Slovenija

Želijo več konkretnosti

Ljubljana, 08. 10. 2008 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Zares in LDS so prepričani, da bi bilo v osnutku koalicijske pogodbe lahko nekaj več konkretnosti. Se jim pa zdi primerna osnova za pogovore.

Zares, LDS in SD bodo skoraj zagotovo koalicijski partnerji.
Zares, LDS in SD bodo skoraj zagotovo koalicijski partnerji. FOTO: POP TV

Po besedah predsednika Zares Gregorja Golobiča je osnutek pogodbe primerna osnova za razgovore. "Morda še manjka nekaj konkretizacije," je dejal. Pričakuje, da se bodo v prihodnjem tednu dovolj hitro začeli usklajevati. Med strankama ne vidi dramatičnih razlik, morda v Zares po Golobičevo dajejo nekaj več poudarka vprašanjem trajnostnega razvoja.

V DeSUS pripombe v ponedeljek

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič
Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič pa je povedal, da je osnutek sicer prejel, vendar ga še ni prebral. O zahtevah predsednika stranke Karla Erjavca po vnovičnem položaju ministra za obrambo je Žnidaršič povedal, da v poslanski skupini temu ne nasprotujejo, da pa stranka na to temo še ni imela sestanka in sprejemala stališč. Pripombe na koalicijsko pogodbo pa bodo po besedah Žnidaršiča iz DeSUS prispevali šele v ponedeljek, saj je Erjavec v tem času na službeni poti.

Kot je povedal vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik, so v torek prejeli tekst koalicijskega programa, ki ga bodo preučili v prihodnjih dneh. Osebno sicer meni, da bi SLS po slabšem rezultatu na volitvah morala strniti vrste v opoziciji in se bolje pripraviti na naslednje volitve. "Trdim, da v opoziciji ni koalicije in da si mora vsaka stranka ne glede na velikost izboriti svoj prostor pod soncem," je pojasnil Presečnik.

Skupina v stranki LDS po besedah predsednica stranke Katarine Kresal že pregleduje osnutek koalicijske pogodbe. O konkretnih pripombah Kresalova še ni želela govoriti, je pa opozorila, da v osnutku pričakuje "nekaj več konkretnosti". "Želimo, da bi bila pogodba kompromis splošnih načel usmeritev pa tudi konkretnih ukrepov na posameznih področjih," je dejala predsednica LDS.

SDS in SNS bosta v opoziciji

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je povedal, da osnutka koalicijske pogodbe niso dobili.
Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je povedal, da osnutka koalicijske pogodbe niso dobili. FOTO: POP TV

Poslanec SNS Srečko Prijatelj pa je zatrdil, da bodo v prihodnjem mandatu konstruktivna opozicija. Med drugim bodo zahtevali "kakšno revizijo za nazaj", takojšnjo rešitev mejnih odprtih vprašanj s Hrvaško, pa tudi to, kar je po besedah poslanca SNS SD obljubljala, namreč evropske plače, "če že imamo evropske davke".

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je povedal, da osnutka niso dobili, zato o njem ne morejo soditi. Kot je dejal, pa so znani tisti, ki jim je bil posredovan. "Ti se bodo o njem pogovarjali in definirali vsebino," je pojasnil.

