Slovenija

V Ljubljani zbirajo podpise proti prostorskemu načrtu

Ljubljana, 01. 09. 2010 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V prestolnici so pobudniki začeli zbirati podpise za naknadni referendum o novem občinskem prostorskem načrtu. Prvopodpisani arhitekt Košir meni, da so v načrtu pomanjkljivosti in dvoumnosti.

Zoran Jankovič odprl volilno pisarno - 2
Zoran Jankovič odprl volilno pisarno - 2 FOTO: Aljoša Kravanja

V Ljubljani se je danes začelo zbiranje podpisov za naknadni referendum o julija sprejetem občinskem prostorskem načrtu, ki ga sestavljata odloka o strateškem in izvedbenem delu. Kot je poudaril prvopodpisani pobudnik za razpis referenduma arhitekt Fedja Košir, je referendum potreben, ker so v obeh dokumentih pomanjkljivosti in dvoumnosti.

Pobudniki, ki jih podpirajo tudi nekatere civilne iniciative v Ljubljani, morajo za razpis referenduma zbrati dobrih 11.000 podpisov. Zbiranje bo potekalo do 5. oktobra na upravnih enotah, pred katerimi bodo v prihodnjih dneh postavili tudi stojnice, je na novinarski konferenci napovedal Košir.

Kot pojasnjuje, bi odloka o strateškem in izvedbenem prostorskem načrtu omogočala špekulacijo z zemljišči. Namembnost zemljišč se po njegovih navedbah spreminja v zazidljiva samo za nekatere, prošnjam številnih Ljubljančanov pa niso ugodili. Obenem Košir opozarja, da se gradnja zajeda v zelene kline mesta.

Po njegovih besedah je bilo na prostorski načrt podanih nekaj tisoč pripomb, upoštevane pa so bile minimalno, kar tudi ni bilo nikjer objavljeno. Prav tako niso bile upoštevane zahteve ministrstev in drugih organov, saj se dokumenta zaradi tega še vedno spreminjata, trdi Košir. Od okoli 30 potrebnih dokumentov jih je po njegovih navedbah Mestna občina Ljubljana pridobila le sedem.

Košir je kritičen tudi do načrtovane prometne ureditve. Predlagana ureditev ljubljanskega železniškega vozlišča s podvozom je po njegovih besedah najdražja rešitev, urejanje obsavskih bregov pa je "en velik kaos".

Kot poudarja, želijo z referendumom odpraviti pomanjkljivosti pri prostorskem načrtu. "To se da urediti v nekaj mesecih," odgovarja na očitke župana Zorana Jankovića, da bodo zaradi morebitnega referenduma zaustavljeni številni projekti.

'Načrt je za Ljubljančane zelo pereča tema'

Na vprašanje, ali ni to preveč strokovna tema, da bi o njej odločali občani, Košir odgovarja, da je vprašanje prostorskega načrta zelo pereče za Ljubljančane in je nepomembno, ali je nekdo tu strokovnjak. Nestrokovnjaki imajo po njegovem mnenju še večjo pravico, da postavljajo vprašanja in dobijo jasne odgovore, česar pa tu niso dobili.

