Slovenija

Slovenija priznala Palestino kot neodvisno in suvereno državo

Ljubljana, 04. 06. 2024 06.37 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
1098

Državni zbor je na izredni seji podprl sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Za priznanje je glasovalo 52 od 53 navzočih poslancev, nihče ni bil proti. Opozicija je izredno sejo DZ obstruirala. Pred tem je DZ tudi zavrnil predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine, ki ga je vložila poslanska skupina SDS.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Priznanje Palestine
    05:02
    Iz 24UR ZVEČER: Priznanje Palestine
  • Iz 24UR ZVEČER: Tanja Fajon o priznanju Palestine
    05:15
    Iz 24UR ZVEČER: Tanja Fajon o priznanju Palestine

Od 53 navzočih poslancev je 52 poslancev na izredni seji DZ glasovalo za to, da Slovenija Palestino prizna kot neodvisno in suvereno državo. Proti ni bil nihče, je pa opozicija sejo obstruirala.

Koalicija je na seji predstavila tudi argumente za priznanje. Kot so med drugim poudarjali poslanci in premier Robert Golob, bi s priznanjem med drugim dali nov zagon mirovnim pogajanjem na Bližnjem vzhodu in okrepili zmerne sile tako na izraelski kot na palestinski strani, odpravili bi tudi zgodovinsko krivico, ki je bila storjena Palestincem, in spodbudili nadaljevanje reforme palestinske oblasti. Predsednik vlade Robert Golob je v obrazložitvi predloga dejal, da namera po priznanju ni naključje oziroma stvar "predvolilne aritmetike".

Opozicijska NSi je na začetku razprave ocenila, da gre pri priznanju Palestine za volilno potezo vladne koalicije pred evropskimi volitvami, a napovedala, da ne bo proti.

A nato se je zapletlo, ker je SDS tik pred začetkom seje umaknila predlog za posvetovalni referendum o priznanju Palestine, ki ga je vložila v ponedeljek. Med sejo je stranka vložila nov predlog za posvetovalni referendum. Zaradi novega predloga so sejo DZ prekinili ter sklicali sejo parlamentarnega odbora za zunanjo politiko o predlogu SDS za posvetovalni referendum. 

Proti razpisu referenduma je glasovalo vseh 52 navzočih poslancev iz vrst vladajoče koalicije. Na seji ni bilo poslancev obeh opozicijskih strank, SDS in NSi. Poslanec slednje Aleksander Reberšek je uvodoma pojasnil, da vladajoča koalicija zlorablja poslovnik, pri tem pa ne bodo sodelovali. 

Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da dajejo s predlogom za posvetovalni referendum glede priznanja Palestine vladi čas za razmislek. "Predlog za posvetovalni referendum je akt, ki odloži odločanje za 30 dni," pa je dejal glede domnevne namere koalicije, da bi glasovanje v DZ vseeno izpeljala.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je poudarila, da še nobena država na svetu še ni razpisala referenduma o priznanju druge države, ki je politični akt.

Napovedala je tudi, da ne bo dopustila zlorabe poslovnika, kar je po njenem mnenju poteza SDS. Glede 30-dnevnega roka, v katerem DZ zaradi predloga za razpis referenduma ne bi smel glasovati o priznanju Palestine, je dejala, da gre za poslovniški rok, "za katerega nihče ne ve, čemu je namenjen, a to ne more biti ohlajanje glav, ker se s tem razvrednoti poslance".

Priznanje Palestine podprlo 52 poslancev

Poslanci so nato nadaljevali prekinjeno sejo DZ o priznanju Palestine in na njej podprli priznanje Palestine. Za priznanje je glasovalo 52 od 53 navzočih poslancev, nihče ni bil proti. Poslanec SDS Dejan Kaloh ni glasoval.

Slovenija je tako postala 147. članica ZN, ki je priznala Palestino. Palestina je Slovenijo priznala leta 1992.

SDS je danes najprej umaknila predlog za razpis posvetovalnega referenduma, nato pa ga je znova vložila. Nov predlog so poslanci SDS s prvopodpisano Jelko Godec vložili med potekajočo razpravo DZ o predlogu sklepa vlade za priznanje Palestine. 

