Slovenija

V lekarnah premalo antibiotikov, na spletu pa vse več prevar pri nakupu zdravil

Ljubljana , 05. 01. 2023 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Danica Jovanović
Komentarji
78

V nekaterih slovenskih lekarnah se srečujejo s primanjkljajem antibiotikov za otroke. V Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke ob tem zagotavljajo, da je težava zgolj začasna. V vladi pa svarijo pred lažnimi spletnimi stranmi za nakup zdravil, na katerih se pogosto pojavljajo različne prevare.

V slovenskih lekarnah zaznavajo motnje v preskrbi z zdravili, ki so nekoliko pogostejše kot v preteklosti, so sporočili iz Lekarn Ljubljana. Tako se trenutno v nekaterih poslovalnicah soočajo s pomanjkanjem antibiotičnih peroralnih suspenzij za otroke. Kljub neprijetnostim, ki sledijo zaradi nezadostne zaloge antibiotikov za otroke, pa so v Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) napovedali, da je pomanjkanje le začasno. 

V nekaterih lekarnah se soočajo s primanjkljajem otroških antibiotikov
V nekaterih lekarnah se soočajo s primanjkljajem otroških antibiotikov FOTO: Shutterstock

Po besedah tajnika Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igorja Dovnika pa pomanjkanje antibiotikov za zdravnike predstavlja "kar precejšnjo težavo", saj na primer amoksicilina v obliki sirupa v Mariboru trenutno ni mogoče dobiti. Prav tako na problem preskrbe z antibiotiki opozarja predsednica zdravniške zbornice in infektologinja Bojana Beović. "Problem preskrbe  je širši, ker obstaja možnost, da se bodo potem uporabljala široko spektralna protimikrobna zdravila in bomo imeli še večji problem z mikrobno odpornostjo". Pediatri z infekcijske klinike po njenih besedah pripravljajo tudi navodila, kaj so ustrezne zamenjave za manjkajoča zdravila, poroča STA. 

V Lekarnah Ljubljana še poudarjajo, da izvajalci lekarniške dejavnosti niso odgovorni za motnje v preskrbi z zdravili na slovenskem trgu, in dodajajo, da kljub pogostejšim motnjam v preskrbi z zdravili pomanjkanje zdravil ni bistveno večje kot pred začetkom epidemije. 

Da se v nekaterih lekarnah srečujejo z moteno preskrbo z zdravili, so potrdili tudi v Lekarniški zbornici Slovenije. V zbornici so še pojasnili, da je razlogov za pomanjkanje lahko več, vendar da s podatki o vzrokih za trenutno situacijo zaenkrat še ne razpolagajo. 

V letu 2022 je bilo najbolj problematično pomanjkanje sirupov za otroke

V Lekarnah Ljubljana so še pojasnili, da je bilo v letu 2022 najbolj problematično kratkotrajno pomanjkanje določenih sirupov s paracetamolom za otroke v spomladanskih mesecih, antibiotičnih sirupov z amoksicilinom v določenih koncentracijah ter nekaterih zdravil za zdravljenje epilepsije.

V letu 2022 je bilo najbolj problematično pomanjkanje sirupov za otroke
V letu 2022 je bilo najbolj problematično pomanjkanje sirupov za otroke FOTO: Thinkstock

"Večino motenj v preskrbi z zdravili smo uspešno premostili zaradi dovolj velikih zalog zdravil v lekarnah in veledrogerijah, hitrih odzivov domačih proizvajalcev pri pomanjkanju zdravil, ki jih izdelujejo, in dobre komunikacije z zdravstvenimi delavci (predvsem zdravniki) v primerih, ko je bilo treba iskati alternativne terapevtske rešitve," so dodali v Lekarnah Ljubljana. 

Prevare pri nakupu zdravil prek spleta 

V vladi ob tem opozarjajo, da v zadnjem času opažajo porast pošiljk zdravil, naročenih pri nepreverjenih spletnih straneh in običajno prejetih iz tretjih držav. Pri tovrstnih nakupih se vedno pogosteje pojavljajo različne prevare, zato je kljub morebitnemu pomanjkanju nekaterih zdravil v domačih lekarnah bolje dvakrat premisliti o nakupu zdravil z neznanih spletnih strani. 

Navadno gre za pošiljke zdravil, ki prispejo iz Indije in ki v Sloveniji nimajo dovoljenja za promet, posledično pa lahko vsebujejo tudi zdravju ali življenju škodljive snovi. Ker so zdravila največkrat poslana iz tretjih držav, morajo pošiljke opraviti tudi carinski pregled. A ker Zakon o zdravilih prepoveduje uvoz vsakršnih zdravil s strani posameznikov, se zaradi prepovedi uvoza zdravila največkrat ne dostavijo, ampak se vrnejo pošiljatelju. V zadnjem primeru pa kupci navadno ne prejmejo vrnjene kupnine, opozarjajo vladni organi, ki zaradi tveganj odsvetujejo nakupe prek neznanih spletnih strani. 

