Slovenija

V Ljubljani odprli Info točko za tuje delavce

Ljubljana, 31. 05. 2010 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
5

Zavod za zaposlovanje je v središču Ljubljane odprl Info točko za tujce, kjer bodo lahko migranti dobili vse potrebne podatke o zaposlovanju in delu v Sloveniji.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik FOTO: Dare Čekeliš

Zavod za zaposlovanje je v središču Ljubljane odprl informativno točko za tuje delavce, kjer bodo ti lahko dobili vse informacije glede zaposlovanja v Sloveniji. Na otvoritvi je minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik dejal, da je Slovenija pretežno imigrantska država (več priseljevanja kot odseljevanja) in da bo v prihodnje najverjetneje tako ostalo. "Kjer potrebujemo tuje delavce, smo dolžni, da jim zagotavljamo primerljive pogoje dela, zaposlovanja in bivanja tako kot domačim delavcem," je poudaril.

Zlasti krizne razmere v zadnjem obdobju so po njegovih besedah povzročile, da je prihajalo do zlorab instituta migracij. Pri tem je omenil zlorabe delodajalcev, ki so "tuje delavce izpostavljali neustreznim okoliščinam in pritiskom". "Info točka mora pomagati, da se te razmere uredijo," je opozoril.

Spomnil je še na predlog novele zakona o zaposlovanju in delu tujcev, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo in ga minuli teden dalo tudi v javno razpravo. Pri tem je izpostavil pomen odpravljanja nekaterih administrativnih ovir, da bi delavci lahko lažje prišli do delovnih dovoljenj. Bolj pa bodo po ministrovih besedah tudi nadzorovali delodajalce, ki nudijo delovna mesta za tujce.

Zdaj po njegovih besedah tudi končujejo sklepanja sporazumov z državami z območja nekdanje Jugoslavije, tako da bodo lahko pravice iz naslova socialnih zavarovanj uživali vsi, ki so ali še vedno delajo v Sloveniji. Ministrstvo si prizadeva tudi, da bi z BiH oblikovali poseben sporazum o zaposlovanju, da bi bil pretok delavcev med obema državama bolj urejen in v korist delavcev.

V. d. generalne direktorice zavoda za zaposlovanje Lučka Žižek je dejala, da "žalostne zgodbe tujih delavcev, ki smo jih spremljali v zadnjem času, zahtevajo takojšen odziv". Izrazila je pričakovanje, da se bo tudi z vzpostavljeno info točko marsikaj spremenilo na bolje.

Namen info točke je namreč po njenih besedah posredovati ažurne informacije s področja delovnopravne zakonodaje, socialnega in zdravstvenega varstva, pravic pri delu, pa tudi svetovati in nuditi pomoč pri urejanju dokumentacije glede vstopa, prebivanja, zaposlovanja in dela v Sloveniji.

Info točka je po njenih besedah namenjena tudi delodajalcem in javnosti. "Z več odprtega dialoga, več strpnosti in sprejemanja drugačnosti lahko pripomoremo, da bo življenje tujcev v Sloveniji človeka vredno in da bodo do njih prišle informacije, ki jih potrebujejo," je dejala Žižkova.

Info točka za tujce je namenjena zlasti migrantom, ki prihajajo iz držav zunaj meja EU. Na slovenskem trgu dela jih je približno 80.000, med njimi večina iz držav z območja nekdanje SFRJ.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ernesto ?endak
02. 06. 2010 17.30
na kašen način naj pridejo tuji delavci v Ljubljano gledat na info točko za zaposlitev če nimajo vize?????Delodajalci pa itak da ne rabijo info točke ker so že informirani zadosti kako je treba nategovat delavce iz tujine.
mamica55***
31. 05. 2010 15.11
v naslovu in naprej v tekstu imate veliko napako: V Ljubljani odprli Info točko za tuje delavce mislim, da je pravilno . . . za delavce iz tujine !! prav tako delate napake ko pišete o turistih - TUJI gostje, to so NAŠI gostje iz tujine !
LaStellaRossa
31. 05. 2010 14.42
Plačajte jim opravljeno delo ! Ne pa "info točka" !
jezni_jezek
31. 05. 2010 14.24
Kiwich
31. 05. 2010 14.07
Slovenski državljani bomo lihkar eksplodirali!