Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Nismo fašisti'

Sežana, 23. 05. 2009 06.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pripadniki Unije Istranov so obiskali kraj Lokev pri Sežani. Razlog za zborovanje je bila žalna slovesnost pred jamo Golobivnica, kjer naj bi bila okostja pobitih Italijanov. Krajani tokrat niso protestirali, saj niso hoteli biti "prikazani kot fašistoiden narod".

Shoda pri Golobivnci sta se poleg približno 50 pripadnikov Unije Istranov pod vodstvom Massimiliana Lacote udeležila tudi državni sekretar na italijanskem ministrstvu za okolje Roberto Menia in italijanski konzul v Kopru Carlo Gambacurta. Lacota je v govoru ob Golobivnici poudaril, da naj bi se v jami nahajali posmrtni ostanki številnih Italijanov, tudi civilistov, ki naj bi jih tja prepeljali v času 40-dnevne jugoslovanske "okupacije" Trsta.

Pred jamo Golobivnica
Pred jamo Golobivnica FOTO: Dare Čekeliš

Po besedah Lacote je sicer zanimanje za današnjo slovesnost izrazilo več kot 300 ljudi. O domačinih, ki jih danes pred jamo ni bilo, pa je dejal, da se očitno "bojijo deliti zgodovinsko resnico". Lacota je še zanikal, da bi imel kar koli skupnega s fašizmom.

Massimiliano Lacota, predsednik Unije Istranov, je na novinarsko vprašanje, ali se čuti fašista, odgovoril: "S fašizmom nimam veze. Poskusimo končati to zgodbo o fašizmu, ker nima nobenega smisla. Italija je za zločine fašizma, če jih lahko tako imenujemo, plačala, kar je zahtevala Jugoslavija oziroma njene federativne republike, torej razpravljamo o nečem, kar je že na smetišču zgodovine!“

Do jame, ki se nahaja na zasebnem zemljišču, člani Unije niti danes niso prišli, dostop je bil namreč ograjen, so pa na travnik pred jamo položili cvetje in opravili molitev za mrtve. Potek komemoracije je spremljala enota policistov. Domačini shoda tokrat niso ovirali, napovedujejo pa, da bodo udeležencem iz Italije, če bodo znova prišli, tako kot prvič ponovno preprečili dostop do jame.

'Gre za provokacijo'

Žalna slovesnost pa je potekala tudi ob spomeniku padlim v NOB, ki jo je organiziralo tržaško društvo Promemoria. Zbrali so se kilometer stran od jame Golobivnica. Predstavniki društva Promemoria so sporočili, da "gre za provokacijo, ki ni le žalitev, izziv in grožnja za krajane, ki so upravičeno prizadeti, ogorčeni in jezni, ampak je nekaj, kar zadeva tudi in predvsem protifašiste iz Italije, v prvi vrsti tiste italijanske narodnosti“. Celoten tekst je objavljen na spletni strani organizacije Fronta za svobodo sveta.

Žalna slovesnost v kraju Lokev pri Sežani-7
Žalna slovesnost v kraju Lokev pri Sežani-7 FOTO: Dare Čekeliš
Ivo Godnič ob spomeniku NOB
Ivo Godnič ob spomeniku NOB FOTO: Dare Čekeliš

Odločitev domačinov, da protestov ne bodo pripravili, je predsednik Civilne iniciative za Primorsko Božo Novak na novinarski konferenci pojasnil, da niso hoteli "dati priložnosti, da bi jih prikazali kot genociden narod". Novak je še povedal, da so pri vprašanju optantske komemoracije s strani vlade naleteli na ignoranco. Od vlade pričakujejo, da bo v prihodnje zaščitila čustva ljudi na Krasu, zato bodo zahtevali, naj zakonsko prepove organizacijo shodov s podobno vsebino. "Takih gostov si več ne želimo niti jih ne potrebujemo," je bil jasen Novak.