Kako prepoznati lažne strani 

Spletne strani dajejo vtis poslovanja v Sloveniji, saj imajo slovenski URL naslov (npr. lekarna-slovenija.com), s čimer zavajajoče poudarjajo, da poslujejo v skladu z veljavno slovensko zakonodajo. 

Nepreverjene spletne strani
Nepreverjene spletne strani FOTO: Vlada RS

Besedilo na spletni strani je prevedeno v slovenščino s spletnim prevajalnikom, kontakti so mogoči le prek obrazca, ali pa je navedena mednarodna telefonska številka (tehnologija omogoča tudi uporabo navidezno slovenske številke, npr. +386 16001408, kjer pa dejansko ne gre za slovenskega operaterja), podatki prodajalca niso navedeni (firma, naslov, davčna številka itd.), ampak je le splošen zapis, da gre za skupino ambicioznih strokovnjakov.

Spletna stran je pogosto nepopolna, npr. del zapisa je v drugem jeziku, pojavljajo se pomanjkljivo zapisano besedilo ali nepopolni naslovi. URL spletne strani se pogosto tudi spreminja, dodaja se črka, vezaj, številke, sama vsebina pa ostaja enaka, pojasnjujejo na vladi. 

S primanjkljajem zdravil se soočajo tudi v Veliki Britaniji 

Britanske lekarne so opozorile na pomanjkanje zdravil proti kašlju in prehladu, nekateri farmacevti pa se srečujejo tudi z dobavnimi primanjkljaji osnovnih zdravil. Na britanskih lekarniških policah tako manjkajo predvsem pastile za grlo, sirupi za kašelj in nekatera protibolečinska zdravila, poroča Sky News

Primanjkljaj zdravil proti prehladu in gripi v britanskih lekarnah.
Primanjkljaj zdravil proti prehladu in gripi v britanskih lekarnah. FOTO: Profimedia

V Združenem kraljestvu sicer še zmeraj beležijo visoko število obolelih za sezonskimi boleznimi, vključujoč gripo in covid, zato na britanski javni agenciji za zdravstvo odrasle prebivalce pozivajo, naj nosijo obrazne maske. S tem pozivom v agenciji želijo zmanjšati širjenje sezonskih bolezni. 

