Slovenija

V kratkem svoboden?

Ljubljana/Kartum, 30. 08. 2006 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Drnovškov odposlanec bo v El Fašerju ostal vse do Križnarjeve izpustitve, do katere naj bi prišlo kmalu.

Predsednikov predstavnik Blekić bo do izpustitve počakal v El Fašerju in pospremil Križnarja po izpustitvi.
Predsednikov predstavnik Blekić bo do izpustitve počakal v El Fašerju in pospremil Križnarja po izpustitvi. FOTO: POP TV
Na slovenskem zunanjem ministrstvu smo neuradno izvedeli, da je poskrbljeno za prevoz Toma Križnarja, ki naj bi ga v kratkem izpustili, iz Sudana v Slovenijo.

Hamdija Blekić, ki je v imenu slovenskega predsednika Janeza Drnovška posredoval pri sudanskih oblasteh za izpustitev Toma Križnarja, je v El Fašerju, kjer se je srečal z guvernerjem Severnega Darfurja Jusefom Osmanom Kibirjem in obiskal Križnarja. Blekić bo v El Fašerju vse do Križnarjeve izpustitve, kar naj bi se po informacijah urada predsednika države zgodilo v "najkrajšem času".

Po informacijah, ki jih ima urad predsednika, se postopki ugodno odvijajo, tako da v najkrajšem času pričakujejo izpustitev Križnarja iz zapora.

Sodišče v El Fašerju je Križnarja, ki je v Sudan vstopil brez vizuma, 14. avgusta obsodilo na dve leti zapora zaradi obtožb nelegalnega vstopa v državo, vohunjenja in lažnih navedb o sudanski vladi in sudanskem ljudstvu. Odredilo je tudi zaplembo premoženja, ki ga je imel Križnar pri sebi, in plačilo denarne kazni v znesku okoli 2000 evrov. Križnar je bil v priporu v Sudanu od 20. julija.

Zaprt tudi ameriški novinar

Salopek je v Sudanu delal za revijo National Geographic, ko so ga 6. avgusta skupaj z njegovim voznikom in prevajalcem aretirale provladne sile. V soboto so ga nato v El Fašerju obtožili vohunjenja, nezakonitega posredovanja informacij, lažnega poročanja in vstopa v državo brez vizuma.

V El Faširju je zaprt tudi ameriški novinar Paul Salopek, ki so ga, podobno kot Križnarja, na sodišču v El Fašerju v soboto obtožili vohunjenja. Sudanski predsednik Omar al Bašir je izjavil, da bo preučil tudi primer Salopeka.

Bašir je slednje dejal na srečanju z odposlansko ameriškega predsednika Georgea Busha, Jendayi Frazer. Kot je povedal, bo primer novinarja časnika Chicago Tribune in dvakratnega dobitnika Pulitzerjeve nagrade preučil "s humanitarnega stališča".

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

i.jelovcan@gmail.com
31. 08. 2006 10.10
Če bi bilo na svetu veliko takih, ki jih skrbi samo zase, bi bilo še več zločinov in grozot. Le to, da vemo, kakšne zlobne namene imajo politiki in drugi prepreci marsikatero zadevo. V nemčiji so začeli pobijati le Žide, ker ni bilo odziva (veliko ferarijev in ivic) so nadaljevali z invalidi, homoseksualci, Slovani ... . Na koncu so najbolj nastradali sami. Je pa udobno poležavati doma, v službi prekladati kake papirčke in kritizirati - polno in zadovoljno življenje.
janez.kosir
31. 08. 2006 08.16
Se strinjam Alojzo. Večina ljudi poskrbi le za svojo guzico. Če pa kdo poskuša nardit kaj več, pa čeprav je ponavadi treba zaradi takilih zadev mimo tamkajšnih zakonov, saj politiki ščitijo svoj način vodenja države..., si je pa človek sam kriv, če tvega življenje za pomoč drugim? Morda res, vendar si zasluži pomoč! Če ste pa že tolk proti njemu, pa pejte vsa na Hotizo hrvatarje stran spravt, preden bodo rekli da je vse do Lj. njihovo!
Alojz Ovni?
31. 08. 2006 07.41
Ferrari in ivica, vsa sreča, da nisem vajin sosed. Kajti imeti človeka, ki je tako nečloveško naravnan za soseda ja zadnje kar je mogoče. Sem za takojšno izpustitev Križnarja in njemu podobnih.
ferrari
30. 08. 2006 20.04
Kaj boi pa bilo narobe,če ga nebi izpustili?Zame se ne spremeni nič,kajti meni je vseeno za take in drugačne vohune in njim podobnim,ki se taprvo bahajo potem pa prosijo za milost,ki si je ne zaslužijo niti črke v medijih
mutambo
30. 08. 2006 19.19
hm kaj naj rečem men bi blo vseeno če bi bil zaprt ker tako ali tako bomo plačali mi davkoplačevalci njegovo reševanje in vse kar sodi zraven po pravem naj si sam plača stroške pa potem ne bo več hodil tja kjer ga ne srbi