Kot je na seji pojasnil predsednik SDS Janez Janša, so prvi predlog umaknili iz tehničnih razlogov. V novem predlogu pa so popravili obrazložitev predloga. V opozicijskih strankah SDS in NSi so do predloga o priznanju Palestine kritični, češ da gre za predvolilno potezo pred evropskimi volitvami. 

Poslanci o priznanju Palestine
Poslanci o priznanju Palestine FOTO: Bobo

Poslanci SDS zapustili sejo

Premier Robert Golob je priznanje označil za predpogoj za pogajanja o rešitvi dveh držav. Koalicija je predstavila argumente za priznanje, opozicijska NSi je napovedala, da ne bo proti. Premier je sicer ob začetku seje izrazil zadovoljstvo, da si je SDS premislil, in da je, kot je dejal, zmogel dovolj treznosti, da je umaknili predlog za posvetovalni referendum o priznanju Palestine. Po vnovični vložitvi predloga pa je bil kritičen: "Janša je danes spet pokazal, kakšne so njegove vrednote. Prav je, da to Slovenija vidi."

Predsednik vlade je sicer orisal priznavanje Slovenije za priznanje, ki se je po njegovih besedah začelo že februarja. "Naš namen ni bil, da se skrijemo pod okrilje Španije, Norveške in Irske, naš namen je bil, da postopek izpeljemo suvereno, ponosno in samostojno," je poudaril. Slovensko priznanje je po njegovih besedah pomembno, ker je predpogoj za pogajanja o rešitvi dveh držav.

Jožef Horvat je v imenu poslanske skupine NSi obsodil napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, obenem pa tudi nesorazmeren odgovor Izraela. Bil je kritičen do slovenske zunanje politike v Varnostnem svetu ZN, pa tudi do tega, da bo Slovenija Palestino priznala sama in ne v večji skupini držav. "Cilj vlade ni zmanjšanje trpljenja Palestincev, ampak je priznanje Palestine intonirano z evropskimi volitvami." Napovedal je, da poslanci NSi ne bodo nasprotovali predlogu vlade za priznanje Palestine.

Predrag Baković (SD) je kot glavni razlog, da je Bližnji vzhod na sedanji točki navedel popolno odsotnost mirovnega procesa. Kot je pojasnil, želi Slovenija s priznanjem med drugim dati nov zagon mirovnim pogajanjem in okrepiti zmerne sile na obeh straneh. "Čakanje na konec konflikta bi pomenilo podaljševanje konflikta v Gazi," je opozoril.

Palestinska zastava na pročelju vlade
Palestinska zastava na pročelju vlade FOTO: Bobo

Matej Tašner Vatovec (Levica) je izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija del vala priznanja Palestine v evropskih državah. "Ta trenutek je zgodovinski, prelomen in odgovornost za vse nas, da skušamo premakniti naprej bližnjevzhodni mirovni proces," je še menil. Predlog SDS za posvetovalni referendum je Tašner Vatovec označil za legitimacijo apartheida in genocida ter potezo, ki gre proti interesom Slovenije in v korist Izraela.

"Do konca današnje seje bo ugasnilo še nekaj deset otroških življenj," je razmere v Gazi v imenu poslanske skupine Svobode ponazorila Tamara Vonta. Priznanje je po njenih besedah najboljše jamstvo za mirno prihodnost in sobivanje Izraelcev in Palestincev. Odpravlja tudi zgodovinsko krivico, ki je bila storjena Palestincem. Priznanje bo spodbudilo tudi nadaljevanje reforme palestinske oblasti, je dejala.

Janša je vladni koaliciji očital, da s priznanjem Palestine skuša preusmeriti pozornost s perečih težav v državi, kot sta stavka na upravnih enotah in zdravniška stavka, ter da koalicija priznanje Palestine izkorišča v predvolilne namene. 

