Slovenija

V krvi triletnikov iz petih koroških občin bodo preverjali vsebnost svinca

Ravne na Koroškem, 20. 09. 2024 13.30 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo v prihodnjih dneh pisno povabil starše triletnikov iz občin Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje, Ravne na Koroškem in Dravograd, da svoje otroke pripeljejo na odvzeme krvi za preverjanje vsebnosti svinca. Na odvzeme krvi bodo povabili 600 otrok, odvzemi so načrtovani v oktobru.

Potem ko so v 15 letih izvajanja programa sanacije s težkimi kovinami obremenjenega okolja Zgornje Mežiške doline zdravstveni delavci izvajali preverjanje vsebnosti svinca v krvi otrok iz občin Črna na Koroškem in Mežica, so po lanskih poplavah odvzeme krvi razširili na tri dodatne občine. Narasla reka Meža je namreč po celotni Mežiški dolini in tudi v Dravsko dolino v poplavah v začetku lanskega avgusta naplavila velike količine mulja z vsebnostjo težkih kovin.

Tokratni odvzemi vzorcev krvi triletnikov iz petih koroških občin bodo potekali v popoldanskem času v enotah Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem in v Zdravstvenem domu Dravograd. V zdravstveni postaji v Črni na Koroškem so odvzemi krvi predvideni 7. oktobra, v Mežici 8. oktobra, na Prevaljah in v Dravogradu 9. oktobra, na Ravnah na Koroškem pa 10. oktobra.

"Starše tri leta starih otrok, ki bodo v prihodnjih dneh prejeli vabilo na odvzem krvi, vljudno naprošamo, da se odzovejo. Dogovorili se bomo za termin in izvedli odvzem na čim bolj prijeten in varen način," vabijo iz ravenske območne enote NIJZ. Če njihov triletnik pričakovanega vabila ne bi prejel, naj se starši obrnejo na ravensko območno enoto NIJZ.

"Upamo, da bo tudi letos odziv vsaj tako dober kot v prejšnjih letih in da bodo izmerjene vrednosti čim nižje," so še dodali pri NIJZ.

Otrok
Otrok FOTO: Shutterstock

Medtem NIJZ nadaljuje različne preventivne aktivnosti, s katerimi ozavešča o problematiki izpostavljenosti otrok svincu. Tako v teh dneh maskoti Mici in Bica obiskujeta vrtce v omenjenih petih občinah in otrokom na igriv način predstavljata preventivne ukrepe. Med te spadajo umivanje rok, varovalna prehrana, mokro čiščenje in varno vrtnarjenje, pa tudi obisk laboratorija z namenom odvzema krvi za preverjanje vsebnosti svinca v krvi.

Sicer pa je že novembra lani ravenska območna enota NIJZ na odvzeme krvi povabila otroke v starosti od 24 do 48 mesecev, ki imajo stalno bivališče v omenjenih petih občinah. Vabila na odvzeme krvi so poslali 583 otrokom, odziv pa je bil razmeroma slab, odzvalo se je zgolj dobrih 16 odstotkov vabljenih otrok. V analizi odvzetih vzorcev krvi pa NIJZ ni ugotovil, da bi zaradi poplav prišlo do višjih vrednosti svinca v krvi otrok. Je pa zaznal, da so v povprečju v poletnem času v krvi otrok nekoliko višje vrednosti svinca kot pa v jesenskem času.

V času izvajanja programa sanacije okolja Zgornje Mežiške doline od leta 2008 do izteka leta 2022 pa je spremljanje vsebnosti svinca v krvi otrok Zgornje Mežiške doline pokazalo, da se je vsebnost svinca v tem obdobju v povprečju precej znižala.

Sanacijski program je v občinah Črna na Koroškem in Mežica potekal z namenom zmanjšanja izpostavljenosti prebivalstva svincu, država pa je v času 15-letnega izvajanja programa za izvedbo ukrepov namenila 14,4 milijona evrov. Ob izteku programa so v obeh občinah navajali, da so kljub izteku programa potrebni še dodatni ukrepi, zavzemanje za to pa se je po lanski ujmi okrepilo.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Na pol ovca
20. 09. 2024 15.17
Men sam zaniam kako so ti malčki preživel pred 30...200 leti ko je rudnik DELOVAL ?
Nace Štremljasti
20. 09. 2024 14.16
+3
bravo do sedaj ste pa spali ali kaj,aja prejšnji teden so naložili material v vrtce potem je pa uredi kjer 40 let ni bilo problemov čudno ane saj živimo v slovenskih Butalah je to kar uredi ane
Diabloss
20. 09. 2024 13.51
+3
ko bodo znani rezultati bo pa vse tiho
Delavec_Slo
20. 09. 2024 13.46
+3
Spet pretiravajo, le koliko čudnih substanc imajo politiki v krvi da trosijo te nebuloze!, a beovička že odgovarja za genocid v slo!
Blue Dream
20. 09. 2024 13.54
+4
nične pretiravajo. težke kovine v hrani niso hec
bičbožji
20. 09. 2024 13.37
+2
pa smo spet pri poizkusnih zajčkih za polnjenje statistike......izboljšalo pa se ne bo nič......