Kot je dejal Peter Rondai iz Koordinacijskega odbora Fondovih hiš, je v Ljubljani trenutno več civilnih iniciativ kot kdaj koli prej, kar je znak nezadovoljstva. Referendum je tako v očeh meščanov "korak iz obupa", je prepričan. V Evropi gredo po njegovih besedah smernice razvoja v nasprotno smer kot v Ljubljani, saj se poudarja predvsem trajnostni razvoj.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gregz1
02. 09. 2010 11.10
Joj pa kaj je ta vaš zoki naredil za ljubljano pa poglejmo, postavil si je kup spomenikov, ljudje v centru ne morejo do svojih domov, ljubljana je "zapufana" do amena, on sam je itak kralj, ki si lahko dovoli vse. Bravo zoki res si car, komunist kot janez in to je to. Upam da bomo ljubljančani pametnejši in izvolili koga drugega (kdorkoli je boljši kot egoist zoki s slabo samopodobo in si zato zida spomenike). lp
breyakuzla
01. 09. 2010 19.04
aloooo, kam so izginili moji včerajšnji komentarji?
breyakuzla
01. 09. 2010 19.04
edino pravilno glede na ljubljanski divji zahod!
darvil
01. 09. 2010 16.41
tukaj nekateri jasnovidci v naprej napovedujejo špekulacijo ...ma zakaj vedno špekulanti radi špekulirajo ,zakaj samo lopovi razlagajo o poštenju,zakaj kradljivci in izsiljevalci zatrjujejo da so nedolžni...mogoče zato ker se bojijo da bi jim nekdo uničil njihov arhitekturalni zavedno -domoljubni trud . zakaj so hrvati že vrsto let nazaj napisali debelo knjigo o JJv kateri natančno opisujejo potek špekulativne trgovine z orožjem. jaz sem za referendum o tem da se preneha iskati grešni kozel na napačnem mestu ko pa vsi vemo za številne pašnike na kateri se pasejo stada nedolžnih kozlov ,kaj stada tropi hijen katere so državo zglodale do kosti . Pa vendar se mi zdi da sem zadnjič zalotil Jankoviča parkirali na pločniku ...mislim groza kako si drzne kaj tazga privoščiti,pa še ta proti korupcijska komisija a ne mislijo ukrepati. Zares sem ponosen na Prijatelja,Zakeršnika,Boškota,Igorja in vse ostale ,predvsem pa na prvega ministra za obrambo,ker so srčno zavedni in pravi domoljubi nam neznane domovine .
Tomozuki
01. 09. 2010 16.07
Jankovič po eni strani ni slab župan, saj se dokaj diktatorsko loti vsake zadeve za katere so prejšnji samo stiskali repe med noge. Po drugi strani se pa loteva projektov, ki niso ravno nujno potrebni. Vsekakor čestitke za vizualno preureditev mestnega dela, postavitve stadiona in odprava barakarskega naselja vrtičkarjev (ne, da jih ne odobravam, le enoten izgled gradnje bi moral biti). Kar je izpustil/zavozil je dostop servisnih služb do centra, parkirišča za motorje (kot, da so komu bili prej napoti), ki jih je tudi premalo, vgradna smetišča sredi mesta, ki zasedejo preveč prostora (dobro, ampak nepotrebno) in mogoče še kaj. Nič ni naredil v zvezi z najbolj perečo temo - prometom in parkirnimi prostori. Kljub vedno večji centralizaciji Slovenijie (nažalost), vedno več službam v prestolnici in posledično vedno večjemu prometu, ni naredil nič za prijazno parkiranje in dober dostop. Kolone so še zmeraj ogromne, parkirišč pa ni niti za prebivalce Ljubljane. Da prevelikega števila semaforiziranih križišč ne omenjam. Lahko bi si šel v Maribor pogledat, kako se je izboljšala pretočnost s pomočjo rondojev in kako so speljane kolesarske steze.
armand_hammer
01. 09. 2010 15.50
samo težave bi delal in nič pozitivnega. tipično za nosonjo.
M-teorija
01. 09. 2010 15.32
Mogoče bi bilo bolje, da zbirajo podpise za referendum, da se v Ljubljani postavi "berlinski zid", pa da se kot v Nadrealistih v razdeljenem Sarajevu, preko zidu mečejo smeti.
mare.florida
01. 09. 2010 15.17
Ne daj se Zoki.Ti si daleč največ naredil za Ljubljano.Kdor tega ne opazi je več kot slep.Seveda se vedno najdejo pametnjakoviči,ki so mo zavirajo naprednost in prenovo Lj.Seveda saj so volitve...ne bo vam uspelo.Zoki imaš moj glas.
nik500
01. 09. 2010 15.12
Kje lahko dobim več informacij o prostorskem načrtu Ljubljane ?
Maček2
01. 09. 2010 14.53
dol z jankotom!
est
01. 09. 2010 14.37
IPN mesta Ljubljane je potremen prevetritve, saj so v njem upoštevana samo mnenja župankoviča.Šele čez leto in dan se bo videlo kako nas hoče sedanji župan naaaaaaaaaaategniti v zvezi z zemljišči. Vsekakor sem za referndum, da pade to skropucalo od IPN-ja.
zahod.west
01. 09. 2010 14.27
udbomafija je že odločila, da referenduma ne bo...torej zguba časa
endrug
01. 09. 2010 13.58
Piši kuči: "Propala stvar".