Slovenija

V Lipici izboljšanje razmer?

Ljubljana, 13. 07. 2006 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predlog novele zakona o Kobilarni Lipica podpirajo vse koalicijske poslanske skupine. V opoziciji so kritični.

Predlog novele zakona o Kobilarni Lipica, s katerim je državni zbor začel današnji dan tokratnega rednega zasedanja, podpirajo vse koalicijske poslanske skupine, ki poudarjajo, da je zadnji čas, da se začne reševati razmere v Lipici. V opozicijskih poslanskih skupinah pa so nad predlagano novelo zakona kritični, prav tako tudi nad njenim sprejemanjem po nujnem postopku. Sicer pa so poslanke in poslanci največ časa namenili vprašanju vplivnega območja.

Kobilarna Lipica naj bi se razdelila na dve enoti, kobilarno in enoto turizem
Kobilarna Lipica naj bi se razdelila na dve enoti, kobilarno in enoto turizem FOTO: Reuters

Davorin Terčon (LDS) je poslanke in poslance namreč spomnil na svoj predlog, da se vplivno območje določi v soglasju z lokalno skupnostjo.

Pavel Gantar (LDS) je poudaril, da je sodelovanje z lokalnimi skupnostmi pri razglašanju različnih oblik varovanih območij priporočeno s strani EU. "Izkazalo se je, da če tega tesnega sodelovanja ni, so takšni režimi ponavadi neučinkoviti in povzročajo nove spore," je poudaril Gantar.

Tudi Dušan Kumer (SD) je opozoril na način določitve vplivnega območja. Takšna določitev vplivnega območja je po mnenju poslanske skupine SD nepremišljen poseg v vsebino prostorskih aktov, predlagatelj pa po njegovem mnenju nima strokovnih podlag zanjo.

Predstavniki vlade so obljubili, da bodo vsem poslancem po elektronski pošti posredovali vso dokumentacijo v zvezi z določitvijo vplivnega območja. Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Jelka Pirkovič je ob tem poudarila, da se je ministrstvo z občino Sežana o določitvi vplivnega območja lani o tem neformalno pogovarjalo.

Podporo Terčonovemu predlogu je izrazil tudi Borut Sajovic (LDS), "ker vključuje lokalno javnost, kajti mislim, da Kraševci, prepihani od burje, marsikdaj razmišljajo bolj bistro in čisteje, kot pa od megle zavedeni Ljubljančani".

Rudolf Petan (SDS) je sicer v razpravi poudaril, da je zadnji čas, da se kaj naredi. "Po 15 letih pa zdaj res ni več časa, da bi še malo modrovali, pa še malo filozofirali, pa se še malo sprenevedali, pa še iskali strokovnjake, pa še razgrinjali javno te načrte, pa iskali parcelne številke. Posledice so tu, izguba je, nazadovanje, tudi brezvoljnost zaposlenih," je povedal Petan.

Poslanke in poslanci so največ časa namenili vprašanju vplivnega območja
Poslanke in poslanci so največ časa namenili vprašanju vplivnega območja FOTO: POP TV


Poslanec Branko Grims (SDS), sicer predsednik parlamentarnega odbora za kulturo, šolstvo in šport, se je med drugim dotaknil oporekanj nujnemu postopku. "Če se govori o lipicancu kot o slovenskem nacionalnem simbolu in sam osebno se s tem strinjam, potem je treba ukrepati, če je rdeča nit vseh bila, in na seji odbora in sedaj tukaj v dvorani, da so stvari izjemno slabe, da je situacija kritična," je povedal.

Precej spravno je o noveli zakona o Kobilarni Lipica razpravljal poslanec SLS Kristjan Janc, ki je poudaril, da v kobilarni ni vse tako tragično in slabo. Izrazil pa je skrb nad sodelovanjem države in lokalne skupnosti, kar po njegovi oceni ni dobro za prihodnji razvoj Kobilarne Lipica. Janc je še povedal, da ne nasprotuje golf igrišču. "Če bo eno igrišče v Sloveniji več, hvala bogu. To je lahko dodatna ponudba Lipice," je dejal.

O sodelovanju lokalne skupnosti je bilo govora tudi v zvezi z dovoljenji za posege v prostor v zavarovanem območju Lipice. Kot je pojasnil Srečko Prijatelj (SNS), po dosedanjem predlogu to dovoljenje izda pristojni minister, v skladu z njihovim dopolnilom pa bi tudi občina imela možnost, da ima "kakšno besedo pri tem, kaj se sme in kaj ne dogajati znotraj zavarovanega območja Lipice".


Poslanske skupine podpirajo zakon o poroštvu DARS

Državni zbor je po obravnavi predloga novele zakona o Kobilarni Lipica prešel na razpravo o odobritvi novega državnega poroštva za obveznosti Družbe za avtoceste v RS (DARS) iz naslova najetih kreditov in izdanih obveznic. Poslanske skupine so si enotne, da so zdaj pogoji za krediti primerni, da se restrukturirajo obveznosti iz preteklosti.


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.