Slovenija

Iz Gaze evakuirali slovensko družino

Ljubljana/Gaza, 23. 01. 2009 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V okviru načrta evakuacije tujcev z območja Gaze so ob posredovanju MZZ evakuirali družino slovenske državljanke. Družina je že v Sloveniji.

Pri evakuaciji so posredovali slovenski veleposlaništvi v Tel Avivu in Kairu, konzularne službe in politični oddelek za Bližnji vzhod na ministrstvu, diplomatska pisarna MZZ v Ramali ter častni konzul v Jordaniji, so še sporočili z zunanjega ministrstva.

V okviru načrta evakuacije tujcev z območja Gaze so ob posredovanju zunanjega ministrstva evakuirali družino slovenske državljanke. Družina je po navedbah MZZ danes prispela na ljubljansko letališče, kjer sta jo pričakala državni sekretar v kabinetu premierja Jožef Školč in vodja konzularnega sektorja na MZZ Vlasta Valenčič Pelikan.

Evakuacija slovenske državljanke in njene družine je, kot poudarjajo na MZZ, šele peta tovrstna operacija od začetka spopadov v Gazi in druga prek prehoda Erez od prekinitve ognja, ki sta jo izraelska vojska in palestinsko gibanje Hamas vsak zase enostransko razglasila minuli konec tedna. Spopadi so potekali 22 dni, umrlo je okoli 1300 Palestincev in 13 Izraelcev.

"Za evakuacijo smo se dogovarjali kar nekaj časa. Najprej smo iskali, ali imamo v Gazi kakšnega slovenskega državljana. Javila se je omenjena slovenska državljanka, ki živi v Gazi z družino. Izrazila je željo, da bi prišla iz Gaze ven. Stopili smo v akcijo in ji pomagali. Morali smo izdati tudi dokumente. Možu, ki je Palestinec, smo priskrbeli potni list. Pospremili smo jih na mejni prehod. Nato pa nam je pomagal tudi naš častni konzul iz Amana. Veseli smo, da se je vse srečno končalo in da smo pomagali družini, da se je iz takih razmer vrnila domov," je za 24UR povedala Valenčič Pelikanova. "Na meji nismo imeli težav. Dogovori pa so potekali z Američani in tudi drugimi. Evakuacija je kar gladko potekala. Pohvalila bi naše veleposlaništvo v Tel Avivu, časnega konzula v Amanu in naše predstavnike v Ramali in Kairu," je še dodala. V Gazi naj ne bilo drugih Slovencev. Omenjena družina se je edina oglasila na poziv zunanjega ministrstva.

V Gazi ne bo slovenskih policistov

Slovenski policisti "v tem trenutku" ne bodo šli v Gazo, je odločitev o sodelovanju v morebitni misiji EU na območju Gaze danes povzela ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Na hiter poziv EU se po njenih besedah niso mogli odločiti "čez noč", saj imajo premalo podatkov o tamkajšnjem stanju.

O razmerah v Gazi imajo na notranjem ministrstvu po besedah Kresalove premalo podatkov.
O razmerah v Gazi imajo na notranjem ministrstvu po besedah Kresalove premalo podatkov. FOTO: Reuters

„Natančno ne vemo niti tega, ali gre za mirovno ali civilno misijo, povsem jasno pa ni niti, ali je tam resnično takšen mir, da bi lahko tja poslali policiste,“ pravi ministrica. Po njenih besedah policisti ne bi smeli oditi na vojaška območja, ampak tja, kjer je že zagotovljen mir. „To so vedno samo civilne misije,“ je poudarila.

"Poziv je prišel na hitro in pričakovali so, da se bomo odločili čez noč," pravi ministrica Kresalova.
"Poziv je prišel na hitro in pričakovali so, da se bomo odločili čez noč," pravi ministrica Kresalova. FOTO: Blaž Garbajs

Premalo usklajevanja med ministrstvi

Opozorila je še, da se je v tem primeru pokazalo tudi, da „stvari znotraj EU niso bile dovolj usklajene. Poziv je prišel na hitro in pričakovali so, da se bomo odločili čez noč“.

Kot je dejala, se je pokazalo tudi, da je „še kako res, da nam primanjkuje resna državna strategija, kako se bomo odločali glede pošiljanja na razne misije in da nam manjka tudi jasen način usklajevanja med ministrstvi“. Policija je po njenih besedah vsekakor sposobna izvesti takšno misijo, vendar šele, ko bodo opravljene vse ocene in vsi potrebni postopki.

