Slovenija

V komisiji še SLS

Ljubljana, 07. 07. 2006 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Parlamentarna komisija za nadzor proračuna in drugih javnih financ bo odslej delovala še z enim članom.

Predsednik komisije za nadzor proračuna Milan M. Cvikl
Predsednik komisije za nadzor proračuna Milan M. Cvikl FOTO: POP TV

Parlamentarna komisija za nadzor proračuna in drugih javnih financ bo odslej delovala še z enim članom, in sicer iz vrst koalicijske SLS. Tako je danes sklenil kolegij predsednika DZ Franceta Cukjatija na pobudo koalicijskih poslanskih skupin, ki bodo na ta način v komisiji imele večino. Do pobude je sicer prišlo pa zapletih na komisiji, ki zaradi izenačenega števila članov iz vrst koalicije in opozicije ni sprejela nobenega sklepa glede predlagane novele zakona o reviziji postopkov javnega naročanja.

Kot je znano, komisija za nadzor proračuna in drugih javnih financ kot matično delovno telo ni sprejela nobenega člena novele zakona o reviziji postopkov javnega naročanja, zato zakonska novela ni izpolnjevala pogojev za obravnavo na izrednem zasedanju konec junija. Poslanke in poslanci so zato tedaj izglasovali preložitev točke na eno od naslednjih sej, niso pa podprli njenega umika z dnevnega reda.

V koalicijskih poslanskih skupinah so zato kolegiju predsednika DZ predlagali, naj spremeni številčno sestavo komisije, kjer so trenutno trije koalicijski in trije opozicijski psoalnci. Kot je pojasnil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, ima komisija zaradi izenačenega števila članov precej težav pri svojem delovanju, zato že nekajkrat ni sprejela nobene odločitve. Tanko je pri tem predlagal, naj se pri sestavi komisije upošteva razmerje poslanskih skupin v DZ.

Rop po današnji odločitvi ne vidi več razloga za obstoj komisije
Rop po današnji odločitvi ne vidi več razloga za obstoj komisije FOTO: POP TV

Takšnemu predlogu je nasprotoval vodja poslancev LDS Anton Rop, ki se mu zdi "normalno", da ima v nadzorni komisiji večino opozicija. Komisija namreč opravlja funkcijo nadzora, če pa bi imela v njej večino koalicija, pa bi opravljala vlogo zaščitnika vlade in preprečevala opravljanje nadzora. Če bo imela v komisiji večino koalicija, jo lahko kar ukinete, je poslanske kolege opozoril Rop.

Predstavniki koalicijskih poslanskih skupin so na to odgovarjali, da poslovnik DZ, ki je bil sprejet v mandatu prejšnje koalicije, jasno določa, na kakšen način se formirajo delovna telesa. Jakob Presečnik (SLS) je nato predlagal, naj mesto v nadzorni komisiji zasede njihov poslanec, saj SLS doslej svojega predstavnika v tem delovnem telesu ni imela.Takšen sklep so podprli v SDS, NSi, SLS in DeSUS, nasprotovali pa so mu v LDS in SD.

Komisija za nadzor proračuna in drugih javnih financ naj bi sicer na prošnjo predsednika DZ Franca Cukjatija znova obravnavala predlog novele zakona o reviziji postopkov javnega naročanja, ki je sicer uvrščena tudi na julijsko zasedanje. A predsednik komisije Milan M. Cvikl (LDS) seje zaenkrat še ni sklical.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.