. Na osrednji del olimpijskih iger pa Mesec ne bo potoval. 

Bo pa njegova strankarska kolegica ministrica za kulturo Asta Vrečko in še trije drugi ministri: Matjaž Han, Klemen Boštjančič in Matej Arčon.  

Golob je danes ob obisku Slovenske hiše sicer povedal, da je Slovenija izjemna dežela, ki nima samo izjemne narave, pač pa tudi izjemne športnice in športnike. Verjame, da bomo nanje v prihodnjih dneh zelo ponosni. Ob tem je izrazil čestitke Olimpijskemu komiteju Slovenije in vsem partnerjem in sodelavcem, ki so sodelovali pri pripravi Slovenske hiše.

Dodal je, da je vlada soglasno podprla idejo o Slovenski hiši. "Soglasni smo bili, da moramo v Parizu to priložnost maksimalno izkoristiti, ne samo zato, da bi dobili čim več medalj, ampak da pustimo čim večji pečat," je pozval.

Predsednik vlade Robert Golob na obisku v  Slovenski hiši v Parizu
Predsednik vlade Robert Golob na obisku v Slovenski hiši v Parizu FOTO: Vlada RS

Po njegovih besedah smo velikokrat ponosni na športnike, ko ti osvajajo medalje, po mesecu ali dveh pa nanje pozabimo. "Osrednja tema pogovorov s predsednikom olimpijskega komiteja je bila, kako se s spremembo zakonodaje na davčnem in pokojninskem področju približati potrebam, ki jih imajo športniki po zaključku kariere," je povedal. S predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Franjem Bobincem se bo vlada na to temo ponovno srečala septembra.

Golob k Macronu z zahvalo za podporo pri investiciji v Revozu 

Popoldan je imel Golob na programu tudi srečanje s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in se mu zahvalil za podporo pri investiciji v proizvodnjo novega električnega twinga v Novem mestu. "Brez predsednika Macrona tega podpisa ne bi bilo in tudi zato sem tukaj v Parizu - da se mu osebno zahvalim za njegovo pomoč na tem področju," je ob obisku Slovenske hiše še povedal Golob.

Slovensko hišo je obiskal tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki se je prav tako zahvalil slovenskim športnicam in športnikom ter olimpijskemu komiteju, da se lahko srečujejo na tako velikih in pomembnih tekmovanjih. Šport je Sloveniji odpiral vrata v svet in jo delal prepoznavno, je dejal ter menil, da je Slovenska hiša v Parizu fenomen, ker se jo zaradi prepoznavnih znakov in zelene barve hitro opazi.

"Verjamem, da je poleg medalj, ki niso najbolj pomembne, poleg dobrih rezultatov športnikov, pomembno, kako promoviramo Slovenijo. In če jo lahko promoviramo prek športa, ki združuje ljudi, smo ljudje najboljši," je povedal Han. Dodal je, da se bo trudil, da bo vlada dala športu veljavo, ki si jo zasluži.

Slovenska hiša bo v času olimpijskih iger, med 27. julijem in 11. avgustom, informacijsko, predstavitveno in prireditveno sedišče Slovenije za francosko in svetovno javnost. V parku La Villette so tudi hiše nekaterih drugih nacionalnih olimpijskih komitejev, prav tako je tam največja uradna navijaška cona.

V Slovenski hiši je zbrane nagovoril tudi Bobinac in dejal, da je hiša izjemna priložnost za proslavitev športa in predstavitev Slovenije. V njej bodo med olimpijskimi igrami med drugim organizirali dogodke o enakopravnosti žensk, drugi karieri športnikov, trajnosti in zelenem prehodu z različnimi gosti.

Prepričan je, da je šport vrhunski ambasador naše države in da so športniki tisti, od katerih se lahko odrasli veliko naučijo o vztrajnosti, odločnosti in timskem delu. Ob tem je pozval navijače iz Slovenije, naj jih čim več pride v Pariz.