V odgovor na shod pri Golobivnici pa je približno 30 članov tržaške protifašistične organizacije Promemoria Trst ob podpori antifašistov iz Ljubljane pripravilo žalno komemoracijo ob spomeniku padlim v NOB v Lokvah. "Današnji shod pri Golobivnici je del širše kampanje rehabilitacije fašizma, ki se dogaja tako v Sloveniji kot v Italiji," je povedal predsednik društva Sandi Vovk.

Vovk je poudaril, da "vsi Italijani niso Lacote", med njihovimi člani pa je tudi nekaj nekdanjih optantov. Ker se bodo podobni dogodki po njegovem mnenju ponavljali, je Vovk izrazil upanje, da je današnji skupni nastop slovenskih in italijanskih civilnih gibanj prvi korak na poti k boljšemu čezmejnemu sodelovanju "vseh protifašistov".

Igralec Ivo Godnič je za 24ur.com povedal, da "je policija ščitila fašiste in ne Slovencev. Briga jih za žrtve. Oni (Unija Istranov, op. p.) so prišli, da bi pokazali, da je ta zemlja njihova. Naši pa so jim žal to omogočili, ker je tukajšnja policija ščitila njih, fašiste, namesto nas, Slovencev in domoljubov,“ je še dejal.

Policisti so bili pripravljeni

Na kraju dogodka so bili tudi policisti, ki so poskrbeli za varnost vseh udeležencev, tako italijanskih kot slovenskih.

Unija Istranov je svoj prihod napovedala. "Tako je. Prejeli smo njihovo prijavo, v kateri so navedli, da bodo organizirali žalno slovesnost pred jamo Golobivnica. V njihovem programu je zapisano, da se bodo zbrali v kraju Lokev ob 9.30. Moram poudariti, da po zakonu o javnih zbiranjih ni treba prijaviti žalne seje – ni treba pridobiti dovoljenja upravne enote, niti ni treba dogodka prijaviti na policiji. To so nam tudi razložili v dopisu, ki smo ga prejeli. In to drži," je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik koprskih policistov Marko Kastelic. Dodal je, da bodo policisti prisotni na kraju dogodka.

Žbogar: Upam, da bo vse potekalo mirno

Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je že včeraj dejal, da ni seznanjen s podrobnostmi. "Mislim, da gre za žalno slovesnost. Upamo, da bo vse potekalo mirno in spodobno, brez incidentov in nepotrebnih izzivanj," je še dejal.

Napeto je bilo že februarja

Žalna slovesnost pa je potekala tudi ob spomeniku padlim v NOB, ki jo je organiziralo tržaško društvo Promemoria.
Žalna slovesnost pa je potekala tudi ob spomeniku padlim v NOB, ki jo je organiziralo tržaško društvo Promemoria. FOTO: Dare Čekeliš

V kraju je bilo napeto že konec februarja, ko so krajani ter člani društva TIGR, ZZB NOV Slovenije in Civilne iniciative za Primorsko preprečili omenjeni italijanski organizaciji obisk jame. Takrat je prišlo do napetosti, vendar se je vse končalo brez hujših posledic.

Unija Istranov namreč zatrjuje, da se v jami nahaja grobišče italijanskih civilistov, protest krajanov pa naj bi bil "necivilizirana manifestacija“. Krajani so nasprotno zatrjevali, da je pobuda optantske organizacije provokacija, okrcali pa so tudi slovensko politiko.

