Slovenija

V DZ popravljeno referendumsko vprašanje

Ljubljana, 04. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sindikat delavcev trgovine je v DZ danes posredoval popravljeno pobudo za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma podpore noveli zakona o trgovini, saj je bilo referendumsko vprašanje, zastavljeno v prvem predlogu, nepopolno.

Podpredsednica DZ Irma Pavlinčič Krebs bo na petkovo sejo DZ uvrstila še vprašanje ustavnosti vsebine referendumske zahteve. Če bo DZ sprejel sklep, s katerim bo od ustavnega sodišča zahteval, da presodi ustavno skladnost referendumskega vprašanja, bo Pavlinčič Krebsova zahtevo poslala ustavnemu sodišču, v nasprotnem primeru pa bo določila rok za zbiranje podpisov.

Referendumsko vprašanje, ki ga je sindikat delavcev trgovine v DZ vložil v petek, ni navajalo, na kateri zakon se vprašanje nanaša, kar pa je neskladno z zakonom o referendumu in ljudski iniciativi. Pavlinčič Krebsova je sindikat nato pozvala, da glede na mnenje zakonodajno pravne službe popravi referendumsko vprašanje, ta pa je popravljenega že posredoval v DZ.

Zakonodajno-pravna služba pa je opozorila tudi na vsebino referendumskega vprašanja, in sicer, ali bi ureditev kot izhaja iz referendumskega vprašanja utegnila biti v določenih primerih ustavno vprašljiva. Gre za ustavno zagotovljeno svobodo gospodarske pobude, ki pa se ne sme izvajati v nasprotju z javno koristjo. Pravna služba DZ meni, da razlogi za dovolitev obratovanja na navedeno število nedelj v letu niso jasni, niti ni jasen javni interes, ki bi bil podlaga za takšno ureditev. Omenjena rešitev bi tako po njihovem mnenju lahko predstavljala neutemeljen oz. nesorazmeren poseg v ustavno pravico svobodne gospodarske pobude.

SORODNI ČLANKI