Bobinac je Golobu ob obisku hiše izročil protokolarno darilo Olimpijskega komiteja Slovenije - srebrnik s podobo Leona Štuklja, ikono slovenskega olimpizma, ki je v Parizu pred 100 leti osvojil dve zlati olimpijski kolajni.

Stroški? 

Pot ministra pristojnega za šport bo državo stala 1.600 evrov, prevoz in nočitve za ministrico Asto Vrečko dobra dva tisočaka. V kabinetu so stroške tričlanske delegacije, ki ima po odpovedi Gabrove torej le še dva člana, ocenili na dobre tri tisočake. 

V kabinetu predsednice republike dokončnega izračuna, kot pojasnjujejo, še nimajo. Se bo pa predsednica, kot so sporočili, iz Pariza vrnila v ponedeljek z rednim letom nizkocenovnega letalskega prevoznika.  

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
27. 07. 2024 16.56
+2
Tist ki je Urško takole nazaj ! Bi moral biti kaznovan! In to je zihr kuhna iz golobnjaka
Betuul
27. 07. 2024 16.45
+6
Golobova Tina pa doma ostala; 👈suhe žemlje ribala! & penila 🍵Matcha tee po lj lokalih ! Vse kar obvlada
Smuuki
27. 07. 2024 16.43
+5
Vse se spreminja. Stalno je le to da se vse spreminja. Odpiramo nov list. Ko se ta veriga športnih dogodkov zeeeelo pomembnih za naš politični vrh konča se pojavi vroča jesen. Nihče jih ne omenja ampak spremembe je čutiti na vsakem koraku. Nov trend so začeli s zelo prefinjeno taktiko korošci in plaz se je začel premikati. Nihče ne ve kje se bo ustavil, koliko bo žrtev. Težki časi za koalicijo
JApajaDAja
27. 07. 2024 14.26
+1
država z največ tekmovalci na oi 2024 ,na 1 mio prebivalcev-je naša slo....naj bo tudi izplen dobrih rezultatov v tem rangu :-)...vso srečo vem !
marker1
27. 07. 2024 12.55
+9
Ker Tina ni šla, je potem Urška upravičeno pričakovala, da bo šla ona. Naj gre za svoj denar.
Betuul
27. 07. 2024 16.43
-4
Tistih 500€ vozovnice mora Golob takoooj ; prenest predsednici slovenskega državnega zbora g. Urški Klakočar Zupančič! Ker to ni kar” en’”primerek z golobovo Tino! Kajti Predsednica slo DZ bi bila absolutno konkurenca z Macronom ker obvlada francoski jezik! In bi lahka doprinesla k politični reprezentanci slo; poleg OI v Pariz u!
inside1
27. 07. 2024 12.46
+7
žalostno, da teli svobodnjaki in levi ki so prišli naoblst pač razmišljajo na način, mi smo gor, sedaj pa ga srat in si vse privoščit na polno, saj je vse zastonj....država vse plača. tipično komunistično iz starih časov.....
Balki36
27. 07. 2024 12.46
+6
Niso je hotl povabit....ze vejo zakaj....pa tudi klakocarjeve ne...tudi vejo zakaj...in tudi mi...pa to
frenk707
27. 07. 2024 12.39
-4
janševci, dajte že razumeti,.... vabilo organizatorja na otvoritveno slovesnost dobi predsednik vlade, nikoli navadna opozicija, ki dela zdrahe in preživlja abstinenčno krizo od vladanja, ki jo spremljajo deliriji,..... skupinski in posamični.
Balki36
27. 07. 2024 12.47
+7
frenk707
27. 07. 2024 12.35
-3
Če bi foušija in zloba goreli, bi se janševci scvrli v lastnem ognju,.... škoda, da ne gorita.