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 10. 2008 22.35
A imajo ti domobrančki med svojimi navijači same takšne bebce, kot je videti iz njihovih doneskov malo nižje? Npr.: \"... problem so sprane leve betice in partijska samocenzura , večina novinarjev na Delu je od vekomaj LEVIH , valda bo minirala Slivnika , ki ne kima levici , lahko si zmislejo pravljice , leve sprane glave bodo nasedle \" A ta pisec ne ve, da je bil Slivnik ne le v partiji ampak je bil član CK ZKS in kot preverjeni partijski kader postal dopisnik iz Moskve, kar bi bilo takrat za nepartijca in brez preverbe KOS-a popolna utopija.ustvaril je nizkonakladni Mag, ki je umetno preživel do vstopa v Delo ves čas črpal politični kapital, njegov Jutranjik pa se je vpisal v knjigo rekordov kot dnevnik, ki je živel najmanj časa. Jasno, potem je vse skupaj prodal nazaj DELU in se triumfalno vrnil kot preobraženi gospod! Potem so dobili neko tretjo ligo \"novinarjev\" tipa Jančič in tretjerazredne novinarje Maga v osebah Puc, Kršinar, Šurla ..... Štaudoharjeva se je \"kalila\" na Žurnalu in Direktu, zamenjala je tak kaliber, kot je bil Ervin Hladnik! In to naj bi bilo razbitje neke leve usmerjenosti DELA? Pač je na koncu te mega operacije DELO Šrot Janšo enostavno nategnil!
rozika
10. 10. 2008 22.16
O oviranju medijev se da marsikaj napisat. In ne bluzit da ma Janša kej s tem! Spomnite se tednika Mag kaj so nrdil iz njega? no zdj kej povejte k ste tok pametni! Še k so Reporter ustvarl so jih zejbaval v glavo, niso jim hotl dt delavnih knižic pa še ime Reporter so registriral. Kakšna medijska svoboda ane? Pa neoviranje medijev. Vsi so v lasti tajkunov kko si pob drznete govort da so ok?
rozika
10. 10. 2008 22.11
prašek: če te v večerni šoli slučajno niso naučili: Janša in ne janca!!!!!!!!
mimoidoci
09. 10. 2008 14.57
kosir_maks AJA PA ŠE NEKI SEM POZABIL... MORŠ VEDT DRAGI KOŠIR MAKS, DA TAKO TI KOT VELIKA VEČINA DRUGIH NA TEM FORUMU MEČETE VSE KI SE NE STRINJAJO S ČIMERKOLI KAR JE NAREDILA VLADA JJ ---- MED LEVIČARJE.. TO TI MAL ZAMERM, KER NI FER... JE PA VSEKAKOR ZANIMIVO KAKO VAM DELAJO SIVE CELIĆI --- VSAK KI SI ŽELI SPREMEMBE NEČESA JE AVTOMATIČNO \"LEVIČAR\". JAZ OSEBNO SEM BIL 2004 NEVOLIVEC. ZAKAJ? KER SEM MEU POLN KUFER LDS - a, KER SO ZAFURAL MARSIKAJ. IN ŽELEL SEM SI SPREMEMBE. AMPAK ŽAL SPREMEMBA NI BLA POZITIVNA - U BISTVU JE BLA AMPAK SO KJER JE BLA TUD USPEL USE UNIČT. NISO DAL NITI DRUGAČE MISLEČIM MOŽNOSTI ZA KAKRŠNOKOLI SPREMEMBO ČEPRAV SO GOVORILI O SKUPNEM ODLOČANJU IN BOGATENJU SKUPNIH IDEJ IN PODOBNO SRANJE. IN ČE SEDAJ NEKDO PONUDI TO (NOVI PRISTOP) POTEM BOM VOLIL ZA NOVI PRISTOP. IN ČE ME BO TO RAZOČARALO, BOM UPAL NA NOVO ALTERNATIVO. ZATO kosir_maks NE PODPIHUJ IN NE HUJSKAJ!!!
mimoidoci
09. 10. 2008 14.45
kosir_maks povsod po medijih obstajajo tako desni kot bolj levo usmerjeni novinarji. AMPAK VSEEN SI POGLEJ DEJSTVA: - nobenemu novinarju (na kakršnem koli časniku) se ne sme brkati po računalnikih in cenzurirati celo odstavkov itd. saj so vsi (če že tam delajo) dovolj kvalificirani za časnik saj jih je le ta zaposlil!!! ČE ŽE KOMU NI KAJ NI PRAV KAR NEKI NOVINAR NAPIŠE, SE PAČ MORA REŠEVATI PREKO ARGUMENTOV IN NE S CENZURO!!! CENZURO KOT JE BILA TA VSI VEMO KDAJ IN KDO JO JE UPORABLJAL... kosir_maks: me zanima kako bi se ti počutil, kot novinar ki ne sme povedati objektivno resnico in svoje mnenje!!! Popi..u bi - tako kot vsak!!! ZATO NE BODI ZASLEPLJEN!