Dejal je, da je SDS vladi s posvetovalnim referendumom želela ponuditi 30 dni časa, da se opravi razmislek in se priznanje opravi v najbolj primernem trenutku. Poudaril je, da DZ, potem ko je SDS vložila nov predlog posvetovalnega referenduma, o priznanju danes ne more glasovati. "Poslanska skupina SDS v nadaljnjih postopkih pred iztekom 30-dnevnega roka ne bo sodelovala," je še sporočil Janša, poslanci SDS pa so nato zapustili sejo.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je to potezo označila za eklatantno zlorabo posvetovalnega referenduma. Sejo so nato za krajši čas prekinili, zdaj se nadaljuje z razpravo poslancev.

Janša: V DZ sprejemajo odločitve, ki so v nasprotju s postopkom

V DZ sprejemajo odločitve, ki so v nasprotju s postopkom, je v odzivu na sklic seje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) in izredne seje DZ o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine dejal Janša. "Procedura je v demokraciji mati vladavine prava," je dodal za medije.

Po njegovih besedah se kaj podobnega ni zgodilo ne v slovenskem ne v parlamentu katere koli članice EU. Pri tem je bil kritičen do predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, češ da je dejala, da ne bo dovolila spoštovanja poslovnika DZ. "Sicer smo se že doslej v 30-letni zgodovini slovenskega parlamentarizma srečevali z raznimi mahinacijami in manipulacijami, ko je šlo za proceduro, vendar pa še nikoli predsednik zakonodajne veje oblasti tega ni tudi priznal in vnaprej napovedal," je dejal.

Po njegovem mnenju bi bilo kaj takega morda opravičljivo, če bi šlo za stanje vojne, izredne razmere ali pandemijo, v primeru priznanja Palestine pa gre za politično dejanje, s katerim se ne mudi tako zelo.