Smuuki
27. 07. 2024 12.56
+5
Tina,Urška obe sta iz opozicije? Malo prehitevaš dogodke. Ni pa daleč čas ko bosta res. Dobro nspoveduješ dogodke. 😀😀😀😀😀😀
frenk707
27. 07. 2024 12.34
-5
Diareja, latrina in prepoznavna vsebina latrine so besede, ki najbolj slikovito opišejo janšizem in kletne komentatorje.
Smuuki
31. 07. 2024 08.27
+2
O frenki spet driska? Nekam pogosto se to tebi dogaja. Začni se normalno prehranjevati. 😀😀😀😀. Za nekaj časa opusti najcenejše tik pred iztekom roka uporabe. Lepo od tebe da si prehrambeni higienik oa vendarle daj nekaj nase. 😀😀😀😀. Zdej te pa razumem zakaj si tako zagrenjen in togoten. Še dobro da sploh preživiš ko ves odpad vase stlačiš. Samo da je poceni ali pa zastonj a ne dragi levosučni pa magari če non stop driskaš. Ups diarejiš. 😀😀😀😀😀
nopino
27. 07. 2024 12.30
+4
Gospa spremljevalka se s svojim zahrbtnikom ne bi se smela spustiti v te vode. V nahrbtnik je album z dvanajstimi slikami. Če je res to kaj je rečeno na novi 24, da je že pripravljen novi album z 56 slikami pa sploh ne.Slovenski narod jo ne bo nikdar sprejel. Njen življenopis ni skladen ne po katoliškem nauku, ne v moralnem pogledu. Zaradi nje se je Golob transformiral v vrabca. Žal se te resnice ne zaveda.
brezveze13
27. 07. 2024 12.23
+6
francozi so mu javili da imajo tam legalizirano prostitucijo in tudi kar nekaj robe ki se prostituira in da ni zaželjeno da še sam sabo pripelje elemente prostitucije
odpisani zasedli vlado
27. 07. 2024 12.11
+5
Večje sramote ni,ko se samovoljno vrineš nekam kamor nisi bil povabljen tako kot je sedaj naredil golob.Seveda ta ne pozna sramu nepovabljeni se bodo pa vsilili in pridružili še ostali od Klakočarke naprej in vse to na državne stroške.
zoran pušenjak
27. 07. 2024 11.55
+6
A se ga je Tina že naveličala, ker je ugotovila, da ne bo več dolgo Kao PV no samo na papirju
Smuuki
27. 07. 2024 11.44
+2
Je malo nenavadno v olimpijskem komiteju v tej sestavi. Najvišje rangirana izmed slovenskih kolesark doma, Pogačar doma,Urška doma, Tina doma. Po vsem videnem bi lahko sklepal da golobnjak razpada. 😀😀😀😀😀
printer
27. 07. 2024 10.29
+13
Hahahaaa...Klakocarko so pa odrezali in pozabili, kot na lanski sneg...to je zdravilo za te egocentrike ! Še več tega rabimo...taubi pa se itak samo še slika...na čem je res ta človek, živi on v nekem vzporednem svetu...
Vodnar.si
27. 07. 2024 10.16
+14
Tik pred zdajci sta se skregala,ker ni bilo po njenem
Antena
27. 07. 2024 10.10
+15
Ja Urška, kupi karto in na vlak do Paeiza
patogen
27. 07. 2024 10.09
+8
Bolje da Klokokočarjeve ni v Parizu. Kaj bi si mislili prireditelji o Slovencih...
Jožica55
27. 07. 2024 11.31
-4
Kaj bi si šele mislili, če bi tja prišel Godčevskih Jelko !!!!!😂😂😂😂😂
Jožica55
27. 07. 2024 11.32
-1
nopino
27. 07. 2024 12.14
-2
Jelko Godčev je glavni kandidat v težki kategoriji v boksu
patogen
27. 07. 2024 15.19
+1
lokson
27. 07. 2024 10.08
+9
Uboga revca. Kaj pa sedaj.