KOMENTARJI (202)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
24. 05. 2009 18.53
-1
Če se hočemo ostresti teh vladajočih komunistov, s ebomo morali pošteni Slovenci spet udinjati fašistom, kot smo bili prisiljeni leta 41, sicer nas bo vzel hudič. Viva Italija, nebo nam že varujejo, naj nam še kopno.
MAGNUM50
24. 05. 2009 14.34
Dajmo jim prostor,naj se gredo poklanjat izdajalcem in fašistom,potem pa jih obkolimo in jim poklonimo minutko glasnega molka!!!
Tonček Balonček
24. 05. 2009 13.27
Senza confini!! Zdaj čakamo še brambovce, ampak jodkarji som se pred vstopom v Evropo v Bruslju hvalili s slovenskimi koroškimi partizani, češ da je bil to velik avstrijski prispevek v boju proti nacizmu.... V sili hudič muhe žre!!
Tonček Balonček
24. 05. 2009 13.05
Primorci so iemli srečo, da jih je kmalu po konci 1. svetovne vojne fašizem ubranil brez divjanjem komunističnega nasilja, Ljubljana z okolico je ta sreča doletela šele aprila 41, pa kaj, če je ta idila trajala le do septembra 43. Od takrat se ropanje poo Sloveniji, z manjšimi prekinitvami (DEMOS, Bajukova in Janševa vlada) nadaljuje že več kot 60 let!
Kathalena
24. 05. 2009 12.50
Nihče ne trdi, da so Fašisti..ti ki so prišli..so pa verjetno potomci..te Golazni...lahko pridejo saj se jih nihče ne boji..samo povedati jim morajo da za tiste v jami velja brezpogojna kapitulacija in da so jih pobili v imenu Ljudsta in da je to storilo Ljudstvo. To je pa najvišji zakonidajni organ. In če bodo galamli, potvarjali resnico lahko dobijo spet po goflji ker tudi njihovi predniki so umrli kot usraneti brez pušk in hrbtenice usrani do vratu lahko se tudi nkdo od njih spotakne. Drugače pa naj le pridejo pogledati kje so končale bolane blodnje Ljubljanske Nadškofije, Vatikana ter Cerkvene fašistične ideologije. In morda bi jim kdo kaj povedal kako so cvilili ko so jih metali v jame.
bnam 2707
24. 05. 2009 11.42
+1
Na konferenci o evropski varnosti in sodelovanju je jugoslovanski predsednik Tito dejal: milahko oprostimo pozabiti pa ne moremo in ne smemo! Slovenska vlada nebi nikoli smela dopustiti take provokacije italijanskih neofašistov,ki se skrivajo po krinko demokratov. Če bi to res bili in bi imeli resnično poštene namene,bi najprej obiskali grobove njihovih žrtev od leta 1920 dalje,potem pa še ta njihova namišljena grobišča.To bi bilo nekako razumljivo,vse ostalo je provokacija in naznanjanje morda nekih bodočih dogodkov.Temu se mora slovenska politika odločno upreti,prav tako pa tudi slovenski narod,ki je bil še pred nekaj desetletji zapisan izbrisu iz zemeljske oble in uničenju v samem genu. Mi lahko oprostimo,pozabiti pa ne moremo in ne smemo! Slovenski narod je občutil in to dobro,kako so mu trgali ozemlja in ga prisvajali,nekateri še celo po drugi sv.vojni vse do današnjih dni vse v imenu dobrososedskih odnosov in kvazi prijateljstva.Prav tako je slovenski narod občutil fašizem že 20 let pred drugo sv.vojno in zaničevanje in asimilacijo z strani Italijanov. Prav Primorski Slovenci,so se prvi uprli fašizmu,še ,ko o temu ni razmišljal nihče v tedanji Evropi in prav Primorski Slovenci so ga dodobra spoznali v dvajsetih letih zatiranja mučenja in ubijanja,na ozemlju,ki so ga Italijanom dodelili Angležem za nagrado za sodelovanje na strani ANTANTE.Posledice tega Slovenija čuti še danes,saj si hrvaška lasti nekaj,kar ji nikoli v zgodovini ni pripadalo. Včerajšnja izjava gospoda Dimnika je bila plitka in ne vredna Slovenca.Izjavil je namreč,da ne ve točno,kje so bile meje in da se z politiko ne ukvarja,ker ni strokovnjak na tem področju.