bozjibic
09. 10. 2008 14.42
Včasih je dobro prebrati kateri currículum vitae (levičarjev in desničarjev) narediti primerjavo, se zamisliti in .... zjokati ... Ko RTV zakon piše človek, ki je diplomiral na temo \"Sledne prvine v tleh v odvisnosti od višine\", magistriral : \"Primerjava senata Združenih držav Amerike in državnega sveta Republike Slovenije\", kateri je v raznih komisijah in je diplomiral : \"Nekatere reakcije 4-diazo-3,5-dimetilpirazola\" ... kaj ti ljudje jedo, da so tako pametni? Saj ne da imam kaj proti (ne)izobrazbi, vendar na tako pomembna mesta pa bi tudi volilci lahko kdaj pa kdaj pogledali in se zamislili, torej poslanska. Pahorjeva ideja je dobra! Najprej stroka! In seveda stroka proti stroki. Da pa bi nek kemik ali geolog šinfal monetarno politiko, halo, lepo prosim. Primerjal sem currículum vitae angleških, francoskih in naših veljakov... neprimerljivo... ugotovil sem, da smo ovce, ki nekaj blejemo, oni (naši politiki) pa improvizirajo... draga impro liga... in slabša od prave... Imeli smo zelo slabe standup komike. Očitno bo Pahor nekaj spremenil - če nič drugega bomo imeli vsaj strokovne standup komike.
kosir_maks
09. 10. 2008 14.32
mimoidoči : le poj ,le poj, leve pesmice boščki novinarji so cenzurirani ,,, ....... problem so sprane leve betice in partijska samocenzura , večina novinarjev na Delu je od vekomaj LEVIH , valda bo minirala Slivnika , ki ne kima levici , lahko si zmislejo pravljice , leve sprane glave bodo nasedle potem pa če lahko še zapoješ v istem tonu na primeru Mag-a , ko so vsi novinarji nasprotovali imenovanju Stojanova ,,,, in kako so se levaki polastili še tega medija a so občutljivi levi demokrati tudi kaj povedal . ne mešaj meglo in ne blefiraj .....
mimoidoci
09. 10. 2008 13.31
kosir_maks glej, ko je Danilo Slivnik prišel na Delo --- vse OK. Je pač on urednik, vse lepo in prav... VENDAR!!! ON NI BIL \"OSOVRAŽEN\" S STRANI NOVINARJEV KER JE UREDNIK, TEMVEČ ZATO KER SO ON IN TISTI JANČIČ BRSKALI PO RAČUNALNIKIH NOVINARJEV DELA, JIM ČRTALI IN CENZURIRALI OGROMNO ČLANKOV... TUKAJ SE JE VIDL DA BO ŠLO VSE SKUPI ZA \"ČAUSESKU\" VARIANTO DNEVNIKA DELO... ZATO JE BLO SRANJE... IN MOČNO UPAM DA TI TO DA BEREŠ ČASOPIS IN VSAK DAN PREJEMAŠ INFO O DOGAJANJU PO SVETU NA OBJEKTIVEN NAČIN KAJ POMENI --- ČE NE SEDAJ TI PA ŠE MORDA BO... PA BREZ ZAMERE.
bozjibic
09. 10. 2008 13.18
kosir_maks prav maš, škoda besed in sploh tvojega dragocenega časa.
kosir_maks
09. 10. 2008 13.12
sploh , gre človeku na kozlanje ,ko sploh debatira z levakarjem , ki neprestano blefira in se spreneveda okrog dejanskega problema okrog medijev , lastniške strukture , škoda besed ...
bozjibic
09. 10. 2008 13.10
Pa vi sploh veste kako je Janša dober človk, on zelo dobro skrbi zase, pa za Urško....da ne bi govorili kolk poskrbi za svoje prjatle.... mislem....
kosir_maks
09. 10. 2008 13.04
