Slovenija

Rezman o izključitvi ni bil obveščen

Ljubljana, 20. 10. 2009 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Mayer/V.L./STA
Komentarji
26

V tretji največji vladni stranki naj bi se začeli postopki izključitve Vilija Rezmana. Vzrok naj bi bilo nasprotovanje odločitvam stranke. Rezman pravi, da je poslanska skupina njegovo delo ocenila za korektno.

Vili Rezman
Vili Rezman FOTO: POP TV

Prvič v zgodovini slovenske demokracije, poroča Sveta na Kanalu A,  bodo izključili izvoljenega predstavnika ljudstva, poslanca državnega zbora, iz posamezne poslanske skupine.

Stekli naj bi že postopki izključitve izjemno vplivnega in politično močnega poslanca stranke upokojencev in ruškega župana Vilija Rezmana iz poslanske skupine stranke upokojencev, ker že od začetka mandata nasprotuje odločitvam, tako stranke kot njenega predsednika Karla Erjavca. Sodu pa je dno izbilo nasprotovanje ministrskemu kandidatu Henriku Gjerkešu.

Vprašljiva pa naj bi bila tudi usoda drugega vplivnega politika, šefa poslanske skupine Desus Franca Žnidaršiča.

Oba, tako Žnidaršič in Rezman, sta se bolj kot na stran upokojencev že pri sestavljanju koalicije nagibala k Pahorjevi in Golobičevi stranki. Z zadnjimi izjavami o nekredibilnosti novega ministra Henrika Gjerkeša pa naj bi prestopila rubikon. Zato je strankin vrh začel postopke za izključitev Vilija Rezmana iz poslanske skupine, Žnidaršič pa bo po morebitnem odhodu Rezmana, o svojem izstopu, kot je danes potrdil za Svet na Kanalu A, razmislil sam.

Kandidat za ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš se je danes predstavil v poslanski skupini DeSUS. Vili Rezman je že v ponedeljek sporočil, da se bo glasovanja vzdržal. Franc Žnidaršič pa pojasnjuje, da bo v četrtek na službeni poti in ga ne bo v državnem zboru, če pa bi bil na seji, kandidat njegovega glasu ne bi dobil.

Rezman ni presenečen

Rezman sicer pravi, da o tem, kaj naj bi ga doletelo 28. novembra na izvršilnem odboru stranke ne ve nič. "Presenečen pa nisem." S strani odbora pravi, da je doživel že marsikaj ter da tiščanje glave v pesek ni novost, in to kljub uradnim poročilom poslanske skupine "v katerih piše, da sem zelo dober poslanec".

Glede na dejstvo, da je bil v ponedeljek kar ostro in po njegovi sodbi nespodobno napaden na izvršnem odboru stranke, kjer so mu očitali, da govori v javnosti in da dela škodo poslanski skupini in stranki, je Rezman danes svojo poslansko skupino vprašal, ali tudi oni mislijo tako.

Vendar so njegovo delo, kot pravi, ocenili za korektno, dobro in za intenzivno. "Ocenili so tudi, da sodelujemo tudi v bodoče v takšni sestavi kot smo sedaj in izrazili mnenje, da vsi naredimo vse, da bi se nesporazumu na relaciji stranka - poslanska skupina umirili," je poudaril Rezman in dodal, da je to stališče poslanske skupine popolnoma drugačno kot stališče stranke.

Ker ni član DeSUS, Rezman nerad ocenjuje delo stranke. "Lahko pa zagotovim, da sem doslej imel večkrat različno stališče od predsednika Erjavca in njegovega najožjega kroga sodelavcev. Izkušnje so pokazale, da je bodisi državni svet, ustavno sodišče ali referendum dal prav meni in ne tistim, ki so mislili drugače," je poudaril in opozoril, da so izkušnje pokazale tudi drugačna stališča, kar vrh stranke z Erjavcem po Rezmanu težko prenese.

Vili Rezman za sebe pravi, da ni človek, ki bi bil pripravljen dati se utišati in ni človek, ki bi tako, kot so želeli, tako Rezman, samo prenašal stališča v nekem imperativnem mandatu, ki bi jih sprejemali drugi. In to celo ljudje, ki so na zadnjih volitvah izgubili. Po mnenju poslanca bi njegova morebitna izključitev za vodjo poslanske skupine DeSUS Franca Žnidaršiča najbrž pomenila takšno razočaranje, da bi tudi sam odšel. "In potem bi bil mir v tej poslanski skupini," sklene Rezman.

Vprašljiva naj bi bila tudi usoda Franca Žnidaršiča.
Vprašljiva naj bi bila tudi usoda Franca Žnidaršiča. FOTO: POP TV

Neuradno naj bi bil cilj Karla Erjavca prek Rezmana v pest stisniti tudi Franca Žnidaršiča, ki danes prizna, da se dlje časa spogleduje z izhodnimi vrati. "Če bi odšel Vili Rezman, bi o zadevi na novo razmislil," pravi.

Neuradno naj bi si Žnidaršič že pripravljal teren za prestop med Socialne demokrate, česar pa njegov domnevni lobist Miran Potrč ne zanika. "On se bo sam odločal. Naša poslanska skupina pa na podlagi njegovega predloga, če bo do njega prišlo."

In, kot kaže, bo prišlo. Baza je na Rezmana in Žnidaršiča besna, pravijo na sedežu stranke. Klici se vrstijo drug za drugim, telefoni gorijo.

