Slovenija

'V kratkem bo povsem okrevala'

Ljubljana, 21. 06. 2009 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bolnica z novo gripo se počuti dobro. Težav nimajo niti tisti, ki so bili z njo v stiku, odkar je zbolela. Poročajo, da pri sebi ne opažajo znakov, značilnih za omenjeno okužbo.

Gripa
Gripa FOTO: Reuters

Bolnica, pri kateri so v petek potrdili prvi primer okužbe z novim virusom gripe A (H1N1) v Sloveniji, okreva in se dobro počuti. Je v domači negi in jemlje protivirusno zdravilo. Dobro se počutijo tudi vsi, ki so bili z njo v stiku, odkar je zbolela. Poročajo, da pri sebi ne opažajo znakov, značilnih za omenjeno okužbo, so danes sporočili z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Do danes je bilo v Sloveniji laboratorijsko pregledanih 29 vzorcev, pozitiven je bil le eden. Trenutno ne preiskujemo nobenega vzorca, še navajajo na IVZ.

Zdravstvena služba ravna, kot je predpisano v navodilih za zdravstvene delavce, ki so jim bila posredovana in so dostopna tudi na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja (IVZ). "Z bolnico in njenimi bližnjimi je v rednem stiku lokalni epidemiolog. Danes pa sem z njo govorila tudi sama. Potrdila mi je, da se počuti dobro in prepričana sem, da bo v kratkem povsem okrevala," poudarja Alenka Kraigher z IVZ.

Vsi, ki so bili v stiku z bolnico, še vedno upoštevajo navodilo, naj pozorno opazujejo morebitne spremembe svojega zdravstvenega stanja in če bi se pojavili znaki, značilni za omenjeno okužbo: visoka vročina, mrazenje, utrujenost, kašljanje, bolečine v mišicah in glavobol, naj po telefonu pokličejo svojega zdravnika, ki jim bo dal navodila za ravnanje.

Okužbo širijo zboleli

Kot poudarjajo na IVZ, okužbo širijo zboleli. Zato naj bi bili v izolaciji le tisti, ki že kažejo znake, značilne za okužbo z virusom A (H1N1). Za ljudi, ki teh znakov ne kažejo – ne za potnike, ki prihajajo s potovanj, ne za tesne stike z zbolelimi – pa ni nobene potrebe, da bi ostajali doma oziroma da bi se izogibali stikov z drugimi ljudmi. Zato je bojazen, da bi se okužbe nalezli od njih, po zagotovilih Kraigherjeve odveč. V primeru, da oseba pokaže znake bolezni, mora nemudoma v izolacijo.

Najboljša preventiva je ustrezna higiena, ob tem navajajo na IVZ. Redno si umivamo roke z milom in vodo, lahko tudi z robčkom, namočenim v alkoholno razkužilo. Pomembno je tudi, da kadar zbolimo, ostanemo doma, svojega zdravnika pa pokličemo po telefonu, da okužbe ne širimo. Kadar kašljamo ali kihamo, si usta in nos pokrijemo z robcem, ki ga po uporabi odvržemo v smeti in si umijemo roke.

Vsak, ki v roku sedmih dni po vrnitvi s potovanja pri sebi opazi znake okužbe z novo gripo, naj po telefonu pokliče svojega zdravnika. Ta bo presodil, ali je treba odvzeti vzorec, in poskrbel za pravilno dostavo v laboratorij, kjer se bo ugotovilo, ali gre za novo gripo.

Več o virusu nove gripe.

Priporočila za potnike, ki odhajajo v tujino.

Priporočila za potnike, ki se vračajo iz tujine.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pticja_Grapa
22. 06. 2009 11.15
"Okužbo širijo zboleli" Aja a tako da gre to? Vsak dan se tu gor naučiš kaj novega in koristnega.
Aliens
21. 06. 2009 22.14
Mene pa samo nekaj zanima....vedno in povsod govorijo o tej novi gripi In pa o tem da imamo v Sloveniji eno okuženo bolnico...saj je prav in vse v redu , samo zakaj za vraga ne obvesti oz. vsaj ne pove da imamo v Sloveniji kar nekaj otrok ki so se okužili z virusnim meningitisom ?
nikolitiho
21. 06. 2009 19.26
Mogoče pa se ta ženska ne želi izdat...pravica do zasebnosti in tako dalje???
Piko Boss
21. 06. 2009 18.30
ja itak da bašejo. to je navaden prehlad ker baba ne zna upravljat s klimatsko napravo v avtu
museum
21. 06. 2009 14.37
ja 24 ur povejte kdo je ta gospa, ki je "zbolela". Samo, da vsi po vrsti služijo
gremo
21. 06. 2009 13.01
Kdo je ta gospa? A sploh obstaja ali je le navidezna ukana nekaterih ... Toliko žrtev in bolnih ljudi pa še vedno niti ENE samcate njihove sličice ali glasu ... Dobri iluzionisti ste, ni kaj.