Žalostno je,da človek njegovih let in izkušenj,ne ve kje so slovenske meje!Ravno zradi takih kot je Dimnik in njemu podobni Avrelijo Juriji,Ljudmile Novak itd.Slovenija izgubiva na diplomatskem parketu v EU.Predlagam,da se razišče ta jama in če so kakršnekoli italijanske kosti v njej,da se jih prenese v Italijo in naj delajo z njimi kar hočejo.Takih provokacij in še kakšnih drugih,ki jih imajo že sedaj v mislih pa Slovenci ne bomo dovolili v bodoče,pa naj bo to komu iz politične nomenklature prav ali ne! Noben narod se ne more bati svoje prihodnosti,če ni na tujem.To velja za one na jugu in one na zahodu.Slovenija nikogar ne ogroža niti narodnostno niti ozemeljsko.Nikoli pa ne bomo dovolili,da nam še ker hudič poizkuša iztrgati še kakšen košček Slovenskega ozemlja.
mobius
24. 05. 2009 11.28
mobius 24.05.2009, 10:58 Pa še to treba se vprašati kdo je zrušil Rimski imperij od Gotov, Langobardov, Germanov, Slovanov, Avarov, Obrov itd in kateri od teh so se naselili na Apeninih in pa na ostalih delih zahodnega Rimskega cesarstva, tako da tisti ki pravite da je Rimljan ali Italijan eno in isto se krepko motite, Italijani so mešanica različnih narodov, ki se je dokončno izoblikoval v 19. st v enotni državi. pz!!!
mobius
24. 05. 2009 10.58
crni_jezek_teka 24.05.2009, 03:30 -7 "VIA nazaj v Italijo, pa naj se grejo v Italijani pri njih fašizem" Ja tako je,ampak Italijani bi pa Slovencem in nasploh vsem Slovanom lahko rekli pejte nazaj za Karpate! Kajti od tam izvirajo Slovani,Italijani pa iz Apeninskega polotoka! Torej ko smo Slovani prišli na to območje so Italijani,takrat še Rimljani, že obvladovali to območje,torej če mene vprašate naj bo pravično do vseh in vsi lahko živimo v tem delu Evrope ,noben nobenega nebi smel izpodrivati! Kaj pa Veneti naši predniki, Etruščani, pa na Grke si pozabil ki so bili na Siciliji in imeli kolonije tam ter na Apeninskem polotoku in še kakšno drugo ljudstvo, če poznal zgodovino, naj bi Rim ustanovili leta 753 p.n š. preživeli iz Troje, drugače pa Italija kot država in Italijani kot narod obstajajo od 19. st, prej so bile manjše kraljevine, mestne državice itd. Pa še to Rimljani niso Italijani, se ti sploh sanja kakšna mešanica ljudstev je to bila, nekateri cesarji so bili tudi Venetskega porekla, ko pa je nastala latinščina se je skupaj z krščansko vero širil tudi jezik in iz latinščine so tekom časa delno nastali drugi evropski jeziki, tako kot tudi iz grškega jezika, saj sama latiščina vsebuje veliko grških besed ali ima izvor v njih. Tisto o prihodu vseh Slovanov predvsem pa nas v 6 . st iza Krpatov pa si vtakni nekam, pojdi v iskalnik pa vtipkaj Veneti in čitaj. Pz!!!
mamilko01
24. 05. 2009 10.01
če vam kej ne paše pejte nazaj v italijo.
SPICELJ
24. 05. 2009 08.47
lepo smo jih sprejeli,pogrešal sem kakšen napis..DOBRODOŠLI V JAMI JE ŠE DOVOLJ PROSTORA...pa drugo leto...
SPICELJ
24. 05. 2009 08.43
