Slovenija

V Kranju zelena luč za nov dom upokojencev

Kranj, 08. 08. 2024 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
8

Mestna občina Kranj je prejela gradbeno dovoljenje za izgradnjo doma upokojencev v Kranju, ki je postalo pravnomočno. Ocenjena vrednost gradnje objekta znaša skoraj 20 milijonov evrov in je v pristojnosti ministrstva za solidarno prihodnost. V novem domu bo prostora za do 165 oseb. Imel bo tudi varovani oddelek za osebe z demenco.

Kot so sporočili z občine Kranj, je gradbeno dovoljenje za dom upokojencev v Kranju postalo pravnomočno. "Zaradi spremenjenih demografskih razmer je v socialnem in zdravstvenem sistemu močno izpostavljena problematika starejših. Eden izmed ključnih ciljev Resolucije o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2022–2030 (Resolucija) je zagotovitev prilagojenih storitev starejši populaciji, ki bi jim lajšale vsakodnevno življenje in vključevanje v okolje. Z izgradnjo novega doma za upokojence Kranj Ministrstvo za solidarno prihodnost, Mestna občina Kranj (MOK) in Dom upokojencev Kranj (DUK) sledijo Resoluciji ter njenim zahtevam, ki bo starejšim občanom omogočala varno in aktivno starost," so sporočili. 

Starejša ženska s palico
Starejša ženska s palico FOTO: Shutterstock

Dodali so, da se zavedajo, kako pomembna je skrb za starejše občane: "Zato sem zelo vesel, da smo prejeli pravnomočno gradbeno dovoljenje za gradnjo novega doma za starejše. Pomemben korak na poti k izboljšanju problematike starejših smo naredili že pred leti z dnevnim varstvom starejših na Planini, in sicer za tiste, ki še ne potrebujejo celodnevne oskrbe. Vse bliže pa smo zdaj tudi novi pridobitvi na Zlatem polju,"  je povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

Kdaj se bo začela gradnja? 

Izgradnja novega objekta za starejše občane, ki bo stal na Zlatem polju, bo predvidoma potekala med julijem 2025 in decembrom 2027, prvi stanovalci naj bi se vanj vselili v letu 2028. V novem domu bo prostora za do 165 stanovalcev. Tloris obsega tri ločene objekte, ki jih povezuje skupni trakt. V času epidemije, ko je bilo treba zagotoviti prostore za izolacijo, se je namreč izkazalo, da so se obstoječi domovi za starejše zaradi arhitekturne zasnove temu težko prilagodili. Novi dom za upokojence na Zlatem polju se bo s svojo zasnovo lahko hitro odzval na morebitne podobne situacije.  V okolici objekta je predvidenih veliko zelenih površin, objekt pa bo v pritličju obsegal centralni hodnik, ki bo deloval kot stičišče s stranskimi ulicami in bo zaradi krožnega tlorisa omogočal sprehajanje med različnimi dejavnostmi (dnevni prostor, avla, kavarna, frizer, knjižnica ...). V nadstropjih objektov so predvidene bivalne enote za starostnike, medtem ko bodo v kleti parkirišča in servisni prostori.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bukovlist
09. 08. 2024 16.29
Cena namestitve kot v hotelu stanje v plenici kot v hlevu!
zmerni pesimist
09. 08. 2024 08.07
-1
Kaj pomafajo domovi če ni kadra za delat
slovenka62
08. 08. 2024 20.20
+0
Še malo pa bo prostora povsod dovolj domovi bodo prazni ker nobeden ne bo delal za tak denar.Druga stvar pa je cena ki si jo bodo redki lahko privoščili.Ampak levica fajta in glumi kot za vse.
Important notice
08. 08. 2024 19.56
-3
A delavce imajo že? Ali jih bodo uvozili iz Kosova - vendar bodo morali računati s tem, da kosovske ženske ne smejo imeti stika z nobenim moškim, razen s svojim možem.
bronco60
08. 08. 2024 18.05
+3
Super, kdo bo pa zgradil kader??? Za 900€ , petek in svetek jih ne bodo zgradil. Minister Maljevac, škoda vseh zakonov in priporočil, PLAČAJO naj te delavce, ki delajo to izjemno delo z in za starejše, ki so potrebni pomoči.
SlobodaNE
08. 08. 2024 16.05
-3
Zdaj bodo sds pa užaljeni ker so celo enega zgradili.
Sulica 81
08. 08. 2024 15.51
-1
domovi ja sam kadra ne bo aja mogoce bojo pa albatrosove dame tam delale.
ROMELS
08. 08. 2024 15.45
+1
Brez veze. Čez deset let pa bo tam migrantsko gnezdo.