Slovenija

V Mariboru Trg Janeza Drnovška?

Maribor, 10. 03. 2008 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborski župan je podal pobudo za preimenovanje Vojašniškega trga v Trg Janeza Drnovška.

Mariborski župan Franc Kangler je podal pobudo za preimenovanje sedanjega Vojašniškega trga v Trg Janeza Drnovška. Kot so pojasnili na Mestni občini Maribor, bi s preimenovanjem območje trga podaljšali za približno 40 metrov, za toliko pa bi skrajšali sedanjo Vojašniško ulico.

"Kot župan in občan mesta Maribor menim, da je poimenovanje trga po državniku in svetovljanu Janezu Drnovšku upravičeno in utemeljeno. Prepričan sem, da bo poimenovanje trga z njegovim imenom v eminentnem delu mesta, ki ima velik zgodovinski pomen, in s prenovo trga, ki bo mestu dalo novo kulturno vsebino, v ponos vsem občanom našega mesta in mnogim drugim, ki se bodo sprehodili po njem," je svojo pobudo pojasnil župan.

Družina Janeza Drnovška nasprotuje nenadzorovani uporabi njegovega imena.
Družina Janeza Drnovška nasprotuje nenadzorovani uporabi njegovega imena. FOTO: Dare Čekeliš

Kot je za 24ur.com povedala predstavnica za stike z javnostjo na MOM Alenka Šurlan, bodo predlog o preimenovanju posredovali ožjim družinskim članom pokojnega predsednika in jih prosili za soglasje. V primeru, da bo Drnovškova družina podala soglasje, mora župan nato predlog podati prebivalcem omenjenega trga in nato pristojni komisiji. Po njeni obravnavi pa ga mora potrditi tudi mestni svet. Do morebitne spremembe pa zagotovo ne more priti prej kot v mesecu dni. Šurlanova je še povedala, da bodo v primeru, da Drnovškova družina soglasja ne bo podala, postopek o preimenovanju ustavili.

Spomnimo. Družina pokojnega nekdanjega predsednika Janeza Drnovška je pretekli teden opozorila na sicer dobronamerno, a neustrezno in nenadzorovano uporabo njegovega imena oziroma postavljanja spomenikov, saj naj bi bilo takšno ravnanje v nasprotju s pokojnikovim duhom.

Türk poziva javne institucije

Predsednik republike Danilo Türk poziva vse predstavnike javnih institucij, civilne družbe in druge, naj se odrečejo nepremišljeni uporabi imena bivšega predsednika republike Janeza Drnovška. Türk se pridružuje prepričanju pokojnikove družine, da je mogoče poiskati odgovorne ter vsebinsko utemeljene načine, kako ohraniti spomin na Drnovška kot državnika in kot osebnost s pretanjenim posluhom za potrebe ljudi, za varstvo okolja in za človeku prijazen razvoj, so sporočili iz urada predsednika republike.

Türk poudarja, da uporaba Drnovškega imena kljub dobrim namenom utegne biti v neskladju z željo družine.
Türk poudarja, da uporaba Drnovškega imena kljub dobrim namenom utegne biti v neskladju z željo družine. FOTO: Damjan Žibert

Po mnenju Türka prenagljena uporaba pokojnikovega imena ali postavljanje spomenikov kljub dobrim namenom utegne biti v neskladju z željo družine.

Predsednik republike poziva, naj se v znak spoštovanja spomina na pokojnega predsednika republike odločanje o tovrstnih predlogih prestavi na obdobje, ko bo o teh predlogih mogoče opraviti preudaren razmislek. Obenem naj se ob odločanju o teh predlogih v celoti upoštevajo želje družine pokojnega, odločitve pa naj se sprejmejo v posvetovanju z družino in ob polnem upoštevanju strokovnih razmislekov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maraton62
11. 03. 2008 14.54
Naš spoštovani bivši predsednik države dr. Janez Drnovšek si vsekakor zasluži poimenovanja raznih ulic in trgov po njemu, kajti samo če primerjamo ime ljubljanskega letališča Brnik (J. Pučnika), potem bi se morala kar cela država imenovati po njemu.
marjanka99
11. 03. 2008 10.09
jožajoža Vsaka čast. Podpišem se pod tvoj komentar. Gremo naprej in vsak nekaj naredimo za SLOVENIJO.
Tonček Balonček
11. 03. 2008 09.55
Pa kaj imajo tolikšno veselje s temi predlogi po poimenovanjih?! Končno jih še precej živi, ki bodo imeli po smrti cele avenije, bulevarje, kolodvore in pristanišča, ne zasedajmo vseh prostih mest že zdaj, počakajmo še malo!
markec_
10. 03. 2008 21.56
Jožajoža Glede Drnovška, ki je v sporazumu Račan Drnovšek Hrvaški odstopil levi breg Dragonje. Tako da ti še ker podpiraš Drnovška, ki je razprodajal Slovenijo.
SEJ BO
10. 03. 2008 17.39
SAJ BOMO ŠLI JEST BOM ŠEL ŽE PREDČASNO,DA SE ČIM PREJ PREKINE TA REVŠČINA.
facka
10. 03. 2008 17.35
Kaj niso svojci prosili da naj ne tega delajo??? Katastrofa!
Jožajoža
10. 03. 2008 17.34
če bi samo 10 % vseh, ki ste se vpisali v knjigo žalovanja odšlo na volitve, se nikoli ne bi zgodil janša, grobar slovenstva.jeseni so volitve , se jih udeležite in s tem pokažite DR. DRNOVŠKU, da vam za SLOVENIJO ni vsseno.
graben@email.si
10. 03. 2008 17.23
SEJ BO...ti si pa res čisto brez vsake kulture, zgleda da se ti je v glavi zaredil črv in ti razjeda ostanek tvoje kratke pameti
SEJ BO
10. 03. 2008 17.13
Prvo bi morali preklicati Pučnika in nato letališče poimenovati po DR.DRNOVŠKU po Pučniku pa poiemenovati kakšno deponijo..HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA.
gvinko@email.si
10. 03. 2008 16.41
Vsekakor si je Janez Drnovšek zaslužil, da se kaj imenuje po njemu. Je eden redkih, če ne kar edini, ki je deloval predvsem za dobro ljudi. Če bo vse prav, ga bo g. Türk dostojno nasledil! Ob preimenovanju ulic ali trgov pa se kar naježim, saj nihče ne pomisli, da bodo vsi tisti stanovalci morali nenadoma spremeniti vse dokumente, kar pri naših plačah ni ravno majhen strošek. Pri toliko novogradnjah, ki so že v delu ali pa povsem blizu blizu pričetka bi bilo veliko bolj enostavno poimenovati po zaslužni osebi neko novo ulico, ne pa, da s preimenovanjem kaznuješ prebivalce preimenovane ulice, ali ne? Ali pa naj država tako spremembo dokumentov subvencionira, saj tako ali tako razmetava denar na vseh vogalih!!!
Šumadinac
10. 03. 2008 15.52
se je že začelo..pretiravanje..
bonsai9@email.si
10. 03. 2008 14.41
Se popolnoma strinjam s svojci pokojnega predsednika J. Drnovška. Obstaja nevarnost izrabe imena.