"Ni prijetno. Ni prijetno zame, ko to poslušam, ni prijetno za tistega, ki nam to sporoča," pravi Ljubo Jasnič, generalni sekretar DeSUS.

Eden teh je Anton Kreševec, vodja kadrovske komisije DeSUS in mož, ki se je podpisal pod ministrsko kandidaturo Henrika Gjerkeša. "Nikoli ne bomo dovolili, da bi kdo na komisijo kakor koli vršil pritiske." Neuradno zato Vili Rezman išče službo, in sicer pri sosednjem Zaresu, kjer pa o tem ne vedo nič.

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laufer
21. 10. 2009 07.36
Iz DESUS bi bilo potrebno izključiti Erjavca. Med njegovim predsedovanjem so upokojenci izgubili velik del pokojnin, ker pokojnine močno zaostajajo za rastjo povprečnih plač v RS že od 2001. Erjavcu gre samo za osebne koristi, poleg tega pa je ministrski amater in bo zapravil priložnost ustavitve izgradnje terminala. Drži se pravila, ne naredi nič in za nič ne boš kriv! Tega se drži tudi pri predlogu za novega ministrskega kandidata-zelenca!
Smrkolincek
21. 10. 2009 01.59
Francl,oplel SI
Buena Vita
21. 10. 2009 00.23
nimajo kaj krast
Buena Vita
21. 10. 2009 00.22
desus je stranka notornih lažljivih klovnov
Buena Vita
21. 10. 2009 00.21
Buena Vita
21. 10. 2009 00.21
komunisti se koljejo,kot v starih dobrih časih
zbornaja
21. 10. 2009 00.19
Še 2 v plejadi nesposobnih...Če je usoda Slovenije v rokah takih kot so Žnidaršič ti je jasno da smo v dreku.Edino kar zna je nasprotovanje JJ.Povsem legitimna drža, vendar če je to tud edina naj gre raje domov rožice pazit..No ja, sej ga razumem, pobira plačo...
nx01
21. 10. 2009 00.19
Bravo DeSUS, ste le zbrali pogum, da se znebite teh dveh motečih elementov, ki vam zarivata nož v hrbet. ---Čestitam!--- Že pred enim letom sta slabila pogajalske pozicije Erjavcu, ko bi ta moral biti najbolj močan, da bi stranki izpogajal vsaj eno pomembno ministerstvo. Kar naj gresta tja, kjer se bosta dobro počutila, v svoj rdeči habitat. Pa poslanski mandat naj vrneta stranki iz katere odhajata, ker ljudje si volili DeSUS na volitvah.
milimix
20. 10. 2009 23.10
HAHA SE JE ŽE ZAČELO KORITO JE POSTALO PREMAJHNO ZA VSE.
maesrto
20. 10. 2009 23.10
Praetorian! ti nimaš blage veze o politiki ! Sej ko bo Rezman odsel bo šel DeSUS navzdol!
maesrto
20. 10. 2009 23.04
tista dva katera edino prav mislita bosta odšla ... in tako je prav če ni za bit je za it !
victoriosus
20. 10. 2009 21.09
Čakaj, čakaj... a ni bil Janša tagrdi avtokrat??
Klizma
20. 10. 2009 21.09
ubogi g.Žnidaršič- njegova "usoda" je vprašljiva?!glede na njegov letnik bi se strinjala, skrbi me tudi "usoda "večnega in nenadomestljivega g.Potrča- kako lepo je pri koritu, kajne gospoda???????'
Samuellson
20. 10. 2009 21.07
rezman tko al tko ni clan stranke desus, cudi me kako je sploh mogoce da se nahaja v poslanski skupini desus, ce se pa ne strinja z nobeno odlocitvijo stranke. Mislim logicno je da, ce goji drugo ideologijo da odide pac v skupino s skupno ideologijo, temu so pace namenjene te skupine. To bi lahko ze sam storil. Le da je ocitno imel druge koristi... Ze zdavnaj bi ga morali odrezat. Cisto objektivno gledano...
Klizma
20. 10. 2009 21.03
vse se vrti okrog korita, kajne g.Potrč!!!!!!!!!!!
rob3rt
20. 10. 2009 21.00
mogoče pa bo le prišlo do predčasnih volitev :D upajmo
abc123def456
20. 10. 2009 20.54
lepo. tudi DESUS bo potonil. kolikor so ti pametni, je tudi cas, da se skregajo. dr.doc. gjerkes je pa za lokalno samoupravo lahko odlicen kader - je siser dr. strojnistva, ampak ker pise "znanstvene" clanke, bo pac malo plosco obrnil in bo zacel pisati o lokalni samoupravi. potem se bo pac reklo, da je strokovnjak. tako enostavno to gre v tej goveji dezeli.
sempas
20. 10. 2009 20.36
PEJTE GOBE NABIRAT SENILNI KOMUNARDI-DOST VAS MAMO
apiar
20. 10. 2009 20.32
Govorimo o UPOKOJENSKI stranki? To ne drži. Predsednik Erjavec je na TV izjavil, da DESUS ni stranka upokojencev, zato mu ni potrebno upoštevati stališč upokojencev.
apiar
20. 10. 2009 20.22
"Nikoli ne bomo dovolili, da bi kdo na komisijo kakor koli vršil pritiske." ALI NI DEMOKRACIJA, ČE IMAŠ SVOJE STALIŠČE?