Predlog SDS za posvetovalni referendum sedaj poslanci obravnavajo na 74. izredni seji DZ. Po koncu seje pa naj bi se nadaljevala prekinjena 73. seja DZ o priznanju Palestine. Janša je že napovedal, da poslanska skupina SDS v nadaljnjih postopkih ne bo sodelovala, izredno sejo obstruirajo tudi poslanci NSi.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (1098)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Medo1964
09. 06. 2024 21.55
Malo si preberit e clanek: "zakaj egipt noce sprejeti palestinskih beguncev", pa vam bo marsikaj jasno, tudi to , kdo je v resnici pobijal svicarsek turiste davnega 2014 v blizini piramid.
odpisani zasedli vlado
07. 06. 2024 21.04
+1
Sedaj je v palestini nastal mir,ker se je Izrael moral umakniti.Hohohohoho.Prekinil je vse odnose z slovenijo na spletu se pa že pojavljajo grožnje,da bo v sloveniji pričel delovati Izraelski Mosad katere organizacija je najmočnejša in v vseh državah sveta.Upajmo,da bodo poiskali samo tiste kateri so krivci za priznanje palestincev ostale pa pustili pri miru.
Ki zombi
07. 06. 2024 17.18
-1
👍 načelno in pošteno. In samo to prinaša točke na dolgi rok. Vse ostalo je poniglavo strahopetno prilagajanje svojega pogleda velikim silam.
branko-r
05. 06. 2024 12.42
+2
vse naše sosede so nore razen nas ki vedno delamo sebi škodo
branko-r
05. 06. 2024 12.41
+1
še en žebelj v krsto lastni državi
Victoria13
05. 06. 2024 11.14
+3
S kakšnim ponosom se naša vlada slika z zastavo teroristov! Ste pozabili, da ste v Sloveniji in plačujejo vas slovenski državljani! Pokvarjenost nima meja!
Victoria13
05. 06. 2024 11.06
+1
Dragi državljani, ko niti predsednica DZ ne spoštuje poslovnik, zakonodajo samo zato,da priznajo Palestino potem tudi državljani ne bomo več spoštovali zakonov...zato, ker po njenih besedah je spoštovanje tega brezsmiselo!!!
alicante123
05. 06. 2024 10.38
+3
Sedaj smo uradno v diktaturi !
Victorinox
05. 06. 2024 10.15
+6
Če bi ta vlada tako zavzeto delala za razvoj in v prid Slovenije in Slovencev, bi živelo mnogo bolje, v demokratični in pravni državi.
hansola
05. 06. 2024 09.57
+7
Super, na čelu vlade mlaha palestinska zastava, še mal pa bo zastava IS in ISIS, Hezbollah in še drugi. Priznavamo državo teroristov. Miroljubni palestinci (teh je dva milijona) živijo v Izraelu z istimi pravicami kot ostali, dobijo štipendije za študije, potni list, ki jim odpira pot kjerkoli po svetu brez vize. v Gazi pa so ostanki PLO, upornikov, kateri so začenjali državne udare v Libiji, Lebanonu, Egiptu in Jordaniji in so bili iz VSEH TEH DRŽAV IZGNANI. Levi, vprašajte se zakaj NOBEN noče sprejeti palestincev v azil? ZAKAJ je Egipt zgradil največji zid kar je možno na meji??
kiropraktik
05. 06. 2024 09.49
+6
Tako bi lahko vlada sprejela vsak zakon v prid Slovencem! Pa ga ne? Ni sposobna?
branko-r
05. 06. 2024 12.43
+2
to ni naša vlada ne dela za svoj narod ampak za tujce
Marjan Moskov
05. 06. 2024 09.46
+11
in kaj bo zdaj ..NIČ, res patetično , pozabili so, kdo nam je pri osamosvojitvi pomagal.....Izrael, kdo je sprožil vojno... Hamas, Palestinci...in še enkrat, kaj se bo zgodilo NIČ, pa ste se vprašali zakaj se jih otepajo vsi njihovi Arabski sosedje?
Jože Fortuna
05. 06. 2024 09.33
+16
V Palestini vladajo TERORISTI HAMAS ! Kaj je potem SLOVENIJA priznala TERORISTE HAMAS ? ? ?
Harpuna
05. 06. 2024 09.25
+17
Priznala jo je vlada,ne Slovenija,mene in na splošno državljane niso vprašali nič,torej to priznanje je nično.
Doberman1010
05. 06. 2024 09.21
+2
Kosovo priznali zdaj pa še Palestino 🤣🤣🤣kak švabo reče tak bo😎
jg57
05. 06. 2024 09.21
+6
Tu imajo očitno avtomatske brisalce. Samo pošlješ in se kar zabliska pa vse izgine. Seveda če ne pohvališ Palestincev.
jg57
05. 06. 2024 09.16
+14
Palestina kot samostojna država zaenkrat ni možna. Teoretično imajo ozemlje, ki spominja na švicarski sir. Še to kar je ostalo pa prizadevno prodajajo Izraelem, ki kupljeno takoj pozivajo. Vsa infrastruktura (voda, elektrika, ceste, železnice, .... ) je v lasti Izraelcev. Imajo pa samomorilski jopič in Hamas Zaenkrat to je to.
simc167
05. 06. 2024 09.08
-5
Janša pacient
Victoria13
05. 06. 2024 11.09
+4
Poglej si svoje idole, ki so hujši od 10 Janšev!
Voyager3000
05. 06. 2024 09.03
+12
Upam, da se bomo Slovenci končno naučili kaj pomenijo volitve in da bomo brali njihove programe. če ne bi takrat volili Goloba in bili proti Janši in bi brali njihov program, jih ne bi volili. Hkrati bi jih morali sedaj vprašati o rezultatih njihovega dela. To bi se MORALO poznati na prihodnjih volitvah, ko bodo uvedli tudi davek na premoženje !!!.
Posteni
05. 06. 2024 09.13
-2
Majstr.. branje programa je enako kot to da volis proti nekomu, ker so programi nasih strank ( prakticno vseh ) mrtva crka na papirju.. in ce mislis da je to poanta si se bl naiven kot nekdo k voli vsaj po svojih antipatijah do nekoga..
Davao
05. 06. 2024 09.01
+9
Brez glasu proti🤔??Ste vprašali državljane ali se s tem strinjamo.NISTE!Torej je to priznala sami vlada in nihče drug.In to levi blok vlade.Moj bog kam tonemo na tej barki grehov.
Victoria13
05. 06. 2024 11.11
+2
A ni v parlamentu 90 ljudi 52 jih je bilo pa za in to po tstem, ko ste poteptali poslovnik in zakonodajo. Sramota in vas je volilo 400000 ljudi???