Lagoya . kaj ma veze tukaj polemizirat kaj je ali kaj ni imel JJ prste zdraven . Sam plef Očitno jih ni imel ker desna opcija ne obvlada vpletenih medijev in kapitala ,,,,, pomembno za presojo je KAJ DEJANSKO IMAMO, saj vidimo kdo obvlada kapital in posredno Delo in Mercator !! Levakarska bagra obvladuje to reč !!! mimoidoči :: novinarji so se uprli ker vehementno v večini zagovarjajo levo opcijo , kaj pa je FSPN drugo kot kalilnica levakarskega podmladka , poleg tega pa so lastniki medijev levaki ,
bozjibic
09. 10. 2008 13.04
Kaj zdaj, a zdej boste vsi Janši fouš, kdo pa je vam kriv, če je on le on, in vi le vi.
mimoidoci
09. 10. 2008 12.56
Lagoya Ja Dumbo je ime za slona in res je \"že leti\" :) :) :) seveda so neodvisni mediji: \"vsi brezplačniki\" :) :) :)
realnost
09. 10. 2008 12.55
rozi77 .. ja si še ena Janševa zaslepljenka , tajkune je sproduciral ravno tvoj Janša, potem je zaradi bližajočih volitev izvedel še medijsko aretacijo , če ne veš, kamere so bile na kraju dogodka še pred policijo, le kdo jih je obvestil , po tvoje sigurn kar komunisti in kaj je bilo iz teh silnih aretacij, kot vidimo še nič, tudi Janševa Brezigarca izgleda ne more kaj veliko storit , žal vam tudi na tajkunih ni uspelo dobiti volitev , kar ste računali , narod je predvsem spregledal Janšo, to vam bo moralo pač postati že enkrat jasno, pa lahko še tako cvilite in jokate in tvezite nakaj o komunistih pa saj Slovenci se vam še samo smejejo.
Lagoya
09. 10. 2008 12.54
Ko je bil Slivnik postavljen na čelo Dela, so bili mediji še pluralni in neodvisni...o lej ga Dumbota..že leti. S tem se je začelo( zakon o RTV) in sedaj smo kjer smo. Neodvisnega ali vsaj objektivnega medija v Sloveniji ni. Se motim?
mimoidoci
09. 10. 2008 12.43
rozi77 to da je najdu JJ tajkune... OK. Sam način kako je celo zadevo \"predstavu\" slovencem????? PA NE ME BASAT!!!!! NAHUJSKAL JE POLOVICO NARODA (ŠE VEDNO UPAM DA TEBE NI!!!) PROTI DRUGI POLOVICI NARODA.... TOREJ NAČIN HUJSKANJA NARODA S STRANI VLADE JJ JE SPOREN --- ZATO SO SE NOVINARJI UPRL...
rozi77
09. 10. 2008 12.37
MISLIM DA TILE TROJČKI IN NJIHOVO OZADJE KI DIŠI PO TAJKUNIH ZAVAJA ZAVESTNO CELO SLOVENIJO !!!ČE SE LE SPOLNIMO NAZAJ KO JIM JE JANŠA STOPIL SAMO NA PRSTE DVEMA TAJKUNOMA SO JIH ZAČELI Z MEDIJI VRED BOMBANDIRATI IZ VSEH STRANI SLOVENIJI POSTREGLI Z RAZNIMI AFERAMI NAROD NAIVEN ZAVEDLI NA LEVO IN ZDAJ???MISLIM DA BODO SI VSE NAŠTIMALI SLOVENCE PA SPRAVILI V BEDO!KJE SO ZDAJ MEDIJI???MISLIM DA BI MORALI NAM ŽE MARSIKAJ POROČAT PA NIMAJO KAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Lagoya
09. 10. 2008 12.37
kosir_maks Ja z nakradenim denarjem so kupili tudi Merkator in Delo, pa če se prov spomniš je imel en janezek iz grospulega neki prste zravn... 100 dni miru za novo vlado (do vlade je še dolga pot, še mandatarja nimamo uradno) je stvar politične kulture, ki je pač ne moreš pričakovati od ljudi, ki v politike verujejo ne le da jim verjamejo in so sposobni le osebnih diskreditacij in zmerljivk... da o polpismenosti ne govorimo. Verjamem, da bo SDS to nenapisano pravilo spoštovala, lepo bi bilo če bi ga tudi njeni volilci.
realnost
09. 10. 2008 12.35
Ne vem kaj se toliko razburjate Janšisti , ste pač izgubili a boste že kdaj nehali jokat in stokat tule, ta trojček se bo že dogovoril nekako, ne vem kaj vas tako skrbi , izgleda , da ne morete sprejeti dejstva , da se lahko nekdo tudi demokratično dogovarja, ampak paznate samo sistem diktature , ki ga je izvajal vaš furer.