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

itevs
24. 01. 2009 19.28
Strojanove naj dol pošljejo, pa bodo še hamasovci zbežali.
cosmoss
24. 01. 2009 19.17
V Guantanamo jih naj premestijo kamor teroristi spadajo.
cosmoss
24. 01. 2009 17.27
Sedaj jih dati na prisilno delo z organizatorji vred da bodo odslužili stroške katere morajo plačevati sedaj davkoplačevalci Slovenije,ker se pač Slovenija mora vedno vtikati tja kjer jo nič ne briga saj seveda ne gre iz žepov vodilnih kretenov.
BanNePomagaNi?Ovca
24. 01. 2009 15.51
Mater še enga vica ne morm gor pripopat.
Uroš Palhartinger
24. 01. 2009 15.42
O Moro, se Mohamed lepo redi???
White_Penguin
24. 01. 2009 14.07
naj se dotaknem temisce samo o strojanovih,ce bi bli objavljeni kometarji,bi tak blo nesteto postov,samo nemorem verjet,kaksne stvari se dogajajo,na koncu pa bomo tak dakvoplacevalci placali njim elektriko,ah al delat pa posteno zivet,al pa ven iz dztave fuknit,pa je to to,take ciganije nerebaimo v SLOVENIJI.
BanNePomagaNi?Ovca
24. 01. 2009 11.47
Ja dejmo še ene 500 hamasovcev pripeljat, pa mi smo res zbirni center za teroriste!!!
Tonček Balonček
24. 01. 2009 10.59
Da ni tudi ta družina v mreži palestinskih teroristov, upajmo, da gre le za kolateralno škodo in razumejo židovska prizadevanja po varnosti lastnih družin! Vseeno jih kaže preveriti, morda so pa le teroristi in bodo svoje delo nadaljebvali kar pri nas! Nikomur ne smemo zaupati, sploh pa ne takšnim, ki so se družili s Hamasom in podobnimi izmečki! Naj jih najprej pošljejo v karanteno za kak mesec in jih temeljito zaslišijo, naša varnost je pač na prvem mestu, nihče ne more zanikati, da so Hamasovci verjetno k nam poslali prve agente, načrtujejo pa kaj bvečjega, miniranje nebotičnika, bombo v Hotelu Union ali še kaj katastrofalnejšega. "Because of security only!"
Uroš Palhartinger
24. 01. 2009 10.44
Nič čudnega, če pa imamo odvetnico za ministrico za notranje zadeve... Pravna fakulteta gre v korak s FDV-jem...
Uroš Palhartinger
24. 01. 2009 10.38
Kaj pa so počeli v tistem leglu zla... Poštenih namenov že niso imeli... Potreben bo skrben nadzor te družine...
24Klošarjev
24. 01. 2009 09.34
Da niso okuženi s kugo, v karanteno za 6 mesecev in odvzem državljanstva.
porka.malorka
24. 01. 2009 09.23
Slovensko družino. Ja pa jade Rečte raj slovensko državljanko.
NiKaja12345
24. 01. 2009 08.12
saj ni važno če so slovenci ali ne... Tudi če ne bi bili -bi bilo edino človeško da bi jim pomagali. Žal mi je zanje, da sploh morali dajat to morijo skozi....
sandi101
24. 01. 2009 03.33
Naj gredo policisti v Gazo ... Bodo vsaj enkrat videli kaj je pravo življenje in kako se služi denar!!!!
ResSteBolniki
24. 01. 2009 03.32
kakšna slo družina... hahaha ... kar tam naj ostanejo !!!!!!!!!!!
cosmoss
24. 01. 2009 02.31
Če imajo Slovensko državljanstvo niso Slovenci.Ostali naj bi tam kdo jih je pa tja poslal.Sedaj pa spet sami stroški na račun davkoplačevalcev.
mobius
24. 01. 2009 00.39
dromos 23.01.2009, 23:37 0 slovensko družino?? ja seveda, od kdaj pa se palestinci štejejo za slovence?? nekatere narode v tujini res radi ponižujete in jim rečete da so izseljenci čeprav so tam rojeni, bla bla, v takšnem primeru pa si upate rečt da gre za slovence (vsaj tako večina bralcev zaključi iz vašega naslova). Vsaka čast da so se rešili, ne glede na narodnost, ampak včasih res radi pretiravate s tem prisvajanjem Pol slovenska pol Palestinska torej kaj je tu narobe in otroci bi se vedno morali najprej učiti materin jezik, če pa so rojeni ali živijo v drugem okolju pa oba jezika, sedaj si pa predstavljaj sliko Slovenka živi v tujini in s svojim dojenčkom recimo pogovarja v arabščini ali kateremkoli drugem jeziku, ne vem kako se v resnici dogaja, samo koliko poznam Slovence in Slovenke je možno da se celo nekateri ki živijo pri nas prilagajajo partnerju in uporabljajo njegov jezik v pogovoru s svojim otrokom, seveda če ga znajo. Ko pa otroci odrastejo pa ni nič slabega če znajo jezik obeh staršev. pz!!!
dromos
23. 01. 2009 23.37
slovensko družino?? ja seveda, od kdaj pa se palestinci štejejo za slovence?? nekatere narode v tujini res radi ponižujete in jim rečete da so izseljenci čeprav so tam rojeni, bla bla, v takšnem primeru pa si upate rečt da gre za slovence (vsaj tako večina bralcev zaključi iz vašega naslova). Vsaka čast da so se rešili, ne glede na narodnost, ampak včasih res radi pretiravate s tem prisvajanjem
zogby
23. 01. 2009 22.56
Exodus
23. 01. 2009 22.32
židi naj gredo nazaj!!!