Slovenija

V Kopru bela pena na njivah

Koper, 08. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V kemijsko-predelovalnem podjetju Kemiplas v Dekanih pri Kopru je sinoči med menjavo katalizatorjev prišlo do izpusta kisline AFK v okolje.

Prebivalci Kopra blizu tovarne Kemiplas so zaslišali glasen pok in kasneje na njivah zagledali belo peno
Prebivalci Kopra blizu tovarne Kemiplas so zaslišali glasen pok in kasneje na njivah zagledali belo peno FOTO: POP TV

V koprskem podjetju Kemiplas je v torek zvečer prišlo do izlitja kisline, ki je preplavila bližnja polja in posevke na njih. V podjetju so takoj ustavili proizvodnjo, teren pa si ogleduje pristojna inšpekcija. O dogajanju so javnost in vse pristojne službe sicer obvestili okoliški prebivalci, ki so na njivah opazili belo peno. Prvi, ki so opazili, da je nekaj narobe so bili prebivalci, ki so, kot so poročali, najprej slišali velik pok. Pri preverjanju, kaj je povzročilo pok, so na okoliških vrtovih in njivah opazili bele penaste kepe.

Na inšpektoratu za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami so v Kemiplasu izvedeli, da se je napaka pojavila ob zagonu stroja po remontu. Podjetje bo podrobnejše podatke o izlivu sporočilo pozneje, saj inšpektor za okolje ogleda še ni končal. Predstavnica podjetja Kemiplas pa zaenkrat zagotavlja, da kislina ni strupena. Bela snov, ki se je namnožila na bližnjih poljih, torej naj ne bi bila nevarna, a so domačini, ki imajo s tovarno že dolga leta slabe izkušnje, skeptični. Smrad in neznane kemikalije so stalni spremljevalec okoliških prebivalcev, ki zaradi tega tudi trdijo, da le to botruje številnim boleznim.