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
05. 01. 2023 21.57
+0
Znano je da večina dobaviteljev zdravil pod janševo vlado živela na veliki nogi služila milijone ,sedaj nova vlada poiskuša vsaj malo to normalizirati seveda twiti pa narekujejo ,da naj na veliko nagajajo novi vladi ker bodo ob exstremne dobičke posledica pomanjkanje zdravil v lekarnah čeravno tovarne proizvajajo več in je vsega dovolj,še ena podla poteza stare janšistične vlade
231koak
05. 01. 2023 21.53
+1
Kak te dohtar nasirje za prvo tableto, vedi da jih boš čez par let zlagal na krožnik 10 na vsake toliko ur. Vse se ti poruši. Hvala. Papajte sami
User1538643
05. 01. 2023 21.42
+4
Spet ustvarjajo umetno pomanjkanje.
Omas1313
05. 01. 2023 21.16
+1
Žalostno , bogi starši in vsi ostali , ki so ostali brez zdravil🥹
Nikay
05. 01. 2023 20.32
+0
JANŠA pridi nazaj, reši nas tega GOLOBA..)) Vse čisto vse gre v tri...
scipio
05. 01. 2023 20.54
+4
Tole z zdravili nima zveze ne z Janšo in še manj z Golobom. Nista onadva nobeni zlati raci, ki bi v blejsko jezero srali penicilin. Tu gre za delovanje svetovnih trgov in distributerjev, ki naj zagotavljajo nemoteno preskrbo, če hočejo obdržati licence za svojo dejavnost. Żalostno, koliko vas po 32 letih samostojnosti nima blagega pojma o tem, kaj je in kako deluje sodobna država. Ostali ste na ravni Odrešenika in Zadnje večerje in Drugega prihoda...Spomnite se na kovid, pa na Pečečnika, Počivalška, Tonina, Bitrnca in na njihove kamione...
Rafael Kramar
05. 01. 2023 21.18
-1
Kaj zdaj blodeš ti o svetovnih distributerjih, od kje ti te kozlarije? Pod Janšo je zmanjkalo mask pa so ukrepali in jih zrihtali. Pod telimi zmanjkuje zdravnikov, zdravstvenih ustanov in zdravil pa noben kaj dosti ne ukrepa! Ne trdim, da je zdravil zmanjkalo zaradi njega, nikakor!! Je pa on tisti, ki se mora znajti kakor ve in zna, da bo zdravila zagotovil. Janša je med kovidom poskrbel, da ni manjkalo ničesar, čeprav se mu očita, da je bilo včasih malo na robu legalnega. Tale veseljak Golob pa kot, da se ni nič pomembnega zgodilo, ko je otrokom zmanjkalo zdravil!? Za večno ga tudi vi ne boste mogli kar hvalit in branit...
FAUSTOS1
05. 01. 2023 21.58
-1
ja prav janšisti z twiti narekujejo takšno kaotično stanje
Na pol ovca
05. 01. 2023 20.06
+3
Mogoč lahk ukrajince prosimo da mal kompenzirajo mi njim pol državnega premoženja oni nam nekaj tablet?
mr.poper
05. 01. 2023 20.00
+4
Kakšen to mora biti starš ki naroči zdravila iz Indije.
za resnico
05. 01. 2023 19.55
+8
nic hudga ce ni zdravil cepiva je se ful na zalogi pravi beovicka saj tud lani niso uporabljali antibiotikov ceprav razikave kazejo ,da bi jih morali bi blo manj mrtvih pa so raj po protokolu na respiratorje priklapljali
DR. RNR
05. 01. 2023 19.16
+10
Povsod so na polozajih strokovnjaki. Imamo vojno,virus nenadnih smrti,medijski mrk...pri vsej tej tehnologiji,se niso sposobni organizirati. Jaka stroka.
za resnico
05. 01. 2023 19.56
+5
ja tega ,da med necepljenimi ni nepricakovanih smrti ne porocajo jih je zato pa med cepljenimi ojojoj
?ebula
05. 01. 2023 19.11
-3
Na spletu 80% goljufivcev.
Sončica1
05. 01. 2023 19.11
+5
Orožja še ni zmanjkalo??
METKA102
05. 01. 2023 19.10
+1
Kar naprej govorijo, da uživamo preveč antibiotikov, predvsem otroci. Kako je zdaj s tem? In kako je z antibiotiki, ki jih dnevno dajejo živalim, ki jih potem pojemo z antibiotiki v mesu vred.
pirnadan
05. 01. 2023 21.10
V EU so lani prepovedal dajanje antibiotikov zdravim živalim.
Rafael Kramar
05. 01. 2023 19.02
+5
Za otroke ni zdravil, ona lajdrca se pa z avionom hodi pred jodlarji kazat!?
za resnico
05. 01. 2023 19.57
+3
za resnico
05. 01. 2023 19.57
+2
St. Gallen
05. 01. 2023 18.45
+2
naslednja volilna obljuba novega obraza bo 7 dni cakalna vrsta
Iqos
05. 01. 2023 18.40
+9
Kam smo pršli, od dveh fabrik zdravil, na koncu še flajštrov ne bo.
Rafael Kramar
05. 01. 2023 18.37
-3
A res ne bi dali za kake pol leta Janše nazaj? Vsaj toliko, da otroci pridejo spet do zdravil in bolni do zdravnika!? Pa gre lahko potem spet Golob malo probat...
Iqos
05. 01. 2023 18.41
+6
Pa da ti še peto dozo zrihta, da bo orng prjel...ne boš rabu antibiotikov.
Rafael Kramar
05. 01. 2023 18.55
-1
Ne nabijaj gluposti. Antivakserji ste lahko bili nepičeni, teli otroci pa niso prostovoljno brez zdravil!
dobrabejba35
05. 01. 2023 18.28
+8
Umetno ustvarjena pomanjkanja po navodilih wef
LocoCoko
05. 01. 2023 18.18
-1
V 2 letih jastrebove vlade smo nazadovali najmanj 5 let... 🤦‍♂️
Rafael Kramar
05. 01. 2023 18.22
+1
V pol let komunajzarjev je šlo vse v tri krasne!! Dokler je bil Janša, je bilo tako zdravnikov, kot zdravil dovolj!!!
LocoCoko
05. 01. 2023 18.26
+6
Ampak samo zdrav si lahko šel k zdravniku...
Rafael Kramar
05. 01. 2023 18.28
+3
LocoCoko
05. 01. 2023 18.29
+0
Rafael Kramar
05. 01. 2023 18.39
+1
Mišljeno je nasplošno, briga me zate osebno!?
Triindvajseti December
05. 01. 2023 18.09
+17
Če ne plačaš zavarovanja, je takoj iskanje odgovornosti, rubež itd... če oni ne izpolnijo svojih obveznosti, ne odgovarja nihče... upam da kdo od obupanih vzame pravico v svoje roke...ko jih bo nekaj dobr naj... bodo začeli drugače razmišljati 😉
LocoCoko
05. 01. 2023 18.19
-2
graben
05. 01. 2023 18.09
+7
Nobeni politiki ne odgovarja, da bi napravila red med prodajo lažnih zdravil in parafarmacevtike po spletu. Tudi tu bi morala biti kontrola in registracija, kot pri pravih zdravilih. Tako pa razni "farmacevtski vseznalci" obirajo in zavajajo ljudi z lažnimi obljubami o fantastičnih ozdravljenjih z raznimi prehranskimi dopolnili, zdravili , .... Postavimo ostro zakonodajo z odvzemom profitov in prostosti oglaševalcem in prodajalcem "čudežnih zdravil" brez vrednosti. V Sloveniji gre kar nekaj teh med najbogatejše državljane, na račun naivnih in neukih ljudi.