a sta bila ljubitelja jam,Peterle in Novakova tudi tam.....???
Uporabnik113189
24. 05. 2009 08.38
-1
Če bodo tudi v bodoče prihajali s šopli rož, so vsekakor dobrodošli.
Uporabnik113189
24. 05. 2009 08.36
-1
No, tokrat so tisti, ki primorcev ne poznajo imeli priložnost spoznati kako potekajo pritlehne zgodbive neofašistov in izjemno inteligenten odgovor slovencev na izzivanja. Tudi naši niso od muh. Godnič jim jo je lepo zagodel. V bodoče pričakujemo še več rož in vencev razmetanih po naših travnikih, da jih bomo na stroške neofašistov lahko položili na obeležja in grobove njihovih žrtev. Seveda je to le majhen del odškodnine za trpljenje slovencev pod italijansko okupacijo, je pa dobrodošel vsak evro in vsak šopek. Slovenci znamo ceniti njihov miroljuben prihod in nas veseli da so prišli s šopki rož. To je vsekakor napredek, glede na preteklost, ko so prihajali v uniformah in oboroženi..
SPICELJ
24. 05. 2009 07.51
sicer je pa lepo,da se narodi družijo,nenazadnje smo na meji med našo in italjansko Gorico dočakali veliki pok in združitev z drugimi razvitimi zahodnimi državami...škoda,da smo se samo na zemljevidu priključili tej elitni druščini,ljudje in kultura je še globoko na balkanu.. ne smemo pozabiti,da tudi naše modro nebo čuvajo italjanski lovci,ki se dvigujeja nad našo državico iz letališča poimenovanega po isto nekem fašistu.....seveda smo tudi iste vere in Vatikan je večinski lastnik naše državice...italjani so naši najboljši sosedje in treba je pozabiti njihove napake med vojno...saj smo imeli mi sami svoje sovražnike med svojim narodom,tako imenovane domobrančke..
Tonček Balonček
24. 05. 2009 07.32
-1
Italjani vedo že dolgo, Slovencem pa so resnicio o početju partizanov razkrili šele pošteni Slovenci tipa Bajuk, direktor muzeja novejše zgodovine itd., namreč da je šlo za revolucijo in je fašizem propadel sam po sebi. Pravi partizani so bili italjanski antifašisti in tisti teroristi v Tigru, ne pa partizani. Naslednjič se bo tej Uniji Istranov pridružila tudi Ljudmila novak svojim avtobusom, polnim pripadnikov podmladka Nove Slovenije ter drugih poštenomislečih ljudi!
SPICELJ
24. 05. 2009 07.31
+1
no take akcije je bilo za pričakovati po vseh agonijah Janše in Novakove pri nas,nekaj časa nazaj je eden od teh italjanskih neofašistov priznal,da črpajo energijo iz govorov Janše,....
VolosIkram
24. 05. 2009 07.28
crni_jezek_teka Brez besed...
Trapist
24. 05. 2009 06.18
+1
To početje Italijanov me sploh ne čudi. Še manj zato, ker jim naša politika s pomopom okrog povojnih grobišč daje vso legitimiteto za kaj takega. Kako so nekateri omejeni, jejhata.
Abacus
24. 05. 2009 03.30
+1
"VIA nazaj v Italijo, pa naj se grejo v Italijani pri njih fašizem" Ja tako je,ampak Italijani bi pa Slovencem in nasploh vsem Slovanom lahko rekli pejte nazaj za Karpate! Kajti od tam izvirajo Slovani,Italijani pa iz Apeninskega polotoka! Torej ko smo Slovani prišli na to območje so Italijani,takrat še Rimljani, že obvladovali to območje,torej če mene vprašate naj bo pravično do vseh in vsi lahko živimo v tem delu Evrope ,noben nobenega nebi smel izpodrivati!
andrej69
24. 05. 2009 02.25
+1
Naj se italijani spomnijo kaj vse so oni med vojno počeli....naj se spomnijo gonarsa ter podobnih stvari....